Termoficarea centralizată

România a depășit criza: încălzește gratis trotuarele și parcările dintre blocuri cu gigacalorii subvenționate de tot poporul

De câte ori ninge, la mine în cartier apare pe străzi și o hartă a rețelelor de termoficare centralizată. Din cauza căldurii care se pierde din țevile îngropate și neizolate corespunzător, asfaltul sau pământul de deasupra readuc instant fulgii de zăpadă la forma lor de bază, adică apa. E un soi de evidență a producției de gigacalorii la hectar, adică acele unități de măsură a căldurii pe care noi, trăitorii la bloc, le plătim fie că avem sau nu căldură, după cum și restul populației României le subvenționează, din taxe și impozite, fie că stau la bloc sau la casă.

Ăsta e unul dintre motivele pentru care m-am debranșat de la RADET (Regia Autonomă de Distribuție a Energiei Termice) acum vreo cinci ani, preferând să am iluzia că plătesc cât curent consum, în lunile de iarnă, când mă încălzesc cu „surse alternative de căldură”.

Totuși, pentru că sistemul trebuie în continuare întreținut de fraieri, în beneficiul „băieților deștepți”, statul a inventat recent un ordin prin care ne obligă și pe noi ăștia debranșați să plătim căldura pe care n-o primim de la sistemul centralizat de termoficare. Mai precis un nene care conduce Autoritatea Națională pentru Reglementare în Serviciile Comunitare (ANRSC), a emis anul trecut Ordinul 343/2010, care spune că debranșații trebuie să plătească 50% din factura de încălzire a blocului în lunile octombrie, noiembrie, martie, și 30% în lunile decembrie, ianuarie și februarie. Adică în mintea acestui om, jumătate din căldura furnizată unui bloc se emană în spațiile comune – respectiv holuri, subsoluri și prin țevile care tranzitează apartamentele – în timp ce cealaltă jumătate e dată de suma repartitoarelor citite în apartamente.

Concret, la mine în bloc, există repartitoare de costuri în toate apartamentele (mai puțin al meu care e debranșat), insă caloriferele de pe holuri nu sunt prevăzute cu repartitoare. În fiecare lună de iarnă până acum mie îmi revenea să plătesc cam 7 lei, costul căldurii din părțile comune.

Firma care citește repartitoarele din apartamente și stabilește costul căldurii pe apartament, a decis așa luna asta: eu, ca debranșat, trebuie să plătesc 35 de lei – adică părțile comune – în timp ce unele apartamente care au căldură, dar au închis caloriferele, chipurile ca să facă economie, plătesc chiar mai puțin. Cel puțin așa rezultă din lista de întreținere. Administratorul mi-a explicat că ar fi o excepție, că luna trecută nu s-au citit repartitoarele, și el a pus la întreținere niște sume din burtă, estimate de el, iar când firma a citit luna asta repartitoarele a constatat că li s-au încărcat facturile la unii, care pesemne au închis caloriferele, așa că luna asta li s-au scăzut acele sume. Totuși, rămâne întrebarea, dacă e parte comună, și e musai să fie plătită de toți, de ce nu au pe listă și alte apartamente măcar acea sumă ce mi se împută mie ca debranșat, adică 35 de lei? Ăsta ar trebui să fie un minim obligatoriu, după capul meu, nu? Ca să nu mai zic că rămâne un mare semn de întrebare cum se măsoară exact căldura emanată de radioatoarele de pe holuri și de țevile din apartamente, astfel încât această cantitate să se scadă din factura totală?

Ca să nu-mi fac nervi inutil – în cazuri din astea nu ai șanse să dovedești statul, din păcate – am decis să plătesc și să mă fac că e ca ei. Totuși, n-am putut să nu mă revolt dimineață, încă o dată, când am văzut brazda neagră și caldă lăsată de conductele de termoficare, în spatele blocului. Cât la sută din căldura asta care topește zăpada afară o mai fi din factura aia a blocului, pe care eu o plătesc acum 50%? Știu, o să ziceți că eu plătesc 50% din factura emisă conform contorului de la bloc, deci nu plătesc, vezi doamne, și pierderile de pe rețea. Fals, tovarăși! În factură regiile bagă și vreo 20% pierderi (atâta se recunoaște oficial) plus că gigacaloria are un preț subvenționat de stat, astfel încât să și-o permită toți trăitorii la bloc. O radiografie a sistemului de termoficare, din care câștigă de ani de zile niște smecheri, o puteți citi aici.

