Cei mai mari filantropi din România: Biserica Catolică și Patriarhia Română. Așa zice Forbes, care spală imaginea bisericii, în ultimele zile din an, printr-un articol în care laudă „investițiile” clerului în actele de caritate. 24 de milioane de euro și 800.000 de beneficiari. Ziaristul de la Forbes uită să spună în articol și de sutele de milioane de euro pompați de stat în biserici, ba chiar comite o minciună gogonată când scrie că „O biserică se întreţine exclusiv din donaţii, fonduri care constituie ulterior bugete pentru anumite programe sociale”.
Articolul se vrea un soi de portret al celor doi „mari filantropi” ai României, cu un accent extaziat pe sumele cheltuite. Totuși, simpla enunțare a sumelor șifonează taman imaginea Patriarhiei Române. Se spune că în 2009 Biserica ortodoxă ar fi cheltuit 10,6 milioane de euro în programe de caritate, în timp ce Biserica catolică a dat aproape 13 milioane. Diferența nu e uriașă, în cifre absolute, dar dacă o raportăm la procentele de credincioși (86% dintre români se declară ortodocși, și vreo 5-6% catolici) face de râs ortodoxia.
Aceste sume filantropice ar avea altă greutate dacă bisericile n-ar fi finanțate atât de generos de către stat, cu bani pentru salarii, construcții noi sau cu facilități fiscale. În condițiile în care numai pentru salariile clerului noi toți românii plătim 60 de milioane de euro pe an, actele de caritate de 24 de milioane de euro ale preoților „din donațiile credincioșilor” fac din această filantropie încă o gaură neagră a economiei.
Nu pot decât să zic și eu: rușine Dinu Patriciu! Forbes (titlu aflat în ograda mogulului Patriciu, pentru cine nu știe) se mai pretinde și mare revistă economică…
Domnul a dat
Domnul a luat
Domnul fie laudat!
Al domnului Boc, in mandatul asta 😉
Trebuie subliniat și faptul că biserica nici din banii primiți de la stat nu face pomană, ci din cheta credincioșilor..
Asa zice biserica, in realitate cine poate sti exact de unde sunt banii, ca doar nu-i controleaza cineva?!
Eu recunosc ca o parte din bani tot ajung la oameni nevoiasi, orfelinate si cantine. Problema este ca BOR-ul e un organism birocratic obscur, asa ca cei de la baza, care fac munca "de teren", habar nu au ce escrocherii se intampla, si de unde vin banii, desi noi stim bine de unde vin. E o forma de spalare de bani, asta vreau sa zic.