În deriva lui Iureș

Scenariul e bine scris, jocul ar putea fi un pic mai bun, subiectul e interesant, punerea în scenă e neobișnuită, eu zic că e un serial bun

Am tot auzit lume dezamăgită de serialul HBO „În derivă”. Nu văzusem niciun episod din cauză de renunțare la abonamentul HBO pe motiv de plictiseală. Nu poți să ceri 3 euro în plus lunar și să dai niște reluări fâsâite. Fiind în deplasare week-end-ul ăsta am avut ocazia să văd nouă episoade din serialul amintit, date în calup de la 15.00 la 20.00. Domnule, mie mi-a plăcut! Așa de mult, că îmi pare rău că n-am mai așteptat cu renunțarea aia la abonament.

Pentru cine știe serialul, ieri au fost difuzate episoadele în care vine la terapie Vlad Zamfirescu, un actor pe care eu abia cu ocazia asta l-am descoperit. Tipul e fiul lui Florin Zamfirescu, actor care apare și el în penultimul din cele nouă episoade, chiar în postura de tată al defunctului pacient Vlad.

Încerc să înțeleg de ce nu a plăcut serialul ăsta și n-am găsit nimic, în afară de o ușoară stângăcie, poate, la anumite personaje. Inclusiv Iureș nu pare foarte confortabil în rolul ăsta, în unele momente. Dar poate că asta e și ideea. Oamenii ăia sunt în derivă. Toți, inclusiv psihoterapeutul Iureș.

Mi-au plăcut, în schimb, multe dintre replici, discuțiile tată-fiică sunt delicioase, povestea lui Vlad și a personajelor care gravitează în jurul lui are momente amuzante, dacă n-ar fi așa de tristă. Apoi câteva monoloage – al tatălui lui Vlad, de exemplu, după moartea fiului, e extraordinar și exprimă atât de bine prea multele prejudecăți pe care le avem toți în țara asta. Am avut revelația descoperirii a doi actori buni; Florin Zamfirescu, pe care-l știam, și fiul lui care a făcut un rol foarte bun, după părerea mea.

Scenariul e bine scris, jocul ar putea fi un pic mai bun (scenele soției lui Iureș, de exemplu, îmi par cele mai artificiale), subiectul e interesant, punerea în scenă e neobișnuită, eu zic că e un serial bun. Atât cât am apucat să văd. Adică aproximativ 10% din el 🙂 Destul cât să-mi doresc să văd și restul. Dar cred că aștept să-l pună pe DVD.

Tags: , , , ,

12 Responses to “În deriva lui Iureș” Subscribe

  1. Sillent 15/02/2011 at 02:17 #

    Gasesti celelalte episoade pe 990.ro la sectiunea Seriale Online – în deriva. bafta

    • Dollo 15/02/2011 at 11:20 #

      Multumesc de pont 🙂

  2. Béranger 15/02/2011 at 14:32 #

    Nu, nu nevastă-sa a fost artificială, ci el însuşi, domnul pishopupu!
    Apropo, plin de clişee despre psihoterapie. CLIŞEEEEEEE! (Şi zău că ştiu despre ce vorbesc.)

    A, şi mai este un element de implauzibilitate, if I may say so. Eu garantat aş fi f*ut-o pe Nora. Cum PLM să nu fii în stare să fornichezi under ză circumstances?!

    Slăbuuuţ.

    Tehnic, mai e o problemă. Ori Iureş are o placă dentară proastă, ori microfonul e de cacao, ori băieţii nu ştiu să tragă de potenţiometre. Dicţie ascuţită (cum spuneam, de lucrare dentară), artificială, sună prost.

  3. mihnea 15/02/2011 at 16:00 #

    serialul e un produs evreiesc vandut cu scenariu cu tot, de hbo, in diverse tari…
    nu ti-a placut Iures pt ca-l joaca pe Gabriel Byrne, de fapt… imaginea e ca la noi si cum zicea si Beranger, sunetul e cam varza… normal ca in america arata mai bine: https://www.youtube.com/watch?v=vz0QnEyiJno

    • Dollo 15/02/2011 at 16:22 #

      Ma, da, asta cu sunetul e o problema generala la filmele romanesti. Tu, Mihnea, stii cel mai bine, cred. E musai sa vad ce e cu Nora asta, ca in episoadele vazute de mine nu apare decat spectrul ei 🙂 Nu stiu daca poti sa zici ca sigur ai fi f… pe Nora, pana nu esti acolo, adica terapeut 😉 Dar repet, nu stiu despre ce vorbesti, deocamdata.
      In rest, eu cred ca asa au vrut ei sa puna accentul pe cliseele alea despre psihopupu, mai ales ca la noi mersul la psiholog nu e vazut bine. De asta mi s-a parut foarte bun monologul lui Zamfirescu tatal. Adica asta a dat nota de real, dupa mine. Nu stiu cum o fi fost varianta americana, dar din trailerul de pe youtube reiese o oarecare asemanare 😉 Sigur, Gabriel Byrne nu aduce deloc cu Iures, pare mai tinerel 😛

  4. Béranger 15/02/2011 at 16:24 #

    Ei, Nora e Dinuleasca lui Poponeţ.

