Reciclarea nesimitirii

Romania recicleaza abia 1% din gunoiul pe care-l produce. Dupa noi mai sunt doar Bulgarii in UE, dar nu va speriati, exista si restul lumii. De exemplu Dubai

Vedeti poza asta? E facuta la Vadu, asta vara. Mi s-a parut ca e imaginea perfecta a Romaniei. O cocioaba care abia se tine, dar are patru pubele colorate nou-noute in fata, si se face ca recicleaza gunoiul. In realitate cine stie ce borhot de tuica e inauntru.

Da, Romania recicleaza abia 1% din tot gunoiul pe care-l produce. Sunt cifre oficiale ale Eurostat, oricat s-ar da peste cap autoritatile „competente” sa le nege si sa le ingrase. Dupa noi mai sunt doar Bulgarii in UE, dar nu va speriati, mai exista si restul lumii. De exemplu Dubai, unde alora nici ca le pasa. Ma rog, aia zac pe niste pungi de petrol, pe cand noi stam doar in propria mizerie. Cine stie, peste cateva milioane de ani probabil ca situatia va fi invers 😉

Intamplarea a facut sa aflu zilele astea cum se face reciclarea in sectorul 1 al Capitalei – sfarcul sanului, daca se poate spune asa despre cel mai select sector din cel mai mare oras al tarii… – si in sfarcul lumii arabe care sa zicem ca ar fi Dubaiul.

Pai sa incepem cu ai nostri, ca sunt mai aproape:

In sectorul 1, gunoiul se ia gratis si degeaba

In sectorul 1, in 2008, primarul liberal Andrei Chiliman a zis sa dea o sansa initiativei private a domnului Valter Busca, patronul firmei de salubrizare nou infiintate Romprest, si i-a oferit cado, pe 15 de ani, un contract exclusiv de salubrizare in cel mai bogat sector al Capitalei. Pentru suma modesta de 60,4 de milioane de lei anual (cam 15 milioane de euro) – dupa cum anunta insusi primarul la semnarea contractului -, Romprest e obligata sa salubrizeze atat strazile sectorului, cat si pubelele locuitorilor. Locuitorii fiind de atunci scutiti de plata gunoiului la intretinere (cam 10 lei lunar, de persoana). Ca sa fim corecti, cele 15 milioane de euro inghitite de Romprest din sectorul 1 sunt comparabile cu sumele inghitite de firmele care salubrizeaza numai strazile, in sectoarele 2, 3 si 6, de exemplu. Deci, dat fiind ca nasul Chiliman a cinstit masa cu gratuitate la gunoi pentru toata lumea, cetateanul cu buletin de sectorul 1 a zis sarumana si n-a cartit.

Mai fraieri sunt ceilalti bucuresteni, ca nu cer si ei gratuitate de la primariile lor, daca tot se poate in acelasi pret. Dar asta e alta discutie.

Si ce credeti ca face bucuresteanul din sectorul 1, acum ca tot ii ridica primaria moka, din fata blocului, cojile de cartofi, pepeni, resturile de taitei, tampoanele si sticlele de bere goale? Pai nimic, face la fel ca toti ceilalti. Adica i se rupe de reciclare. Firma le-a pus la dispozitie clientilor pubele separate, pentru aruncat gunoiul umed si ala uscat. Mai clar, oamenii au fost rugati doar sa nu arunce la un loc sticle, platic, hartie si resturi de ciorba, ci sa puna la un loc tot ce inseamna gunoi ce poate fi reciclat, si in alt sac resturile de pepeni si alte chestii umede. Aceasta ar fi ratiunea pubelei verzi si a celei maron, care exista de mai bine de un an in ghenele din sectorul 1. Numai ca oamenii tot romani sunt. Domnul Dumitru, administrator la un bloc de patru etaje din Aviatiei, recunoaste ca desi li s-au adus pubelele diferentiate, si li s-a explicat, oamenii din bloc nu vor sa arunce gunoiul impartit in doua. De doua ori pe saptamana cand vin gunoierii, stau si mai sorteaza ei din pubele, ce se mai poate sorta, dar locatarul nu si nu. El nu vrea sa puna separat in pubele. Ca cica nu e treaba lui. Ba, unii arunca si pe alaturi, ca sa nu se mai deranjeze sa vina pana langa pubela si sa-i ridice capacul. Cine stie, doamne fereste, ce surpriza gaseste inauntru…