Etichete: , , ,

12 comentarii la “Termoficarea centralizată” Subscribe

  1. mircea 03/01/2011 at 22:51 #

    Eu i-am dat o instiintare administratorului, de refuz de plata aferenta incalzirii partilor comune pe motiv ca toate caloriferele din cele 3 uscatorii din casa scarii sint inchise. In conformitate cu SR 1907-2 din iulie 1997 la uscatoriile de blocuri temperatura de calcul este 25 grade Celsius. Cind vor porni caloriferele in uscatorii atunci voi plati. Nu le pornesc, ori imi scoate din factura plata partilor comune, ori nu platesc nimic.

    • Dollo 04/01/2011 at 15:16 #

      M-am răfuit și eu un pic cu al meu, dar degeaba, mi-a băgat aia cu ordinul ANRSC și cu faptul că firma de repartitoare stabileste cotele. Din păcate kkturile astea de asociație nu prea au sorți de izbândă când ți se dă în cap cu „așa a hotărât asociația”. Minoritățile se supun majorității tâmpe.

  2. Daniel 05/01/2011 at 04:57 #

    Pai vezi….de-aia sunt io presedinte de asociatie….sa nu stau la mana si ideile tuturor analfabetilor……..

    Daca vrei iti dau pe e-mail toata legislatia cu care sa-l f*** pe boul ala de administrator….ca pariez ca n-o stie decat partial-color…..

    Daca ti-a raspuns "ca a calculat din burta", aveti o problema…..cel mult putea sa aplice un calcul pausal bazat pe cota inidiviza si pe o factura dintr-o luna a anului anterior……

    Ce pot sa-ti spun e ca acest calcul este unul f complicat realmente…..mi l-a explicat si mie administratoarea noastra si la un moment am pierdut firul…..

    Vezi ca la Primaria s3 exista un birou unde se pot depune plangeri…….In lege zice ca Primaria ar fi un for tutelar, consultativ, nu justitiar in conflictele din asociatii…..

    • Dollo 05/01/2011 at 14:44 #

      Da, da, stiu din experienta din presa ca toate plangerile adresate birourilor alea din primarie au tot atatea sanse cat ar avea daca s-ar plange la mine, cetateanul X. Deci, crede-ma, ca am scris destul despre asociatii ca sa stiu ca si aici e o jungla ca si la parcari.

  3. Daniel 05/01/2011 at 05:04 #

    @mircea :

    Caldura din acele calorifere o platiti pt ca nu sunt debransate pt ca alea sunt in evidenta firmei care citeste contoarele……degeaba le tineti inchise, alea tot va vin la plata……la mine la bloc le-am debransat cand au venit cu ordonanta asta noua pt calculul partilor comune…..

    Ordonanta asta noua,pe scurt, prevede ca proprietarul X trebuie sa plateasca o anumita suma pt caldura din tevile care ii trec prin casa, care caldura era bagata pana acum la "partile comune" ale asociatiei si se impartea la toti locatarii in functie de cota indiviza…..

  4. Daniel 05/01/2011 at 05:09 #

    Ca sa va lamuriti si cu "partile comune" vedeti ca alea sunt trecute in Acordul de asociere al asociatiei, act care este parte a statutului asociatiei si care a fost intocmit la infiintarea asociatiei…….Cine a venit in bloc dupa infiintarea asociatiei, trebuie pus sa semneze ca e de acord cu acel act, altfel, daca ascociatia voastra nu are semnatura voastra pt acel Acord, ii puteti f*** nitel…….

  5. Kitana 05/01/2011 at 16:17 #

    nu e mai bine de mine care am centrala de apartament?

    ( la noi in bloc nu sunt calorifere pe casa scarii)

    • Dollo 05/01/2011 at 22:17 #

      Eu nu am centrala, pentru ca n-ar fi fost rentabila la o garsoniera, dar incalzirea pe baza de curent electric – aer conditionat, aeroterma – este la fel de eficienta si chiar mai ieftina cateodata ca termoficarea centralizata.

