Zilele astea posesorii de mașini din București vor da buzna la primării să-și prelungească contractele de închiriere la parcările de reședință. Știți, alea marcate cu vopsea în jurul blocurilor, pe care unii le apără chiar cu prețul vieții, pentru că sunt mai rare decât lebedele negre pe lacurile din Austria. Fericiții care prind un loc și-l închiriază cu maximum 80 de lei pe an sunt de ordinul câtorva mii în fiecare sector. Ceilalți 1,3 milioane de posesori de mașini din București rămân să facă ture în jurul blocurilor până când prind liber un colț de trotuar. Soluția – zic unii șoferi – ar fi o „naționalizare” a tuturor locurilor, și o redistribuire la tot poporul, pe criteriul „plătește toată lumea, dar ocupă locurile ăia mai iuți de viteză”.
Pentru obținerea unui loc de parcare de reședință trebuie mers la primăria de sector, mai exact la Administratia Domeniului Public (ADP), cu o cerere-tip si cu următoarele acte:
-buletin de identitate (copie și original),
– talonul mașinii (copie și original),
– contractul de leasing (dacă e cazul),
– contractul de comodat (dacă e cazul),
– certificat fiscal eliberat de Direcția de Impozite și Taxe Locale, care să ateste că solicitantul nu figurează cu debite restante către bugetul local (așa se cere în sectorul 4),
– dovadă de la asociația de locatari că locuiești în acel bloc unde ceri parcarea. Unele primării cer chiar acordul asociației de locatari sau al administratorului.
Prețul plătit pentru tot anul este reglementat de o hotărâre a Consiliului Municipal care imparte parcările în patru categorii, în funcție de cât de central se află locul: Zona A – 76,65 lei, Zona B – 58,40 lei, Zona C – 47,45 lei si Zona D – 36,50 lei.
Petentul încheie un contract cu primăria și beneficiază de avantajul de a-și parca mașina în locul obținut timp de un an. Contractul se înnoiește anual.
Ce se întâmplă în alte capitale ale lumii?
De exemplu la Bruxelles, unde locurile de parcare pe lângă blocuri sunt la fel de rare ca și la noi (cu mențiunea că totuși majoritatea clădirilor acolo au și parcări subterane), fiecare posesor de mașină plătește anual la primărie o taxă de parcare, deși nu i se garantează niciun loc anume. Primește un talon pe care-l pune în parbriz și pe baza acelui talon are voie să parcheze gratis în jurul casei, dacă prinde un loc. Dacă nu, nu.
E o situație din care primăria câștigă bani mai mulți decât dacă ar închiria cu anul fiecare loc de parcare în parte, și asigură o repartizare egalitară a locurilor, pe principiul „primul venit, primul servit”.
O să ziceți că și la noi primăria câștigă acum, că ia bani pe chiria parcărilor de reședință. Eu zic că mai degrabă câștigă firmele care ridică mașini decât primăria. De exemplu, sectorul 1 – considerat cel mai bogat al Bucureștiului – zice că a câștigat anul trecut din închirierea celor 7000 de locuri de parcare pe care le-a vopsit printre blocuri 500.000 de ron. Păi vă imaginați cât ar fi scos dacă-i taxa pe toți posesorii de mașini din sector? Pentru că oricum toți au parcat până la urmă undeva, ocupând domeniul public, dar fără să plătească.
De aia și eu – care nu am loc de parcare de la primărie, ca să fim clari – mă gândesc că primăria lui Oprescu ar trebui să adopte o hotărâre care să ne bage în Europa: toți posesorii de mașini să plătească și o taxă de parcare, pe lângă impozitul anual pentru mașină. În felul ăsta nu vor mai exista lupte pe bucata de asfalt vopsită de primărie, iar în sectorul 5, de exemplu, ar fi eliberate trotuarele de sub tirania dispozitivelor cu lacăt antiparcare, precum cel din imagine. Care oricum sunt ilegale, pentru că reprezintă doar o haiducie, nicidecum o rezervare cu voie de la primărie a trotuarului respectiv.
