Noutati in colectia de moaste, toamna-iarna 2010

Anul asta nu pupam doar osul Sfantului Dumitru, ci si crucea lui Isus. BOR se straduieste sa diversifice colectia de moaste nationale, cu importuri din Grecia

Intotdeauna m-am intrebat de ce se inghesuie credinciosii sa pupe moastele intr-o zi anume si nu-si lipesc buzele, in oricare alta zi, de raclele care sunt mereu expuse in diversele biserici. De exemplu la Iasi, Sfanta Paraschiva ii asteapta tot anul pe aceia care cred ca sanatatea, norocul si reusita in viata stau in niste ramasite umane neputrezite.

La Bucuresti incepe zilele astea pelerinajul la moastele Sfantului Dumitru. Inutil sa va spun ca „ocrotitorul Bucurestilor” e acolo – pe Dealul Patriarhiei – in fiecare zi, nu numai la finele lui octombrie.

Stiu, explicatia data de „sfintii parinti” e ca in zilele alea numarul mare de credinciosi si rugaciunile lor, impreuna, atrag bunavointa sfintilor mai mult decat atunci cand te duci doar tu singur, Vasile, ca sa-i ceri sa-ti faca rost sfantul de un job, ca nu mai ai bani de intretinere. Adica un fel de spirala yoga de la Costinesti, dar in forma de gramada necontrolata.

Uitandu-ma azi la stiri aflu, insa, ca biserica nu doarme si uzeaza in campaniile ei de promovare a puparii moastelor de toate instrumentele de marketing pe care le foloseste orice brand, ca sa se vanda. De exemplu, am aflat adineauri ca tocmai au aterizat in Bucuresti niste fragmente din crucea purtata de Isus cand a fost rastignit. Sau asa ceva. Purta cruce evreul Isus? Sau o fi de fapt lemn din crucea pe care a fost rastignit si n-a inteles bine reporterul ProTV? Nesemnificativ, oricum e vorba de Isus si de cruce, si mai presus de toate e noutatea. Anul asta nu pupam doar osul Sfantului Dumitru, ci si  crucea lui Isus. Anul trecut, de exemplu, special guest la moastele Sf Dumitru a fost un adevarat cocktail de moaste: Constantin si Elena, Petru si Pavel, Sf Vasile si inca unul. In total sase sfinti adusi din Grecia, de unde vine si anul asta bucata de cruce despre care va spuneam.

Va dati seama de efectul publicitar pe care-l are o asemenea infuzie de moaste noi despre care se vorbeste la o ora de varf la TV? Cine s-a calcat in picioare in anii trecuti, va veni si anul asta, ca nu se stie niciodata la ce ajuta o bucata de lemn din care niste smecheri cu barbi si tichii aurite scot bani ca sa faca, printre altele, si asta. E doar cel mai recent exemplu dintr-un lung sir de afaceri mai mult sau mai putin curate pe care biserica le are in Romania. Iar clientela e fidelizata de cross-promotion cu pelerinaje la care, an de an, mai marii BOR se spetesc sa aduca si pe scenele noastre niste glorii apuse, dar la care romanii inca se grabesc sa se inchine.

Etichete: , , ,

14 comentarii la “Noutati in colectia de moaste, toamna-iarna 2010” Subscribe

  1. Dumnezero 23/10/2010 at 02:46 #

    Mega-concerte. Sfinti super-stars. GET YOUR TICKET!

  2. Daniel 23/10/2010 at 03:55 #

    Intrebarea mea e alta : cum iti explici ca pupatul asta, in masa, a aceluiasi loc, respectiv moaste sau icoane, nu produce epidemii ……. ?

    La asta te-ai gandit ?

    Alta intrebare : de ce daca de la an parca sunt si mai multi credinciosi, oamenii sunt tot mai rai ? De ce n-are nici un efect asupra lor atingerea celor sfinte si se comporta animalic chiar si in asteptarea de a ajunge la cele sfinte ?

    De ce nu sunt atinsi de un minimum-minimorum in ceea ce priveste bunul-simt ? Raman gunoaie in urma pelerinilor mai rau ca la un Revelion…..