  6. ioni 13/01/2011 at 09:45 #

    Va rog frumos, daca cineva ma poate ajuta. Stau la et 4/4, am centrala de apartament si vecinii la fel, prin casa nu mai trece nici o teava de caldura, pe scara blocului nu exista de la infiintare nici un calorifer. Practic, am in comun cu cei care beneficiaza de caldura prin termoficare decit podeaua. La intretinere mi-a fost pusa la plata o suma pentru cota parte incalzire comuna, motivand ca este pentru caldura emisa de tevile de la subsolul blocului, ca asa e legea…… Nu mi se pare corect acest lucru. Pot sa contest cumva (legal) aceasta suma? Mentionez ca aceasta suma reprezinta aprox. 25% din factura mea pentru gazele folosite la incalzirea apartamentului si a apei calde. Chiar nu mi se pare corect! Ce putem face? Multumesc anticipat.

    • Dollo 13/01/2011 at 11:03 #

      Ioni, in cazul tau cred ca ar trebui sa faci reclamatie la ANPC (protectia consumatorilor) și la ANRC (autoritatea de reglementare care a dat ordinul asta tampit). Si sa contesti facturile de intretinere pana cand primesti un raspuns in acest sens. Daca astia nu iti solutioneaza contestatiile cred ca justitia e o solutie. Daca ai timp si bani… Succes

  7. marian 31/05/2012 at 14:09 #

    toti sant niste excroci cu ordinul lor cu tot cum sa pletesti jumatate din factura?hotie pe fata au scumpit gigacaloria si normal oamenii nu mai suporta facturile enorme deasta cer debransarea si ca sa nu dea faliment radetul inventeaza tot felul de taxe,eu am platit caldura pe luna februarie 950ronam avut cea mai scumpa caldura din tara,traiasca mazare……………

Trackbacks/Pingbacks

  1. Tweets that mention Termoficarea centralizată | Dollo zice Bine -- Topsy.com - 03/01/2011

    […] This post was mentioned on Twitter by dollo, Ganduri Libere…. Ganduri Libere… said: Termoficarea centralizată http://goo.gl/fb/nKNwf […]

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Recursul la argumente

ilusion

De ce în 2017 e nevoie să le explici unora că oamenii sunt egali în fața legii și au aceleași drepturi indiferent de rasă, sex sau etnie – pentru că la televiziunea națională vine un avocat al poporului și neagă Holocaustul, și nimeni nu-l contrazice, deși avem și o lege care-l face pasibil de pușcărie pentru asta.

Diferența dintre șpagă și cadou, versiunea polițistului de la rutieră

malecon

O lecție de anticorupție de la doi români indignați, pentru doi polițiști cubanezi înfometați. Plus ultimele experiențe din Cuba, hai, luați de citiți, ca să plec și eu acasă 😉

Când religia contrazice nevoile societății – eșecul german

biserica catolica

Biserica are monopol pe protecția socială în anumite zone din Germania, așa cum vrea și România să facă. Nemții își dau seama, după 50 de ani, că au greșit.

Ce înseamnă să fii cioban

cioban

În pofida unei potenţe proverbiale, datorată chipurile cărnii de oaie, ciobanii nu mai au căutare la fete, iar o viaţă de celibat şi mizerie la oi nu mai e pe placul tinerilor.

Cum le iertăm greşiţilor noştri

Roland Jahn, intre dosarele Stasi

Şeful arhivelor Stasi din Berlin a aflat, când şi-a văzut dosarul, că avocatul care-l apăra era informatorul securităţii. Acum le predă lecţii de organizare şi de iertare trimişilor din ţările arabe care s-au trezit că au eliberat arhivele şi nu ştiu cum să le mânuiască

Și nevaccinați, și cu sănătatea garantată de stat

vaccinare2

Dialog între doi medici la Comisia de Sănătate din Senat:
– Niciun guvern nu poate impune ca în corpul supușilor săi să fie inoculate cu forța anumite medicamente.
– Dar de ce obligăm bolnavii de sifilis să se trateze?
– Da, îi tratăm cu forța pentru că sifilisul se transmite pe cale sexuală, dar SIDA și minoritățile sunt libere…