Cercetatorii britanici s-au apucat sa masoare si diferentele dintre degete, si au iesit azi in BBC News cu stirea ca cine are aratatorul mai scurt ca inelarul are mai multe sanse sa se pricopseasca la un moment dat cu un cancer la prostata. Stiu, acuma toti v-ati uitat repede la degetele voastre. Si eu am facut la fel, chiar daca n-am prostata.
Pentru ca de fapt cercetatorii britanici nu sunt primii care se uita la degetele oamenilor. Wikipedia zice ca sunt studii de pe la 1800 care arata diverse predispozitii – si la barbati si la femei – indicate de lungimea aratatorului.
Mai exact, de vina ar fi nivelul de hormoni cu care copilul se alege inca din viata intrauterina. Asta influenteaza dimensiunea degetelor, dar si diverse alte chestii asociate: boli de inima, obezitate, calitatea spermei, autism, depresie, schizofrenie, orientare sexuala sau diverse inclinatii spre muzica, sport, matematica etc. Deci cine spunea ca mainile vorbesc despre caracterul omului, nu gresea. Dimensiunile degetelor pot arata multe, daca stii sa le interpretezi.
Articolul BBC citeaza ultimul studiu pe tema asta, publicat in Jurnalul britanic de cancer, care spune ca barbatii al caror deget aratator (al doilea) e mai lung decat inelarul (al patrulea) au mai putine sanse sa dezvolte boala. Descoperirea a fost facuta dupa compararea degetelor a peste 1.500 de barbati cu cancer la prostata, cu degetele a 3.000 de barbati sanatosi.
Lungimea degetelor e stabilita in uter, inainte de nastere, si e legata de nivelul hormonilor sexuali. Daca fatul e expus la mai putin testosteron inainte de nastere, capata un aratator mai lung si ar putea fi protejat impotriva cancerului mai tarziu in viata, zic cercetatorii de la University of Warwick si de la Institute of Cancer Research. Unul dintre autori merge chiar mai departe si sustine ca la un moment dat degetul aratator ar putea tine loc de test pentru respectivul tip de cancer, in cadrul unui screening de amploare, in care s-ar tine totusi cont si de istoricul medical al familiei.
O solutie pentru vesnica lipsa de fonduri din sanatatea romaneasca, unde nu exista bani nici pentru o glicemie amarata. E bine de stiut ca poti sa te duci la doctor sa-i arati un deget (decideti voi care;) ) si va pune diagnosticul. Buna ziua domnu doctor! Buna ziua domnu Popescu, ce faceti, cum va mai simtiti, cum aveti azi aratatorul?…
Mai era unu', Cesare Lombroso, care zicea că citeşte în moaca omului mai multe decât se poate dovedi ştiinţific. Ore a fost cumpărat British Journal of Cancer de către The Sun?
Nu stiu, dar altfel cum ar fi devenit cercetatorii britanici asa celebri?