Cuviosii din PDL dau protectia sociala pe mana bisericii

90 de parlamentari PDL au initiat o lege prin care dau protectia sociala din Romania pe mana bisericii, la pachet cu 80% din fondurile necesare, de la buget

90 de deputati si senatori PDL au initiat o lege prin care dau protectia sociala din Romania pe mana bisericii. Legea a trecut deja de Senat si prevede ca 80% din fondurile necesare activitatii derulate astfel de biserica sa vina de la bugetul de stat. Conform unui responsabil din domeniu vorbim de mii de miliarde de lei, bugetul protectiei sociale in Romania fiind unul dintre cele mai mari, raportat la restul chestuielilor nationale. Legea asteapta votul Camerei Deputatilor, unde mai multi parlamentari, inclusiv PDL, o considera „o imbecilitate”, pe motiv ca statul nu are cum sa controleze biserica la felul in care cheltuieste banii primiti de la buget pentru prestatiile sociale.

Nu e prima tentativă a puterii de a implica biserica în protecția socială, activitate care ar trebui să facă parte, prin tradiție, din statutul bisericesc. Dacă oamenii lui Dumnezeu nu fac pomeni, atunci cine? În 2007, premierul de atunci, liberarul Călin Popescu Tăriceanu, semna un parteneriat cu patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Romane. Actul prevedea implicarea bisericii în activitatea de „incluziune sociala”, adica „sa cooperam in vederea initierii de proiecte si programe comune pentru dezvoltarea sistemului de servicii sociale pentru persoanele care au nevoie de acestea (batrani, copii, bolnavi, saraci); sa sprijinim implicarea absolventilor invatamantului teologic in activitatea furnizorilor serviciilor sociale”, după cum declara atunci premierul Calin Popescu-Tariceanu. La rândul său, patriarhul Daniel aprecia că implicarea Bisericii in asistenta sociala este „o vocatie spirituala si o necesitate practica”.

Tariceanu daruieste masa cu 10 milioane de euro pentru catedrala

Necesitatea practica s-a dovedit a fi pe moment faptul ca Guvernul a „udat” acea intelegere, din 2007, cu o donație din partea statului, de 10 milioane de euro, pentru construcția Catedralei neamului. Mai departe, biserica și-a văzut de asezămintele ei, iar protecția socială s-a făcut în stil clasic, din fonduri bugetare, de către instituțiile statului.

Inițiativa actuală, a celor 90 de parlamentari PDL, ridică la un nivel financiar concret si permanent colaborarea dintre stat și biserică. Dupa cum se spune în proiectul amintitei legi, ar urma să primească asistență socială și protecție de la biserică, diverse categorii de persoane, cum ar fi copiii (bolnavi, cu handicap, orfani sau cu parinti plecati in strainatate), batranii sau bolnavii incurabil, familiile sarace etc. Serviciile vor fi finantate de stat – 80% – prin Ministerul Muncii. Tot statul va plati si infiintarea unor institutii noi de asistenta sociala, pe langa biserici, ceea ce ridica intrebarea de bun simt: daca tot plateste statul (aproape) tot, de ce nu-si mentine actualul aparat de protectie sociala, si prefera sa-l transfere, cu bani cu tot, unei singure entitati neguvernamentale?

Biserica, un intermediar pe banii statului

Seful Directiei de protectie sociala a sectorui 1 din Bucuresti, Dănuț Fleacă, a declarat pentru dollo.ro ca initiativa i se pare o prostie, atata vreme cat biserica nu are personal de specialitate pentru acordarea asistentei sociale, deci in multe situatii biserica s-ar transforma intr-un intermediar intre stat si personalul specializat. „Daca s-ar adopta aceasta lege ar bulversa si mai mult protectia sociala, asa cum e ea acum, destul de lovita de concedieri si taierile de fonduri”, consideră Fleacă. Omul spune ca, in plus, anchetele sociale si acreditarea furnizorilor de prestatii sociale trebuie facute in continuare de institutiile statului, iar trecerea tuturor serviciilor in mainile bisericii ar fi un abuz.

In general exista ONG-uri care liciteaza pentru diferite prestatii sociale, insa acestea dovedesc cumva ca prin ele respectivele servicii sunt mai ieftine decat daca ar fi facute de aparatul greoi al statului.

Cum controleaza statul biserica?

Deputatii PDL Silviu Prigoana si Vasile Gherasim admit, la unison, ca initiativa colegilor lor e „o imbecilitate”. Prigoana spune chiar ca ar fi respins in comisie proiectul de lege, fiind ajutat de votul „colegilor de la PSD si PNL”.

