Cu fiecare 5 cm pe care-i aveti peste medie sunteti expusi cu 13% mai mult riscului de cancer la cojones. Zice un nou articol BBC, citand niste cercetatori americani. Totusi, desi a aparut in diverse studii de specialitate de mai multi ani, afirmatia nu reuseste nici azi sa probeze care e legatura intre inaltime si cancerul testicular. Unii opineaza ca de vina ar fi faptul ca barbatii inalti ar avea si ouale mai mari si d-aia…
„Six-footers” cum le zic americanii la aia de peste 1,95 inaltime, n-ar trebui, insa, sa se ingrijoreze, pentru ca oricum incindenta cancerului testicular in general e inca mica in lume. Apoi, inaltimea nu duce automat la cancer testicular, mai subliniaza specialistii, ci mai degraba mostenirea genetica.
Stirea provine de la niste cercetatori e la Yale University si de la National Institutes of Health care s-au apucat sa faca o trecere in revista a tuturor studiilor de pana acum, care subliniau legaturi intre cancer si dimensiunile corpului. Exista, se pare, vreo 13 astfel de studii, facute in ultimii zece ani. In ele se gaseste si aceasta „masuratoare” care spune ca riscul de aparitie a cancerului la testicule creste cu 13% pentru fiecare 5 cm in plus de inaltime. Dar, aceleasi studii arata ca riscul aparitiei acestui tip de cancer la barbati e de 1 la 210, iar o crestere de 13% ar reduce raportul la 1 din 186. Ceea ce nu e asa de ingrijorator.
Mai ingrijorator decat incidenta ar fi faptul ca specialistii astia nu gasesc nicio explicatie a acestei legaturi stranii. Unii zic ca barbatii inalti ar avea si ouale mari, deci asta ar putea duce la cancer (?!), dar ipoteza e contrazisa de un studiu scandinav care spune asa: ca nou nascutii finlandezi au testiculele mai mari decat aia danezi, dar ca Danemarca are totusi o rata mai mare a cancerului testicular decat Finlanda.
Alte studii zic ca tipii inalti ar avea si un nivel crescut de hormoni IGF-1 (nu se spune ce inseamna asta) sau ca prezinta risc crescut de testicule „necoborate”, ambele caracteristici fiind legate in literatura de specialitate de aparitia cancerului testicular. Dar chiar si asa tot nu e foarte clara legatura cu inaltimea.
Mai exista unele studii care fac legaturi intre inaltime si alte tipuri de cancer: de prostata, tiroida sau de san.
In concluzie, dupa ce lanseaza bomba, specialistii spun totusi ca inaltii nu trebuie sa intre in panica. Mult mai importante in relatia cu cancerul sunt: istoricul medical al familiei, starea generala de sanatate, varsta si chiar etnia. Ca sa stea linistiti, barbatilor li se recomanda sa mearga la doctor pentru consultatii. Mai ales tinerii, in randul carora (25-35 de ani) a inceput sa apara mai des acest tip de cancer. Iar atitudini de genul „nu-mi dau pantalonii jos in fata doctorului” sau „sunt prea ocupat”, cica n-ar trebui sa va impiedica sa mergeti la control.
Mai ales ca spre deosebire de alte tipuri de cancer, asta e mai usor tratabil.
La hormonii de crestere ma gandeam si eu. Danemarca, de exemplu, are consum foarte mare de lactate si branzeturi, iar laptele de vaca contine cel mai puternic hormon de crestere ( IGF-I – insulin like growth factor ).
Inaltimea are legatura directa cu hormonii de crestere. In Japonia si China, pana nu a intrat laptele puternic pe piata (dupa al doilea razboi mondial), media de inaltime era mult mai mica. Saracii erau chiar complexati de cat de mici sunt, comparativ cu europenii. Bei lapte, cresti mare.
Cea mai mica incidenta de cancer testicular se gaseste in tarile unde consumul de lapte nu este parte din dieta traditionala/istorica. http://www.asco.org/ASCOv2/Meetings/Abstracts?&am… iar cea mai mare incidenta este in Europa de Nord, Vest si in SUA. Danemarca si Elvetia sunt in top … (si stiti cum iubesc ei casul si ciocolata, au cea mai bogata cultura in acest domeniu).
In 2002, the International Journal of Cancer (Ganmaa, et.
al. 98:262-267) reported that diet has an important
influence on testicular and prostate cancer risk.
The authors found:
"Cheese was found to be most closely correlated with the
incidence of testicular cancer. The incidence rate of
prostatic cancer was highest in the U.S. (101/100,000),
followed by Canada (65), Iceland (61) and Sweden (55). Korea
had the lowest incidence rate (0.9), followed by Vietnam
(1.2), Algeria (1.8) and China (1.9). Milk consumed between
1961 and 1990 was found to be most closely correlated with
prostatic cancer incidence (r = 0.71) and mortality (r =
0.77)."
Ca fapt divers, vacile injectate cu hormoni de crestere (BGH, rBGH) produc si mai mult hormon de tip IGF-I, comparativ cu restul vacilor.
"Levels of IGF increase in milk after cows are treated with rbGH."
December, 1990 National Institutes of Health Assessment of Bovine Somatotropin
"Insulin-like growth factors (IGFs), in particular IGF-I and IGF-II, strongly stimulate the proliferation of a variety of cancer cells, including those from lung cancer. High plasma levels of IGF-I were associated with an increased risk of lung cancer. Plasma levels of IGF-I are higher…in patients with lung cancer than in control subjects."
Journal of the National Cancer Institute, vol. 91, no. 2. January 20, 1999.
…
"Insulin-like growth factor-1 (IGF-1) is expressed in many tumor cell lines and has a role in both normal cell proliferation and in the growth of cancers.
Cancer Gene Ther, 2000 Mar, 7:3
…
"The insulin-like growth factor (IGF) system is widely involved in human carcinogenesis. A significant association between high circulating IGF-I concentrations and an increased risk of lung, colon, prostate and pre-menopausal breast cancer has recently been reported. Lowering plasma IGF-I may thus represent an attractive strategy to be pursued…"
Int J Cancer, 2000 Aug, 87:4, 601-5
– Revenind la subiect. Cresterea puternica in inaltime este cauzata, evident, de hormoni de crestere, motiv pentru care barbatii foarte inalti au dovezi vizibile de excese sau dezechilibre de hormoni (iar aceste dezechilibre sau excese sunt asociate de multa vreme diverse forme de cancer). Nu e vorba de "expunere" ci de probabilitate de incidenta.
Deci cine bea laptic, nu ramane mic, dar…
Daca te gandesti la marimi pentru organe care ar trebui sa apara in imaginea de mai sus; nu e relevant. Hormonul care se ocupa cu cresterea acestor organe este in principal testosteronul, in timp ce hormonii din lapte sunt amestecati, cu mai multi hormoni feminini si de crestere; defapt, statistic, testosternul pare sa fie mai prezent in vegani si vegetarieni.
"The study measured testosterone levels in 696 Oxford University men. Of the study participants, 233 were vegan (ate no animal products) and 237 were vegetarian (ate milk and dairy products). The remaining 237 subjects were men who ate meat on most days of the week…vegans had higher testosterone levels than vegetarians and meat eaters."
– British Journal of Cancer, 83(1), July 2000