De ce seamănă revoluțiile

Oare si pe noi ne vedea lumea in 1989 cum ne uitam noi la egipteni acum?

Mă tot uit la imaginile revoltei populare din Egipt și mă întreb dacă și pe noi ne vedea restul lumii la fel, în 1989, cum ne uităm noi acum la tuciuriii care până mai ieri plimbau turiștii pe cămile până la piramide. Cu mențiunea că Piramidele și Sfinxul sunt mai cunoscute în lume decât erau în 89 Nadia, Năstase, Țiriac și Ceaușescu, răspunsul cred că e evident, din aceste poze. Cele din Egipt sunt luate de pe blogul fotografului Andrew Burton. Cele cu Revoluția română… de pe sfântul goagăl.

Mie îmi pare că e o rețetă a revoluțiilor, o rețetă de imagine cel puțin, pe care o urmăresc și o bifează toți fotoreporterii, toți cameramanii, înt-o zonă de conflict. Pentru ei revoltele populare seamănă cu niște teste tip grilă.

1. Există poza copilului care flutură victorios steagul patriei.

2. Apoi există grupurile care scandează, cu gurile deschise, ochii aprigi, pumnii ridicați în vânt și steagurile fluturânde deasupra capetelor.

3. Avem fraternizarea cu forțele armate care trădează într-un final cauza tiranului și trec de partea poporului, în așteptarea pensiilor nesimțite de peste 20 de ani.

4. Se bifează și simbolistica statuilor.

5. Și se ajunge la faza pe elicoptere.

Aștept să văd dacă după revoluție vor fi descoperite robinetele de aur din băile tiranului, apoi cum se vor implica democrațiile consacrate ale lumii în reforma economică și administrativă a Egiptului, și cum poporul suveran va ști să-și călăuzească singur pașii spre bunăstarea capitalistă, printr-un șir de reforme dure, dar necesare.

Etichete: , ,

13 comentarii la “De ce seamănă revoluțiile” Subscribe

 1. mircea 04/02/2011 at 13:16 #

  Ai uitat punctul 6: peste 20 ani nu vei mai auzi nimic de nimeni din cei din pozele astea. Insa altii vor fi zilnic subiectul stirilor mondene. Averile se fac in liniste, in spatele usilor inchise, nu in galagia din piata Unirii sau Tahrir. Va fi pus in fata unul sarac si cinstit, din esalonul 2 iar la umbra lui altii aduna banul gramada.

  • Dollo 04/02/2011 at 13:50 #

   Da, de preferat un popa de-al lor, ca aia fac juraminte de saracie 🙂

 2. Dumnezero 04/02/2011 at 19:34 #

  O diferenta importanta este ca Egiptul era deja condus de un regim militar-politienesc. Odata cu revolutia romana s-a intamplat si o lovitura militara de stat, dar in Egipt armata e deja pe plan secund, e parte din sistemul vechi, asa ca daca nu are loc lovitura militara, asemanarile cu ce s-a intamplat in romanika se vor incheia.

  Asta nu inseamna ca egiptenii vor fi scutiti de coruptie si haos dupa aceste evenimente… dar inca au timp sa formeze o miscare coerenta de curatire (cu sau fara epurare politica, dar preferabil FARA).

 3. mircea 04/02/2011 at 20:11 #

  @Dumnezero: „Egiptul era deja condus de un regim militar-politienesc”, ” in Egipt armata e deja pe plan secund”, „asa ca daca nu are loc lovitura militara”.
  Pai te contrazici singur! Repetat…

 4. Dumnezero 05/02/2011 at 01:39 #

  Nu am fost destul de clar, asa ca reformulez:

  Romania pre-1989: Regim autoritar, dictatorial, militienesc

  Romania Dec. 1989: Inceputuri de revolutie, proteste in strada, lovitura militara de stat… rasuflare de proteste in timp ce vechii birocrati si baieti destepti se rebranduiesc.

  Egipt pre-2011: Regim militar, dictatorial si militienesc

  Egipt Feb. 2011: Inceputuri de revolutie, proteste in strada, armata ramane destul de neutra; se asteapta ejectarea lui Mubarak, un guvern temporar si alegeri democratice deschise.

  Armata e factorul cheie in aceste treburi si trebuie urmarita pe ce plan activeaza… plan principal, plan secund etc.

 5. mircea 05/02/2011 at 02:08 #

  „se asteapta ejectarea lui Mubarak, un guvern temporar si alegeri democratice deschise”
  Ha ha ha! Numeste-mi O SINGURA tara musulmana cu regim democratic. Io am cautat degeaba pe harta. Cit timp la ora 5 imamul incepe sa urle de la balconul minaretului chemarea la rugaciune, si indivizii lasa balta tot si ingenuncheaza si in mijlocul intersectiei, nu se schimba nimic. Ce democratie sa fie la aia cind ei nici nevestele nu si le f.. daca nu le da voie ala cu coranu-n mina.

