Parlamentarii ne trimit la cimitir

Superioritatea votului uninominal: 2400 de amendamente la bugetul pe 2011 pentru reparații de biserici, clopotnițe, garduri de cimitire și case de prăznuire.

Zilele astea se votează bugetul pentru 2011. Tot nu ne ajung banii, și va trebui să ne împrumutăm iar de la FMI ca să plătim salariile și pensiile.  Nici vorbă de investiții. Și dacă tot e să se aleagă praful, peste 2400 de amendamente la proiectul de buget pe 2011 au fost depuse de parlamentarii care vor mai mulți bani pentru reparații de biserici, clopotnițe, garduri de cimitire și case de prăznuire. Banii necesari – vreo două milioane de euro – se propune a fi luați (și) de la capitolul „diminuarea corespunzătoare a programului de dezvoltarea infrastructurii şi a unor baze sportive din spaţiul rural” – zice Mediafax.

Nu e prima dată când se întâmplă, dar parcă te-ai fi așteptat că în mijlocul atâtor scandaluri de reduceri de salarii și indemnizații pentru mame, să existe o reținere în a mai pompa bani tot în burțile popilor. Puteți citi aici că la fel au cerut și în 2009 la votarea bugetului. După cum motiva atunci preotul Constantin Stoica – purtătorul de cuvânt al Patriarhiei – această practică este rodul votului uninominal. Deci parlamentarii ăștia cer bani pentru biserici ca să-și mulțumească votanții de la sate. Care nu vor altceva, se pare, decât garduri de cimitire (ca să facă copiii lor sport sărindu-le), case de prăznuire (ca să aibă primarul unde să le dea pomeni), și clopotnițe (ca să audă când mai moare câte unul).

Cam asta înseamnă „superioritatea votului uninominal” la români. Ca să nu mai vorbim despre „posibilitatea alegătorului de a-i sancționa pe parlamentarii care l-au dezamăgit”. La următoarele alegeri, firește! Dacă până atunci ne ia dracu, ne vedem la cimitir!

UPDATE: cică toate amendamentele au fost respinse de plenul Parlamentului. Există totuși un ecou, pesemne, al numeroaselor proteste din ultima vreme la adresa finantării bisericilor de la buget.

Etichete: , , ,

3 comentarii la “Parlamentarii ne trimit la cimitir” Subscribe

  1. Dan Gheorghe 21/12/2010 at 21:01 #

    nici la cimitir nu e bine. acolo e saracia si mai mare. nu tu mancare, nu tu caldura, nu tu bani. o sa zicem ca suntem acasa… si mai mult ne facem sange rau!

    • Dollo 21/12/2010 at 21:23 #

      Mancare ar mai fi, ca de pomana dă tot rumânu, apăsat de păcate 😉

  2. Dan Gheorghe 21/12/2010 at 21:40 #

    ce optimista esti!…

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

De ce nu plecăm din România

Mâini de români - copiii culegători de afine din Pasul Prislop

Dacă despre curajul și nerăbdarea celor care pleacă s-a tot scris, teama, lenea, sentimentalismul și, de ce nu, curajul de a rămâne al celorlalți a fost lăsat în umbră.

Când Manhattanu era un soi de Ferentari…

Martha-Cooper-Kids

… iar Martha Cooper, prima femeie fotograf de la New York Post. Azi e septuagenară, dar se aleargă cu poliția și grafferii prin Brazilia ca la tinerețe. Și vine la București în 13-15 octombrie la Make a Point

De ce țin oamenii cu PSD

flyere

Deoarece în multe județe e cel mai mare angajator. Pe banii noștri, baronii PSD patronează instituții de stat supradimensionate cu angajați fictivi care muncesc în realitate pentru partid. Înțelegeți de ce se oftică Dragnea că el e singurul fraier judecat pentru o astfel de faptă pe care o practică cu succes toți colegii lui în continuare?

Peru: buricul incașilor, capcana turiștilor

machupicchu12

Ca să vizitezi Machu Picchu – casa de vacanță a lui Pachacuti, omorât de spanioli cu varicelă, descoperită 500 de ani mai târziu de un american – trebuie să bagi 140 de dolari în pușculița din Bermude a vreunui politician peruan, pe cel mai scump bilet de tren din lume.

Când un gard pe mijlocul drumului e cel mai smart lucru din oraș

bucuresti

Gabriela Firea are mai multe atuuri decât au avut predecesorii ei: un buget mare, un consiliu obedient, guvernul de aceeași culoare politică și marele talent de a vorbi ca la televizor. Este un mister de ce nu reușește mai mult decât niște paranghelii jenante.

Sanssouci, casa de la țară a unui rege cool

pajiste

La 1740 oricine putea să intre pe domeniul lui Frederick cel mare al Prusiei, cu condiția să fi fost îmbrăcat corespunzător. Azi intrarea costă 19 euro și îți dezvăluie un colț de rai și o poveste frumoasă.