Daca se intampla sa nasti in strainatate te costa cat un salariu minim pe economie ca sa-ti declari copilul cetatean roman. La concurenta, cetatenii mult mai onorabile ca aia romana costa infinit mai putin. De exemplu, in Dubai, ca sa te declari roman te costa 960 de dirhami (aproape 200 de euro), iar ca sa te declari danez te costa numai 110 dirhami (adica vreo 20 de euro). Nu-i asa ca avem valoare?
Clementina Ionescu a devenit Kongslund dupa ce l-a cunoscut pe Jonas. El danez, ea romanca, s-au dus in Dubai ca sa-si cladeasca familia mai bine. Acolo s-a nascut si Maria Valentina, care ar fi trebuit sa aiba dubla cetatenie, dupa genele ambilor contributori.
Cand sa devina cetatean roman, stupoare. La Ambasada Romaniei cetatenia romana si pasaportul costau, cum va spuneam, 960 de dirhami (aproximativ 200 de euro). La Ambasada Danemarcei, aceleasi servicii contra 110 dirhami. In Dubai, oricum, copilul capata automat la nastere cetatenia tatalui. Iar in Danemarca, in caz de dubla cetatenie, copilul are de ales, la 18 ani, pe care o poarta mai departe. Prin urmare, momentan Maria Valentina s-a ales doar cu cetatenia daneza. Cand s-or face soldari si la ambasadele noastre, poate se declara si romanca. Oricum, prevazatori, romanii au un scenariu si pentru cazul in care mai tarziu vrei sa te declari cetatean roman. Taxele sunt si mai mari dupa 6 luni de la nastere. Adica trebuie sa vrei rau de tot sa devii cetatean al tarii tale….
O sa ziceti, ok, si care-i tragedia? Ca multi dintre noi, daca ar fi sa ne nastem din nou si sa fim pusi sa alegem, am alege Danemarca in loc de Romania. Nu? Numai ca atunci cand doamnele de la autoritatea tutelara din Romania au vazut certificatul de nastere de alta „culoare” au ramas mute de uimire.
Intr-o prima faza a fost doar: „Pai cum, a declarat copilul danez si renunta la alocatie!”, a intrebat siderata functionara statului roman. Adica a renuntat la cei 200 de lei lunar cat se platesc in primii doi ani de viata ai copilului, si la cei 20 de lei lunar alocatia de dupa.
Da.
In a doua faza vine episodul depunerii dosarului pentru obtinerea indemnizatiei de mama. Va tin la curent.
Pana atunci va pot spune cat costa sa declari copilul in Romania: nimic.
Si aici gasiti o lista cu taxele consulare practicate de Romania la toate ambasadele ei in lume. In traducere, cum ii jecmaneste tara mama pe cetatenii ei, daca nu vor sa renunte la radacinile lor, chiar si atunci cand traiesc temporar prin tari straine.
Draga Dollo, m-ai atins unde ma doare mai rau – adica la relatia pe care o am cu Ambasada Romaniei din Budapesta. As putea scrie nu un roman, dar de o nuvela tot ar iesi material, despre relatia mea cu ei. Daca ar mai scrie si prietena mea despre aventura pe care a avut-o cu inregistrarea fiicei ei (nascuta in Budapesta, din doi parinti cetateni romani), ar iesi deja un roman in 2 volume…
Si accentuez, e vorba de Budapesta, la doi pasi de Bucuresti, in Uniunea Europeana, nu e vorba de cine stie ce loc exotic.
Spicuiesc citeva 'extrase' din relatia cu ei:
1) Prelungire pasaport. Intrucit domiciliez in Ungaria (de vreo 10 ani), si imi expira pasaportul, mi-am spus ca hai sa il fac la Ambasada, ca nu pot sa imi permit sa lipsesc de la lucru nu stiu cit, pina il fac in Ro.
Intii si intii, ca mi s-au cerut cu 40 de euro peste cei 100 specificati in actul oficial anexat si de tine). Nu mi s-a explicat ce si cum, mi s-a spus doar ca atita costa. Uitindu-ma mai atent pe defalcarea costurilor, reiesea ca cei 40 de euro reprezentau 'traducere'. Ca sa se inteleaga: eu imi justificam rezidenta in Ungaria cu un card de identitate (nume, prenume, data nasterii si adresa in Budapesta). Ei bine, "traducerea" acestor 4 chestii necesita 40 de euro (10 euro per element deci, deh, munca grea) – e vorba de un card plastificat, mai mic decit un card de identitate, deci si un idiot poate sa vada numele si adresa si data nasterii, nu e nevoie de o traducere specializata. In fine, sa trecem mai departe: dupa vreo doua luni, merg sa imi ridic pasaportul.
