Musaca și atât ;)

Așezați stratul de piure, apoi unul de carne, apoi rondele de vinete și dovlecei, apoi iar un strat de carne, și la final ultimul strat de piure. Udați cu vin

Arata ca un „carcalete” de legume cu carne tocată, dar gustul face mai mult decât impresia artistică, așa că azi vă propun o mâncare pe care mama de regulă o face toamna. Nu știu de ce, că s-ar găsi cu ce și în alte anotimpuri, dar la noi în casă musacaua a fost mereu asociată cu murăturile și toamna.

Avem nevoie, așadar, de un kg de carne tocată. Chiar dacă știa că se face cu carne de vită, mama a ales niște pulpă de porc, pentru că vita nu i s-a părut atrăgătoare. Trebuie să predomine carnea macră.

Apoi, cam un kg de cartofi, o vânătă, un dovlecel, ceva ceapă și mirodenii diverse.

Tehnologia mamei este următoarea: fierbe mai întâi cartofii, curățați de coajă și tăiați cubulețe, cu puțin delikat presărat în apă, în loc de sare. Când sunt fierți îi pasează pentru piure, adaugă un cub de unt/margarină și un strop de lapte, nu prea mult, doar pentru gust, pentru că piureul trebuie să fie mai consistent.

Mamei nu-i place musacaua făcută cu straturi de cartofi tăiați rondele, pentru că atunci când a făcut ea rețeta asta prima dată, cartofii i s-au întărit și compoziția s-a cam împrăștiat prin farfurie. Așa că găselnița ei e piure-ul de cartofi.

Carnea tocată se călește separat, împreună cu o ceapă-două și mirodenii: sare, piper, cimbru, usturoi, verdeață și, eventual, ceva ardei iute, dacă vă place mai picant.  Ca să fiți sigur că în timpul călirii carnea se gătește bine, adăugați puțină apă și așteptați să se fiarbă compoziția.

În paralel tăiați rondele o vânătă mică și un dovlecel, și căliți-le ușor.

Când le aveți pe toate gata, începeți aranjarea într-o cratiță adâncă: tapetați cu unt și pudrați pereții cu pezmet, ca să nu se lipească. Așezați mai întâi stratul de piure, apoi stratul de carne, apoi stratul de rondele de vinete și dovlecei rumenite, eventual și niște rondele de roșii, apoi iar un strat de carne, și la final ultimul strat de piure. Peste toate se aruncă dou-trei ouă bătute cu smântână și se bagă cratița la cuptor.

Dat fiind că toate sunt deja gătite, la cuptor nu trebuie să stea mai mult decât timpul necesar ca ouăle și sucul propriu să se încorporeze bine în musca și să obțineți astfel un soi de tort etajat, de legume cu carne.

Se mănâncă și caldă, dar și rece, tăiată în felii, ca de tort. Deși nu e nimic grețos acolo, e de preferat s-o completați cu un castravete acru sau altă murătură, dacă aveți la îndemână. Doar pentru gust. La final, vă recomand un pahar cu vin roșu, sec. Poftă bună!

Etichete: , , , ,

5 comentarii la “Musaca și atât ;)” Subscribe

  1. Béranger 12/09/2010 at 23:09 #

    Musa cacu?

    • Dollo 12/09/2010 at 23:30 #

      O virgula ar mai salva din aparente? 🙂

  2. Béranger 13/09/2010 at 03:11 #

    În loc de «musaca cu…» se recomandă «musaca elaborată în jurul conceptului de…» 🙂

    • Dollo 13/09/2010 at 13:41 #

      Se coace si muscaua pana termin de „elaborat” titlul 🙂

  3. Belle d”Imagination 19/03/2012 at 10:14 #

    Încearcă un sos bechamel pentru ultimul strat în loc de pireu. (Şi mama şi eu tot cu pireu facem)
    Şi carnea, în loc de apă, scald-o bine într-un sos de roşii şi vin roşu.

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Cum se aproba un film pe vremea lui Ceaușescu

gabriela petre

Povestește Mihai Constantinescu, regizor care și-a început cariera cu niște pușcărie pentru delict de opinie, a stat pe bară zece ani după asta, fiindu-i interzis să lucreze în branșă, apoi a făcut un balet ideologic ca să nu-i fie rușine azi cu filmele semnate în vremea aia

Ce bucurie aș vrea eu să-mi facă Volksbank

bucurie

Banca pe care au dat-o mii de clienți în judecată oferă trei „lozuri” de câte 1000 de euro pentru satisfacerea unor bucurii omenești. Bucuria mea de client ar fi să-mi achit mai repede creditul la ei și să nu-i mai calc pragul niciodată.

De ce ea? (3)

tarau-victoriei

Viața de după: reabilitarea, mai grea decât pușcăria, a muncit la negru pentru că nu o angaja nimeni, victoria de la CEDO și rejudecarea procesului în țară, pierderea și regăsirea dosarului, apariția unor „victime” noi atrase de ideea de potențial câștig, facultatea de drept, doctoratul și victoria finală.

Nostalgii maso-comuniste de 1 Mai

steaguri

O frântură dintr-o zi grea, muncitorească, a unui chelner hâtru de la Restaurantul Riviera din Parcul 23 August.

Dubița albă din Vitan, monumentul neputinței poliției și Primăriei sectorului 3

Celebra dubiță abandonată în fața Poștei Vitan

O dubiță zace de câteva luni încurcând traficul din Vitan. Poliția locală știe, dar nu are platformă de ridicat, Poliția rutieră o filmează și-l amendează pe proprietar, Primăria Capitalei zice să apelăm la țiganii care fură fier vechi, să fure și mașina abandonată.

Ziua 2: Dragă, eu unde dorm? că mă întreabă recenzorul….

Ospitalitate, dar nu degeaba

Dacă vă calcă recenzorul oferiți-i, vă rog eu, un pahar cu apă. Nici nu știți ce nevoie are!