State of play

Un film excelent despre cum se face politica si mai ales presa in Marea Britanie.

TVR a difuzat saptamana trecuta o excelenta miniserie produsa de BBC in 2003. Titlul original „State of play” a fost tradus la noi „Jocuri cu moartea” si, in proasta traditie teveristica, nu i s-a facut deloc reclama inainte de difuzare. Ca sa nu mai zic ca a fost dat in trei nopti la rand, dupa ora 12.30, dar ma rog, pentru insomniaci ca mine a fost o surpriza placuta.

Filmul pune in scena o poveste foarte bine scrisa si dozata pana in ultimul moment – scenariu scris pentru BBC de unul Paul Abbott – ce urmareste uciderea unei tinere consiliere din cabinetul unui parlamentar britanic, si firele cu care aceasta crima leaga industria petroliera si guvernul englez.

Ceea ce m-a facut sa-l urmaresc cu sufletul la gura a fost si o oarecare invidie profesionala, pentru ca in film ancheta se desfasoara in paralel, jurnalistic si judiciar. Si ghiciti ce, jurnalistii sunt mereu inaintea politistilor, desi nu dispun de arme comparabile.

Am avut ocazia sa vad in acest film – si nu ma indoiesc ca asa se lucreaza si in realitate in institutiile de presa occidentale – cum se documenteaza un subiect intr-un ziar din Anglia. Era o echipa de cinci-sase jurnalisti care si-au pus priceperea si curiozitatea la un loc ca sa descalceasca afacerea, lasand la o parte concurenta, invidia sau orgoliile de semnatura care apar la noi si pe subiecte de rahat.

Personajele sunt excelent interpretate de actori care la noi nu sunt foarte cunoscuti – David Morrissey, John Simm, Kelly Macdonald, Polly Walker, Bill Nighy, si James McAvoy – dar care reusesc sa te transpuna acolo, in redactie, in tensiunea, bucuria si frica descoperirilor pe care le fac. Filmul are si un praf de umor, multa tensiune, si rasturnari spectaculoase de situatie.

La un moment dat ziaristii sunt siguri ca au demonstrat legatura dintre moartea tinerei si uriasa firma petroliera, desi se bazau mai degraba pe dovezi indirecte si pe declaratii „pe surse”, si vor sa publice textul, numai ca patronul ziarului ii spune redactorului sef sa puna capac investigatiei, pentru ca „nu ne permitem sa suparam guvernul. Avem de luat doua licente de radio”…  Si redactorul sef, da, are si el familie, nevoi, costuri, ganduri de pensionare linistita. Si totusi risca sa infrunte patronatul publicand in ziar primele trei pagini albe, pe care scrie mare: „Aceasta este povestea pe care nu avem, voie sa v-o spunem. Intrebati-va guvernul, parlamentul si pe firma X de ce!”.

Cate ziare din astea stiti in Romania? Exact!

Ulterior, pentru ca scandalul se iscase astfel, chiar si fara sa fie spusa povestea, patronul le trimite pe cap jurista firmei, care chipurile le va lua ancheta la puricat, ca sa vada daca se sustine juridic cu probe, astfel incat ziarul sa nu fie dat in judecata si sa piarda. Pana la urma era vorba de o firma petroliera puternica, de guvern, si de niste acuzatii de crima.

Jurista pare initial unealta pretext pentru cenzura, dar in realitate se dovedeste elementul necesar pentru ca ancheta sa fie cu adevarat dusa pana la un capat pe care nici ziaristii nu-l banuiau, si mai ales nu se credeau in stare sa-l descopere. Sunt siliti sa sape mai adanc, dupa probe, si ceea ce descopera da finalul neasteptat al filmului.

Va sugerez sa-l cautati, pentru ca exista pe DVD si e un film care merita toti banii. In 2009 au facut si americanii un film de doua ore dupa aceasta serie britanica, dar nu le-a iesit asa de bine. Se pare ca a rulat si la noi, si s-a tradus „Jocuri la nivel inalt”.

Gasiti aici trailerul seriei BBC. Din pacate peste tot pe internet sunt trailere dupa flmul american, pentru ca asa stiu americanii sa-si promoveze marfa, chiar daca e mai proasta. Se pare ca a existat si trailerul BBC pus pe youtube, dar a fost inlaturat de autori. Desi nu stiu sa se vanda ca americanii, va recomand cu caldura varianta englezilor. N-o sa va para rau.

Etichete: ,

No comments yet.

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Pedeapsa norvegiană, cum s-a ajuns la ajutor și n-au rămas la răzbunare

opera2

Zicătoare norvegiană: cu ce fel de fost deținut ai vrea să te întâlnești seara, pe o alee pustie? Aplicată în România, zicătoarea ar suna așa: cu ce fel de ziarist sau politician ai vrea să ai de-a face într-o campanie electorală?

Primăria Capitalei cumpără lumina soarelui la suprapreț

panouri

Aministrația parcurilor București a cârpit sistemul de iluminat din Parcul Tineretului cu niște panouri fotovoltaice pe care le-a cumpărat cu de patru ori prețul pieței, de la o firmă care a făcut în viața ei o singură afacere: asta.

Peru: buricul incașilor, capcana turiștilor

machupicchu12

Ca să vizitezi Machu Picchu – casa de vacanță a lui Pachacuti, omorât de spanioli cu varicelă, descoperită 500 de ani mai târziu de un american – trebuie să bagi 140 de dolari în pușculița din Bermude a vreunui politician peruan, pe cel mai scump bilet de tren din lume.

De ce nu-i prieşte Mioriţei iarba din UE

turma-alergand

Oieritul românesc supravieţuieşte cu greu, între subvenţia europeană care vine târziu, dezinteresul tineretului pentru meseria de cioban, şi supremaţia supermarketurilor care ne bagă pe gât brânză de import.

Turism nemţesc în Transilvania: “Adevărata Românie poate fi descoperită numai la sat”

Casutele de vacanta ale lui Jonas din Valea Verde

„Pupă-mă-n fund şi rămâi sănătos!”, salutul medieval inedit al sighisorenilor, a provocat, in epoca, indignarea Vienei, iar azi le smulge zambetele turistilor straini

Generaţia „Silicon Valley” de România, după 50 de ani (II)

Bucuria revederii dupa 50 de ani

Noi nu am muncit pentru un regim politic, ci pentru bunăstarea unui popor. Am rămas aici ca o datorie față de cei care ne-au învățat. Însă acum în România specialiștii sunt tratați în bătaie de joc. Eu încă nu sunt pensionar, deci nu simt că atentez la siguranța țării, cum sunt considerați acum pensionarii, cu veniturile lor