Mercurialul Zanei Maselutza

La 100 de lei bucata, ca s-o ai ca asistenta pe Zana Maseluta pe toata perioada schimbarii dintilor de lapte te costa cam cat un salariu mediu pe economie

Daca am importat Halloween si Valentine-s Day nu putea sa ramana in anonimat madam Tooth fairy. Si ca s-o ai ca asistenta pe Zana Maseluta pe toata perioada schimbarii dintilor de lapte te costa cam cat un salariu mediu pe economie. Stiu, o sa ziceti ca „pe vremea noastra” aruncam dintele de lapte peste casa si ceream unul de otel. Acuma dintele se pune sub perna si se rasplateste cu bani. 100 de lei ar fi pretul pietei.

Pretul s-a nascut dintr-o euforie parinteasca in ultimii ani, si a ramas asa in ciuda crizei. „Primul care a stricat piata a fost un prieten de familie, care i-a dat fiicei lui 100 de lei pentru primul dinte cazut. Fiindca in aceeasi perioada i-a cazut si fiicei noastre un dinte, tot el i-a dat si ei 100 de lei. Nu prea ne-a convenit, dar pretul era deja stabilit, si de fiecare data cand ii cadea cate un dinte fata noastra stia ca vine Zana Maseluta si-i da 100 de lei. Ultima data chiar eram inainte de salariu si singurii bani din casa erau suta aia de lei. Ea se tot fâțâia si tragea de dinte, ca voia sa-si cumpere nu stiu ce jucarie, si avea nevoie de bani. Pana la urma l-a scos, dar Zana fiind inainte de salariu… a venit cu vreo 30 de lei”, imi povesteste o prietena care o cam uraste pe Zana Maseluta si abia asteapta sa se incheie „colaborarea” cu ea. Copilul ei, insa, o asteapta mai ceva ca pe Mos Craciun.

Chiar daca nu e stabilit de parinti, pretul zanei pe bucata e respectat pentru protejarea imaginii „doamnei” in ochii copilului. Un amic imi povestea ca fiul lui a ramas fara un dinte cand era la bunica. „Batrana i-a dat tot 100 de lei din pensia ei, desi noi de cate ori ii mai cazusera dinti ii pusesem cate o moneda, simbolic, sub perna. Cum bunica a stricat piata, schimbarea dintilor de lapte a devenit extrem de costisitoare pentru familie”.

Unii parinti zic ca in felul asta copilul uita de durerea pierderii dintilor, si invata si ce inseamna sa fie rasplatit pentru ceva. Nu stiu daca a doua varianta e valabila, mai degraba cred ca descopera ca propriul corp poate fi o sursa de bani, ceea ce nu e chiar corect, daca ne gandim ca mai tarziu in viata unii se vand pe ei insisi sau isi vand cate un rinichi sau bucati de ficat. Dar asta e deja alta discutie.

In privinta combaterii durerii, poate ca o vizita la stomatolog si scoaterea dintilor in mod organizat ar fi chiar mai ieftina. Desi, iar vin si zic, „pe vremea mea” imi lega mama dintele cu sfoara de clanta usii si se facea ca s-a trantit usa de la curent. Curgea un pic de sange, dar surpriza era asa de mare, cand vedeai bucatica de os in palma, incat uitai sa mai plangi de durere. Si apoi iti cresteau altii si te luai cu alte dureri: prima carie, prima obturatie de canal, prima extractie, maselele de minte, eheee, unde esti tu Zano, sa te pun sa platesti facturile la stomatolog acuma, ha?!

Etichete: , ,

2 comentarii la “Mercurialul Zanei Maselutza” Subscribe

  1. Xanaxdu 02/11/2010 at 14:07 #

    Penibila si Deprimanta Zina Maseluta a la Roumaine. La americani se pune 1 dolar sub perna, cind copilul doarme. Normal ca noi romanii a trebuit sa supraplusam.

    • Dollo 02/11/2010 at 14:31 #

      Pai daca am fi avut ceva „cocosei” cred ca ne-am fi limitat la o moneda, dar asa, lipim bancnota pe fruntea zanei 🙂

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Moarte chiaburilor din sănătate!

Rares Nechifor, embolizare uterina

Care n-a plecat din țară până acum – ca să se trateze sau să profeseze într-un sistem civilizat – e invitat s-o facă de la 1 martie 2013. România nu-și permite să mai încurajeze existența unei alternative private în sănătate.

Din câte încercări reușește un nevăzător să intre la metrou

florin georgescu metrou2

Din cel puțin două, la fel ca noi ăștia care nu nimerim să băgăm cartela cum trebuie în noii turnicheți. Asta de când s-a lansat aplicația gratuită Tandem acces, care le permite nevăzătorilor să folosească metroul ca toată lumea

Visiting Transilvania: “Traditional roma people on the left!”

Port traditional la un copil care cersea in Sighisoara

Turul bisericilor fortificate săseşti din Transilvania a fost, pentru cei şase ziarişti, o ocazie să cunoască România reală, cu drumuri proaste, cu monumente dărăpănate, cu prea mulţi “roma people” în locuri în care li se spunea că au trăit “the saxons”, dar şi cu oameni ospitalieri şi calzi, cu mâncare multă şi gustoasă, şi cu peisaje fabuloase.

„Bună, ce faci?!” – varianta nipono-americană cu happy end

gene-hitaki

Epstein și Kobayashi – Ce șanse erau ca un evreu și o japoneză, el economist, ea pictoriță, ambii trecuți de 60 de ani, să se întâlnească și să se iubească, în ditamai New York-ul?

Tata

tata

Mama, aplecată asupra crucii lui, exclamând cu o imperceptibilă urmă de satisfacție: „Deh, Nelule, ai murit așa cum ai trăit, ca un câine!”. Mi-am dat seama că ea nu l-a iertat niciodată.

Ziua presei: Cum pui pe butuci o publicație

free press

Îi interzici secțiunea cea mai profitabilă, sub pretextul săvârșirii unei infracțiuni, apoi tărăgănezi ancheta penală și procesul până când concurența îi ia locul. La final nici nu mai contează verdictul judecătorului. Se întâmplă în România.