  5. Xanaxdu 17/02/2011 at 20:52 #

    Of, ca am ratat postul asta, fiind ocupata recent, guess what, chiar cu niste psihoterapie. Pai intrebarea mea este: exista paciente care nu se indragostesc de domnul psiholog (si viceversa, vezi ‘The Sopranos’)? Saracu’ psiholog, daca ar trebui sa se culce cu toate doamnele care ajung sa il doreasca si pe care le pofteste (a se vedea subiectul „transfer in psihoterapie”)…Mai trebuie si el ca omul sa spuna nu (plus ca asta ii invata la scoala de psihologi, ca nu e voie si nu e etic, si studiile arata ca pacientele care se combina cu terapeutul o iau mai tare razna, ca in capul lor ajunge sa fie o „deriva” totala)…Mai nasol e ca ajung pacienti heterosexuali sa se indragosteasca de terapeutul de acelasi sex…In fine, cu un terapeut profesionist, problema e temporara si se rezolva elegant. Oricum, nu mi-ar placea sa fiu nici psiholog, nici nevasta de psiholog. Si daca ma gindesc bine, nici pacient nu e prea confortabil sa fii 🙂

    • Dollo 18/02/2011 at 11:20 #

      Stai linistita, nu l-ai ratat. Inca e de actualitate, cel putin pentru mine, ca am inceput sa vad episoadele, unul cate unul, pe site-ul recomandat de Sillent. Nora e bunicica, ce sa zic, dar din cate am vazut eu inca nu a fost suficient de convingatoare ca sa-l scoata pe Iures din „deontologia profesionala”:) Ca masturbatul cu gandul la ea nu stiu daca se pune :)) Cred ca e nasol sa te incarci asa cu toate tristetile lumii, de asta ma gandesc si eu ca nu e bine sa fii psiholog. Desi, par niste bani frumosi, castigati aparent usor. Cum e mersul la psiholog in Ungaria?

  6. it's me, me, me! 18/02/2011 at 21:38 #

    @ dollo: doar aparent 🙂
    @ Béranger: asa vorbeste Iures, iar minunatul sonor nu mai este post sincron-ul bine stiut de noi insa tot slab este, din pacate.
    @ dollo again: io-te ca mie nu-mi place serialul. mi se pare slaba adaptarea (care este in mare masura traducere). mi se pare slab jocul actoricesc, nu au dictie majoritatea, desi sunt actori destul de bine promovati (lipsa de dictie mi se pare un pacat mai mare decat a nu reusi sa iti acoperi fatza cu mainile, credibil), nu vad nimic credibil (pentru realitatea romaneasca) in poveste sau in jocul lor, se incurca psihiatrul cu psihoterapeutul etc. poate privesc povestea cu alti ochi, insa iti recomand si cateva episoade din „In treatment”.
    @ Xanaxdu: la capitolul transfer vezi si scoli de terapie care se bazeaza pe transfer si contratransfer ca asa iti explici si de ce sunt incurajati pacientii sa ‘se indragosteasca’ de terapeutii de acelasi sex. imi pare rau ca esti pacient insa e bine ca ai ajuns deja la partea in care nu e confortabil sa fii. e conform zicalei romanesti: „tot raul e spre bine”.

    • Dollo 18/02/2011 at 22:05 #

      He, he, asteptam o parere de la tine 😉 Daca trebuie sa fac o facultate de profil ca sa nu-mi (mai) placa de Iures, n-o mai fac 😛 In rest, te cred pe cuvant. Oricum, am inceput sa vad pe rand episoadele, si nu mai sunt asa de entuziasta ca dupa alea cu Victor. dar perseverez.

  7. it's me, me, me! 18/02/2011 at 22:18 #

    @ dollo: hahahahahaa! pai n-am zis ca nu imi place de Iures, nu din cauza sau datorita studiilor in domeniu nu mi se pare credibil si parerea puteai sa mi-o ceri ca am intrat din intamplare pe postul asta, hihihihihi. continui sa iti recomand si versiunea americana 🙂

Trackbacks/Pingbacks

  1. Tweets that mention În deriva lui Iureș | Dollo zice Bine -- Topsy.com - 15/02/2011

    […] This post was mentioned on Twitter by Béranger, Ganduri Libere…. Ganduri Libere… said: Dollo: În deriva lui Iureș http://goo.gl/fb/qaGMb […]

Leave a Reply

Oldies but goldies

(II) Prostituatele, distracție și sursă de venit pentru polițiști

politie-prostituate

Partea a doua din interviul cu „Profesoara”, una dintre cele mai vechi prostituate din București. După anii de glorie din comunism și zorii revoluției capitaliste, vin anii de hărțuire democratică din partea poliției și jandarmeriei

Din câte încercări reușește un nevăzător să intre la metrou

florin georgescu metrou2

Din cel puțin două, la fel ca noi ăștia care nu nimerim să băgăm cartela cum trebuie în noii turnicheți. Asta de când s-a lansat aplicația gratuită Tandem acces, care le permite nevăzătorilor să folosească metroul ca toată lumea

Pur și simplu Norvegia

16

Impresii de călătorie din Norvegia, încă o țară care nu suferă vreo comparație cu România.

Perla Harghitei din Călărași (V)

noi

Povestea casei din lemn de la Harghita și minunații unguri de la Ecowoodenhouses care au construit-o

„Căpșunarii” care construiesc metroul din Drumul Taberei

Faur, Gheorghe și Vișovan în fața scutului cu care vor săpa tunelul de metrou

Au plecat de 10-20 de ani din țară, s-au specializat în săpat tuneluri în Spania sau Italia, și acum vin ca specialiști „străini”. Vestea proastă e că vor să plece înapoi. Sunt dezamăgiți că România nu a ajuns Europa din urmă cât timp ei au fost plecați.

Cum a distrus Oprescu o investiție de 14 milioane de euro, deturnând 5 milioane

oprescu_telegondola

Pentru o datorie de 5 milioane de euro a RATB către Metrorex, Primăria Capitalei preferă să arunce la coș o investiție de 14 milioane de euro, parte a unui proiect mai amplu, de 35 de milioane de euro, făcut din credite externe.