Program de la 2 la 5, daca nu ma insel. Ajung la 1,30 deh, sa fiu sigura. O doamna statea calma la ghiseu (dincolo de traditionalul geam cu gaurica in care trebuie sa iti bagi capul). Pe la 2 fara ceva, ne intreaba pe amaritii care eram pe acolo 'dumneavoastra ce asteptati?' (pacat ca nu pot reda tonul). Ii spun femeii ca am venit dupa pasaport. Rasufla usurata, si imi spune: 'Ah, deci trebuie sa o asteptati pe colega'. Colega care soseste la 2,15, trece printre noi dincolo de gemulet, dupa care sta vreo 10 minute de vorba cu colegele, apoi in fine apare la geamul ei.
Ca sa n-o mai lungesc: am stat cam o ora sa imi ridic amaritul ala de pasaport, ca madam 'colega' avea o idee foarte personala despre pe cine si in ce ordine sa (de)'serveasca'. Asta nu ar fi neaparat o problema (doar ca am facut criza de hipoglicemie si de nervi asteptind si drept urmare m-am certat cu madama), problema e alta: cind mi-au dat pasaportul CRDS (Cetatean Roman cu Domiciliul in strainatate), mi-au cerut in schimb buletinul romanesc, pe care l-au anulat. Ei bine, cu asta am o problema: la momentul depunerii actelor, NIMENI nu m-a informat ca pasaportul CRDS inseamna anularea buletinului. Asta imi face peri albi – am in proprietate un apartament in Ro, dar nu mai pot sa ma identific ca domiciliind acolo. O fi o chestie normala ce spun ei (ca nu pot domicilia in acelasi timp si in RO, si in HU), dar nu inteleg de ce nu am fost informata la momentul depunerii actelor pentru pasaportul CRDS despre aceasta implicatie (anume anularea buletinului).
2. Casatorie in Ungaria. Faptele: sintem doi cetateni romani, cu intentia de a ne casatori. El are si cetatenie maghiara, dar nu a renuntat la cea romana niciodata (drept e ca buletinul si pasaportul sint expirate). Mergem la primaria locala, intrebam ce acte ne trebuie (el ca cetatean maghiar). Ni se spune ca un act de la Ambasada Ro, care sa dovedeasca ca eu nu sint casatorita in Ro. Merg la ambasada (cam cu frica, dupa ce tocmai facusem scandalul cu pasaportul cu citeva luni in urma), alti 65 Euro, primesc hirtia. Merg cu hirtia inapoi la Primarie – fatalitate!- nu se mai accepta de catre Starea Civila din Ungaria, ca acolo s-a schimbat sefa, si sefa cea noua in mod discretionar nu mai accepta hirtia asta. Merg la alta primarie, acelasi refuz. Au pretentia ca sa merg eu personal in Ro si sa obtin o hirtie de la Starea civila din RO, sa o traduc legalizat in maghiara, si sa merg cu ea la Primarie. Pai chestia e ca eu exact tripul asta in Ro evitam sa il fac, pe chestia ca imi vine peste mina sa imi tot halesc zile de concediu ocupindu-ma de birocratia romano-maghiara. Sun la Ambasada Romaniei, ma pling de situatie. Madamele de acolo imi spun ca 'a, pai noi stim ca nu toate primariile accepta hirtia asta, si va sfatuim sa mai mergeti pe la alte primarii, ca poate careva o accepta'. La care iar ma enervez, si le intreb:'pai cum e posibil ca o eliberati, daca stiti ca nu e universal acceptata?' Mai apoi in mod naiv speculez pe tema ca 'de ce nu ia atitudine consulul, ca sa obtina pe cale diplomatica in mod oficial ca aceasta hirtie sa fie acceptata, mai ales ca e, totusi, un document semnat de consulul Romaniei?' (notez ca m-am documentat intre timp, si reciproca e valabila – statul roman accepta asemenea documente in cazul cetatenilor straini care vor sa se casatoreasca in Ro). Mi se spune sa revin in citeva zile.
