Pensionarea anticipata face bine la moral

Dar la fel de bine face si munca, in doze mai mici, chiar si dupa varsta de pensionare. Zic cercetatorii britanici...

Dar la fel de bine face si munca, in doze mai mici, chiar si dupa varsta de pensionare. Asa zic cercetatorii britanici, dupa ce au studiat comportamentul a 14.000 de francezi care s-au pensionat la 55 de ani si s-au simtit usurati , mai putin obositi si evident mai putin stresati. Nu s-a descoperit inca niciun beneficiu in materie de sanatate fizica, dar se lucreaza la asta, dupa cum sustine BBC News.

Totusi, nu va grabiti sa-i scrieti lui Boc despre asta. Acelasi studiu, facut pe durata anului trecut, arata ca aceia care s-au pensionat si au intrerupt total lucrul au fost mai supusi riscului aparitiei unui atac de cord sau unui cancer, comparativ cu aceia care chiar si dupa pensionare s-au mai legat de un part time job, cat sa-si ocupe timpul. Savantii zic ca raspunzatoare pentru chestia asta ar fi parerea despre tine insuti, care poate creste sau scadea, in functie de cat de izolat devii dupa pensionare. Deci in caz ca va numarati printre norocosii pensionabili, nu va repeziti sa stati doar cu burta la soare, ca nu e bine.

Intr-un studiu recent facut public de un grup de cercetatori de la Stockholm, in care au fost urmariti angajatii francezi timp de 15 ani, inainte si dupa varsta de pensionare de 55 de ani, s-a constatat ca un sfert dintre angajati deveneau depresivi in anul dinaintea pensionarii, iar unul din zece avea o boala de inima sau diabet. Dupa pensionare procentele de depresie si boala scadeau in ambele tabere. Doctorul Hugo Westerlund, care a condus cercetarea, sugereaza ca la pensie oamenii se simt mai liberi de stresul generat de munca si nu se mai simt obositi sau chiar bolnavi.

Intr-o perioada in care majoritatea guvernelor europene se gandesc sa umble la varsta de pensionare, amanand-o cat mai mult, cercetatorul citat de BBC explica: „Ce ne spune aceasta cercetare este ca trebuie sa facem ceva cu stilul de lucru si sa-l schimbam astfel incat sa se poata acomoda la el si oamenii mai batrani, daca ei trebuie sa munceasca mai mult.  Asta ar presupune oferte de job-uri part time sau chiar schimbari de slujbe”.

Tags: , ,

No comments yet.

Leave a Reply

Oldies but goldies

Pentru Dan. Și pentru toți cei care au murit „ca fraierii” la Revoluție

O bunică de pe strada care-i poartă numele lui Dan

Azi e doar un nume de stradă în Berceni. Pe ea locuiesc oameni. Probabil unii dintre ei s-au enervat acum câțiva ani când au fost nevoiți să-și schimbe buletinele pentru că primăria le schimbase numele străzii.

Din Buenos Aires con mucho calor

eu

Zgomotos, fierbinte, cu iz de grătar și cu aromă de tango – Buenos Aires, orașul cu 13 milioane de oameni

A venit toamna, acoperă-mi gresia cu niște antiderapant

placi

Robert Negoiță, iubitorul primar al sectorului 3, a lipit bucățele de material antiderapant pe plăcile de gresie de pe Bulevardul Unirii – pe care a dat 10 milioane de euro – ca să nu-și rupă trecătorii picioarele când merg să-și plătească impozitele.

Ce bucurie aș vrea eu să-mi facă Volksbank

bucurie

Banca pe care au dat-o mii de clienți în judecată oferă trei „lozuri” de câte 1000 de euro pentru satisfacerea unor bucurii omenești. Bucuria mea de client ar fi să-mi achit mai repede creditul la ei și să nu-i mai calc pragul niciodată.

Life’s a bitch, prison bitch

irina-jianu-6-560x419

Irina Jianu, condamnată în lotul „Trofeul calității” alături și pentru Adrian Năstase, ispășește șase ani de pușcărie în închisoarea construită chiar de firma ei, în 2006, la Bacău

Peru: buricul incașilor, capcana turiștilor

machupicchu12

Ca să vizitezi Machu Picchu – casa de vacanță a lui Pachacuti, omorât de spanioli cu varicelă, descoperită 500 de ani mai târziu de un american – trebuie să bagi 140 de dolari în pușculița din Bermude a vreunui politician peruan, pe cel mai scump bilet de tren din lume.