„Fiul risipitor” a fost romanul adolescentei mele. EL, barbatul misterios, rebelul fara cauza, omul pe care Eva il iubeste ca nebuna, desi el ii pune sare pe rana cu plecarile lui misterioase si lungi, EL este un barbat pe care orice adolescenta tanjeste sa-l intalneasca si sa-l iubeasca neconditionat, pana la moarte. Prin EL l-am iubit pe Radu Tudoran, autorul, si apoi i-am devorat toate romanele publicate in anii tineretii mele, cand a gasi o carte buna in librarii echivala cu o cautare a diamantelor in cocina porcilor. Asa au fost romanele lui Tudoran pentru mine in vremea aia. Mi-e rusine sa spun ca aseara am vazut un film care are pretentia ca e inspirat din romanul lui Tudoran.
Filmul urmeaza sa aiba azi premiera in Romania, si nu mai e despre EL, fiul risipitor, ci despre ea, Eva. Scenariul si regia sunt semnate de un acelasi Adrian Popovici, care se dovedeste total neinspirat in ambele ipostaze. Scenele sunt dezlanate, exista momente luuungi si plictisitoare, fara vreo relevanta pentru poveste, toate chinuite de o siropoasa coloana sonora pe baza de vioara tanguitoare. Nu stiu daca de snob sau ca sa justifice cele doua milioane de euro primite de la CNC (Consiliul National al Cinematografiei) pentru film, Popovici a ales actori americani si britanici, iar filmul, desi se petrece in Romania, cu personaje autohtone, este vorbit in engleza. Asta da nastere pe alocuri la momente hilare, taman cand tensiunea si drama ar fi trebuit sa fie in toi. Cand apare, de exemplu, un jandarm roman care rosteste rar si apasat, intr-o engleza in care pana si Iliescu s-ar fi descurcat mai bine, ceva de genul: „Your guard was in the yard?!”. Era ceva intre „the dacs come from the tracs” si o lectie de engleza pentru incepatori.
Exista si actori romani care reusesc sa vorbeasca mai bine engleza, dar au roluri episodice. Oricum, engleza sporeste jocul artificial al intregii echipe. Rolurile principale sunt luate de americani si britanici, care-si fac treaba, in limitele indicatiilor regizorale, pesemne. EL – jucat de Vincent Regan – aduce si nu prea cu personajul carismatic si misterios al lui Tudoran. Eva – debutanta Amy Hayes – arata bine, dar joaca altceva decat „micuta si dulcea mea Eva” pe care o crease Tudoran. Mai exista o mama – Maia Morgenstern – cu accente ieftine si prost plasate de teatralism, si un unchi Alfonse vaduvit de cele mai interesante scene care i-ar fi conturat personalitatea mizerabila.
Oricum, filmul e o parodie a romanului lui Tudoran, o transformare penibila intr-o soap opera de Sandra Brown, si e mai mare pacatul de banii dati de la bugetul statului roman, pentru asemenea bataie de joc. Ba, la final reiese ca ar mai fi bagat bani in film si TVR si cateva agentii de publicitate.
Dupa ce am vazut filmul am googalit si eu regizorul, sa vad ce alte capodopere a mai facut pana acum. Si am descoperit ca „Eva” ar fi fost intr-un scandal continuu din 2008-2009 de cand s-a turnat, pentru ca regizorul/scenaristul Adrian Popovici n-ar fi recunoscut din prima ca s-a inspirat din romanul lui Radu Tudoran. A fost dat in judecata de mostenitorii scriitorului, si astfel a ajuns pe ecran „inspirat din…”.
Filmul a rulat pana acum doar de cateva ori prin SUA, si cica ar fi fost invitat sa candideze la Oscar pentru coloana sonora. Pentru asta CNC i-a dat un buget de promovare de 222.700 de lei, adica vreo 50.000 de euro. Dar, regulamentul Oscarurilor spune ca un film strain trebuie vorbit in alta limba decat engleza. Asa ca statul roman a cheltuit 50.000 de euro pentru promovarea unui film romanesc la Oscar, dar considerat neromanesc de regulamentul Academiei Americane de Film.
Filmul Eva este, din pacate, doar o demonstratie costisitoare de lipsa de talent si profesionalism, un motiv pentru ca unele romane sa ramana mai degraba neecranizate.
Vineri 11 februarie este programat la HBO filmul ” Barbati care urasc femeile” primul din trilogia Millenium. De vazut.
Nu mai contribui la profitul HBO de vreo cateva luni. Dau prea rar filme care sa renteze abonamentul.
Ce scârbă mi-e de țara asta…
Bugetul total al filmului nu depaseste 1.200.000 euro din care CNC a contribuit cu mai putin 600.000 euro restul banilor sunt aportul companiei Artis Film,producatorul filmului.E clar o dezinformare pentru a induce faptul ca este o bataie de joc privind banul public.Deci nu este vorba de 2.000.000 euro din banul public ci de 600.000 euro ,iar banii de la CNC nu sunt bani publici pentru ca fac parte dintr-un fond special strans de la companiile de publicitate ca peste tot in Europa.In rest daca v-a placut filmul sau nu este parerea fiecaruia pe care o respect.Filmul a fost la Oscar si a ajuns pe lista scurta la muzica intradevar ca film vorbitor de limba engleza dar totusi este o productie romaneasca.Aproape jumatate din bugetul filmului a insemnat plata actorilor iar jocul lor cred ca nu a lasat de dorit cum se incearca a se induce de unele comentarii.In continuare va repet,respect parerile contradictorii dar ar fi mult mai bine sa nu mai fim asa de rai,mai ales ca stiu si sursa criticilor.
Adrian Popovici-Regizor
Pentru cine nu a vazut filmul si citeste doar comentariile poate intra pe http://www.evathemovie.ro unde poate vedea trailerul filmului ,interviuri cu actorii si poate asculta coloana sonora care a fost pe lista scurta la Oscar.Vizionare si auditie placuta.
Adrian Popovici -Regizor
Ca sa va lamuriti despre ce vorbesc ar trebui sa intrati pe comentariile mai vechi
Adrian Popovici-Regizor