Gherasim a declarat pentru dollo.ro ca e uimit de grupul impresionant de parlamentari care au semnat aceasta initiativa: „practic sunt cam majoritatea” si ca nu s-ar mira sa treaca si de Camera Deputatilor, de vreme ce de Senat a trecut deja, in pofida avizului negativ de la Guvern. De profesie sociolog, Gherasim considera ca legea ar fi „o imbecilitate” deoarece statul n-ar putea sa controleze modul in care cheltuieste biserica banii pentru respectivele prestatii sociale: „ce facem, trimitem Curtea de Conturi la biserica, sa verifice cata mancare le da saracilor?”.

Cum trec legile prin Parlament

De mentionat ca legea zace de anul trecut (in septembrie 2009 a fost votata de Senat) intr-un cvasi-anonimat in Parlament. In pofida sprijinului masiv PDL sunt multi parlamentari care habar nu aveau de ea. Majoritatea celor cu care am discutat au zis ca nu au auzit de asa ceva, si ca li s-ar parea o aberatie. Abia la solicitarea dollo.ro, Vasile Gherasim s-a interesat de lege si a aflat cu aceasta ocazie ca partidul din care provine a initiat si sprijinit aceasta lege.

Daca sunteti curiosi cine sunt parlamentarii cuviosi care au initiat legea prin care biserica primeste in exclusivitate tortul bugetar al protectiei sociale, gasiti aici si numele lor, si motivele care le-au stat la baza. Printre cele 90 de nume: Sulfina Barbu, Cristian Boureanu, William Branza, Gheorghe Ialomitianu (actualul ministru al finantelor), Brandusa Novac (directoarea Circului Globus), Valeriu Tabara, Mircea Toader, Raluca Turcan, Sever Voinescu, Mihail Hardau (fost ministru al educatiei), Sorina Placinta (fosta ministra a sportului) si alti anonimi.

Daca legea trece si de deputati, nu putem sa mai spunem decat „sa fie primit, Doamne ajuta!”.

Etichete: , ,

Trackbacks/Pingbacks

  1. Cum pune biserica cruce pe o treime din bugetul României | Dollo zice Bine - 09/03/2011

    […] banii aferenți fix între cele trei degete cu care biserica ne îndeamnă să ne facem cruce. Vă anunțam că așa se va întâmpla încă din septembrie anul […]

  2. Cum se face o lege în România | Dollo zice Bine - 21/03/2011

    […] mizeria făcută de vreo 70 de parlamentari PDL v-am povestit și înainte și după ce s-a întâmplat. Au decis, ajutați și de ceilalți parlamentari (voturile […]

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

USR, mai bine nu se poate

candidati-scena

Am fost la congresul USR ca să-i cunosc mai bine pe oamenii pe care-i susțin. Am vrut să înțeleg de ce Nicușor Dan ține cu dinții și de progresiști și de conservatori, și cum s-a tranșat soarta partidului prin alegerea celor mai buni 21 de oameni care să-l conducă.

Cum e PSD-ul în Germania

metin-hakverdi2

Ce promite în campanie un parlamentar german de origine turcă, votat de peste 40% dintre alegători: impozitarea multinaționalelor, creșterea impozitelor pentru bogați, subvenții pentru femei și săraci

De ce picură în Casa Poporului

casa poporului senat

Un accident umed a fost descoperit ieri, pe Facebook, în Parlament. Pentru că am apucat s-o cunosc pe mama Casei Poporului înainte să moară, vă invit să citiți un text din care veți afla și voi cum e când se sparge o țeavă în Palat, cum intră zăpada în birouri iarna, de ce unii zic că ar fi nevoie de termopane noi, câtă apă, curent și nervi consumă Casa Poporului ca să fie ceea ce este: locul în care cei mai iubiți fii ai poporului muncesc zi de zi pentru propășirea noastră, a tutulor.

Diferența dintre șpagă și cadou, versiunea polițistului de la rutieră

malecon

O lecție de anticorupție de la doi români indignați, pentru doi polițiști cubanezi înfometați. Plus ultimele experiențe din Cuba, hai, luați de citiți, ca să plec și eu acasă 😉

Pur și simplu Norvegia

16

Impresii de călătorie din Norvegia, încă o țară care nu suferă vreo comparație cu România.

Cât ne costă să „stârpim” prostituția și cât am câștiga dacă am legaliza-o

ashley

Statul a cheltuit un milion de lei și doi ani de anchete ca să descopere că prostituția se face și prin mica publicitate. Printre „proxeneți” – o femeie de serviciu care cumpăra prezervative la un salon de masaj, o studentă care-i organiza agenda unei fete, un ziar de mică publicitate…