    • Dollo 23/10/2010 at 12:44 #

      Dumnezero – intrarea e libera, dar nu poti sa pleci cu mana goala, te fac ei sa cumperi un suvenir ceva
      Daniel – La fiecare 10 credinciosi vine unul care se preface ca pupa moastele, dar de fapt le sterge cu dezinfectant 😉

    • Alex 17/08/2013 at 20:53 #

      Oamenii care se inghesuie la moaste nu fac acest lucru pentru ca Religia sau cuvantul lui Dumnezeu inseamna ceva , sunt doar niste speriati si destul de creduli cat sa creada ca pupatul unor moaste le poate schimba viata.
      Asta nu le schimba comportamentul ,multi dintre ei gunoaie au venit la biserica si gunoaie pleaca

  3. deco 24/10/2010 at 02:17 #

    Dollo – ai dovezi cu privire la omul 1 din 10 cu dezinfectant?? e clar ca glumesti dar articolul tau nu are claritate sau un mesaj care sa il faca special sau foarte credibil. imi pare rau sa spun, un articol total dezamagitor.

    • Dollo 24/10/2010 at 13:42 #

      Da, ai dreptate, mesajul trebuia sa fie mai clar: nu va mai inghesuiti ca in evul mediu sa venerati niste relicve despre care nu stiti nimic, ci folositi-va fortele, mintea, energia ca sa creati ceva util voua si comunitatii, faceti lucruri care sa va aduca bucurie si progres, nu pierdeti timpul perpetuand niste obiceiuri revolute care nu si-au dovedit niciodata latura benefica. Iar catre biserica mesajul ar fi asta: nu mai tineti oamenii in intuneric, lasati-i sa evolueze, spuneti-le ca numai muncind si invatand le va fi mai bine, nu rugandu-se sau ungandu-se cu diverse uleiuri asa-zis miraculoase!
      E mai clar asa? Sau tot te dezamagesc? Poporul pupator de moaste nu te dezamageste?

  4. Bezbojnicul 25/10/2010 at 02:40 #

    @Daniel

    Remember anu trecut, când se discuta de gripa porcină? Era fix în perioada cu Paraskiva Fest.

  5. Gelu 28/10/2010 at 23:46 #

    Dollo, stii ce este mai surprinzator? Ca acest "popor pupator de moaste" se roaga si pentru tine in fiecare Duminica si nu numai. Cred ca asa a "patit-o" si Sf Pavel care lupta impotriva primilor crestini cu toata ardoarea lui de cunoscator in legea lui Dumnezeu. In cazul lui, el cunostea tot ce-au scris vechii prooroci evrei despre Mesia. Cred ca si tu esti foarte documentata in textele sfintilor apostoli si evanghelisti, odata, ce ziarista fiind, scrii un subiect despre credinta crestina.

    Cand Hristos i-a mutat originea sistemului lui de intelegere – pentru ca nu e greu sa-ti dai seama ca aratarea de pe drumul Damascului nu a fost doar o simpla dojana – schimbarea lui Pavel a fost totala de nu le venea sa creada celor pe care pana mai inainte tot el ii fugarea si-i baga in inchisori.

    Dollo, despre "intunecimea" in care tine Biserica oamenii, sunt sigur ca stii ca procesul de invatare, de cunoastere, are mai multe faze, incepand de la necunoasterea inconstienta (nu sti ca nu sti), pana la cunoasterea inconstienta (nu sti cum stii, dar stii).

    Ma bate gandul acum ca de fapt tu s-ar putea sa nu sti prea multe despre Biserica, pentru ca printre pacatele capitale – mai subtile, nu doar cele vazute – este si necunoasterea. Iar crestinii din primele veacuri studiau tot ce cunosteau si necrestinii. Vezi Tertulian, Origen, (chiar daca secole mai tarziu a fost depus), Fericitul Augustin…. Cred ca retii de la televizor cel putin o scena cu un preot la deschiderea anului scolar.

    Faptul ca unii oameni cunosc mai mult decat tine intr-un domeniu, nu cred ca e un gest inteligent sa razi de ei. Si daca nu toti sunt de aceeasi "calitate", stii ca sunt doctori care gresesc diagnostice si fac chiar greseli – mor oameni cateodata – asta inseamna ca tu nu te mai duci la nici un doctor? Nu-i cauti pe cei mai buni? Nu stau oamenii la rand la ei? Nu ai ce face, te doare. Stii cum e vorba aia, daca ar durea necunoasterea…

    Cat despre multimea de oameni care stau la rand la venerat sfinti (ceea ce vezi tu ca fiind pupat moaste), te-ai gandit ca pot fi oameni veniti din alte parti? Mai ales in ziua cand se serbeaza sfantul respectiv?

    Cred ca este o diferenta intre a stii si a cunoaste. Referitor la asta, Confucius spunea: aud si uit, vad si imi aduc aminte, fac si inteleg.

