Biserica ii tine lumanarea cazinoului Vatra Dornei

Arhiepiscopia Sucevei santajeaza statul - cu demolarea cazinoului - ca sa-si primeasca padurile inapoi. Monumentul de secol 19 e copiat dupa cel din Baden-Baden

Aceasta cladire va ramanea multi ani si pana in veci asa cum este. Si cred ca solutia va fi finala, daca nu se va interveni, daramarea ei fara discutie!” – asa zice preotul Mihai Valică, reprezentantul Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor, despre Cazinoul din Vatra Dornei, intrat in 2004 in proprietatea bisericii si lasat de atunci sa se degradeze. Motivul: biserica santajeasa astfel statul sa-i retrocedeze toate padurile si proprietatile confiscate.

Celebru in secolul 19 – cand era vizitat de imparatul Franz Iosef sau de arhiducele Ferdinand – construit dupa modelul din Baden Baden/Germania, Cazinoul din Vatra Dornei isi traieste ultimele zile, vegheat de Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor, care in loc sa-l ingrijeasca ii tine lumanarea. Biserica a primit cladirea monument in 2004 si refuza s-o reabiliteze pana cand statul nu-i va retroceda TOATE proprietatile pe care i le-au confiscat comunistii. Un santaj popesc demn de Biserica Ortodoxa Romana, subliniat intr-un reportaj revoltator difuzat aseara de TVR.

E adevarat ca monumentul nu era chiar o perla cand a fost primit de biserica. Primaria si Ministerul Cuturii bagasera bani cu taraita in el. Dar niciunul din fostii stapani de pana acum – nici macar comunistii – nu si-au batut joc de el cum o face biserica azi. O fi loc de pierzanie, dupa standardele popimi, dar ar fi mai degraba un exemplu inca viu pentru felul in care biserica are grija de cladirile de patrimoniu, care nu au cruce in varf. Iar asta ar fi trebuit spus inainte ca statul sa-i mai dea in proprietate alte  33 de cladiri importante si 32 de hectare de teren.

Pentru ca dupa reteta asta, biserica pare mai degraba interesata sa demoleze cladirile primite gratis de la stat, ca sa faca loc la mai multe biserici. Spre deosebire de monumentele istorice, din biserici se castiga bani frumosi, iar intretinerea lor se face tot din bani de la buget sau de la enoriasi. Deci, de ce sa aiba biserica interes sa reabiliteze si sa intretina un monument istoric in care nu se vand lumanari, iconite, nu se platesc acatiste, nu se fac botezuri, cununii sau inmormantari?

Etichete: , ,

7 comentarii la “Biserica ii tine lumanarea cazinoului Vatra Dornei” Subscribe

  1. mircea 16/11/2010 at 01:14 #

    Da' cum plm a ajuns cazinoul pe mina popilor? L-au cistigat la carti?

    Vezi? Io-ntotdeauna am zic ca popa e tare! Mai ales cind discuta cu juveti sau cu decari…

    • Dollo 16/11/2010 at 13:22 #

      Corect, cine are valoare, are! 🙂 Cum crezi ca a ajuns, la fel ca si celelalte donatii din partea statului, prin hotarare de guvern. Toate guvernele au juvetii lor.

  2. mircea 16/11/2010 at 19:00 #

    Pai si in hotarirea aia de guvern nu se specifica ceva gen: bah io va dau ruina asta da'n 10 ani o puneti pe picioare… daca nu, o iau 'napoi?

    Adevarul e ca homo carpaticus are de dooj' de ani exact guvernantii pe care-i merita!

  3. veronica 16/11/2010 at 19:40 #

    Inca din anul 1994 stiu acest cazinou intrat in lucrari de renovare. Nu stiu atunci cui apartinea, dar resturile deschele care sunt acum dateaza din acea perioada. Nici atunci nu lucra nimeni acolo, dar incepeau lucrarile la biserica ff frumoasa care este in partea stanga si pentru care, cine a construit-o merita toata lauda. Pacat de monumentul arhitectural care se naruie, dar care ar fi o mica perla in frumosul parc care in acest an s-a amenajat asa de frumos.

