O sambata traditionala…

... cu must, pastrama, carnati, slana, branza, braga si porumb copt. Daca va lasa gura apa mergeti in fieful lui Piedone

… e acea zi in care soarele iti bate in geam si mama in receptor. Sa te scoli sa mergi la piata. Si sa n-ajungi la piata, ci la „Targul traditional de Sfantul Dumitru” – 22-26 octombrie. Unde se bea must, se mananca pastrama, se canta muzica populara, si daca va da mana se cumpara diverse chestii „hand made” si vandute sub sloganul „produse romanesti, traditie si calitate!”.

In spatele Palatului copiilor din Parcul Tineretului era pana nu demult o ditamai platforma betonata pe care se faceau intreceri de carting. Era pista copiilor care invatau ce anume face „vrum-vrum” in motoare, la Palatul copiilor. Azi am constatat ca intreprinzatorul primar Piedone a rechizitionat platforma si a impodobit-o cu bancute, statuete, ghivece cu flori, stiti, tot tacamul de primar gospodar. Nu e chiar kitchos 😉

E, in platforma asta circulara s-au intins tarabele „producatorilor” romani. Daca va pasioneaza domeniul, targul e deschis pana pe 26 octombrie. E o problema cu parcarea in zona, dar daca insistati gasiti un locsor. Si preturile sunt cam piperate. Muult mai scumpe ca la hypermarket, asta apropos de faptul ca produsele romanesti nu au loc in rafturile magazinelor din oras. Poate ca intr-adevar or fi chestii gustoase, sanatoase, fara aditivi (desi nu putem fi chiar siguri), dar seria mica nu-i indreptateste totusi pe producatori sa vanda niste branza de capra cu 20 de lei kilu, de exemplu, cand in Piata la Obor e maximum 14 lei aia romaneasca, si 11 lei aia bulgareasca. A, si la fel ca in orice piata, nici astia nu dau bon, tot in buna traditie romaneasca, desigur. Deci as zice ca daca tot se vinde la negru, sa fie si niste preturi mai de bun simt asa.

Acum ca v-am pus in garda, daca mergeti la targ gasiti, asadar, multe produse de oaie – carnati, pastrama, branza – de porc – muschi, slanina afumata, carnati – branza de burduf sau cu diverse adaosuri, prajituri de casa, ciocolata de casa, legume si fructe, porumb fiert sau copt (4 lei bucata, zici ca e adus de peste ocean), si tot felul de obiecte din lemn, alama, argint. Eu am gustat niste branza de capra, o feliuta de slana si am baut jumatate de pahar de braga. Semana la gust cu berea fara alcool, doar ca avea un mai pronuntat gust de malai. N-as mai da inca 3 lei pe un pahar, ca nu m-a dat pe spate.

Etichete: ,

No comments yet.

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Meșterul român: manualul sunt eu! (IV)

turnare placa

În care se face, în sfârșit, fundația casei și se vorbește despre hachițele meșterului român, despre cât de priceput e și cât se cere plătit. La final, un scurt video demonstrativ.

Când un gard pe mijlocul drumului e cel mai smart lucru din oraș

bucuresti

Gabriela Firea are mai multe atuuri decât au avut predecesorii ei: un buget mare, un consiliu obedient, guvernul de aceeași culoare politică și marele talent de a vorbi ca la televizor. Este un mister de ce nu reușește mai mult decât niște paranghelii jenante.

Moarte chiaburilor din sănătate!

Rares Nechifor, embolizare uterina

Care n-a plecat din țară până acum – ca să se trateze sau să profeseze într-un sistem civilizat – e invitat s-o facă de la 1 martie 2013. România nu-și permite să mai încurajeze existența unei alternative private în sănătate.

De ce ea? (3)

tarau-victoriei

Viața de după: reabilitarea, mai grea decât pușcăria, a muncit la negru pentru că nu o angaja nimeni, victoria de la CEDO și rejudecarea procesului în țară, pierderea și regăsirea dosarului, apariția unor „victime” noi atrase de ideea de potențial câștig, facultatea de drept, doctoratul și victoria finală.

Restul de 60% e tăcere

deget

Portret colectiv al celor 60% absenți de la vot: Vine inspecția sanitară și o întreabă pe asistentă dacă anumite aparate de pe care trebuie să ia probe sunt dezinfectate. Asistenta zice că nu, că nu a avut timp. Inspectorul pune mâna pe soluție, dezinfectează aparatul, ia proba și pleacă mulțumit

Cine-l bate pe prinţul Charles, la popularitate, în Viscri

Patul care asteapta musafiri in casa Gerdei din Viscri

Transilvania li s-a arătat străinilor exact aşa cum este. Un ţinut minunat, locuit de oameni în esenţă buni, dar inconştienţi de valoarea moştenirii pe care o au în bătătură.