    Ce sa zic, sa fie cu folos si iarta-ma daca te-am suparat cu ceva.

    Cele bune,

    Gelu

    • Dollo 29/10/2010 at 12:27 #

      Draga Gelu, iti multumesc pentru parinteasca urechere. Chiar daca nu pare, apreciez tonul civilizat. Am vazut si altele de la crestini. Dupa cum le respect si credinta oamenilor, oricare ar fi ea, atata vreme cat nu devine oficiala, obligatorie si consumatoare de fonduri de la stat, adica si de la mine. Daca oamenii astia care stiu mai multe si se inchina la niste ramasite despre care unii au scris niste carti de istorie, ar face asta fara tam-tam, iar biserica si-ar vedea de afacerile ei fara sa indoctrineze mintile copiilor la scoala si fara sa suga bani de la bugetul asta si asa prost gestionat, zau daca m-ar deranja cu ceva fanatismul credinciosilor care stau 15 ore pe dealul Mitropoliei. Treaba lor, viata lor. Dar s-o faca pe banii lor. Si sa nu-mi zici acum ca si ei contribuie la bugetul ala, ca nu e valabil. Biserica face bani multi din taxele platite de credinciosi, n-ar trebui finantata de stat. Sa lasam bugetul sa finanteze stric acele activitti de care la un moment dat beneficiem toti: sanatatea, cultura, scoala, cercetarea, economia reala, lucruri care ne ajuta sa progresam. Nu religia care nici macar sa fim morali nu ne mai ajuta. Cred ca am ajuns intr-un stadiu de evolutie in care religia ar trebui sa fie doar o convingere intima si un mod de manifestare ca atare.
      Cat despre scrierile pe care le enumeri aici, sunt sigura ca tu le-ai citit, de vreme ce le invoci, chiar daca ai trecut cu vederea peste formele verbului „a fi” pe alocuri. Dar desigur astea tin deja de ora de gramatica, nu de aia de religie;) Toate cele bune iti doresc, si sa nu te rogi pentru mine, ca atunci cand o fi sa ma dojeneasca si pe mine Hristos, vad eu pe unde scot camasa.

  6. Gelu 30/10/2010 at 01:11 #

    Draga Dollo, multumesc pentru raspuns.

    Dupa cele scrise de tine s-ar putea trage concluzia ca Biserica ar fi vinovata de starea decazuta a Romaniei, financiara si morala. Stii foarte bine ca nu e asa. Mie insa imi spune ca, din nefericire, acolo functioneaza de fapt o alta indoctrinare, intr-adevar grava, cu urmari mult mai serioase decat cele ce tin de buget, scoala sau cercetare. Imi pare sincer tare rau. Si ce e mai ingrijorator (?) e ca are tendinte globale de a zice negrului alb. Dar in acelasi timp stiu ca exista solutie. Ramane de fiecare sa ajunga personal la ea. Fara sa fie bagata pe gat cu banii statului. Desi, in situatii de criza, lucrurile se pot schimba, Doamne fereste de asa ceva! Imi vine in memorie acum o scena din filmul Barba Rosie de Akira Kuroshava (1965) cand ii dadea un medicament cu lingurita unui copil (vezi http://www.seanax.com/2009/06/10/kurosawas-red-be… … traiasca google! Nu am mai vazut faza asta de cand am vazut filmul intr-o tabara studenteasca la Slanic Moldova prin 1986 si nu am uitat – uitarea si necunosterea sunt considerate de Biserica, ca fiind pacate mari – ce chestie, desi uit o gramada, cele ce m-au impresionat le tin minte)

    Problemele ridicate de cele scrise de tine s-ar cere discutate pe indelete, cu timp, departe de "galagia" blogurilor. Asta doar daca este dorinta. Pentru asta, ai adresa mea de email, cand vei voi.

    Da, Dollo, eu iti doresc ca Viata sa vina peste tine, asa cum spui tu: cu Bine.