Așadar, voi ce ziceți,
Pentru ăia care totuși votează cu actuala formă de organizare, iată și adresele primăriilor la care trebuie să cerșească îndurare pentru un loc de parcare. Sau să plătească șpaga aferentă. Anul trecut cursul șpăgii cică era de 300 de Ron+cunoașterea biroului la care trebuie să te prezinți cu „buletinul” plin.
Sectorul 1
Bd. Poligrafiei, nr. 4, de luni până vineri, între 8.00 și 16.00; telefon: 021/319.32.58; 021/319.32.63, fax 021/319.32.54
Sectorul 2:
Sos. Electronicii, nr. 44, luni- miercuri 08.00 – 15.00, joi 11.00 – 18.00, vineri 08.00 – 12.00, telefon 0788.204.668, 021.252.77.89 int.223
Pentru cei care au deja locul de parcare și vor să plătească doar chiria mai sunt valabile următoarele sedii:
1.Centrul de Informare şi Consiliere a Cetățenilor din Şos. Pantelimon nr.
255, bloc 43 pentru zona : Şos. Fundeni între Şos. Pantelimon, Şos.
Dobroeşti şi Str. Ciocîrliei, B‐dul Basarabia, Şos.Pantelimon de la intersecția
cu Şos. Iancului până la capăt;
2.Centrul de Informare şi Consiliere a Cetățenilor din Şos.Iancului nr. 59,
bloc 101 A pentru zona : Vatra Luminoasă, Şos.Iancului, Şos.Pantelimon
între Obor şi intersecția cu Şos. Iancului ;
3.Str. Olari nr. 9 – 11 pentru zona : Şos. Ştefan cel Mare, Calea Moşilor,
Şos. Mihai Bravu ;
4.Şos. Electronicii nr. 44 pentru zona : Şos.Colentina, B‐dul Lacul Tei, Str.
Doamna Ghica, Str. Teiul Doamnei, cartier Floreasca ;
Se cere Certificatul de Înmatriculare a Autovehiculului sau Cartea de Identitate a Vehiculului (în original) şi Autorizaţia de Parcare pentru viza anuală.
Sectorul 3:
str. Lucretiu Patrascanu, nr. 3-5; luni, marţi, miercuri – orele 8.30-16.00; joi – orele 12.00-18.00 şi vineri – orele 8.30-12.00, tel. 340.40.11 sau 341.07.11 interior 415.
Sectorul 4:
Calea Serban Voda, nr. 43, program marți și miercuri între 8.30-14.30 și joi între 12.00 și 18.00; telefon 021.336.55.02, 021.460.12.92 / 021.460.12.93 / 021.317.73.47
Sectorul 5:
str. Sf. Elefterie, nr. 47-49; luni-vineri, 8.30-8.30;
Sectorul 6:
Aleea Bistra nr. 1 (în spatele benzinăriei Petrom de pe str. Sibiu, zona Favorit).
Programul cu publicul: luni, marţi, joi şi vineri între orele 8.30 – 13.00 şi miercuri între orele 13.00 –18.30.
Aveți grijă că termenul limită de înnoire a contractelor e 31 martie.
La consumul nervos cu parcarea in Bucuresti io cre'ca media de viata e cu 5 ani mai mica acolo decit in restul tarii…
Si nu n-am votat, solutia ar fi sa se demoleze tot Bucurestiul si sa se reconstruiasca blocurile cu parcari subterane 🙂
Da, soluția asta cu „să-l dărâmăm și să facem altul alături” e o mai veche dorință a multora. Poate doar un cutremur să mai aibă un cuvânt de spus în chestiune. Dar și atunci, știi cum e, scapă cine poate.
Asta cu daramatul chiar nu e solutie si va spun de ce : uitati-va la cartierele de case pe pamant (nu le pot numi nici macar vile, intr-atat sunt de kitsch-oase…..) si veti constata ca s-au construit haotic si animalele care locuiesc pe acolo au furat si din drumul de servitute sau aleea lor de acces dintre case astfel ca nu au loc sa treaca doua masini una pe langa alta si evident toti isi parcheaza masinile la gard, afara, astfel ca accesul este un fel de slalom cretinoid…..
