Și popii se „mântuiesc” la Viena, nu-i așa?

Daca tot isi negociaza viata in spitale straine, de ce nu-și folosesc popii influenta sa stranga bani pentru Spitalul Mantuirii Neamului, dotat ca la Viena?

Ultimul care s-a transferat la Viena pentru investigații medicale – dar cu siguranță nu cel din urmă dintre potenții zilei – este mitropolitul Ardealului, Bartolomeu Anania, care la 90 de ani suferă de probleme cardiace. Judecând după numărul bisericilor construite în curţile spitalelor din România, şi după fondurile pe care BOR le-a supt în ultimii 20 de ani de la buget, ar fi fost de așteptat ca măcar propovăduitorii lui Dumnezeu să se lase pe mâna Lui la ananghie, nu să ceară îndurare tot de la acea disciplină al cărei rol îl desconsideră – știința. Și unde mai pui că fac asta taman într-o țară catolică.

„Mitropolitul Clujului a fost transportat, vineri seară, cu o ambulanţă SMURD de la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca la aeroportul din municipiu, de unde a plecat cu un avion spre Clinica AKH din Viena. IPS Bartolomeu a fost dus la Clinica AKH din Viena după ce medicii care l-au tratat în România i-au recomandat un examen de specialitate de maximă siguranţă, care nu poate fi realizat în ţară din cauza lipsei de aparatură, declara purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului” – Mediafax.

Deși nu am nimic cu domnul Anania (mă lasă rece pornirile lui legionare de tinerețe, la fel și acuzele că ar fi fost turnător la securitate) nu pot să nu remarc ipocrizia situației.

Anania beneficiază, de exemplu, și de serviciile SMURD, adică acea entitate neguvernamentală cu care biserica e în concurență la buzunarele românilor, atunci când e vorba de donat cei 2% din impozitul pe venit. Dintr-o cercetare făcută de GFK anul trecut, clasamentul beneficiarilor celor 2% donați de români era așa:

– Biserica sau fundațiile bisericesti – 29%

– SMURD – 10%

– Salvați copiii – 9%

– Copii în dificultate – 6%

– Crucea Roșie – aproximativ 6%.

Când faci atâta tapaj în rândul populației să-ți dea ție bani, ca să-i zidești în catedrale; sau când îndoctrinezi lumea să pupe niște oase putrede, ca să se facă bine; sau când ceri cu nerușinare și primești fonduri de sute de milioane de euro de la stat, știind că și așa bugetul abia ajunge pentru sistemul medical și pentru școli, ei bine, după ce faci toate astea, ar fi de așteptat ca atunci când dă boala peste tine, și mai ai și 90 de ani, să nu faci pe dracu-n patru ca să rămâi în viață, ci să zici: „Doamne iartă-mă, și ia-mă în paza ta!”.

Iar ultima formă de nesimțire cu tupeu am văzut-o ieri la mama pe perete, pe calendarul bisericesc 2011. În locul icoanelor cu sfinți, care altă dată erau puse pe calendar, acum tronează proiectul viitoarei Catedrale a Mântuirii Neamului, sub care sunt scrise conturile în care credincioșii trebuie să contribuie: în lei, euro sau dolari.

La câtă credibilitate și ce rată de penetrare a maselor are în România (dacă ne gândim numai în câte exemplare a fost tipărit calendarul bisericesc), biserica și-ar putea pune mintea să strângă bani pentru ceva cu adevărat util, în loc de Catedrala Mântuirii Neamului. De exemplu, pentru un spital dotat ca la Viena, în care i-ar putea trata și pe politicieni și și-ar putea menține în viață până la Judecata de apoi și pe preafericiții capi ai bisericii.

Și ca să nu se abată prea mult de la misiunea ei, biserica ar putea să-și boteze ctitoria „Spitalul Mântuirii Neamului”. Zău dacă n-aș cotiza și eu pentru așa ceva, că oricum pentru asigurările de sănătate contribui degeaba.

Etichete: , , ,

24 comentarii la “Și popii se „mântuiesc” la Viena, nu-i așa?” Subscribe

 1. Dumnezero 17/01/2011 at 17:21 #

  @Ana

  Eu incerc sa-mi elimin acest reflex de injuraturi spontane… e greu, dar ma simt ca un idiot sa injur degeaba. Nici macar nu am un popa in fata sa auda insultele.

