Al doilea sex, ăla de joia asta

De ce femeia continuă să fie al doilea sex, în ciuda atâtor campanii de promovare a egalității de șanse

Mâine, 3 martie, de la ora 20.00, Raluca Bibiri, realizatorul serialului documentar „Al Doilea Sex în România„, o să facă față audienței la Make a Point. După vizionarea a două episoade din documentarul ei, dacă tot nu înțelegeți de ce femeia continuă să fie al doilea sex, după atâtea campanii de egalități de șanse, înseamnă că… trebuie să aprofundați subiectul. Așa că haideți la film. Moka.

Cateva cuvinte despre documentar, zise de stăpânii sălii Make a Point:
„Platforma politică a partidului comunist român avea ambiția de a depăși statele capitaliste. Cursa împotriva Occidentului duce la exagerarea campaniilor de egalitate a celor două sexe, susținute prin legislație și printr-o vizibilă ambiție de a nu discrimina femeia. În ciuda acestor eforturi, societatea post-comunistă a moștenit un cadru social diferențiat inegal pe criterii sexuale și considerat de țările din Vest drept profund sexist. Femeia rămâne în continuare ‘al doilea sex’, după cum scria Simone de Beauvoir. Diferențele sexuale care stau la baza inegalităților sunt inscripționate așadar mult mai profund în cultura și tradițiile încurajate de propaganda comunistă, rămânând intacte chiar și după preschimbarea legislației și a politicilor sociale. O examinare profundă a culturii, așa cum a avut loc în țările din Vest, ar fi fost imposibilă într-un mediu schizoidat de cenzură și de supraveghere polițienească. Ce anume ar fi trebuit modificat? De ce legislația și politicile de încurajare a femeii nu au fost suficiente? Seria acestor documentare explică pas cu pas acest aparent paradox, punând sub lupa investigației arhiva Televiziunii Române. Vom vedea 2 episoade, urmate de o sesiune de Q&A cu regizoarea”.

Make a Point e pe șoseaua Morarilor 1, Sect. 2, în interiorul Postăvăriei Române. O hartă găsiți aici.

Etichete: ,

No comments yet.

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Recursul la argumente

ilusion

De ce în 2017 e nevoie să le explici unora că oamenii sunt egali în fața legii și au aceleași drepturi indiferent de rasă, sex sau etnie – pentru că la televiziunea națională vine un avocat al poporului și neagă Holocaustul, și nimeni nu-l contrazice, deși avem și o lege care-l face pasibil de pușcărie pentru asta.

Fără dosar cu șină la Consulatul Boliviei

20180224_105612

Aventurile birocratice din lumea care nu vrea să înțeleagă avantajele renunțării la vize turistice.

Raiul există și e în patrimoniul UNESCO

plitivice19

… sub numele de Parcul natural Plitvice, din Croația

De ce a fost mai bine în iarna lui 54

București în iarna din 1954

Pe vremea aia oamenii știau să-și facă provizii pentru iarnă, să se scoată singuri din rahatul alb și reușeau să îndeplinească și planul în uzină. Acum avem televiziuni de știri al căror unic rol educativ e ăla de a perpetua mentalitatea asistată a cetățeanului care în curând va aștepta să fie șters și la cur de către autoritățile incompetente.

Prezență inedită a lui Budha la răstignirea lui Iisus la București

soldati-jandarmi

Un Pilat din Pont grăsuț și chel a stârnit polemici în rândul audienței de la răstignirea lui Iisus – ediția 2014

Plasturii lui Negoiță – cât au costat și de ce s-au dezlipit

lipire-plasturi

50.000 de bucățele de „not so safety walk” cumpărate de la 3M au fost lipite bucată cu bucată de oamenii ADPB, pare-se la fel de prost cum a fost gândită toată lucrarea de pe Bulevardul Unirii