La un alt bloc, din Baneasa, pubelele maro si verzi au fost impartite strategic pe scari, astfel incat una sa le aiba pe toate verzi, iar cealalta pe toate maro. Ca sa nu fie discutii. Oamenii din bloc habar n-au care era rostul diferentierii pe culori, pentru ca ei arunca totul amestecat, in pubelele lor maro sau verzi, in functie de scara.

Reiese de aici ceea ce mai spuneam si in cazul actiunilor de fatada gen „Leț do it Romania” ca in Romania cu vorba buna nu ajungi nicaieri. Oamenii aia din sectorul 1 nu pot sa spuna ca nu li s-au creat conditii. Nu au scuza ca nu exista containere de colectare diferentiata sau ca sunt prea departe de scara lor si le e lene sa mearga pe jos 50 de metri. Pur si simplu nu au nicio scuza, dar stiu ca daca nu li se intampla nimic, nu e nevoie sa faca eforturi sa fie civilizati.

In Dubai, tot ca la noi

Bun, acum sa ajungem si la arabi, daca tot i-am rezolvat pe ai nostri. Pai in Dubai, in cartierul in care 80% dintre locuitori sunt expati, majoritatea occidentali veniti acolo la lucru, s-a pus problema colectarii selective a gunoiului. Oameni obisnuiti sa arunce deseurile responsabil, la ei acasa, occidentalii au fost socati sa vada ca in Dubai gunoiul se varsa la gramada in pubele, iar astea se golesc de doua ori pe saptamana, tot la gramada. Amica mea care locuieste acolo cu sotul ei danez, imi povestea deunazi, amuzata de problema mea cu sectorul 1, ca sta de cateva saptamani in fata casei cu o cutie de carton plina cu sticle, pe care a pus-o alaturi de pubela, in incercarea de a le arata gunoierilor ca e preocupata de reciclare:

„Timp de 3 luni s-a desfasurat o campanie de colectare selectiva si au fost puse 3 tomberoane imense pentru hartie, plastic si sticla. Noi habar nu am avut ca este vorba despre o campanie. Am cumparat niste cosuri de gunoi mai mari ca sa colectam selectiv in casa si sa nu mai stam cu gunoiul prin pungi. A treia zi dupa achizitie am gasit bilet in usa ca tomberoanele imense nu mai exista, ca a fost schimbata firma si ne anunta ei ce si cum. Asta a fost cam acum 2 luni. Sa vedem cat mai dureaza. Intre timp, daca lasi ceva langa tomberon, nu se ridica. Numai ce e in tomberon. Eu am pus sticlele de plastic in cutia de carton. Si aia nu am mai bagat-o in tomberon. Zace langa de vreo 3 saptamani. Azi cand au venit gunoierii le-am zis s-o ia si p-aia. Mi-au zis „later”. Mai astept. Intre timp, am mai pus una. Vreau sa vad cat stau langa tomberon. Pe celelalte le-a desfiintat sotul si le-a bagat in tomberon, ca sa le ridice astia, dar acuma astept. Si pe urma fac reclamatie la firma si ii dau si la ziar, ca tot sunt ziarele pline de reclamatii de la occidentali pe tema gunoiului. Ei nu se gandesc. Daca nu ar fi toti occidentalii sa faca presiuni ei ar inota in gunoaie. Ulterior am aflat ca acea campanie a fost initiata de reprezentantii comunitatii din Arabian Ranches, acest cartier in care stam, un fel de Drumul Taberei… nu de firma de management”.

Na, ca sa vedeti ca nu suntem noi cei mai nesimtiti de pe lume 🙂

Tags: , , , , ,

11 Responses to “Reciclarea nesimitirii” Subscribe

  1. Dumnezero 14/10/2010 at 00:07 #

    Ma bag si eu, ca-mi place subiectul.