    Cele bune,

    Gelu

  7. Irina 02/02/2011 at 14:32 #

    Nu ma deranjeaza ca fac PR si evenimente publice…atata timp cat au un public, insa ce ma deranjeaza este ca in continuare „Biserica” este finantata din bani publici, ca o parte din taxe se duc in buzunarele lor…de ce ?? Majoritatea statelor europene nu isi mai finanteaza bisericile. In Germania inca mai exista un impozit pentru Biserica, dar la care orice angajat poate renunta daca face o cerere si precizeaza ca refuza…

    Avand in vedere ca se pot autofinanta nu vad de ce ar mai trebui sa primeasca si bani publici si BOR sa fie catalogata drept entitate de utilitate publica…

    In fine gasesc multe aspecte legate de BOR scandaloase si as fi prima care ar semna petitii legate de taierea fondurilor, auditarea situatiilor lor financiare, controlarea inalti preasfintitilor samd

    DAR da sunt de acord cu PR-ul pe care il fac pentru ca la nivel de culte religioase acum populatia Romaniei se afla inca in Evul Mediu, insa mentalitatile se vor schimba incetisor si in RO, BOR vede diferenta si vede ca daca nu isi construieste si fidelizeaza un public acum mamaiele, habotnicii si indoctrinatii vor pieri in cateva generatii si nu se va mai duce nimeni la Paraskiva Fest – mi-a placut tare asta !

    • Dollo 02/02/2011 at 17:19 #

      Irina, din pacate nu e deloc pe duca generatia aia de credinciosi la care te referi. BOR isi fidelizeaza publicul aproape de la gradinita, din clasele primare. De copiii de gradinita si mai mici au grija bunicile sa-i „educe” in spirit religios. Nu stiu ce varsta ai tu, dar eu am fost scolita in vremea comunistilor, atei deh, asa ca nu am invatat la scoala nimic despre religie. Imediat dupa 90, insa, generatiile trecute prin scoli stiu pe de rost rugaciuni si tot felul de ritualuri religioase. Aceste generatii vor merge si la „festivaluri” gen Paraschieva sau Dumitru, multa vreme de aici incolo, pentru ca desi nu mai suntem in Evul mediu, lor scoala le-a inoculat credinta ca trebuie sa te rogi la Dumnezeu ca sa capeti. Nu trebuie sa faci eforturi de autocunoastere si perfectionare. E de ajuns sa te rogi si va fi bine. Pupatul de moaste, deci, nu va fi decat un soi de „training” periodic…

  8. mihai 06/04/2011 at 00:39 #

    Dollo iti recomand o carte : ”Diavolul este politic corect„ de Savatie Baștovoi. un roman foarte frumos http://www.librariasophia.ro/carti-Diavolul-este-politic-corect-Savatie-Bastovoi-ierom.-so-4720.html hai ca daca esti ziarista cred ca 20 de lei nu tine la tine nu?

    • Dollo 06/04/2011 at 09:47 #

      OK, o s-o caut si o s-o cumpar. Poate imi schimb viziunea, cine stie 🙂 Merci

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Generaţia „Silicon Valley” de România, după 50 de ani

Politehnica Bucuresti, Falcultatea de Electronica si Telecomunicatii - Generatia 1960 - numai vise

Au absolvit în 1960 Politehnica. Erau 150. Mai târziu unii au emigrat și au ridicat cu creierele lor celebra Silicon Valley din California. Cei care au avut cu adevărat vână de aventurieri au rămas aici, în România. Acum mai sunt vreo 50.

Ce înseamnă să fii cioban

cioban

În pofida unei potenţe proverbiale, datorată chipurile cărnii de oaie, ciobanii nu mai au căutare la fete, iar o viaţă de celibat şi mizerie la oi nu mai e pe placul tinerilor.

Ziua presei: Cum pui pe butuci o publicație

free press

Îi interzici secțiunea cea mai profitabilă, sub pretextul săvârșirii unei infracțiuni, apoi tărăgănezi ancheta penală și procesul până când concurența îi ia locul. La final nici nu mai contează verdictul judecătorului. Se întâmplă în România.

Recursul la argumente

ilusion

De ce în 2017 e nevoie să le explici unora că oamenii sunt egali în fața legii și au aceleași drepturi indiferent de rasă, sex sau etnie – pentru că la televiziunea națională vine un avocat al poporului și neagă Holocaustul, și nimeni nu-l contrazice, deși avem și o lege care-l face pasibil de pușcărie pentru asta.

Pedeapsa norvegiană, cum s-a ajuns la ajutor și n-au rămas la răzbunare

opera2

Zicătoare norvegiană: cu ce fel de fost deținut ai vrea să te întâlnești seara, pe o alee pustie? Aplicată în România, zicătoarea ar suna așa: cu ce fel de ziarist sau politician ai vrea să ai de-a face într-o campanie electorală?

Primăria Capitalei cumpără lumina soarelui la suprapreț

panouri

Aministrația parcurilor București a cârpit sistemul de iluminat din Parcul Tineretului cu niște panouri fotovoltaice pe care le-a cumpărat cu de patru ori prețul pieței, de la o firmă care a făcut în viața ei o singură afacere: asta.