Tot ce ne trebuie e un Google. Cu laptop

Paradoxal, motoarele de căutare au extirpat curiozitatea din creierele unora. Dincolo de referatele de-a gata de pe Google, unii nu vor să descopere altceva

După conversația halucinantă cu viitoarea ziarizdă, am avut onoarea azi s-o învăț pe o viitoare asistentă medicală să-și facă un cont pe Best Jobs și un CV.

Fata e din Oltenița, județul Călărași, și stă la mama pe perioada cât face la București Școala Sanitară Postliceală Carol Davila. Adică de vreo doi ani. La vară termină școala și visul ei, descoperit recent, e să lucreze la un spital de urgență, unde acum face practică. Până de curând a fost vânzătoare într-un butic de cartier, dar patronul a dat-o afară pentru că programul de studiu și pratica nu-i mai lăsau timp să stea 10 ore pe zi la tejgheaua lui. Fata are 23 de ani.

Pentru că mama mi s-a tot plâns că fata nu-și mai găsește de lucru part time, cât să-și termine studiile până la vară, i-am zis să-și facă și ea un cont pe Best Jobs, că se găsesc destule oferte pentru studenți. Mai ales că fata e și dotată cu laptop, pe care îl folosește „pentru școală”, dar și ca să asculte manele, mi-am zis că n-o fi așa o mare scofală să-și caute de lucru pe net.

Adineauri m-a sunat ca să mă întrebe cum să-și facă CV, așa cum i-a zis mama, că ea nu știe. Și, m-am apucat să-i explic.

Am stat o oră la telefon. A durat cel mai mult până când a reușit să deschidă pagina bestjobs.ro. De ce credeți?

Ea avea Explorer-ul setat de cineva pe Google. Și în loc să deschidă direct pagina site-ului bestjobs, ea tasta numele dictat de mine în fereastra de căutare și îl căuta pe Google. Ne-am chinuit așa câteva minute, pentru că nu pricepeam de ce ei nu i se deschide pagina la fel ca mie, atunci când tastează ce-i spun eu în Explorer. Ea tot îmi spunea că i se deschide o pagină pe care scrie mai multe „rezultele căutării”. La un moment dat m-am dumirit oarecum:

– Tu când intri pe internet unde tastezi adresa site-ului pe care vrei să-l deschizi?

– Păi nu vizitez niciun site, caut pe Google decât…

– Ce?

– Păi când am de făcut referate la școală, caut pe Google numele bolii pentru care trebuie să fac referat, găsesc referate gata făcute, copiez ce găsesc pe o foaie și duc referatul la școală.

Atât. Fata asta a muncit doi ani la butic, ca vânzătoare, și-a plătit laptopul în 12 rate – unul destul de performant – ca să-l folosească pentru Google și manele.

În anii ăștia de când are și laptop și acces la internet n-a fost curioasă să exploreze, nu și-a făcut niciodată un CV, nu avea adresă de email – de fapt avea, dar n-o folosise niciodată, că i-o făcuse cineva, ca să aibă ID de messenger -, nu știe cum să intre pe un site, nu știe să-și facă un cont pe un site de job-uri, nu știe să trimită și să primească un email, să atașeze un document la el, și nu intuiește potențialul uriaș al sculei pe care a dat câteva zeci de milioane de lei și pe care o folosește doar ca ramă foto, casetofon pentru muzică sau resursă facilă pentru referate.

Spre deosebire de ziarizda de care vă spuneam zilele trecute, fetei ăsteia îi lipsește tupeul. Dar, ca și cealaltă, și asta duce o lipsă cronică de curiozitate, calitate care pare că li s-a extirpat la naștere generațiilor din ultimii 20 de ani. Taman acum, când lumea e mai accesibilă ca oricând. Ea nu e ținută în întuneric în vreun sat fără utilități din România, ci e o tânără care merge la școală în București și are la îndemână toate mijloacele posibile de informare. Și totuși nu le folosește.

