Nu mă îndoiesc și totuși exist

Ce faci când o persoană îți răspunde la orice argument cu „poți să-mi spui orice, că nu mă convingi!”? O lași în seama homeopatiei!

A fost ieri și la București evenimentul 10.23. Niște voluntari au luat o supradoză de medicamente homeopate, ca să arate că ele nu sunt altceva decât apă cu zahăr. Sau soluții diluate de ulei de ricin sau alte substanțe inofensive, deci fără efectul promis, de vindecare. N-au adormit de la somniferele homeopate, nici nu i-a apucat cufureala, de la alea împotriva constipației. Dar…

Treaba s-a petrecut pe stradă, în ideea de a provoca oamenii să-și pună măcar întrebări. Nu poți să dovedești pe stradă ceea ce nu e demonstrat nici în laborator. Interesate au fost posturile TV, care și-au trimis în număr mare echipele. Sâmbăta, trebuie să umpli cu ceva programele de știri, nu?

Trecătorii au fost interesați mai mult de aglomerație, și prea puțin de idee. O bărână a venit atrasă mai mult de televiziuni și a declarat în fața camerelor că da, ea a luat medicamente homeopate, și că au „liniștit-o”. Ăsta fiind de altfel și efectul așteptat. Din asistența asta rarefiată s-a remarcat totuși o doamnă care părea vizibil interesată. Ea era exponentul convins al celeilalte tabere.

Doamna (din fotografie) zicea că a lucrat 20 de ani într-o farmacie alopată și că suferă de o boală incurabilă. N-a vrut să spună care, dar a subliniat cu tărie că așa ar fi diagnosticat-o medicii. La un moment dat a decis să treacă pe homeopate, și acum e convinsă că aceste medicamente i-au băgat boala în remisie și că datorită lor se simte bine. În paralel zice că ține și regim alimentar. De ce ține regim? Pentru că așa vrea ea, ca să nu mai mănânce carne.

Voluntarii acțiunii 10.23 au luat-o pe doamnă în serios și s-au străduit, timp de aproape o oră, să o convingă prin dialog și argumente că medicamentele homeopate pe care le ia ea nu sunt fundamentate științific. Că nu se știe dacă ele o ajută sau nu, dar că cel mai probabil nu o ajută dacă sunt fabricate după principiul diluării de x ori în apă, a unei picături din substanța care chipurile i-a provocat boala.

I s-a sugerat doamnei să facă un experiment, să țină doar regim o perioadă, fără homeopate, și să vadă dacă nu cumva doar regimul este acela care o face să se simtă bine. Ea a zis că nici nu se gândește.

Dacă voluntarii au uzat de argumente verbale (i-au sugerat doamnei să consulte diverse site-uri de specialitate sau literatură științifică) sau concrete (i-au arătat că înghițind 40 de pastile de somnifere nu cad răpuși de somn în fața ei), argumentele doamnei au fost cam așa, pe parcursul discuției:

– ia mai lăsați-mă cu site-urile astea,

– aveți interes să se vândă cât mai multe medicamente alopate, ca să se îmbogățească industria farmaceutică,

– cum vă explicați că boala mea e în remisie?

– dacă o vrea Dumnezeu o să mă și vindec …

– puteți să-mi spuneți orice, că nu mă convingeți!

Dincolo de ultimul argument al doamnei nu mai există, după mine, nicio cale de dialog. Până la urmă a fost o oră pierdută pentru ambele tabere. În momentul în care cineva îți servește cu această siguranță, certitudinea lui bazată pe o credință oarbă și atât, nu mai există nicio punte de legătură cu persoana respectivă. Indiferent care ar fi tema în dezbatere.

Mă întrebam ieri ce lume trebuie să fie aia în care doamna respectivă se învârte? Cât de bine o fi să ai tăria unor asemenea convingeri, de nezdruncinat, încât să nu vrei nici măcar să te întrebi la un moment dat: dar dacă există totuși și altceva pe lângă ce cred eu că e?

Sigur că dorința de vindecare e cel mai mare drog pe care un om îl poate folosi în apărarea lui. Iar atunci când mai primești și un diagnostic împlacabil ești tentat să faci orice, chiar dacă ține de vrăji, magie, ireal. La final, chiar dacă n-au dat rezultate, măcar mori cu gândul că ai făcut tot posibilul. Dar dincolo de această disperare, chiar să nu mai rămână în creierul uman nicio fărâmă de îndoială, nicio curiozitate? Eu m-aș întreba măcar ce interes au niște oameni care-mi spun că homeopatia e o industrie de multe sute de milioane de euro la nivel planetar, fără un fundament științific dovedit încă în spate?