    • Dollo 17/11/2010 at 02:16 #

      Mircea – Pai nu stiu daca era nevoie sa se specifice in hotarare. E o lege care obliga in general pe posesorii de monumente sa le intretina… zice si reporterul in film, parca. Dar dupa cum s-a vazut, intentia bisericii nici nu se invecineaza cu reabilitarea. Popii vor propitatile inapoi, sau darama stabilimentul!
      Veronica – Poate se gaseste vreun suflet milostiv sa puna un acatist pentru modernizarea cazinoului, la frumoasa biserica din parc… 😉

  4. Marielena 05/12/2010 at 04:49 #

    Cazinoul a fost construit de austrieci,a apartinut acestui oras si locuitorilor ei. Biserica ortodoxa nici nu exista la cel timp pe aceste meleaguri dornene..[chiar daca ne laudam ca suntem aici din ,,totdeauna ,, unica Biserica si unica credinta…]. Am uitat cu totii istoria acestei tari si a Bisericii? In ce context a primit acum Biserica Ortodoxa acest Cazinou? in virtutea carei legi? Cum pot ei justifica dreptul de proprietate asupra lui? ce motivatii au adus pentru ale fi ,,daruit,,?Poate stie cineva sa ne prezinte ,,traseul istoric,, al acestui Cazinou, din care sa reiasa insa ,,deplinele drepturi ale B.O.R. asupra mostenirii lasate noua de austrieci .Chiar dorim sa fim informati si nu ,,dezinformati,, in mod voit si interesat…

    Marielena

  5. Ticuleanu Mihai 05/08/2012 at 15:45 #

    intentiile Bisericii reale sunt pe de parte fata de cazul de fata… unde ne arata un exemplu de a tinde spre avutii prin diverse mijloace inclusiv santaj… oare trebuie sa mai speram ca totul va merge spre bine, cand sprijinul spiritual o ia pe alta cale?

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Plasturii lui Negoiță – cât au costat și de ce s-au dezlipit

lipire-plasturi

50.000 de bucățele de „not so safety walk” cumpărate de la 3M au fost lipite bucată cu bucată de oamenii ADPB, pare-se la fel de prost cum a fost gândită toată lucrarea de pe Bulevardul Unirii

Nu s-a furat, așa s-a votat. Și numărat

voturi2

Cum am fost observator la numărătoarea voturilor într-o secție de votare din București și mi-am revenit din iluziile cetățenești pe care le aveam.

Mama mi-a zis să nu mă duc, dar eu nu și nu…

parapanta3

Cu parapanta e ca și cu un bărbat, prima dată nu e bine, dar ceva te face să mai vrei măcar o dată 😉

Mergând pe sârmă

domnul i

Împrumutam bicicleta și mergeam noaptea în parc la Icoanei. Îmi era rușine altfel, pe zi, să nu râdă lumea de mine, că sunt ditamai bărbatul și cad de pe bicicletă. Că am căzut de câteva ori, dar de aia am și ales Grădina Icoanei, că are aleile de nisip și pământ, nu mă răneam prea tare când cădeam. În trei nopți am învățat.

Sărăcia se învață în familie și e ocrotită de stat

teclas

În Deltă oamenii se zbat ca peștii pe uscat: nu au de lucru, dar fac copii ca să trăiască din alocații. Copiii lor le vor călca pe urme. Needucați, necalificați, vor fi următoarele generații de votanți cu sacoșa.

Ce ar fi de văzut/făcut în Portugalia

Porto, râul Douro și un pod făcut de Eiffel

Vizitat Lisabona, Porto, Estoril, Sintra, Coimbra, Fatima, Obidos&co; lăfăit pe plajele din Algarve, mâncat fructe de mare sau ce vă poftește apetitul, băut vin verde, ascultat Fado live, simtit bine pe bani putini