… iar Preafericitul a transformat-o în motiv de înghesuială pentru credincioși. Azi s-a împărțit agheasmă la Patriarhie, cu prilejul Bobotezei. Pentru profani adică momentul când Sfântul Ioan l-a botezat pe Isus. Fotografia asta mi se pare mai bună decât 1000 de cuvinte, așa că nu mai spun nimic pe tema asta. E făcută de un fotograf talentat de pe la noi, Mircea Reștea. Mai multe poze grăitoare de la ocazia sfințirii apelor găsiți aici.
Piedone face casă de căsătorii și biserică, pe sistem 2 în 1
Ceea ce aș putea să adaug eu on topic ar fi că azi un alt mare om, atât la stat cât și la sfat, Cristian Popescu Piedone, a anunțat tot acolo, la Patriahie, că va construi prima biserică din mandatul lui de primar al sectorului 4. Și anume într-un parc, normal.
Biserica se va numi „Tineretului”, și va ocupa un loc „neînsemnat” în mijlocul Parcului Lumea Copiilor, în spatele Palatului Copiilor din sectorul 4.
„La iniţiativa şi prin implicarea directă a Primarului Sectorului 4, s-a reuşit colectarea sumelor necesare executării construcţiei, exclusiv din resurse extrabugetare, comunitatea oamenilor de afaceri având o contribuţie de 90%, iar enoriaşii, de 10%. Joi, 6 ianuarie a.c., la slujba prilejuită de Sărbătoarea Bobotezei, Primarul Cristian Popescu – Piedone a discutat cu Părintele Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Daniel, care şi-a exprimat tot sprijinul, binecuvântând construirea acestui lăcaş de cult” – zice comunicatul primăriei.
Ușurat că a primit binecuvântarea Preafericitului (cum ar fi fost să-i zică Daniel că nu e cazul să strice parcul, să-l lase copiilor, că și așa sunt destule biserici în București?!), Piedone a anunțat că biserica va fi gata de Paște, când se va oficia acolo și prima slujbă.
Deși ai zice că lucrurile sunt suficient de avansate cât să se știe și cât vor costa, primăria zice că nu știe exact, dar că ne va informa când va avea devizul. Se știe, doar că există toți banii, și că nu-s de la buget!
„Îmbinând arhitectura bucovineană cu cea maramureşeană, lăcaşul de cult va fi ridicat în partea centrală a parcului, urmând să găzduiască pe timp de vară Casa de Căsătorii a Sectorului, ceremoniile urmând a fi oficiate în incinta unor foişoare de lemn, respectând aceleaşi coordonate arhitectonice” – zice același comunicat.
Un oficial din primărie spune că s-a ales această strategie 2 în 1, cu casa de căsătorii și biserică, din două motive:
– pentru că au nenumărate cereri pentru oficierea căsătoriilor în aer liber
– pentru că de la biserica de la Budapesta (intersecția cu Mărășești), făcută în puținul spațiu verde din fața unui bloc, până acolo în Parcul Copiilor nu există nicio altă biserică, iar tinerii însurăței ar fi avut cale lungă de străbătut de la cununia în mijlocul naturii în parc adică) până la cea mai apropiată biserică.
E evident, căsătoria (religioasă) a devenit o urgență majoră, așa încât autoritățile iau măsuri să pună la dispoziția cetățenilor facilitățile necesare, oriunde îl trece pe vreun Gigel nevoia să se însoare.
Biserica și foișoarele vor fi, așadar, din lemn, dar arhitectura însă, ei… aici trebuie să aflați că „Arhitectura peisagistică a curţii interioare şi a grădinii bisericii valorifică ideea Primarului Cristian Popescu – Piedone, care şi-a dorit ca „acest lăcaş de cult să radieze bunătate, bună-credinţă, izbăvire, izbândire, să înlăture vrajba dintre oameni, astfel încât să devenim cu toţii mai buni, gândind că mâine poate fi sfârşitul”, pentru că „Biserica sfinţită este Casa lui Dumnezeu şi Poartă spre Cer”.
„Când nu mai trăieşte nimeni din neam, pentru a transmite învăţături şi învăţăminte, rămâne mereu vie lumina ctitoriei, biserica zidită de Sfânta Treime, folosind mâinile şi darurile credincioşilor harnici, darnici, evlavioşi şi generoşi”, a declarat Primarul Cristian Popescu– Piedone.”
Atât!
Senzationala poza lui Mircea R. Maine, ma duc si eu cu el la un interviu. Omul asta iti face dintr-un subiect de rahat un bici care pocneste suround.
George, sa-i transmiti felicitarile mele!
norocul meu ca luasem niste lamai dimineata! asta propo de Piedone!
fratilor,dar niste scoli nu facem si noi acolo? sau macar sa mai bagam cu seringa niste chef de viata si drag de meserie profesorilor ? sau biserica, atata cata mai e (si eeee!!!) nu intoarce si ea plocoanele comunitatii ajutand niste amarati?
Deci acum toti timisorenii care au facut baie recent sunt inconjurati de o aura sfanta 🙂
In netrebnicia mea, trebuie sa recunosc ca n-am nici cea mai vaga idee ce poti face cu un PET plin cu apa aia industriala (adica doar decantata) oricit de sfintita.
In fine, la Timisoara s-au dus popii la Uzina de Apa si-au facut acolo incantatile de rigoare sa avem apa sfintita la robinet. Sper c-au folosit niste rugaciuni mai puternice ca la Bucuresti, dat fiind si volumul mai mare de apa – nu dorim, nu-i asa? – sa avem o apa sfintita mai diluata decit altii 🙂