Cine imparte, parte-si face

Un sofer la Ministerul de finante castiga 1000 de euro. Un profesor cu vechime si experienta - 400 de euro. Nu e misto sa imparti banii in Romania?

Un sofer in Ministerul de finante castiga (cu sporuri) cam 1000 de euro lunar. O secretara dactilografa (mai exista masini de scris ?!) sare, tot cu sporuri, peste 500 de euro. Nu va mai zic ca un „sef serviciu Autoritatea de certificare si plata” ajunge la 100 de milioane de lei (cam 2500 de euro), adica dublu cat castiga insusi ministrul finantelor. Un profesor grad 1, vechime mare si experienta, nu depaseste 400 de euro nici daca face ore suplimentare. Ce ziceti? Nu-i misto sa imparti banii in Romania? Aia putini, imprumutati de la FMI… ca altii, de unde? Tara e saraca, recesiune…

Aceasta lista de venituri a fost facuta publica in luna mai de Ministerul de finante, dar a fost scoasa acum din nou si expusa oprobriului de anumite publicatii, printre care revista Capital si Hotnews. Prilejul e dat de greva functionarilor de la finante. Iar motivatia e clara: sa vada o tara saracita si infometata cat castiga nesimtitii de la finante, si sa-i huiduiasca atunci cand isi cer drepturile.

Nu e normal ca un sofer sa castige atatia bani, categoric. Dar inchipuiti-va ce volum de munca are un functionar din sistemul fiscal romanesc, daca numai noi, ca si contribuabili, suntem nevoiti sa pierdem atata timp si sa facem un munte de hartii ca sa rezolvam o chestiune aparent banala. Cineva care a lucrat in minister imi spunea ca lucra 12 ore pe zi si ajungea de cele mai multe ori sa se ingroape in hartii inutile pentru ca asta i se cerea. Un sistem birocratic inghite oameni si timp. Daca in ultimii ani politicul n-a stiut decat sa faca tot mai stufos sistemul fiscal, sa mai inventeze taxe, impozite si declaratii, tot el politicul a creat si acest aparat pe care il platea regeste ca sa lucreze bugetofag si cronofag. Acum a constatat ca nu mai are bani sa-si plateasca nici propriul aparat de contopisti. Pai sa simplifice sistemul, sa reduca aparatul de lucru si timpii de rezolvare a problemelor, si vor face dintr-un foc mai fericiti si functionarii si contribuabilii.

Si poate astfel le raman bani sa plateasca mai bine si profesorii 😉

Etichete: , , ,

2 comentarii la “Cine imparte, parte-si face” Subscribe

  1. Dumnezero 14/10/2010 at 17:10 #

    Eu sunt de acord cu sporuri pentru functinarii din finante precum si cei din sistemul juridic. Salariile mici stimuleaza coruptia, fenomen foarte periculos in stupurile de birocratie. Problema este birocratia, dar aceasta nu poate fi rezolvata de statul birocratic, pentru ca are nevoie de ea ca sa traiasca. Anatema birocratiei este descentralizarea, autonomia si anarhia, modele care devin din ce in ce mai atractive pentru cine se gandeste la aceste subiecte…

    P.S.

    McCarthy Eugene: Birocratia se mareste pentru a acoperi nevoile unei birocratii in expansiune.

    Mollison's Bureaucracy Hypothesis:

    If an idea can survive a bureaucratic review and be implemented it wasn't worth doing.

Trackbacks/Pingbacks

  1. avemblog.net - 14/10/2010

    Cine imparte, parte-si face | Dollo zice Bine…

    Un sofer la Ministerul de finante castiga 1000 de euro. Un profesor cu vechime si experienta – 400 de euro. Nu e misto sa imparti banii in Romania?…

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Cum le iertăm greşiţilor noştri

Roland Jahn, intre dosarele Stasi

Şeful arhivelor Stasi din Berlin a aflat, când şi-a văzut dosarul, că avocatul care-l apăra era informatorul securităţii. Acum le predă lecţii de organizare şi de iertare trimişilor din ţările arabe care s-au trezit că au eliberat arhivele şi nu ştiu cum să le mânuiască

Respect pentru sfânta prostie națională

prostie

Senatorii Ficățel și Miki Șpagă vor să ne oblige să le arătăm respect, printr-o lege care ne va măsura sentimentele și va sancționa prompt abaterile de la sentimentele sănătoase, naționale, de iubire și respect față de tot ce e românesc, creștin și … tricolor

Bolivia: cocaleros, cholitas, sărăcie și frumusețe cât cuprinde

20180320_141433

Frunze de coca amare și politică dulce, socialistă. Bolivia și oamenii ei.

Cum a distrus Oprescu o investiție de 14 milioane de euro, deturnând 5 milioane

oprescu_telegondola

Pentru o datorie de 5 milioane de euro a RATB către Metrorex, Primăria Capitalei preferă să arunce la coș o investiție de 14 milioane de euro, parte a unui proiect mai amplu, de 35 de milioane de euro, făcut din credite externe.

Primăria Capitalei cumpără lumina soarelui la suprapreț

panouri

Aministrația parcurilor București a cârpit sistemul de iluminat din Parcul Tineretului cu niște panouri fotovoltaice pe care le-a cumpărat cu de patru ori prețul pieței, de la o firmă care a făcut în viața ei o singură afacere: asta.

Skopje, Macedonia: sărăcie și statui pe datorie

Prometeu, turiștii și clădirea parlamentului în plan secund

Premierul macedonean ia credite externe ca să clădească identitatea națională cu statui și clădiri impozante, în timp ce țara are 30% șomeri, iar oamenii emigrează ca să trăiască mai bine.