Au avut sansa unica sa locuiasca in cartiere civilizate si pana si acolo si-au furat singuri caciula….evident cu concursul primarilor spagari si a legilor bizar-cretine……
…..Si nu , nu sunt de acord cu nationalizarea…….adica asta ar insemna sa fie legalizata, oficializata, lupta pe parcari…….jungla in toata regula….ce e acuma , ar fi nimic……si pt dreptul de a participa la aceasta lupta zilnica, trebuie sa mai si platesti………
Nu ar fi jungla deloc, pentru ca nu ai cum sa ocupi locul decat cu masina. Atunci cand vii acasa. Tu esti din ala care platesti 80 de lei pe an si te lafai in parcare, ha? 😛
Voila….inca o victorie a sistemului cretinoid din tara asta……pisica moarta este aruncata din nou la prostii de contribuabili…….ne dusmanim intre noi cum ar fi bine, uitand fondul problemei : lipsa parcarilor…….
Ce dracu sa ocupi daca sunt deja toate ocupate atunci cand vii acasa ?!? Ce dracu sa ocupi daca iesi juma` de ora si vecinul te-a pandit si-si muta masina pe locul tau imediat ce ai iesit din parcare ?!?
Eu militez pentru un sistem in care sa nu fie nimeni favorizat. Normal ca fondul problemei la noi e lipsa cronica a parcarilor, de orice fel, dar asta nu o putem rezolva de pe o zi pe alta. N-am rezolvat-o in 20 de ani… darmite. Ceea ce se intampla in oras acum e ca toti parcam undeva, nu? Ca doar nu le urcam in apartament seara. Atunci pe ce criteriu sa aiba unii – putini – dreptul de a rezerva doi metri de asfalt, in loc sa fim egali in fata sortii crude? Si nu cred ca se va inteti lupta de gherila, pentru ca daca nu stii ca ai dreptul la rezervare, nu ai nici dreptul sa faci scandal. Te asezi acolo unde prinzi loc. Practi nu ai niciun drept, in afara de acela ca primaria te lasa, contra unei sume modice, sa parchezi pe domeniul public. Unde deja parchezi acum, dar nu platesti. Iar din banii aia platiti anual de toti soferii, poate ca s-ar strange si sa construiasca parcari… intr-o tara ideala 😀 Altfel vom ajunge ca chinezii, sa ni se interzica sa avem masina, ca nu mai e loc.
Poate va avea succes initiativa asta, dar sa te vad atunci cat vei fi de multumita cand vei plati si taxa si tot nu-ti vei gasi loc de parcare……
De fapt tu pt ce militezi : pt incasari la bugetul primariei sau pt a-ti putea parca decent masina ?
No offence, dar nu m-ai convins…..ceea ce spui tot pe acolo se invarte : „sa moara si capra vecinului”…….
Si hai sa-ti spun cum am eu un loc de parcare : cand a inceput Negoita sa demoleze garaje in fata blocului, pe un fost loc de joaca pt copii (eu l-am prins, era facut de comunisti si avea, la inceput, 1 leagan, 1 balansoar, 1 rotativa….si care, se pare, ca asa mai figura inca si la primarie in acte, ca loc de joaca pt copii) unde evident ca erau garaje, m-am gandit ca poate acolo vor face parcari, si m-am dus la primarie si am facut o cerere pt un eventual loc de parcare. Mi-au raspuns ca la adresa mea exista deja locuri si sunt…..libere !!! Era vorba de niste parcari facute abuziv de locatari muuuult inainte `89 prin intrarea in spatiul verde si betonare, dar care intre timp se pare ca acestea chiar fusesera autotizate. Cei care aveau masinile puse acolo nu s-au dus la primarie sa-si plateasca locul etc si din cele aprox. ~30 locuri eu am fost al treilea care s-a inregistrat platitor de loc de parcare. Ce-am facut dupa aia ? Am tinut masina tot pe strada, la trotuar, cam 1 an si 1/2 pt ca era evident ca aia nu intelegeau de ce sunt eu cel care acuma era indreptatit sa parcheze in locul lor si nici nu m-am stresat sa ma iau cu ala de gat. L-am lasat in pace. Nici un moment nu m-am gandit sa pandesc, sa urmaresc cand e locul liber si sa-l ocup ! Si intr-o buna zi cand n-am mai gasit loc la trotuar, am avut noroc sa fie liber si locul meu de parcare si am parcat-o acolo !!! Repet : diupa ce platisem parcarea aia pe 2 ani deja. Ala a venit la mine , s-a ratoit, i-am spus si lui acelasi lucru povestit aici si ducandu-se la primarie, aia i-au confimat cum stau lucrurile si s-a potolit.
