Mercurialul Zanei Maselutza

La 100 de lei bucata, ca s-o ai ca asistenta pe Zana Maseluta pe toata perioada schimbarii dintilor de lapte te costa cam cat un salariu mediu pe economie

Daca am importat Halloween si Valentine-s Day nu putea sa ramana in anonimat madam Tooth fairy. Si ca s-o ai ca asistenta pe Zana Maseluta pe toata perioada schimbarii dintilor de lapte te costa cam cat un salariu mediu pe economie. Stiu, o sa ziceti ca „pe vremea noastra” aruncam dintele de lapte peste casa si ceream unul de otel. Acuma dintele se pune sub perna si se rasplateste cu bani. 100 de lei ar fi pretul pietei.

Pretul s-a nascut dintr-o euforie parinteasca in ultimii ani, si a ramas asa in ciuda crizei. „Primul care a stricat piata a fost un prieten de familie, care i-a dat fiicei lui 100 de lei pentru primul dinte cazut. Fiindca in aceeasi perioada i-a cazut si fiicei noastre un dinte, tot el i-a dat si ei 100 de lei. Nu prea ne-a convenit, dar pretul era deja stabilit, si de fiecare data cand ii cadea cate un dinte fata noastra stia ca vine Zana Maseluta si-i da 100 de lei. Ultima data chiar eram inainte de salariu si singurii bani din casa erau suta aia de lei. Ea se tot fâțâia si tragea de dinte, ca voia sa-si cumpere nu stiu ce jucarie, si avea nevoie de bani. Pana la urma l-a scos, dar Zana fiind inainte de salariu… a venit cu vreo 30 de lei”, imi povesteste o prietena care o cam uraste pe Zana Maseluta si abia asteapta sa se incheie „colaborarea” cu ea. Copilul ei, insa, o asteapta mai ceva ca pe Mos Craciun.

Chiar daca nu e stabilit de parinti, pretul zanei pe bucata e respectat pentru protejarea imaginii „doamnei” in ochii copilului. Un amic imi povestea ca fiul lui a ramas fara un dinte cand era la bunica. „Batrana i-a dat tot 100 de lei din pensia ei, desi noi de cate ori ii mai cazusera dinti ii pusesem cate o moneda, simbolic, sub perna. Cum bunica a stricat piata, schimbarea dintilor de lapte a devenit extrem de costisitoare pentru familie”.

Unii parinti zic ca in felul asta copilul uita de durerea pierderii dintilor, si invata si ce inseamna sa fie rasplatit pentru ceva. Nu stiu daca a doua varianta e valabila, mai degraba cred ca descopera ca propriul corp poate fi o sursa de bani, ceea ce nu e chiar corect, daca ne gandim ca mai tarziu in viata unii se vand pe ei insisi sau isi vand cate un rinichi sau bucati de ficat. Dar asta e deja alta discutie.

In privinta combaterii durerii, poate ca o vizita la stomatolog si scoaterea dintilor in mod organizat ar fi chiar mai ieftina. Desi, iar vin si zic, „pe vremea mea” imi lega mama dintele cu sfoara de clanta usii si se facea ca s-a trantit usa de la curent. Curgea un pic de sange, dar surpriza era asa de mare, cand vedeai bucatica de os in palma, incat uitai sa mai plangi de durere. Si apoi iti cresteau altii si te luai cu alte dureri: prima carie, prima obturatie de canal, prima extractie, maselele de minte, eheee, unde esti tu Zano, sa te pun sa platesti facturile la stomatolog acuma, ha?!

Tags: , ,

2 Responses to “Mercurialul Zanei Maselutza” Subscribe

  1. Xanaxdu 02/11/2010 at 14:07 #

    Penibila si Deprimanta Zina Maseluta a la Roumaine. La americani se pune 1 dolar sub perna, cind copilul doarme. Normal ca noi romanii a trebuit sa supraplusam.

    • Dollo 02/11/2010 at 14:31 #

      Pai daca am fi avut ceva „cocosei” cred ca ne-am fi limitat la o moneda, dar asa, lipim bancnota pe fruntea zanei 🙂

Leave a Reply

Oldies but goldies

Fatalismul mioritic se tratează cu drujba

diana

Vă mai amintiți că în Drumul Taberei începuse construcția unei noi linii de metrou? Asta e povestea oamenilor care i-au împins liniile și peroanele mai pe mijlocul bulevardului, ca să nu le afecteze pomii.

Slăbiciunile unei femei puternice

katharine-graham

„Personal history”, de Kay Graham, cândva cea mai puternică femeie din America, la cârma Washington Post: despre jurnalism, politică, feminitate și neîncredere. O carte despre cum era America great în secolul trecut.

Strâns uniți în jurul SRI, întru salvarea planetară a Internetului

dumbrava-cosmoiu

Cum se derulează o ședință în Parlamentul României, în care SRI încearcă și reușește să impună o lege abuzivă, iar deputații se fac că se opun.

Skopje, Macedonia: sărăcie și statui pe datorie

Prometeu, turiștii și clădirea parlamentului în plan secund

Premierul macedonean ia credite externe ca să clădească identitatea națională cu statui și clădiri impozante, în timp ce țara are 30% șomeri, iar oamenii emigrează ca să trăiască mai bine.

Fiecare moment dificil din istoria unei țări are nevoie de victime

mineriada

Ce or mai face oamenii ăia care au bătut la Mineriadă? Or fi bine, sănătoși, or avea copii, planuri, or fi mulțumiți de viața lor, de deciziile pe care le-au luat, or dormi liniștiți? Or face politică?

Pur și simplu Norvegia

16

Impresii de călătorie din Norvegia, încă o țară care nu suferă vreo comparație cu România.