 2. camil 18/01/2011 at 11:29 #

  doar nu-și imagina cineva că popii realmente cred în ceea ce predică și acționează conform 🙂

  • Dollo 18/01/2011 at 12:06 #

   Camil, unii nu-și închipuie, dar sunt mai mulți cei care o fac, nu crezi? 🙂

 3. Adrian 27/01/2011 at 14:34 #

  Check this out?
  http://videonews.antena3.ro/action/viewvideo/68494/Angajatii-Maternitatii-Cantacuzino-protesteaza-impotriva-construirii-unei-biserici-in-curtea-spitalului/

  • Dollo 28/01/2011 at 10:44 #

   Multumesc pentru pont. Datorez o bere 🙂

 4. Adrian 28/01/2011 at 12:22 #

  Sigur, cu placere. O tin minte, da? 🙂

  • Dollo 28/01/2011 at 15:17 #

   Sigur, o soliciți cand ți-e sete 🙂

 5. Ana 31/01/2011 at 23:57 #

  A murit.

  • rk 23/07/2011 at 10:37 #

   @ana: a murit el, da` iti dai seama pe cati prosti i-a facut ca sa ajunga sa se chinuie aia la viena sa-i mai dea cateva zile? O viata implinita, ce mai! „Escrocul” lui Voltaire a avut in cazul asta, imbecili din plin, nu gluma, ca Viena e scumpa… Multi români n-au bani nici macar s-o viziteze, d`apai sa se mai si trateze… Sau la afacerea asta tot statul, a cata oara, a bagat mâna in buzunar?

 6. rk 23/07/2011 at 10:26 #

  Bun!
  Daca românii si politcienii lor continua pe drumul asta luminos, se va ajunge nu peste foarte mult timp ca statul tot sa fie fagocitat de biserica ortodoxa! Momentul va fi amuzant, in sine, si pingelica cred c-ar fi dat orice sa mai prinda si el momentul asta de maxima glorie a dezvoltarii capitaliste multilaterale, cand neamul de prapaditi va avea onoarea de a deveni pionierul ridicarii împaratiei lui Dumnezeu pe pamânt (european), reusita mai ceva decat toate visele de onanist inrait ale lui Augustin, si inca si mai si decat filmele alea hollywoodiene, de rahat, marcate cu pecetea magiei buna numa` pentru copii sub 9 ani, (si adulti tarati).

Trackbacks/Pingbacks

 1. Cât ați vrea să trăiți? | Dollo zice Bine - 01/02/2011

  […] pe tema asta, la o masă cu niște prieteni, pornind de la cazul Anania, despre care scrisesem aici părerea mea. Azi a murit omul, și așa mi-am amintit de disprețul cu care i-am tratat gestul […]

 2. O rectificare | Dollo zice Bine - 06/02/2011

  […] cu chestiunea, am dat dovadă de superficialitate și am jignit gratuit un om când am scris asta. Chiar dacă probabil nu contează pentru răposat, rectificarea asta contează pentru […]

Lasă un comentariu

Anunță-mă prin email când apar comentarii noi.
Te poti abona si fara sa comentezi.

Oldies but goldies

Doctorul cu 2000 de pacienţi şi 350 de oi

doctorul

Medicul Emil Crişan a făcut medicina de drag, dar a moştenit şi dragostea de animale de la strămoşii săi, aşa că azi îşi împarte priceperea între oameni şi animale.

Ce caută englezii în Grecia

karaoke

În timp ce milioane de estici se dau peste cap să emigreze în vest ca să facă bani, englezi, germani sau canadieni vin în Grecia ca să trăiască decent, în căutarea unui stil de viață care nu le mai e accesibil în propriile țări.

O zi la probațiune

alb-negru

Ce face un VIP condamnat cu suspendare, când ajunge în biroul consilierului de probațiune, unde trebuie să-și demonstreze îndreptarea: răspunde la telefon cu „dragă, sunt în oraș, la un interviu, vorbim mai târziu” 😉

Cum și-a arogat PSD un cinema de 3 milioane de euro din bani publici

poza-cinema-gloria-pro

Cinema Gloria, inaugurat și folosit doar de PSD deocamdată, nu are autorizație de securitate la incendii. ISU susține că nu poate amenda nici PSD, nici primăria, din cauza unor chichițe legislative. Totuși a amendat în același timp un cinematograf autorizat, închiriat de USR pentru un eveniment public.

Cât valorează un om? Dar după moarte?

sidonia cu geo bogza si miron

Cum am descoperit-o pe Sidonia Drăgușanu – scriitoare, ziarist freelancer în timpul războiului, activistă feministă, sfătuitoarea doamnelor, prietena domnilor – deși o uitase toată lumea, inclusiv Uniunea Scriitorilor

Rulată Germania

marcela

Cum mi-am înscris mașina nemțească în România și am trăit să povestesc despre asta