Și popii se „mântuiesc” la Viena, nu-i așa?

Daca tot isi negociaza viata in spitale straine, de ce nu-și folosesc popii influenta sa stranga bani pentru Spitalul Mantuirii Neamului, dotat ca la Viena?

Ultimul care s-a transferat la Viena pentru investigații medicale – dar cu siguranță nu cel din urmă dintre potenții zilei – este mitropolitul Ardealului, Bartolomeu Anania, care la 90 de ani suferă de probleme cardiace. Judecând după numărul bisericilor construite în curţile spitalelor din România, şi după fondurile pe care BOR le-a supt în ultimii 20 de ani de la buget, ar fi fost de așteptat ca măcar propovăduitorii lui Dumnezeu să se lase pe mâna Lui la ananghie, nu să ceară îndurare tot de la acea disciplină al cărei rol îl desconsideră – știința. Și unde mai pui că fac asta taman într-o țară catolică.

„Mitropolitul Clujului a fost transportat, vineri seară, cu o ambulanţă SMURD de la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca la aeroportul din municipiu, de unde a plecat cu un avion spre Clinica AKH din Viena. IPS Bartolomeu a fost dus la Clinica AKH din Viena după ce medicii care l-au tratat în România i-au recomandat un examen de specialitate de maximă siguranţă, care nu poate fi realizat în ţară din cauza lipsei de aparatură, declara purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului” – Mediafax.

Deși nu am nimic cu domnul Anania (mă lasă rece pornirile lui legionare de tinerețe, la fel și acuzele că ar fi fost turnător la securitate) nu pot să nu remarc ipocrizia situației.

Anania beneficiază, de exemplu, și de serviciile SMURD, adică acea entitate neguvernamentală cu care biserica e în concurență la buzunarele românilor, atunci când e vorba de donat cei 2% din impozitul pe venit. Dintr-o cercetare făcută de GFK anul trecut, clasamentul beneficiarilor celor 2% donați de români era așa:

– Biserica sau fundațiile bisericesti – 29%

– SMURD – 10%

– Salvați copiii – 9%

– Copii în dificultate – 6%

– Crucea Roșie – aproximativ 6%.

Când faci atâta tapaj în rândul populației să-ți dea ție bani, ca să-i zidești în catedrale; sau când îndoctrinezi lumea să pupe niște oase putrede, ca să se facă bine; sau când ceri cu nerușinare și primești fonduri de sute de milioane de euro de la stat, știind că și așa bugetul abia ajunge pentru sistemul medical și pentru școli, ei bine, după ce faci toate astea, ar fi de așteptat ca atunci când dă boala peste tine, și mai ai și 90 de ani, să nu faci pe dracu-n patru ca să rămâi în viață, ci să zici: „Doamne iartă-mă, și ia-mă în paza ta!”.

Iar ultima formă de nesimțire cu tupeu am văzut-o ieri la mama pe perete, pe calendarul bisericesc 2011. În locul icoanelor cu sfinți, care altă dată erau puse pe calendar, acum tronează proiectul viitoarei Catedrale a Mântuirii Neamului, sub care sunt scrise conturile în care credincioșii trebuie să contribuie: în lei, euro sau dolari.

La câtă credibilitate și ce rată de penetrare a maselor are în România (dacă ne gândim numai în câte exemplare a fost tipărit calendarul bisericesc), biserica și-ar putea pune mintea să strângă bani pentru ceva cu adevărat util, în loc de Catedrala Mântuirii Neamului. De exemplu, pentru un spital dotat ca la Viena, în care i-ar putea trata și pe politicieni și și-ar putea menține în viață până la Judecata de apoi și pe preafericiții capi ai bisericii.

Și ca să nu se abată prea mult de la misiunea ei, biserica ar putea să-și boteze ctitoria „Spitalul Mântuirii Neamului”. Zău dacă n-aș cotiza și eu pentru așa ceva, că oricum pentru asigurările de sănătate contribui degeaba.

Etichete: , , ,

24 comentarii la “Și popii se „mântuiesc” la Viena, nu-i așa?” Subscribe

 1. Dumnezero 16/01/2011 at 21:00 #

  „Spitalul Manturii Neamului”

  aia da! … dar nu in Romania…

 2. Aristocle 16/01/2011 at 21:25 #

  Lege: tot ce se cheamă demnitar, persoană oficială, să se trateze în spitale româneşti. Fără Austria, Israel, Franţa şi alte tări adevărate. Iar popii să se roage la Dumnezeu. Care are credinţă scapă, care moare înseamnă că a fost păcătos şi nu merita să mai stea pe aici.

  • Dollo 16/01/2011 at 21:29 #

   Cam cum era intr-o vreme obligativitatea aia de a zbura numai cu Tarom 🙂

 3. Aristocle 16/01/2011 at 21:28 #

  Băi, am o ură pe ăştia de nu-mi vine să cred!

 4. GeorgeL 16/01/2011 at 22:00 #

  Foarte tare postarea. Sustin cele spuse mai sus. (Si ochelarista)
  Daca o sa sughitati, sa stiti ca e de la pretenul nostru comun, cel la care am facut Revelionu :))). Apropo de petreceri, sambata va astept (si cu G evident) sa serbam impreuna ziua mea de nastere.