    In primul rand ai vorbit doar de colectare. Practic este irelevant ce se intampla la colectare atat timp cat depozitarea nu se face pe categorii clare. Toti romanii daca ar recicla, la rampa de gunoi s-ar amesteca gunoaiele la loc.

    Reciclarea adevarata o fac saracii care se plimba cu carucioare si aleg ce e bun. Ei aleg hartia, cartonul, sticla, fierul si obiecte reutilizabile.

    Economia reciclarii e viciata profund. Singurul material care se recicleaza cu adevarat este metalul, in rest materialele intra intr-un nivel inferior de productie.

    Hartia ajunge carton folosit la multe ambalaje, dar cartonul nu mai ajunge asa departe.

    Plasticul este o paguba si se recicleaza doar unde exista subventii puternice. Problema la plastic e ca inca e foarte ieftin (asta se va schimba in viitor, pe masura ce petrolul ieftin dispare). O alta problema este ca exista foarte multe tipuri de plastic, motiv pentru care orice produs reciclat este inferior, ca hartia. Chiar si un simplu PET ar doua tipuri de plastic (ambalaj + capac; 3 daca pui si eticheta).

    Sticla se foloseste din ce in ce mai rar, fiindca a pierdut in fata plasticului. Reciclarea sticlei este practica, dar scumpa si non-ecologica. Sticlele de bere, apa sau suc trebuie spalate cu detergenti si apoi clatite, iar acest proces necesita apa curata (in multe zone de pe glob companiile de sucuri au distrus multe zone prin secarea izvoarelor si prin poluare, devastand comunitatile de localnici). Oricum sticla e siliciu, un element neutru in mediu… nisip.

    Problema este consumul irational, lacomia si dorinta de satisfacere imediata. Datorita acestei mentalitati, industriile produc chestii proaste care expira repede si trebuie inlocuite, producand deseuri multe si proaste. E un sindrom ca sub Socialism, cand cetatenii nu mai percep realitatea resuselor fiindca sunt oferite gratuit sau foarte ieftin de ceva institutie mare si obscura.

    Vreti sa reduceti cantitatea de gunoaie?

    – cautati produse durabile, de la haine la aparate si masini

    – evitati PET-urile

    – folositi plase de panza sau alta tesatura rezistenta; nu hartie sau folie de plastic

    – folositi recipiente solide si reutilizabile in loc de pungulite pentru a transporta diverse mancaruri

    Ideea este sa reducem gunoiul, nu sa-l facem mai frumos. 🙂

    • Dollo 14/10/2010 at 01:37 #

      Sigur, asta e doar o bucata din sistem. Si e legata, cum spui, de restul. Problema e ca asa cum ei ar colecta selectiv degeaba, daca operatorul ar arunca totul la gramada (sa zicem, dar nu toti fac asa, unii chiar vand materialele reciclabile), asa ar ramane fara rost si veriga urmatoare. Exista biznisuri in Romania care se bazeaza pe reciclare, si se plang ca nu au materie prima autohtona, tocmai pentru ca oamenii nu inteleg importanta colectarii selective. Ce spui de plastic nu e in totalitate adevarat, pentru ca in Romania exista deja fabrici care prelucreaza pet-urile, le fac granule si le toarna din nou in diverse, alte pet-uri sau saci. Or daca oamenii nu selecteaza, pentru ca nu vor ei, desi li se creeaza conditii, nici restul sistemului nu are cum sa se dezvolte fara materie prima. E un cerc vicios, de undeva trebuie sa inceapa spargerea lui.

  2. Daniel 14/10/2010 at 04:58 #

    "Sfarcul sanului"……asta e creatia ta ca eu n-am mai auzit-o !

    Miezu` din dodoashca" – asta e expresia corecta !

    Cu atat mai corecta cu cat face referire la snobii, cosmopolitii, fitzosii care locuiesc in S1…..si imi sustin afirmatia prin cele relatate de tine !

    Desi nu in asa cunostinta de cauza ca si tine, ti-am raspuns corect pe ymess la intrebarea ta : gunoiul se arunca pe geam ! Hai bah , ce dracu, ca asta se invata din studentie ca doar groapa de gunoi e sub ferestrele tuturor caminelor studentesti din tara asta……Si va gasiti voi acuma cu idei d-astea mUEuropene…..

