Va povesteam aici despre nedumeririle mele cu privire la asigurarea obligatorie a locuintei. Le-am scris si astora de la Allianz (la care am eu asigurarea de zece ani) ca sa ma lamureasca. Si uite ce mi-au raspuns:
1. Va trebui sa aleg una din cele 13 societati din PAID pentru asigurarea obligatorie?
Allianz Tiriac: Urmare a intrarii in vigoare a Legii privind asigurarea obligatorie a locuintei, toti proprietarii de locuinte sunt obligati sa incheie o polita de asigurare obligatorie a locuintei in una dintre cele doua variante prezentate in Lege, in functie de tipul locuintei:
– pentru locuinte de tip A – constructii cu structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic -, asigurarea obligatorie se incheie la o suma asigurata (limita maxima de despagubire care va putea fi acordata pentru daunele provocate locuintei ca urmare a producerii unui dezastru natural) de 20.000 de euro, prima de asigurare fiind de 20 de euro (echivalent in lei);
– pentru locuinte de tip B – constructia cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic -, asigurarea obligatorie se incheie la o suma asigurata de 10.000 de euro, prima de asigurare fiind de 10 de euro (echivalent in lei).
In oricare din aceste situatii, emitentul politei obligatorii este PAID, iar vanzarea politelor este realizata exclusiv prin intermediul celor 13 societati de asigurare membre al acestui Pool. In acelasi timp, raspunderea acoperirii riscurilor catastrofice in limitele determinate de suma asigurata apartine, de asemenea, PAID si nu societatilor de asigurare care intermediaza vanzarea politelor. In fapt, cei 13 asiguratori opereaza ca intermediari (exclusivi) in procesul de vanzare a politelor obligatorii.
Prin urmare, pentru achizitionarea unei polite de asigurare obligatorie a locuintei va trebui sa alegeti una dintre cele 13 societati de asigurare membre PAID.
2. Nu pot sa inchei in continuare o asigurare la Alianz?
AT: Nici Allianz-Tiriac si nicio alta societate de asigurare nu poate emite o asigurare care sa acopere riscurile catastrofice in limita a 10.000/20.000 euro. Singura entitate abilitata prin Lege sa emita polite de asigurare obligatorie a locuintelor este PAID.
Pentru a beneficia, insa, de protectie completa a locuintei, este absolut necesar sa va incheiati o polita complementara, facultativa de asigurare a locuintei. Indiferent de la ce societate veti dori sa achizitionati o asemenea asigurare facultativa, respectiva polita va fi emisa cu fransiza de 10.000 sau 20.000 de euro (in functie de tipul constructiv – A sau B – al locuintei) pentru riscurile catastrofice. Aceasta fransiza inseamna, de fapt, ca emitentul politei facultative nu are nicio raspundere (pentru ca Legea nu-I permite) de a plati despagubiri ce nu depasesc 10.000/20.000 euro pentru daune produse de riscuri catastrofice locuintei asigurate.
Asadar, sigur ca dumneavoastra puteti sa incheiati in continuare o polita de asigurare facultative a locuintei la Allianz-Tiriac Asigurari, care sa va protejeze locuinta impotriva riscurilor catastrofice pentru daune ce depasesc valoarea fransizei, precum si impotriva tuturor celorlalte riscuri.
Repetam faptul ca, indiferent prin intermediul careia dintre cele 13 societati ce sunt abilitate sa vanda polite obligatorii, pentru o protactie adecvata a locuintei, la valoarea reala si pentru toate riscurile, va trebui sa incheiati o alta polita facultative de asigurare a locuintei. Noi speram ca o veti face, in continuare, cu Allianz-Tiriac.
3. Iar daca voi incheia si o asigurare obligatorie, si una facultativa, in cazul unei calamitati e adevarat ca as primi numai o despagubire, si nu doua, in conformitate cu sumele platite pe cele doua asigurari?
AT: In functie de riscul produs si cuantumul daunelor, veti fi despagubita fie doar de PAID, fie de societatea la care aveti incheiata polita facultative, fie de PAID si de societatea la care aveti incheiata polita facultativa, astfel:
– In cazul in care locuinta dvs a fost afectata de producerea unui risc catastrofic ce a produs daune ce nu depasesc 20.000 de euro, veti fi despagubita de PAID;
– In cazul in care locuinta dvs a fost afectata ca urmare a producerii unui risc catastrofic ce a produs daune ce depasesc 20.000 de euro, veti fi despagubita cu 20.000 de euro de PAID, si cu diferenta de bani pana la valoarea pagubei de catre societatea care a emis asigurarea facultative;
– In cazul in care locuinta dvs a fost afectata de producerea oricarui alt risc in afara celor catastrofice, risc acoperit prin polita facultative, veti beneficia de intreaga suma necesara pentru repararea/inlocuirea locuinte de la asiguratorul care a emis asigurarea facultative.
4. De ce Alianz nu s-a inscris in PAID, de vreme ce este asiguratorul nr 1 de pe piata romaneasca?
AT: In ceea ce priveste intrarea in PAID la momentul constituirii acestei entitati, am prezentat actionarilor situatia, pentru ca atunci cand este vorba despre realizarea unor investitii in companii publice, trebuie sa avem un punct de vedere comun cu actionarii nostri. In cadrul discutiilor, am analizat toate aspectele, iar decizia nu a fost usor de luat. Noi am facut o serie de recomandari referitoare la modul in care intregul sistem ar putea fi imbunatatit si dezvoltat in viitor, propuneri care ar fi transformat programul intr-unul care ar fi motivat intrarea noastra in actionariatul PAID. Speram ca o parte dintre sugestiile noastre vor fi preluate si adoptate, caz in care vom fi, cu siguranta, dispusi sa reconsideram decizia noastra de a fi deveni membru al PAID.
5. Ca si client ar trebui sa nu am incredere in PAID, de vreme ce primul asigurator nu face parte din el?
AT: Din pacate, nu ne putem permite sa raspundem la aceasta intrebare. Dorim totusi sa mentionam ca, asa cum spuneam anterior, decizia Allianz-Tiriac de a nu deveni actionar PAID a fost una ce tine strict de evaluarea investitiei intr-o companie publica, evaluare facuta impreuna cu actionarii nostri. La momentul luarii deciziei, din punctul nostru de vedere, modalitatea de functionare a respectivului sistem nu a reprezentat un factor de motivare astfel incat sa decidem sa intram in actionariatul PAID.
Daca sunteti in cei 24% dintre romanii care si-au asigurat proprietatile si fara o lege obligatorie, trageti singuri concluziile.
PAID este un căcat. Consfinţit prin lege.
Si nu e singurul…