Ambasada e reprezentanța unei țării în fața altui popor, dar și un adăpost real sau virtual pentru cetățenii țării sale, aflați vremelnic sau definitiv pe alte meleaguri. Ca român, când te gândești să iei legătura cu ambasada ta, de aiurea din lume, la ce adrese de email sau internet te-ai gândi? Ceva cu mae.ro sau gov.ro în coadă, nu? Ei bine, depinde … Ce adresă de email credeți că are Amabasada României în Tunisia?
amb.roumanie.consulat@planet.tn sau
amb.roumanie@planet.tn sau
bce.tunis@planet.tn (secția economică).
Iar adresa site-ului e http://www.ambassade-roumanie.intl.tn.
Ciudat e că pe site-ul mae.ro există o grămadă de ambasade, foarte ușor de identificat după numele capitalei în care se află. De exemplu washington.mae.ro sau paris.mae.ro sau budapesta.mae.ro, moscova.mae.ro și tot așa. N-am stat să le verific chiar pe toate, dar cel puțin majoritatea ambasadelor europene și aia americană sunt găzduite, firesc pe site-ul Ministerului de Externe. Cu Tunisia ce-or fi avut, de au exilat-o pe altă planetă?
A, și bomboana de pe colivă, „webmaster-ul” acestei mărețe realizări românești (făcută în 2007 se pare) pe meleaguri africane este un anume George Marin, alias geoel46@yahoo.com, pus chiar acolo, în capul site-ului, ca să știm toți cine e meșterul.
***
Boirea cu humă, de pe vremea lui Năstase
Asta îmi amintește de o întâmplare auzită acum câțiva ani, când am fost în Portugalia, despre un șmen făcut de Adrian Năstase, pe vremea când patrona el, ca ministru de externe, toate ambasadele României din lume.
Cică ar fi trimis el, ministrul, o circulară, că toate ambasadele trebuie zugrăvite. Și nu oricum, ci cu niște echipe agreate din România, firește, că altfel nu era șmen, era o activitate normală. Iar aceste echipe lucrau la vremea aia cu humă, că românii au descoperit lavabila mult după restul lumii.
Așa se face că deși ambasada României de la Lisabona era bine merci, zugrăvită și arăta foarte bine, a trebuit să suporte un strat de humă românească neaoșă, că așa era ordinul de la București. Motiv pentru care, de 1 decembrie, când ambasada a dat dineul tradițional de Ziua națională, huma a fost luată și acasă, pe haine, de distinșii oaspeți ai ambasadei, care, firește, s-au mai sprijinit și de pereți, ca la orice dineu cu pretenții.
Mă întreb, site-urile astea private ale unor ambasade românești (că nu cred că face doar Tunisia opinie separată de mae), a cui „humă” o fi din minister?
Huma e material ecologic. Si e o dovada de sinceritate sa-ti zugravesti ambasadele cu acelasi material cu care sint zugravite 90% din blocurile si casele din tara. Ma mir ca nu i-a venit ideea sa le si acopere cu stuf si sa le pazeasca cu cite 4-5 ciini comunitari 🙂
Pai da, blocul lui din Zambaccian tot cu huma si l-o fi facut…
Termopane noi nu s-au pus cu aceeasi ocazie?