    SI ca sa fiu in ton cu "lumea buna" din S1 , va pot relata ca la noi pe scara locatarii arunca diverse pe principiul : "pai de ce platim femeia de serviciu?!? "……..

    • Dollo 14/10/2010 at 13:03 #

      Fie si miezul ala de care zici tu, important e ca ne referim la aceeasi categorie 😉 Da, asta cu „de ce platim femeia de serviciu” e la fel cu aia cand arunca gunoi pe strada, „ca de aia platim taxe, ca sa faca primaria curat”.

  3. Dumnezero 14/10/2010 at 17:01 #

    Exista biznisuri in Romania care se bazeaza pe reciclare, si se plang ca nu au materie prima autohtona, tocmai pentru ca oamenii nu inteleg importanta colectarii selective.

    Exista si multe in lume, iar acestea sunt, de obicei, create folosind fonduri internationale… adica au o subventie de baza.

    Am vazut companii care fac caramizi de plastic sau barne pentru caile ferate (in loc de cele din beton sau lemn). E misto asta, insa nu e recicleare, ci productie inferioara. Companiile internationale care lucreaza cu plastic pentru produsele lor folosesc in continuare petrol pentru produsele lor, pentru ca e mult mai ieftin. Bilutele mici de plastic intra in circuitul ambalajelor si chestiilor mai naspa, ca si cartonul.

    In plus, procesul de selectare, maruntire si tratare termica a bilutelor de plastic este foarte costisitor energetic – motiv pentru care functioneaza, in mare parte, prin subventii diverse (e aprope un balon de speculatie 😀 ). E o idee buna, dar pur si simplu nu functioneza ca principiu economic, inca. Eu sper ca in viitor sa se imbine cu energie verde (eoliana, solara, biochimica – ca este destul gunoi organic) pentru procesare ecologica cu adevarat.

    Intre timp, cea mai buna idee este sa reducem productia de gunoi si sa cream cerere de piata pentru produse durabile de care sa avem grija.

    De exemplu cred ca va lua mult timp pana oamenii vor reincepe sa-si duca de-a acasa o sticla cu apa sau ceai sau ceva suc, in loc sa cumpere vopseaua cu zahar din magazin. Dar se poate intampla si se va intampla cu siguranta daca economia merge in jos. La fel se va intamlpla cu majoritatea ambalajelor. Sunt optimist in privinta aceasta :))

    • Dollo 15/10/2010 at 01:27 #

      Da, s-ar putea sa ai dreptate, intoarcerea la lucrurile durabile se va face in consens cu „apocalipsa” aia de care vorbeam zilele trecute 😉

  4. roxana 09/11/2010 at 13:43 #

    Buna ziua,

    deoarece am vazut interesul pentru reciclare in ceea ce ati relatat mai sus as dori sa stiu daca ma puteti sprijini in micul proiect inceput de mine si sotul meu acum o luna. Noi colectam GRATUIT de la firme, persoane fizice, etc. orice tip de deseu reciclabil dar axandu-ne momentan pe carton, pet,doza aluminiu,sticla si hartie. sa va explic cum functioneaza mecanismul sau mai bine spus ce oferim noi: mergem,practic, la fiecare doritor de a recicla si colectam de la el/ea de acasa ,sediul respectivei fime daca suntem chemati, evident, cand suntem chemati adica nu a 15 zi dupa scripturi spre a nu deranja si ocupa spatiul dragului doritor de reciclare. Mai mult de atat nu stim ce sa facem, am imparti carti de vizita, brosuri si am intalnit tot felul de oameni tampiti care prefera sa plateasca la URBAN sau ROMPREST decat sa il iau eu GRATUIT. Mentionez ca la cerere putem incheia si contract/ am intalnit oameni carora le este lene da lene sa deschida usa sau sa-ti lase pet-ul la usa. Mai jos iti dau cateva info. care apar pe brosurile noastre in speranta ca ne poti ajuta , macar cu cativa "clienti" doritori de reciclare, ridicam din orice zona a Bucurestiului.