Ce nu se stie este ca sunt doua tipuri de locuri de parcare : cele stradale, cu regim de ocupare de catre platitor doar intre 18.00-08.00, restul timpului putand parca oricine fara sa aiba nici o treaba cui ii este atribuit si parcarile de resedinta la care platitorul are drept 24/24h. Evident, nici acest loc nu e pe deplin rezervat pt ca masina care il ocupa abuziv nu poate fi ridicata decat daca dovedesti ca ala o tine acolo de 3 zile……in rest, nu pateste nimic, nimic ! Amenda se da dupa un avertisment in prealabil…..Si nu-ti imaginezi de cate ori am gasit locul ocupat si am chemat politia comunitara care in afara de faptul ca imi verifica mie hartiile, evident, nu-l gasea pe ala si doar ii punea in geam o sesizare ca e pasibil de amenda daca mai repeta……..Misto, nu ?
S ca sa revenim la subiect : la momentul asta mentalitatea romanilor e cea de mai jos, iar nationalizarea o va exacerba……
http://www.realitatea.net/impuscaturi_789688.html
Asta vrei ? Sa te alerge toti nebunii cu pistolul pt un loc de parcare ? CIne crezi ca va renunta in favoarea ta pt locul lui sfant de la trotuar sau de sub geam ? Cine crezi ca te va proteja ? Cine crezi ca iti va face dreptate si-i va baga mintile in cap lui ala ?
Tocmai, din ce spui tu rezulta ca nici acum nu te apara nimeni. Pistolarul ala putea foarte bine, daca avea burta lui chef, sa vrea sa parcheze pe un loc marcat si platit la primarie. Tot aia era. Ce spun eu nu contravine cu teoria ta ca va fi o lupta corp la corp, ci subliniaza ideea ca statul n-ar trebui sa favorizeze niste cetateni, in conditiile in care oricum le ia bani fara sa le garanteze nimic. De ce nu ne-ar lua banii la toti, atunci, si sa ne lase sa ne descurcam. Cum se intampla si acum, de fapt. Deosebirea ar fi ca statul ar incasa mai multi bani. Iar noi, poate candva, in urmatoarea suta de ani, ne vom civiliza, ca belgienii, nush… eu tot mai sper. Haiducia ar fi sa nu mai plateasca nimeni nimic si sa fie la liber. Dar asa ceva nu exista pe lume.
Eu am alta problema cu noile asa-zise parcari, in sensul ca, dupa ce au sacrificat spatiul verde si asa insuficient, au turnat beton in loc de asfalt sau sa fi pus macar dale de-alea cu gauri, de mai creste o iarba, se mai scurge o apa. Dar ceea ce se intampla zilele astesa in jurul Pietei Amzei e de poveste: dupa ce au pavat cu pietre trotuarele, asa, sa fie mai retro, au spart asfaltul de pe strada si au turnat beton pentru a marca parcarea, cica. Pe langa ca cimentul se macina si il inghitim pentru un astm bronsic si alte beneficii, mai e si urat. Se stie ca asfaltul e scump dar totusi, e capitala tarii, ce naiba! Decat asa, erau mai bune dungile vopsite ale lui Cocos.
probabil aia care produc borduri si ciment au mai multa trecere pe la primarii, decat producatorii de dale inierbate. Pe urma, cine vrea iarba o gaseste la magazinele de „vise”;)