Care e limita unui test de aptitudini?

O firmă franceză caută în România jurnaliști colaboratori pe care-i „testează” punându-i să scrie, gratis, texte de 10.000 de semne

Am aplicat ieri la un anunț primit pe Best Jobs, in care o companie franceza cauta jurnalisti colaboratori care să presteze pe bază de contract, de acasă. Anunțul era în franceză, limbă pe care nu o stăpânesc suficient cât să mă exprim jurnalistic în ea, dar nicăieri în anunț nu scria și că potențialii candidați trebuie să presteze în această limbă. Am trimis CV-ul în limba română (în care scrie printre altele și că franceza mea e de începător) și am primit în câteva minute un raspuns – tot în franceză – de la o doamnă cu nume românesc. Doamna îmi spunea că a vizualizat CV-ul meu, și că aș corespunde cerințelor lor, dar că toți cei care au aplicat trebuie să treacă și un test. OK, zic, hai să vedem cum e cu testarea asta, după 16 ani de experiență în presa…

Testul era așa: să scrii un text de 10.000 de semne, cu un șapou de 600, despre niște temple din Asia. Cum ajungi acolo, ce poți vedea, facilități de cazare etc. Un soi de reportaj turistic, pentru vreun ghid, pesemne. Documentarea era lăsată la latitudinea candidatului, termenul limită 10 ianuarie.

Pentru cei care nu sunt în branșă, trebuie menționat că un text de 10.000 de semne (cam 5 pagini dactilo, ca să fim mai expliciți) este o muncă laborioasă, ce necesită și o documentare amănunțită, și ceva timp ca să-l redactezi, că doar nu arunci informația cu furca acolo. În 10.000 de semne poți să scrii un reportaj amplu, o anchetă sau un interviu consistent, dar sub nicio formă nu poți să zici că dai doar un test. Pentru că prin excelență un test se presupune că e gratis. Îl dai și vezi dacă corespunzi sau nu. Iar ca să muncești câteva zile doar ca să dai un test, mi se pare că firma respectivă crede că în România trăiesc mulți proști, și toți sunt repartizați în presă.

Am cerut lămuriri de la doamna cu pricina și mi-a răspuns că da, textul trebuie scris în franceză (!) și că nu poate fi plătit, de vreme ce e un test în măsură să arate dacă corespunzi.

Nu pot decât să mă bucur că nu știu suficient de bine franceza, cât să dau „testul” ăstora, și că mai am suficient de lucru încât să nu-mi permit să pierd timpul ăsta. Dar nu pot să nu mă întreb, ce s-o fi întâmplat cu mapele de presă de altă dată, cu care te prezentai la interviu, și care vorbeau despre munca ta de până atunci?

Adică, ce îmi garantează mie că firma respectivă nu se va folosi de textul scris de mine, moka, fie că va decide să-mi cumpere sau nu serviciile? Și nici n-am cum să-i împiedic s-o facă, nu? Că doar nu am semnat vreun contract

Tags: ,

3 Responses to “Care e limita unui test de aptitudini?” Subscribe

  1. mircea 04/01/2011 at 03:24 #

    Si ce-i asa greu sa compui o chestie de 5 pagini in franceza?

    L'Asie… le continent jaune ou tout le monde ne mange pas avec la furculision car il mange des chiens maidanezi avec des betzisoare. Il y a bocu de bude templiste, pardon: beaucoup des temples buddhiste et des tenisi chinoises. Vu puve vizite le Taj Mahal et le Saolin. Bon voaiaj! Mezomaj a Dalai Lama Gilette et a Brusli e Cichicean!

    🙂

    • Dollo 04/01/2011 at 15:14 #

      Asa e, in doar 334 de semne ai spus tot, nici nu mai trebuie restul pana la 10.000 🙂

Trackbacks/Pingbacks

  1. Tweets that mention Care e limita unui test de aptitudini? | Dollo zice Bine -- Topsy.com - 03/01/2011

    […] This post was mentioned on Twitter by Béranger. Béranger said: Esploatare, furt, căcare! RT @dollozicebine: Care e limita unui test de aptitudini? O firmă franceză caută jurnaliști http://goo.gl/fb/lX8MY […]

Leave a Reply

Oldies but goldies

Cum și-a arogat PSD un cinema de 3 milioane de euro din bani publici

poza-cinema-gloria-pro

Cinema Gloria, inaugurat și folosit doar de PSD deocamdată, nu are autorizație de securitate la incendii. ISU susține că nu poate amenda nici PSD, nici primăria, din cauza unor chichițe legislative. Totuși a amendat în același timp un cinematograf autorizat, închiriat de USR pentru un eveniment public.

Sărăcia se învață în familie și e ocrotită de stat

teclas

În Deltă oamenii se zbat ca peștii pe uscat: nu au de lucru, dar fac copii ca să trăiască din alocații. Copiii lor le vor călca pe urme. Needucați, necalificați, vor fi următoarele generații de votanți cu sacoșa.

Viața și moartea într-un sat românesc. În 2012

Ale lor mâini bătrâne

Despre mutarea clasei muncitoare de la oraș la sat, înmormântarea organizată de firma de pompe funebre a preotului, despre UE care ne obligă să nu mai ținem mortul în casă, dar noi vrem să facem economie. Și despre politicieni.

De ce nu plecăm din România

Mâini de români - copiii culegători de afine din Pasul Prislop

Dacă despre curajul și nerăbdarea celor care pleacă s-a tot scris, teama, lenea, sentimentalismul și, de ce nu, curajul de a rămâne al celorlalți a fost lăsat în umbră.

Suni la 112 și te sună înapoi niște ciocli

morturary

O întrebare pentru domnul Raed Arafat: ce comision primesc operatoarele de la 112 ca să le furnizeze firmelor de pompe funebre numerele de telefon ale rudelor celor decedați?

Parcul meu IOR

Parcul IOR

Mi-a fost alături 40 de ani, m-a crescut și relaxat. Acum e rândul meu să-l apăr de șmecheri. Dacă sunteți din sectorul 3, veniți mâine la Titan ca să ne păstrăm parcul.