Nu iau în brațe industria farmaceutică tradițională, pentru că și acolo interesele economice depășesc de multe ori etica medicală, dar măcar în cazul ăla există obligația testării și dovedirii funcționării acelui principiu pe care-l promite medicamentul. Iar în caz că nu funcționează sau dă efecte secundare periculoase, e retras de pe piață. Sigur, cu prețul unor vieți câteodată.

Dar pe homeopați cine-i verifică?

Când am ajuns acasă am dat, în scara blocului, de o vecină care lucrează în sistemul medical de stat. M-a întrebat de unde vin și i-am zis că uite a fost acțiunea asta, care zice că homeopatia ar fi apă chioară, tu ce părere ai? „Da mă, și eu am auzit asta. Dar să știi că nici ăștilalți nu sunt mai breji. Nu vezi acum că vor să interzică algocalminul fără rețetă? Ca să se vândă mai bine nurofenul, care e mai scump. Așa a fost și cu piramidonul pe vremuri. Până la urmă știi ce, cel mai bine e să te păzești ca să nu te îmbolnaăvești!”, îmi zice vecina.

Da, categoric e mai bine să fii sănătos decât bolnav, frumos decât urât și bogat decât sărac. Dar dacă nu-ți iese, n-ar fi bine măcar să-ți pui niște întrebări înainte să te îndopi cu ceva ce-ți vinde cineva cu titlu de leac? Fie că e homeopat sau alopat. Părerea mea!

Etichete: ,

21 comentarii la “Nu mă îndoiesc și totuși exist” Subscribe

 1. donjoe 06/02/2011 at 17:29 #

  Algocalminul trece pe reţetă din cauza studiilor care au găsit (încă din anii ’70) că aduce cu sine riscuri de agranulocitoză considerate a fi prea mari pentru clasa medicamentelor prescrise fără reţetă. Alte ţări l-au interzis demult, dar la noi ca de obicei civilizaţia şi raţiunea apar cu întârziere.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Metamizole#Risk_of_agranulocytosis

  (Da, ştiu că există şi studii în care a dat riscuri similare cu ale paracetamolului, dar de vreme ce există şi celelalte studii, e mai bine să fim protejaţi/precauţi decât să greşim – chiar în condiţiile accesului la asistenţă medicală de urgenţă, agranulocitoza omoară 7% din pacienţi. Iată cât de grijulie e medicina ştiinţifică cu noi: introduce restricţii asupra unui medicament chiar şi atunci când nivelurile mari de risc sunt încă neconcludent dovedite.)

  Şi ca o notă adiţională, desigur că teoria constipaţiei nu se confirmă nici în acest caz: metamizolul nu se restricţionează pentru ca Malefica Industrie Farmaceutică să câştige mai mult din vânzarea de Nurofen, care e mai scump – consumatorii avizaţi ştiu că ingredientul activ din Nurofen, ibuprofenul (care e mai puţin riscant decât metamizolul şi nu trebuie restricţionat) se vinde şi într-o formă ieftină produsă în România şi numită simplu Ibuprofen. 🙂

  • Dollo 06/02/2011 at 19:39 #

   Teoria constipatiei, indeed :))

 2. Aristocle 06/02/2011 at 18:21 #

  Asta îmi aduce aminte de o discuţie cu o elevă la clasă, care nu credea că oamenii au ajuns pe Lună. Şi dă-i şi explică-i, iar la urmă, când credeam că gata, am învins, ea îmi mărturiseşte că indiferent ce i-aş spune tot nu crede. Superman să fi fost, să o fi dus de mână prin spaţiu până acolo, să vadă urma aia de bocanc în praful lunar, şi tot spunea că aşa ceva nu e posibil, ea tot nu crede! Ce poţi să faci cu oameni de tipul ăsta, care odată ce şi-au fixat ceva în cap nu le mai poţi schimba nebunia? Oameni care refuză să gândească, închizându-se într-un spaţiu confortabil, poate, al certitudinilor ultime. Nişte fanatici.