 5. Ana 16/01/2011 at 23:05 #

  De ceva vreme, mi-am dat seama ca injur de fiecare data cand citesc ceva de popi si biserica.

 6. bogdan 16/01/2011 at 23:17 #

  Aristocle, cu legea aia te-ai şterge la spate cu drepturile omului. Ce naiba… 🙂 Nici eu nu-i iubesc pe demnitari, de orice fel ar fi ei, dar asta nu are importanţă când este vorba de conştiinţă şi alegere. Desigur, ceea ce ne supără este că, la o adică, noi avem şanse mult mai puţine să scăpăm, prin natura fondurilor reduse de care dispunem, dar asta nu trebuie să ne facă să îngrădim accesul la servicii superioare.
  Ne întoarcem înainte de 1989?

  • Dollo 17/01/2011 at 10:54 #

   Ana – esti un caz tocmai bun de stropit cu agheasma :))
   Bogdan – si astfel ne bazam doar pe capacitatea de intelegere a maselor, care se vor declara dezamagite de politicienii sau popii ipocriti si nu-i vor mai urma, nu? 🙂 Pierzand alegatori/adepti isi pierd si functiile/beneficiile. Asta ar functiona intr-o societate normala, nu intr-una in care masele s-au dezobisnuit sa gandeasca cu capul lor.
   GeorgeL – n-am sughitat, deci prietenul comun nu ma are in lista lui de favoriti 😉 Iti aduc supa de linte? 😛

 7. Aristocle 17/01/2011 at 14:30 #

  Bogdan, dau eu legi după cum mă duce capul, le votez de unul singur şi mă mai răcoresc. 🙂 Poate prin legea asta îmi va fi şi mie respectat dreptul de asigurat medical. Dacă mă duc acum la spital cu vreo boală plătesc absolut totul, de la medici până la ultima faşă sau ghemotoc de vată. Iar demnitari singuri aleg să fie, nu-i obligă nimeni.

 8. Aristocle 17/01/2011 at 14:35 #

  Ce crezi, dacă ministrul sănătăţii sau primul ministru ar fi la o adică obligaţi să se trateze în Ro, şi-ar mai bate joc de sistem? Ar mai permite licitaţii trucate, firme căpuşă, lipsa de aparatură? Ar tremura puţin de grija banului public, nu ca acum. Şi eu sunt om, şi eu am drepturi. Cine mi le respectă?

Trackbacks/Pingbacks

 1. Tweets that mention Și popii se „mântuiesc” la Viena, nu-i așa? | Dollo zice Bine -- Topsy.com - 17/01/2011

  […] This post was mentioned on Twitter by Ana. Ana said: RT @dollozicebine: Și popii de „mântuiesc” la Viena, nu-i așa?: Daca tot isi negociaza viata in spitale straine… http://goo.gl/fb/PbXMM […]

 2. Bartolomeu Anania, credinţa şi Viena lui « nervuri - 17/01/2011

  […] catolici, credinţă, Dumnezeu, ortodocşi, Viena 0 Am citit o chestie foarte reală la Dollo, cu care sunt complet de acord, pentru că raţionez pe aceleaşi […]

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Epoca post adevăr, UE ține presa de mână și o încurajează să meargă spre lumină

eu-oficials

Jurnaliști europeni cer Comisiei Europene să-i apere de bogați, de politicieni și de ura cititorilor. UE știe că moartea presei = sfârșitul democrației, dar habar n-are ce e de făcut nici pentru salvarea uniunii, nici a presei.

Ziua presei: Cum pui pe butuci o publicație

free press

Îi interzici secțiunea cea mai profitabilă, sub pretextul săvârșirii unei infracțiuni, apoi tărăgănezi ancheta penală și procesul până când concurența îi ia locul. La final nici nu mai contează verdictul judecătorului. Se întâmplă în România.

Respect pentru sfânta prostie națională

prostie

Senatorii Ficățel și Miki Șpagă vor să ne oblige să le arătăm respect, printr-o lege care ne va măsura sentimentele și va sancționa prompt abaterile de la sentimentele sănătoase, naționale, de iubire și respect față de tot ce e românesc, creștin și … tricolor

Doctorul cu 2000 de pacienţi şi 350 de oi

doctorul

Medicul Emil Crişan a făcut medicina de drag, dar a moştenit şi dragostea de animale de la strămoşii săi, aşa că azi îşi împarte priceperea între oameni şi animale.

Îmi pasă de turci, dar de noi mi se rupe

proteste-turcia

Mai știe cineva azi de ce au ieșit revoltații noștri la Universitate în iarna lui 2012? Merge sănătatea mai bine? Țara e mai bine guvernată? Au ieșit din foame cetățenii ăia însetați de demnitate?

Fatalismul mioritic se tratează cu drujba

diana

Vă mai amintiți că în Drumul Taberei începuse construcția unei noi linii de metrou? Asta e povestea oamenilor care i-au împins liniile și peroanele mai pe mijlocul bulevardului, ca să nu le afecteze pomii.