Când statul tace și face

Emisiunea TVR despre averea bisericii: o frecție la piciorul de lemn al guvernului, căruia i se rupe de societatea civilă. În timp ce noi tot n-am aflat cât are în cont Preafericitul, Boc a mai dat vreo 6 milioane de euro pentru biserici. Să fie primit, Doamne ajută!

TVR a difuzat aseară o emisiune în trei părți, intitulată pompos „Averea bisericii”. Am așteptat-o cu sufletul la gură, cu gândul că, în sfârșit, după ce noi, ziariștii de presă scrisă, blogeri, ONG-uri, ateii și cine s-a mai băgat în ciorba asta în ultimii ani, am tot bătut monedă pe separarea financiară dintre stat și biserică, vine TVR-ul – autoritatea națională în materie jurnalistică – și deschide atât seifurile bisericii, cât mai ales gurile autorităților. Am avut așteptări înșelate. Din emisiunea TVR n-am aflat nimic nou: s-au expus aceleași cifre vechi, pe care biserica le-a negat, ca întotdeauna, s-au spus lucruri deja știute, până și în cel mai mic sătuc (că biserica manevrează bani negri), au vorbit oameni pro și anti, fie atei, fie credincioși, dar nicio autoritate a statului n-a fost trasă de păr în studio sau într-o înregistrare, să spună clar de zice statul despre asta, și ce are de gând să facă în continuare.

Asta mi-a demonstrat încă o dată că, atunci când are interese puternice, statul tace și face. În 2009 când am făcut același demers ca și TVR acum (dar pentru EVZ), mi-a fost imposibil să obțin declarații oficiale de la autorități: primării, guvern, ministere. Toți funcționarii din instituțiile astea mi-au vorbit off the record, de parcă scriam despre mafie, nu despre niște fonduri publice care merg an de an în conturile unei organizații private, cu reputație 80% bună în societatea românească. De alfel, jurnalistic vorbind, TVR ar fi putut să ia la mână actele guvernamentale măcar, prin care s-au direcționat bani către culte,  și să le expună pe ecran. Reporterul a preferat să citeze „societatea civilă”, „se estimează că”, „susține că”. Nu, nu era cazul să credem pe cuvânt niște oameni din societatea civilă, ci era suficient să prezentăm execuțiile bugetare ale statului în ultimii cinci ani măcar. Hârtiile vorbesc întotdeauna mai clar decât oamenii. Apoi să întrebăm apăsat, pe post: de ce nicio autoritate a statului nu vine să explice rațiunea sumelor pompate în biserici, când și-ar fi găsit întrebuințări mult mai bune în modernizarea țării, nu în menținerea ei în evul mediu.

În emisiunea de aseară un singur domn, Frunză pe numele lui, a reprezentat statul. Și nici ăla pe deplin, fiind de fapt un funcționăraș de la Secretariatul de stat pentru culte, adică falanga guvernamentală a Bisericii Ortodoxe Române. Domnul Frunză, cu o voce tremurândă și timidă,  n-a fost capabil de nicio frază coerentă în emisiune. Singura lui apărare a fost de genul „România nu e un exemplu singular în Europa. În Franța statul plătește întreținerea bisericilor”. Da, și cel mai bun exemplu găsit de Frunză a fost Catedrala Notre Dame. Zău, altul mai prost n-ați găsit, preafericite, să-l trimiteți la TVR?

În rest, cum spuneam, emisiunea a avut o singură calitate: aceea că a difuzat național la o oră de audiență o dezbatere care se poartă de ani de zile într-o pungă mai mică – pe internet, între biserică și societatea civilă. Totuși, TVR a ratat șansa de a fi ceea ce trebuie, alegând calea documentării superficiale a unui reportaj care putea să facă diferența. Fără un punct de vedere coerent și fundamentat al statului (exprimat de Boc, de Băsescu, de ministrul de finanțe, de oricine de la vârful piramidei), emisiunea despre averea bisericii – în care de fapt nu s-a spus care e averea, ci doar că există și ar fi mare – n-a fost decât o altă dezbatere, într-o pungă mai mare. Și să nu zică cineva din TVR că ăia dn vârf își permit să refuze televiziunea națională, că altfel se bat să apară la emisiuni în care se înjură cu opoziția sau se laudă ce mult bine fac ei țării.

Nu-mi fac, deci, iluzii pentru viitorul apropiat. Credincioșii din țărișoară vor continua să contribuie la averea bisericii, chiar dacă și ei admit că îi sfidează opulența popilor. Iar statul va face ce face de 20 de ani încoace: va plăti preoțimea ca să cânte bine slujbele electorale. Dovada: chiar ieri Boc evlaviosul a suplimentat bugetul instituției care-l plătește pe domnul Frunză cu 25 de milioane de lei (vreo 6 milioane de euro). Pentru continuarea lucrărilor la construcția de biserici. Ca să nu avem dubii.

Dacă n-ați văzut emisiunea și v-am făcut curioși o puteți descărca de aici.

Tags: , , ,

One Response to “Când statul tace și face” Subscribe

  1. IQ100 25/06/2011 at 17:22 #

    solutia e clara; nu mai fiti credinciosi, nu mai mergeti la biserica, nu mai dati bani la popi, ca oricum n-ajungeti in rai, dumnezeu nu exista , copiii sunt la fel de sanatosi botezati sau nu, cuplurile, la fel de credincioase, casatorite sau nu, mortii la fel de ingropati/arsi cu sau fara slujba

Leave a Reply

Oldies but goldies

Ziua 2: Dragă, eu unde dorm? că mă întreabă recenzorul….

Ospitalitate, dar nu degeaba

Dacă vă calcă recenzorul oferiți-i, vă rog eu, un pahar cu apă. Nici nu știți ce nevoie are!

Cum se aproba un film pe vremea lui Ceaușescu

gabriela petre

Povestește Mihai Constantinescu, regizor care și-a început cariera cu niște pușcărie pentru delict de opinie, a stat pe bară zece ani după asta, fiindu-i interzis să lucreze în branșă, apoi a făcut un balet ideologic ca să nu-i fie rușine azi cu filmele semnate în vremea aia

Fără dosar cu șină la Consulatul Boliviei

20180224_105612

Aventurile birocratice din lumea care nu vrea să înțeleagă avantajele renunțării la vize turistice.

Cu prejudecățile la Roma

Vaticanul după ploaie

Cum am cheltuit pensia pe o lună a mamei la o masă de fițe la Pierluigi în Roma

(II) Prostituatele, distracție și sursă de venit pentru polițiști

politie-prostituate

Partea a doua din interviul cu „Profesoara”, una dintre cele mai vechi prostituate din București. După anii de glorie din comunism și zorii revoluției capitaliste, vin anii de hărțuire democratică din partea poliției și jandarmeriei

Și nevaccinați, și cu sănătatea garantată de stat

vaccinare2

Dialog între doi medici la Comisia de Sănătate din Senat:
– Niciun guvern nu poate impune ca în corpul supușilor săi să fie inoculate cu forța anumite medicamente.
– Dar de ce obligăm bolnavii de sifilis să se trateze?
– Da, îi tratăm cu forța pentru că sifilisul se transmite pe cale sexuală, dar SIDA și minoritățile sunt libere…