Orgia clatitelor

Un preludiu de coca de clatite, apoi partide de cate 2-5 si chiar opt, „condimentate” cu urda, marar, ciuperci calite cu ceapa si sunca, smantana, cascaval

Totul porneste cu un preludiu banal de coca de clatite, si sfarseste in „adunari” de cate 2-5 si chiar opt, „condimentate” cu umpluturi neasteptate: urda cu marar, ciuperci calite cu ceapa si sunca, smantana, cascaval. Iar la final doua cu miere si nuci, asa, ca sa-ti faci ficatul sa se simta ca un foie gras si sa nu mai poti inghiti dupa aia decat cel mult un digestiv.

Pofta mea a fost de clatite cu urda si marar. Mama facuse asa ceva cu ani in urma si eu, care prefer intotdeauna saratelele in locul prajiturilor, am ramas cu gustul clatitelor cu urda mai viu si imbietor decat orice alta umplutura clasica de clatita.

Mama, care intotdeauna vrea sa adauge o tusa personala mancarurilor care ies din aragazul ei, a plusat si uite ce a iesit.

Ce va trebuie: faina, doua oua, lapte, zahar, 500 de grame de urda, vreo 7-8 ciuperci mari, doua felii de sunca presata, doua cepe mici, o legatura de marar.

Coca de clatite se face cum o stiti: doua albusuri batute, adaugati faina si lapte (in functie de ce cantitate vreti sa va iasa), amestecate pana cand se omogenizeaza si au consistenta unei smantani mai subtire. In mod normal intr-o coca de clatite se adauga zahar dupa gust, dar de data asta o faceti mai cu moderatie, astfel incat coca sa nu iasa prea dulce. Nu uitati si un praf de sare, ca asa iese totul gustos. La final o lasati un pic la frigider ca sa se odihneasca.

Intre timp pregatiti urda, pe care o framantati cu cele doua galbenusuri de la oua. Adaugati sare, dupa gust, si mararul tocat marunt.

Apoi va apucati sa coaceti clatitele. Daca nu aveti o tigaie mai usurica, nu va avantati sa le intoarceti artistic, aruncandu-le in sus, ca s-ar putea sa va accidentati. Mai bine le intoarceti cu o spatula. Ca sa nu iasa prea uleioase, mama unge tigaia cu o pensula inmuiata in ulei, inainte de fiecare clatita.

Cand se racesc un pic foile, se umplu cu urda amestecata cum v-am spus, si se ruleaza … ca niste clatite. Apoi se aseaza intr-o tava, unsa cu unt, se toarna peste ele un pic de smantana, se rade niste cascaval si se baga la cuptor pentru 10-15 minute.

In timpul asta tocati marunt ciupercile, ceapa, sunca, le caliti in tigaie, adaugati condimente si marar, si umpleti alte foi de clatite. Le adaugati si pe astea intr-o tava, le inveliti cu smantana si cascaval (ar fi indicat sa radeti un pic de cascaval si in compozitia de ciuperci, ca sa lege un pic continutul) si le bagati la cuptor.

Rezultatul e spectaculos si poate fi un pranz excelent. Sunt, evident, mult mai bune calde, dar daca va raman puteti sa le incalziti, alta data, la microunde.

Ca desert, daca va mai raman foi, ungeti cateva cu miere si nuca tocata, si lasati-le sa alunece pe gat.

La final merge si un digestiv, ca s-ar putea sa va cada greu atata smantana, cascaval, urda si coca. Dar ce ar fi viata daca n-am face si cate un exces din cand in cand? 🙂

Etichete: , , , ,

7 comentarii la “Orgia clatitelor” Subscribe

  1. Dumnezero 10/10/2010 at 19:34 #

    Fiindca sunt si eu fan, iti ofer un pont: pune o lingura de cacao in amestec. Schimba foarte putin gustul, dar culoarea e …. deosebita.

    • Dollo 11/10/2010 at 13:26 #

      Dumnezero – Cacao in coca de clatite? Si ies maronii?
      Oana B. – 🙂

  2. Oana B. 11/10/2010 at 02:16 #

    Iar imi pare rau ca am plecat – amandoua – de la ziar. :))

  3. Dumnezero 11/10/2010 at 19:11 #

    Da, ies maro-violet inchis, cam de culoarea strugurilor. Cand eram lacto-vegetarian imi faceam si eu cu branza sau cas… era interesant contrastul.

  4. Elena 06/03/2011 at 19:32 #

    Am batut-o, lasat-o in frigider la dospit si dupa aia dai si trage cu coptul la doua tigai… Dar au iesit tare bune, clatitele cu branza si gem. Nu am avut curajul sa incerc si alte umpluturi, dar stiu ca merg, pentru ca am mancat in Franta tot felul de sortimente. Mersi pentru retete, Dollo. De acum nu o sa mai bantui netul pentru retete de mancaruri traditionale. O sa vin direct la tinta. Apropos, am mai facut odata una, pe cea cu cartofii umpluti…

    • Dollo 06/03/2011 at 20:06 #

      Mă bucur ca ti-au ieșit și că împărtășim aceleași gusturi 🙂 Mama să trăiască! 🙂

  5. Paula 27/12/2013 at 19:31 #

    Clatitele umplute cu miere si nuci se numesc „Scutecele Domnului” si se mananca in postul Craciunului.

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

De ce nu s-a surpat Bucureștiul când „ne-a făcut Ceaușescu” metroul

metrou5

Pentru că pe vremea aia s-au folosit mulți mineri cu târnăcoape, care au săpat cu grijă tuneluri, pentru că specialiștii de atunci și-au făcut doctoratele pe bune la metrou, nu plagiindu-i pe alții, și chiar și atunci au existat tasări de teren.

Dubița albă din Vitan, monumentul neputinței poliției și Primăriei sectorului 3

Celebra dubiță abandonată în fața Poștei Vitan

O dubiță zace de câteva luni încurcând traficul din Vitan. Poliția locală știe, dar nu are platformă de ridicat, Poliția rutieră o filmează și-l amendează pe proprietar, Primăria Capitalei zice să apelăm la țiganii care fură fier vechi, să fure și mașina abandonată.

Nu s-a furat, așa s-a votat. Și numărat

voturi2

Cum am fost observator la numărătoarea voturilor într-o secție de votare din București și mi-am revenit din iluziile cetățenești pe care le aveam.

O masă cinstită la cea mai umană închisoare din lume

curte

Halden este cea mai nouă închisoare din Norvegia, a costat 250 de milioane de dolari și le oferă deținuților condiții de viață ca în libertate

Stăm prost cu nervii

sacrificat

O jumătate de oră într-un autobuz Mercedes, în cel mai bogat oraș al țării.

Secretul Rozaliei din Criţ: “Ne-a ferit Dumnezeu de emigrare aicea, că avem mult de lucru”

Minunata ciorba ardeleneasca a adunat Europa la aceasi masa

Cu timpul oamenii au constatat că activităţi pe care noi le considerăm plictisitoare, pentru că le facem zi de zi, pot fi vândute foarte bine străinilor, care nu le-au văzut niciodată