 3. Daniel 06/02/2011 at 18:35 #

  Pacat…..homeopatia e o stiinta f precisa si cu efecte impresionante……doar cateva conditii trebuiesc respectate : probitatea profesionala si morala a terapeutului si seriozitatea pacientului……..pishamash pe ea de tara ca nimic n-a ramas improscat cu rahat……

 4. Aristocle 06/02/2011 at 18:41 #

  Asta-i tare: seriozitatea pacientului. Şi mai vorbim de ştiinţă…

 5. Daniel 06/02/2011 at 18:49 #

  Da…..chiar asa e……remediile homeopate sunt cu totul altceva decat tratamentele alopate care necesita ca pacientul sa respecte intocmai indicatiile terapeutului……
  Stii bine, dealtfel , ca multe chestii pe lumea asta se intampla, exista, fara ca stiinta sa n-aiba nici o explicatie, dar……

 6. donjoe 06/02/2011 at 19:36 #

  Fals. De fapt la ora asta există foarte puţine lucruri pentru care ştiinţa să n-aibă explicaţie. Totodată, există foarte mulţi oameni care nu au habar de ştiinţă şi de-aia au impresia că lucrurile neînţelese ar fi multe. De fapt sunt neînţelese doar de ei.

  Aşa că relax Daniel, din fericire nu toţi sunt(em) la fel de necunoscători ca tine, nu e cazul să generalizezi. 🙂

 7. Aristocle 06/02/2011 at 20:30 #

  Aghiazma mare tot la capitolul homeopatie intră? Nu de alta, dar are câteva avantaje clare: poţi să o iei gratis, vindecă tot, efectele sunt, bineînţeles, cu mult mai impresionante, iar aici implicarea pacientului este maximă. Totul e să crezi, restul vine de la sine. Curat ştiinţă, monşer!

  • Dollo 06/02/2011 at 21:50 #

   Intră la categoria „chiar dacă nu ajută, măcar nu face rău” 😉

 8. Kitana 07/02/2011 at 15:38 #

  https://www.youtube.com/video/mpumlddHtx8
  :d

 9. Kitana 07/02/2011 at 15:38 #

  dedicatie pt daniel, sa inteleaga ce e aia homeopatie

Trackbacks/Pingbacks

 1. Tweets that mention Nu mă îndoiesc și totuși exist | Dollo zice Bine -- Topsy.com - 06/02/2011

  […] This post was mentioned on Twitter by Ganduri Libere…, dollo. dollo said: Nu mă îndoiesc și totuși exist: Ce faci când o persoană îți răspunde la orice argument cu… http://goo.gl/fb/uK62p […]

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Megastructuri și mini-popoare

catedrala2

Cum ne privesc turiștii care ne vizitează Casa Poporului. Ce diferență e între uimirea lor și a noastră când le vizităm catedralele lor, vechi de secole. Și la ce ne ajută clădirile astea impunătoare pe noi, oamenii de rând.

De ce ea?

tarau-victoriei-an

Povestea neromanțată a unei românce care a făcut pușcărie nevinovată, ca urmare a unui lanț de erori judiciare, deschis în 2000 de o anchetă a procurorului Cristian Panait, închis abia după 15 ani de procese

De ce a fost mai bine în iarna lui 54

București în iarna din 1954

Pe vremea aia oamenii știau să-și facă provizii pentru iarnă, să se scoată singuri din rahatul alb și reușeau să îndeplinească și planul în uzină. Acum avem televiziuni de știri al căror unic rol educativ e ăla de a perpetua mentalitatea asistată a cetățeanului care în curând va aștepta să fie șters și la cur de către autoritățile incompetente.

Miron Radu Paraschivescu, jurnalul unui comunist fără partid

Miron Radu Paraschivescu

Cine ar ști să se roage cu adevărat pentru sufletul meu decât o curvă – însemnările unui ratat oarecare din România secolului trecut. Miron Radu Paraschivescu, Jurnalul unui cobai

„Căpșunarii” care construiesc metroul din Drumul Taberei

Faur, Gheorghe și Vișovan în fața scutului cu care vor săpa tunelul de metrou

Au plecat de 10-20 de ani din țară, s-au specializat în săpat tuneluri în Spania sau Italia, și acum vin ca specialiști „străini”. Vestea proastă e că vor să plece înapoi. Sunt dezamăgiți că România nu a ajuns Europa din urmă cât timp ei au fost plecați.

O masă cinstită la cea mai umană închisoare din lume

curte

Halden este cea mai nouă închisoare din Norvegia, a costat 250 de milioane de dolari și le oferă deținuților condiții de viață ca în libertate