Un sofer in Ministerul de finante castiga (cu sporuri) cam 1000 de euro lunar. O secretara dactilografa (mai exista masini de scris ?!) sare, tot cu sporuri, peste 500 de euro. Nu va mai zic ca un „sef serviciu Autoritatea de certificare si plata” ajunge la 100 de milioane de lei (cam 2500 de euro), adica dublu cat castiga insusi ministrul finantelor. Un profesor grad 1, vechime mare si experienta, nu depaseste 400 de euro nici daca face ore suplimentare. Ce ziceti? Nu-i misto sa imparti banii in Romania? Aia putini, imprumutati de la FMI… ca altii, de unde? Tara e saraca, recesiune…
Aceasta lista de venituri a fost facuta publica in luna mai de Ministerul de finante, dar a fost scoasa acum din nou si expusa oprobriului de anumite publicatii, printre care revista Capital si Hotnews. Prilejul e dat de greva functionarilor de la finante. Iar motivatia e clara: sa vada o tara saracita si infometata cat castiga nesimtitii de la finante, si sa-i huiduiasca atunci cand isi cer drepturile.
Nu e normal ca un sofer sa castige atatia bani, categoric. Dar inchipuiti-va ce volum de munca are un functionar din sistemul fiscal romanesc, daca numai noi, ca si contribuabili, suntem nevoiti sa pierdem atata timp si sa facem un munte de hartii ca sa rezolvam o chestiune aparent banala. Cineva care a lucrat in minister imi spunea ca lucra 12 ore pe zi si ajungea de cele mai multe ori sa se ingroape in hartii inutile pentru ca asta i se cerea. Un sistem birocratic inghite oameni si timp. Daca in ultimii ani politicul n-a stiut decat sa faca tot mai stufos sistemul fiscal, sa mai inventeze taxe, impozite si declaratii, tot el politicul a creat si acest aparat pe care il platea regeste ca sa lucreze bugetofag si cronofag. Acum a constatat ca nu mai are bani sa-si plateasca nici propriul aparat de contopisti. Pai sa simplifice sistemul, sa reduca aparatul de lucru si timpii de rezolvare a problemelor, si vor face dintr-un foc mai fericiti si functionarii si contribuabilii.
Si poate astfel le raman bani sa plateasca mai bine si profesorii 😉
Eu sunt de acord cu sporuri pentru functinarii din finante precum si cei din sistemul juridic. Salariile mici stimuleaza coruptia, fenomen foarte periculos in stupurile de birocratie. Problema este birocratia, dar aceasta nu poate fi rezolvata de statul birocratic, pentru ca are nevoie de ea ca sa traiasca. Anatema birocratiei este descentralizarea, autonomia si anarhia, modele care devin din ce in ce mai atractive pentru cine se gandeste la aceste subiecte…
P.S.
McCarthy Eugene: Birocratia se mareste pentru a acoperi nevoile unei birocratii in expansiune.
Mollison's Bureaucracy Hypothesis:
If an idea can survive a bureaucratic review and be implemented it wasn't worth doing.