Salată cu pește marinat

Imbucătura perfecta: pește, ceapa verde, cartof, morcov, sfecla și măr, toate legate de onctuoasa maioneză. Bomboana de pe colivă e fileul de capelin cu măslină

Am doar pozele finale și savoarea amestecului de legume și file de pește marinat în toate papilele. Din păcate n-am fost de față la preparare, că mama s-a grăbit s-o facă de ieri, dar știu să vă povestesc cum se face, iar dacă vă încumetați vă asigur că o să vă placă. Salata cu legume și pește marinat.

Aveți nevoie de doi cartofi, doi morcovi, o sfeclă roșie, un măr, două legături de ceapă verde, si o cutie cu file de hering marinat. Mama a cumpărat vărsat, doi heringi mai măricei, gata marinați, și a mai folosit pentru ornare niște capelin marinat chiar de ea. În plus vă mai trebuie maioneză și câteva măsline.

Procedura e următoarea: se fierb cartofii și morcovii, la un loc, iar sfecla separat. Mama a copt sfecla, dar zice că merge și fiartă, ca să vă fie mai comod. Să nu cumva s-o fierbeți cu cartofii și morcovii, că se vor sfecli toate 🙂 Le lăsați să se răcească bine, pentru că trebuie date prin răzătoare, și e mai ușor să fie reci și tari.

Ceapa verde se toacă la dimensiuni de salată (nici pea mici, nici prea mari) și această tocătură va constitui patul întregii salate. De aia e bine să fie grosuț. Ceapa verde se pune doar la fundul salatei.

De dragul rezultatului vă recomand să puneți salata încă din timpul preparării într-un vas transparent, cum ar fi o tavă rotundă de Jena (cred că așa se scrie), astfel încât la final să-i puteți vedea straturile salatei.

Puneți așadar primul strat, de ceapă verde. Peste el așezați fâșii de hering marinat, tot un strat. Punctați din loc în loc niște maioneză, cât niște „năsturei”, nu prea mult pentru că asta o să faceți cam la fiecare două straturi, și dacă năclăiți salata cu maioneză o să fie grețoasă.

Peste stratul de pește radeți unul dintre cartofi, în strat uniform. Peste cartof radeți un morcov, la fel. Iar presărați niște puncte de maioneză. Apoi un strat de sfeclă (jumătate din sfecla fiartă) și unul de măr, plus năstureii de maioneză. Mai puneți un strat de pește, apoi o luați de la capăt, dar în sens invers ca la venire, adică după pește radeți restul de sfeclă, apoi morcov, apoi cartof și la final așterneți un strat fin de maioneză, pe care-l întindeți precum glazura pe tort.

Mama a ornat suprafața cu niște capelin marinat, înfășurat în jurul unor masăline, și bucățele de gogoșar acru pentru culoare. Capelinul este un peștișor subțirel, pe care în general noi îl mâncăm prăjit ca pe hamsie (doar că fără cap), dar mama a pus un borcan cu capelin și la murat, așa că acum, pentru salată, a avut să orneze suprafața. La TV, unde a văzut ea rețeta, bucătarul a folosit la ornat file de anchois. Mult mai scump comparativ cu capelinul, firește.

De remarcat că în salata asta nu puneți nici sare, nici piper, nici alte mirodenii. Pentru gust veți pune un praf de sare atunci când fierbeți legumele. Apoi, dacă folosiți maioneză din comerț, nu făcută în casă, e bine s-o mai frecați înainte cu niște zeamă de lămâie, ca să fie mai acrișoară. Altfel salata va fi prea grea pentru ficați.

Oricum e destul de grea și sățioasă. Dar o să vedeți că secretul gustului ei extraordinar stă în îmbucătura perfectă: adică să luați pe furculiță câte puțin din fiecare strat, astfel încât să simțiți în același timp peștele, ceapa verde și fragedă, cartoful, morcovul, sfecla și dulceața mărului, toate legate de onctuoasa maioneză. Iar atunci când nimeriți și „bomboana de pe colivă”, adică fileul de capelin/anchois cu măslina în mijloc, rețeta își atinge perfecțiunea. Parol!

Tags: , , ,

4 Responses to “Salată cu pește marinat” Subscribe

  1. Kitana 08/02/2011 at 16:54 #

    Faceam si eu mai demult ceva de genu-f buna, mi-ai facut pofta !
    presupun ca se poate folosi pestele marinat( bucati)de la kaufland

    • Dollo 08/02/2011 at 20:16 #

      Da, merge cu peste marinat de oriunde 🙂

  2. Diana Coman 29/02/2012 at 16:36 #

    Seamana foarte tare cu ce-am mancat pe la rusi (chiar pana la identitate as zice, atata doar ca atunci cand am mancat n-am stat sa identific la precizie straturile 😀 )

    • Dollo 29/02/2012 at 16:45 #

      Posibil, mama a văzut-o la tv, pe un post franțuzesc, cică. Oricum, straturile cred că pot fi modificate, după gust.

Leave a Reply

Oldies but goldies

Cum a salvat Vodafone caii din Deltă

Cai din Letea

Ca un violator care promite să ia fata de nevastă, ca să nu facă pușcărie, Vodafone promite să hrănească cu 20.000 de euro caii salvați de alții anul trecut. După ce le-a folosit imaginea fără să-i întrebe, ca să-și facă publicitate.

Mama mi-a zis să nu mă duc, dar eu nu și nu…

parapanta3

Cu parapanta e ca și cu un bărbat, prima dată nu e bine, dar ceva te face să mai vrei măcar o dată 😉

Casa Becali, fostă Groza, fostă Auschnit, fostă Manu

casa becali

“Intrați, bey, fotografiați ce vreți voi, vizitați tot, mi se rupe! O să văd eu ce-o să scrieți după aia, dacă sunteți cu sufletul curat… Intrați, faceți ce vreți, numa’ să nu furați!”. Așa ne-a primit Gigi Becali în curtea casei sale din Aleea Alexandru nr.1

Cum a distrus Oprescu o investiție de 14 milioane de euro, deturnând 5 milioane

oprescu_telegondola

Pentru o datorie de 5 milioane de euro a RATB către Metrorex, Primăria Capitalei preferă să arunce la coș o investiție de 14 milioane de euro, parte a unui proiect mai amplu, de 35 de milioane de euro, făcut din credite externe.

Românul s-a născut poet, de aia e mai lent

casca

Când o lucrare unică intră pe mâinile unor muncitori români termenele contractuale devin opționale. Totul în România durează mai mult, zice spaniolul șef de șantier. Dar la final iese o operă brâncușiană, zice inginerul român

Eu sunt lucrător sexual, legea e o curvă

sexworker

Interviu în 3 episoade cu „Profesoara”, una dintre cele mai vechi prostituate din București. Azi, începuturile – „Epoca de aur”, când comunismul tolera prostituția, marca era mai tare ca dolarul iar clientul era domn.