Ce naiba se întâmplă la orele alea de orientare profesională din școli și licee? De ce nu-i învață școala pe copiii ăștia să-și caute de lucru măcar, dacă tot nu le cere altceva decât să plagieze bine? Refuz să cred că în mentalul generației ăsteia nu poate să încapă mai mult decât notorietatea lui Google și a lui Florin Salam.

Tags: , , ,

30 Responses to “Tot ce ne trebuie e un Google. Cu laptop” Subscribe

  1. neagrigore 08/02/2011 at 21:50 #

    @Radu: vorbim de lucruri diferite, nici pe mine nu m-a învăţat cineva cum să-mi instalez addonurile pentru firefox si nici nu consider că aş fi fost înapoiat mental, doar pentru că nu ştiam să configurez un server de mail. Cred că ai încurcat termenii. Nu e nici o crimă să citeşti manualul. Dollo vorbea despre cei care sunt prea leneşi să citească manualul.

  2. Oana 27/01/2013 at 11:33 #

    Ma uimeste ce citesc? De ce? Pentru ca la momentul la care scriu, tocmai dezbat cu mama la cafea o stire de pe yahoo…Nu are importanta nici stirea, nici titlul, cert este ca mama mea (trecuta bine de prima tinerete) citeste in draci tot felul de chestii , are cont de e-mail (care nu il foloseste doar ca si ID de mess), are CV, si a terminat doar liceul! Ma uimeste pe zi ce trece in legatura cu cate lucruri gaseste de facut pe laptopul ei! A invatat singura si sa foloseasca laptopul si sa vorbeasca engleza si italiana (la nivel conversational) si asta cu mult dupa ce a terminat liceul. Oare de ce nu pot si generatiile post 90 sa faca asta? Ma intreb….Nu ar trebui totusi sa fie mai evoluate, decat noi restul?

Leave a Reply

Oldies but goldies

Depre ziduri

pano

și oamenii care se încăpățânează să le construiască și să repete istorii de care omenirea ar trebui să se rușineze.

Visiting Transilvania: “Traditional roma people on the left!”

Port traditional la un copil care cersea in Sighisoara

Turul bisericilor fortificate săseşti din Transilvania a fost, pentru cei şase ziarişti, o ocazie să cunoască România reală, cu drumuri proaste, cu monumente dărăpănate, cu prea mulţi “roma people” în locuri în care li se spunea că au trăit “the saxons”, dar şi cu oameni ospitalieri şi calzi, cu mâncare multă şi gustoasă, şi cu peisaje fabuloase.

De ce ea?

tarau-victoriei-an

Povestea neromanțată a unei românce care a făcut pușcărie nevinovată, ca urmare a unui lanț de erori judiciare, deschis în 2000 de o anchetă a procurorului Cristian Panait, închis abia după 15 ani de procese

Dacă-ți iubești copilul

adam si eva

Dacă s-ar face un referendum pentru introducerea în Constituție a dreptului de a fi tras de curent, probabil mi-ar fi greu s-o conving pe mama să nu meargă să voteze. Dar pentru ăsta din 6-7 octombrie nu a trebuit să-i explic că dragostea are forme atât de diverse, încât nu e treaba omului s-o înghesuie într-un tipar alb-negru

Respect pentru sfânta prostie națională

prostie

Senatorii Ficățel și Miki Șpagă vor să ne oblige să le arătăm respect, printr-o lege care ne va măsura sentimentele și va sancționa prompt abaterile de la sentimentele sănătoase, naționale, de iubire și respect față de tot ce e românesc, creștin și … tricolor

Cum a salvat Vodafone caii din Deltă

Cai din Letea

Ca un violator care promite să ia fata de nevastă, ca să nu facă pușcărie, Vodafone promite să hrănească cu 20.000 de euro caii salvați de alții anul trecut. După ce le-a folosit imaginea fără să-i întrebe, ca să-și facă publicitate.