Un document foarte interesant descoperit de Beranger ne spune cum se facea educatia contribuabilului la 1925. Cum pe vremea aia inca nu se nascuse un Prigoana, un Vantu, un Voiculescu, un Paunescu, ca sa-si faca televiziuni care sa trimita oamenii ori sa se revolte, ori sa respecte stapanirea, s-a apucat un invatator de la scoala „Principele Mihai” din Bucuresti sa scoata un manual pentru educarea adultilor. Si pe langa educatia sanitara, geografie, istorie si gramatica, „Cartea omului matur” ii explica taranului si de ce e obligat sa plateasca taxele catre stat, si cat de bine si altruist lucreaza cele doua camere si politicienii pentru el, poporul, ma intelegi!? O lectura amuzanta si amara pentru zilele noastre.
Câte astfel de lucruri "ciudate" (acum, pentru noi) şi de interesante totodată, nu mi-au trecut prin mâini… Of, ce rău îmi pare că n-am putut să le împărtăşesc şi altora…
Scrierile "ofiţiale" din perioada interbelică (dar şi chiar şi cele din perioada de început a comunismului) sunt extraordinar de incitante şi de captivante.
Se pare că prima ediţie a fost aprobată în 1913 şi publicată în 1916
http://www.evenimentul.ro/articol/cartea-omului-m…
Alţii vorbesc de perioada 1914-1919
http://www.historia.ro/exclusiv_web/general/artic…