Dupa putin timp, revin la Ambasada, cu ideea de a faca casatoria acolo, intre doi catateni romani. Mi se spune ca partenerul meu nu mai are cum sa dovedeasca ca e roman, sa facem bine intii sa ii facem si lui pasaport romanesc CRDS (alti 140 de eueo, alte 2 luni de asteptare)+300 euro costul ceremoniei in sine, precum si sa mergem in Ro sa ne facem rahatele alea de analize (care btw, cred ca doar in Ro se mai fac -si sint dupa parerea mea o rusine, o metoda comunista de triere a bolilor, similara cu controlul ginecologic in licee si in intreprinderi pe vremea lui Ceasca. In fine, asta e o paranteza). Mai apoi, amabili, cei de la ambasada ma indeamna 'dar nu e mai simplu totusi sa mergeti in Ro sa va luati hirtia?' Incredibil!!!! Asta dupa ce cu eleganta luasera 65 Euro pe hirtie cu care pot sa ma sterg undeva, cu semnatura consulului cu tot
In concluzie: la momentul de fata sint 'si batuta, si cu banii luati'. Si nemaritata :). Efectiv, mi se pare kafkiana toata chestia: presupunind ca traiam in New York si voiam sa ma marit cu un cetatean american, imi vine greu sa cred ca trebuia sa vin in Ro, sa iau rahatul ala de hirtie de 2 lei (pe bune, atita costa :)) si cu ea sa merg la primaria americana. Iar faza cu analizele e de-a dreptul hilara, considerind ca ai 24 de ore de la momentul obtinerii analizelor alora pina sa le depui la primarie (in cazul meu la ambasada). Final finalmente, nu am cum sa rezolv treaba nemergind in Ro: fie sa obtin hirtia eu insami (pentru primaria maghiara), fie sa fac analizele (daca vreau sa ma marit la ambasada), fie sa fac o procura pentru cineva din familie, care sa ia hirtia pentru mine (ca nu se da pe loc – am sunat si la Starea Civila din Ro sa intreb cit dureaza si mi s-a spus 'depinde cit avem de lucru'). Pai daca tot sint Cetatean Roman cu Domicilul in Strainatate, nu e normal ca sa am Ambasada Romaniei sa ma asiste in anumite chestii administrative? Ca tot nu mai am buletine de Romania, atunci la ce dracu' sa merg in tara pentru orice rahat de hirtie, cind e evident ca traiesc si muncesc in strainatate???? *%&@@Y&@&>°^^°"+!
Deci, degeaba vorbim de Europa Unita: daca ceva atit de simplu ca o casatorie intre doi romani aflati in strainatate se transforma intr-un labirint de netrecut cind e vorba de administratia romana, ce te miri de chestii mai sofisticate, cum ar fi inregistrarea unui copil din parinti cu cetatenii diferite, si nascut intr-o terta tara????
Xanaxdu – Asta ar merita un post separat. Poate ma tii la curent pe email cu evolutia "relatiei de iubire" cu ambasada si facem un articol pe care sa-l aiba in vedere si onor ministrul Baconschi, ca tot se viseaza el presedinte de tara.
Gilbert, mai da si tu "din casa" de prin Canada, ca sa facem o comparatie 🙂
Xanaxdu, sună incredibil ce povesteşti tu dar, din păcate, aceasta e realitatea pe la mai toate ambasadele şi consulatele României. Să ştii totuşi că un dram de noroc tot ai: pentru tine România e suficient de aproape…
Asta mi s-a părut cea mai interesantă: "Înregistrarea cererii pentru redobândirea cetăţeniei române" = 60 euro. "Înregistrarea cererii privind renunţarea la cetăţenia română" = 600 euro!!!
Şi când te gândeşti că alte ţări cer bani grei ca să-ţi acorde cetăţenia…
Înregistrarea cererii privind renunţarea la cetăţenia română” = 600 euro!!! Asta e doar o taxa din dosar, mai sunt de platit si alte taxe si ai de umblat la o gramada de institutii in tara pt adeverinte pt ca daca le faci prin ambasada costa o gramada si astepti si jumatate de an.