    Colectam deseuri reciclabile gratuit.Colectare gratuita a deseurilor reciclabile de la sediul dumneavoastra de LUNI-JOI.

    Comenzile de ridicare a deseurilor se dau la tel. 0746123230. Daca sunati pana in ora 12:00 se colecteaza in ziua respectiva,in functie de traseul si programul soferului. Daca sunati dupa ora 12:00 se colecteaza in ziua urmatoare,urmand a fi anuntat ora la care se va face colectarea.

    Soferul poate fi apelat la nr. De tel. 0722435702.

    • Dollo 09/11/2010 at 13:49 #

      Ridicare de acasa inseamna si de la apartamente de bloc? Ma gandesc ca nu e tocmai rentabil sa veniti sa luati de la un singur apartament. Poate ar trebui sa faceti niste intelegeri cu administratorii unor blocuri. In unele zone exista interes pentru asta, dar nu se intalneste cu interesul firmei de salubrizare. De exemplu in sectorul 3 unde stau eu. Oamenii lasa pet-urile langa ghena, in speranta ca le ia cineva si face ceva cu ele.

  5. Stefan 16/11/2010 at 20:16 #

    Noi nu avem chiar atat de mult constiinta faptului ca putem solicita direct autoritatilor atunci cand avem nevoie de ceva, iar ei nu sunt obisnuiti sa respecte dorintele cetatenilor. Ma refer aici la faptul ca nu exista insfrastructura in multe parti, dar noi nu facem nici un demers pe langa primarie, in schimb ne plangem ca nu exista. E ca si cum ne plangem ca nu cade marul din copac, dar oi nu scuturam copacul sa cada marul. Nu iau absolut deloc partea administratiilor, dar cred ca sunt mai multe lucruri pe care noi, ca cetateni, le putem face – daca asteptam sa faca administratiile din proprie initiativa … vom face colectare selectiva cand om fi in ultimii ani de viata.

    • Dollo 16/11/2010 at 23:15 #

      Poate ca ai dreptate, dar nu e o regula general valabila. Sunt autoritati carora li se rupe de cererile cetatenilor, dupa cum sunt si cetateni carora li se rupe de tot ce-i inconjoara.

Trackbacks/Pingbacks

  1. avemblog.net - 13/10/2010

    Reciclarea nesimitirii | Dollo zice Bine…

    Romania recicleaza abia 1% din gunoiul pe care-l produce. Dupa noi mai sunt doar Bulgarii in UE, dar nu va speriati, exista si restul lumii. De exemplu Dubai…

Leave a Reply

Oldies but goldies

Pur și simplu Norvegia

16

Impresii de călătorie din Norvegia, încă o țară care nu suferă vreo comparație cu România.

Cu prejudecățile la Roma

Vaticanul după ploaie

Cum am cheltuit pensia pe o lună a mamei la o masă de fițe la Pierluigi în Roma

De ce nu-i prieşte Mioriţei iarba din UE

turma-alergand

Oieritul românesc supravieţuieşte cu greu, între subvenţia europeană care vine târziu, dezinteresul tineretului pentru meseria de cioban, şi supremaţia supermarketurilor care ne bagă pe gât brânză de import.

Ce ar fi de văzut/făcut în Portugalia

Porto, râul Douro și un pod făcut de Eiffel

Vizitat Lisabona, Porto, Estoril, Sintra, Coimbra, Fatima, Obidos&co; lăfăit pe plajele din Algarve, mâncat fructe de mare sau ce vă poftește apetitul, băut vin verde, ascultat Fado live, simtit bine pe bani putini

Perla Harghitei din Călărași (V)

noi

Povestea casei din lemn de la Harghita și minunații unguri de la Ecowoodenhouses care au construit-o

Plasturii lui Negoiță – cât au costat și de ce s-au dezlipit

lipire-plasturi

50.000 de bucățele de „not so safety walk” cumpărate de la 3M au fost lipite bucată cu bucată de oamenii ADPB, pare-se la fel de prost cum a fost gândită toată lucrarea de pe Bulevardul Unirii