Musaca și atât ;)

Așezați stratul de piure, apoi unul de carne, apoi rondele de vinete și dovlecei, apoi iar un strat de carne, și la final ultimul strat de piure. Udați cu vin

Arata ca un „carcalete” de legume cu carne tocată, dar gustul face mai mult decât impresia artistică, așa că azi vă propun o mâncare pe care mama de regulă o face toamna. Nu știu de ce, că s-ar găsi cu ce și în alte anotimpuri, dar la noi în casă musacaua a fost mereu asociată cu murăturile și toamna.

Avem nevoie, așadar, de un kg de carne tocată. Chiar dacă știa că se face cu carne de vită, mama a ales niște pulpă de porc, pentru că vita nu i s-a părut atrăgătoare. Trebuie să predomine carnea macră.

Apoi, cam un kg de cartofi, o vânătă, un dovlecel, ceva ceapă și mirodenii diverse.

Tehnologia mamei este următoarea: fierbe mai întâi cartofii, curățați de coajă și tăiați cubulețe, cu puțin delikat presărat în apă, în loc de sare. Când sunt fierți îi pasează pentru piure, adaugă un cub de unt/margarină și un strop de lapte, nu prea mult, doar pentru gust, pentru că piureul trebuie să fie mai consistent.

Mamei nu-i place musacaua făcută cu straturi de cartofi tăiați rondele, pentru că atunci când a făcut ea rețeta asta prima dată, cartofii i s-au întărit și compoziția s-a cam împrăștiat prin farfurie. Așa că găselnița ei e piure-ul de cartofi.

Carnea tocată se călește separat, împreună cu o ceapă-două și mirodenii: sare, piper, cimbru, usturoi, verdeață și, eventual, ceva ardei iute, dacă vă place mai picant.  Ca să fiți sigur că în timpul călirii carnea se gătește bine, adăugați puțină apă și așteptați să se fiarbă compoziția.

În paralel tăiați rondele o vânătă mică și un dovlecel, și căliți-le ușor.

Când le aveți pe toate gata, începeți aranjarea într-o cratiță adâncă: tapetați cu unt și pudrați pereții cu pezmet, ca să nu se lipească. Așezați mai întâi stratul de piure, apoi stratul de carne, apoi stratul de rondele de vinete și dovlecei rumenite, eventual și niște rondele de roșii, apoi iar un strat de carne, și la final ultimul strat de piure. Peste toate se aruncă dou-trei ouă bătute cu smântână și se bagă cratița la cuptor.

Dat fiind că toate sunt deja gătite, la cuptor nu trebuie să stea mai mult decât timpul necesar ca ouăle și sucul propriu să se încorporeze bine în musca și să obțineți astfel un soi de tort etajat, de legume cu carne.

Se mănâncă și caldă, dar și rece, tăiată în felii, ca de tort. Deși nu e nimic grețos acolo, e de preferat s-o completați cu un castravete acru sau altă murătură, dacă aveți la îndemână. Doar pentru gust. La final, vă recomand un pahar cu vin roșu, sec. Poftă bună!

Etichete: , , , ,

5 comentarii la “Musaca și atât ;)” Subscribe

  1. Béranger 12/09/2010 at 23:09 #

    Musa cacu?

    • Dollo 12/09/2010 at 23:30 #

      O virgula ar mai salva din aparente? 🙂

  2. Béranger 13/09/2010 at 03:11 #

    În loc de «musaca cu…» se recomandă «musaca elaborată în jurul conceptului de…» 🙂

    • Dollo 13/09/2010 at 13:41 #

      Se coace si muscaua pana termin de „elaborat” titlul 🙂

  3. Belle d”Imagination 19/03/2012 at 10:14 #

    Încearcă un sos bechamel pentru ultimul strat în loc de pireu. (Şi mama şi eu tot cu pireu facem)
    Şi carnea, în loc de apă, scald-o bine într-un sos de roşii şi vin roşu.

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Life’s a bitch, prison bitch

irina-jianu-6-560x419

Irina Jianu, condamnată în lotul „Trofeul calității” alături și pentru Adrian Năstase, ispășește șase ani de pușcărie în închisoarea construită chiar de firma ei, în 2006, la Bacău

Mergând pe sârmă

domnul i

Împrumutam bicicleta și mergeam noaptea în parc la Icoanei. Îmi era rușine altfel, pe zi, să nu râdă lumea de mine, că sunt ditamai bărbatul și cad de pe bicicletă. Că am căzut de câteva ori, dar de aia am și ales Grădina Icoanei, că are aleile de nisip și pământ, nu mă răneam prea tare când cădeam. În trei nopți am învățat.

De ce ea? (3)

tarau-victoriei

Viața de după: reabilitarea, mai grea decât pușcăria, a muncit la negru pentru că nu o angaja nimeni, victoria de la CEDO și rejudecarea procesului în țară, pierderea și regăsirea dosarului, apariția unor „victime” noi atrase de ideea de potențial câștig, facultatea de drept, doctoratul și victoria finală.

Fiecare moment dificil din istoria unei țări are nevoie de victime

mineriada

Ce or mai face oamenii ăia care au bătut la Mineriadă? Or fi bine, sănătoși, or avea copii, planuri, or fi mulțumiți de viața lor, de deciziile pe care le-au luat, or dormi liniștiți? Or face politică?

Plasturii lui Negoiță – cât au costat și de ce s-au dezlipit

lipire-plasturi

50.000 de bucățele de „not so safety walk” cumpărate de la 3M au fost lipite bucată cu bucată de oamenii ADPB, pare-se la fel de prost cum a fost gândită toată lucrarea de pe Bulevardul Unirii

O masă cinstită la cea mai umană închisoare din lume

curte

Halden este cea mai nouă închisoare din Norvegia, a costat 250 de milioane de dolari și le oferă deținuților condiții de viață ca în libertate