 6. Dumnezero 05/02/2011 at 10:59 #

  Daca nu exista precedent clar nu inseamna ca nu poate exista in viitor.

  As vrea sa generalizez si eu, dar in Egipt nu e vorba de o revolta islamica, iar organizatia Fratii Musulmani sunt echivalentul PNTCD-ului romanesc ca amenintare ideologica. In Egipt, nici inainte nu exista secularism adevarat. Jurnalistii sau scriitori care criticau direct Islamul erau arestati, asa ca acum nu e prim plan, dar societatea egipteana e destul de moderna, fata de restul din zona aceea.

  Motivele reale pentru care egiptenii s-au revoltat sunt foarte legitime si decente: vor alegeri democratice (si se simt rusinati de faptul nu avut asa ceva, desi exista destule tari mici si cacacioase care au avut) si vor un trai mai bun.

  Poate nu exista exemple clare de tari democratice in tarile arabe, desi as putea sa sugerez cateva ce au aparut dupa al doilea razboi mondial si au fost rasturnate prin miscari finantate din Occident, dar asta nu inseamna ca e imposibil. Ce e important de notat e ca democratia si religia nu se exclud reciproc, dar secularismul este, intr-adevar, o raritate in acea regiune.

  Ironic, Romania nu e mai presus acelui stereotip. Nu am avut democratie si nu avem nici acum, decat la nivel de aparente si la nivel locale (dar nu uniform).

 7. Dumnezero 05/02/2011 at 11:27 #

  Ce ziceam de democratie prin acele zone:

  De ex.

  Iran, 1953: guvernul democratic-ales al lui Mohammad Mosaddegh a fost rasturnat printr-o lovitura de stat finantata si asistata de SUA si UK; urmarea a fost un regim dictatorial condus de Mohammad-Rezā Shāh Pahlavi – si nu orice regim, ci unul extrem de brutal cu orice opozitie (avea o Securitate mult mai agresiva si sadica) si deturna resursele nationale pentru interesele unor grupuri mici de interese, asigurand saracie larga la nivelul tarii. Dupa 25 de ani cu acest regim, s-a pornit revolutia islamica in care populatia shia s-a activat politic.

  Ce trebuie sa stie orice om despre Orientul Mijlociu e ca in secolul XX toata zona a fost ocupata, iar apoi partitionata de imperiile occidentale. Teritoriile, TARILE, au fost stabilite de puterile occidentale, iar o mare parte din aceste tari au „primit” cate o monarhie, in special in cazul imperiului britanic (ce era obisnuit cu monarhia). Democratia nu a fost incurajata de marile imperii, din motive foarte evidente… o tara democratica putea decide sa nu mai dea resurse gratuit sau ieftin imperiului „tata”.

  Consecinta acestui fenomen este ca acele monarhii continua sa traiasca si azi, de obicei in regimuri islamice foarte urate, abuzand de resursele tarii (petrol, de obicei). Asa avem tari anti-democratice si islamice care sunt foarte „dragi” Occidentului: Arabia Saudita, Iordan, Qatar, Emiratele Arabe Unite, Kuwait … regimuri brutale sustinute de „democratiile occidentale” prin armament, diplomatie si contracte.

 8. mircea 05/02/2011 at 15:19 #

  Eu am cerut numele unei singure tari musulmane democratice, si am primit un raspuns de 1000 cuvinte in care se sugereaza ca de fapt imperialismul european si american este vinovat de lipsa democratiei acolo! Domnule, fellicitari! Nu tie, ci celui care ti-a spalat creierul! A facut-o la mare arta. Dar cel mai mult mi-a placut fraza: „Motivele reale pentru care egiptenii s-au revoltat sunt foarte legitime si decente: vor alegeri democratice (si se simt rusinati de faptul nu avut asa ceva, desi exista destule tari mici si cacacioase care au avut)”
  Parerea mea e ca egiptenii s-au rasculat de foame, iar de chestia asta va profita – asa ca si la noi – de „esalonul 2” al lor, fiindca si acolo exista o gramada de „baieti destepti” care de-abia asteapta sa plece imbuibatii lui Mubarak, ca sa le ia ei locul. Iar apoi, aia prosti dar multi, vor primi un sac de orez, niste alegeri „libere” si vor fi trimisi inapoi la munca. Pe 5 dolari ziua. Ma rog, poate 6, ca sa nu zica c-or facut revolutie pe degeaba.

 9. Dumnezero 05/02/2011 at 19:49 #

  Nu stiu ce te agiti asa, poti sa numeri democratiile adevarate din lume pe degetele de la o mana. Pur si simplu faci un argument irelevant..

 10. Izabela Papazicu 06/02/2011 at 22:43 #

  Cred ca intai trebuie sa lamuriti sensul expresiei „democratie adevarata” si dupa aia sa va uitati cate degete aveti la maini…

Lasă un comentariu