De ce pleaca tinerii altora

Time publica o analiza a motivelor ce-i fac pe tinerii italieni sa emigreze: se simt neapreciati, prost platiti si fara viitor in tara lor. Va suna cunoscut?
Time publica o analiza a motivelor care-i fac pe tinerii italieni sa plece in lume: se simt neapreciati, prost platiti si fara viitor in tara lor. In plus clasa politica nu face decat sa se certe, fara sa gaseasca solutii pentru a scoate tara din criza. Acasa mai raman batranii, pentru care statul se imprumuta ca sa-i intretina. Va suna cunoscut?

Luca Vigliero, un arhitect de 31 de ani, n-a reusit sa-si gaseasca de lucru in Italia, dupa ce a terminat facultatea la Genoa, in 2006. S-a mutat la Rotterdam, unde a muncit un an, apoi a acceptat un job mult mai bine platit in Dubai. El spune ca in Italia CV-ul lui nu a interesat pe nimeni.

Autorul articolului spune ca motivele pentru care italienii emigraza acum sunt aceleasi ca in urma cu o suta de ani, numai ca spre deosebire de atunci, cand fermierii si muncitorii italieni isi gaseau fericirea in America, acum pleaca cu precadere creierele tinere. Iar asta survine intr-o perioada de stagnare economica, de inghetare a pietei muncii si de instaurare a nepotismului. „Pentru cele mai multe talente ale tarii, tinutul oportunitatilor este in alta parte decat acasa”, zice autorul.

Articolul zice ca Italia nu tine o evidenta stricta a tinerilor emigrati, dar se stie in mare ca numarul italienilor intre 25 si 39 de ani, absolventi de studii superioare, care locuiesc in strainatate a crescut de la 2.540 in 1999 la 4.000 in 2008. Un institut de cercetare italian estimeaza insa, ca numai in 2006 numarul absolventilor care au gasit de lucru in strainatate a fost de 11.700. Asta inseamna unul din 25 de italieni care au facut o facultate in 2006. „O agentie de recrutare din Milano spune ca 33,6% din absolventi simt ca trebuie sa plece din tara ca sa-si poata folosi educatia. Dupa un an de la absolvire, 61,5% simt asta”.

Institutul italian de statistica zice ca 30% dintre italienii cu varste intre 30 si 34 de ani inca locuiesc cu parintii, de trei ori mai multi decat in 1983, iar unul din cinci tineri intre 15 si 29 de ani renunta la studii sau nu lucreaza. Rata somajului printre tinerii absolventi de studii superioare este de 14% , dubla fata de restul Europei si mult mai mare decat rata somajului la persoanele fara pregatire universitara.

„Italienii au o denumire pentru aceasta problema: gerontocratia, sau dominatia batranilor. O prea mare parte din economie este grevata de grija fata de batrani, in timp ce statul cheltuieste relativ putin pe asistenta, somaj sau ingrijirea copiilor, in schimb mentine una dintre cele mai ridicate pensii din Europa, fonduri asigurate partial din imprumuturi”. Aceasta inechitate se extinde, spune autorul articolului, chiar si in sectorul privat, unde posturile mai bune sunt rezervate seniorilor, si inaccesibile tinerilor.

„Daca esti tanar in Italia esti o problema. In alte tari esti vazut ca o resursa”, zice Simone Bartolini, 29 de ani, copywriter in Sydney.

Tinerii italieni nu asteapta ajutor de la stat si decid sa emigreze. Ei stiu ca politica este o chestie care merge si mai greu decat restul tarii. „O lunga succesiune de coalitii la putere au fost prea ocupate sa se lupte intre ele decat sa rezolve problemele tarii”, mai spune autorul articolului. Politica italiana a esuat in aducerea tinerilor in prima linie, asa cum s-a intamplat in alte tari, deci nu a produs lideri reformatori ca Obama, David Cameron sau Sarkozy, mai aminteste autorul, care este corespondentul Time in Italia condusa de un Berlusconi de 74 de ani.

Tags: , , ,

No comments yet.

Leave a Reply

Oldies but goldies

Restul de 60% e tăcere

deget

Portret colectiv al celor 60% absenți de la vot: Vine inspecția sanitară și o întreabă pe asistentă dacă anumite aparate de pe care trebuie să ia probe sunt dezinfectate. Asistenta zice că nu, că nu a avut timp. Inspectorul pune mâna pe soluție, dezinfectează aparatul, ia proba și pleacă mulțumit

Biblioteca națională s-a deschis, dar nu funcționează

Biblioteca Națională Samsung

Biblioteca te păcălește că-ți face legitimație online, dar nu ți-o face decât la sediu, îți zice pe site că are anumite cărți, dar în depozit ele nu există, și nu împrumută cărți acasă. Niciodată. Avem un sediu ultracentral și modern de 100 de milioane de euro, doar ca suport pentru o reclamă Samsung deocamdată.

Nu există o legătură între creșterea avuției bisericii și calitatea vieții enoriașilor

oti

Interviu cu fondatorul Asociației Secular Umaniste din România, Atila Nyerges, despre religie, credință, știință și imoralitatea legăturii dintre biserică și politicieni, pe la spatele poporului prezumat credincios.

Suntem mai proști decât ne credem, dar ne și cam place

ignoranta

Oamenii sunt mai puțin înclinați să caute informații după ce află că se înșală, deoarece le place să se simtă bine, nu incompetenți. În plus, când li se confirmă părerile, chiar false, creierul lor secretă dopamină și se simt ca atunci când fac sex sau mănâncă ciocolată.

Ziua presei: Cum pui pe butuci o publicație

free press

Îi interzici secțiunea cea mai profitabilă, sub pretextul săvârșirii unei infracțiuni, apoi tărăgănezi ancheta penală și procesul până când concurența îi ia locul. La final nici nu mai contează verdictul judecătorului. Se întâmplă în România.

Discuție cu o viitoare ziarizdă/piarizdă. Trizdă!

A fost odata copiutza - sursa foto: http://www.cheatingculture.com

Pentru cine zicea că presa e plină de ingineri, făcuți ziariști de ocazie, am un mesaj încurajator: vine tare din urmă generația copy/paste. Hold your breath!