Onțanu scumpește măraru

Am fost iar cu mama în Piața Obor. Și cum ea are un stil de cumpărături de zici că-i garda financiară – în sensul că mai întâi îi cere comerciantului o calculație de preț și după aia îi întoarce spatele și zice „ete, e scump, du-te-n colo!” – am aflat astfel și o veste pe care onor primăria domnului Onțanu o ține doar pentru ea. Și anume că s-au scumpit tarabele. Și nu oricum, cam cu 50%. Adică de la 1 martie 2011 costă 1.000 de lei/lună închirierea unei tarabe de 1 mp, de unde până atunci fusese cam 600 de lei. Asta, știți, datorită politicii susținute a domnului primar de a scoate intermediarii din piețe și a-i încuraja pe producători să-și vândă marfa mai ieftin.

Nu mai demult de astă toamnă, înainte de inaugurarea cu pompă și lăutari a noii piețe, un comunicat populist al Primăriei sectorului 2 zicea așa: „Ne dorim ca Piața Obor să fie cea mai populară piață din țară, cu mărfuri pentru toate buzunarele, din prisma prețurilor mici la care vor fi vândute mărfurile. Pentru menținerea unei piețe ieftine am hotărât trei măsuri esențiale: închirierea tarabelor cu numai 15 lei pe zi, eliminarea intermediarilor și a clanurilor mafiote care cresc artificial prețurile la legume și fructe în detrimentul populației, dar și oferirea de tarabe numai adevăraților producători agricoli care fac dovada cu documente că se ocupă personal de cultivarea legumelor și fructelor, motiv pentru care le comercializează la prețurile cele mai mici” .

Acuma o să ziceți că trebuie cumva și domnul Puiu Popoviciu să-și scoată investiția în mall-ul ăla inutil pe care vrea să-l facă la Obor, dar poate pe noi nu ne înteresează să-și facă el amortizarea, ci să mai avem o piață în care legumele și fructele sunt accesibile. Iar Oborul era cam ultima redută.

Ce poți face cu un leu în Obor

Pe urmă mai e o chestie care miroase urât în povestea asta. Vă imaginați că ditamai hala, proaspăt construită de Popoviciu pe terenul statului, nu are bude? Păi cică n-are. Iar comercianții zic că se duc „pe unde apucă, pe la țigani” să-și facă nevoile. Adică sunt niște locuri improprii, în jurul pieței, exploatate cu îndemânare, pe modesta sumă de un leu pișarea, de niște întreprinzători mai colorați. Poate de asta nici nu prea mai găsești chestii de cumpărat cu un leu în piață, că dacă 1 leu e intrarea la budă, e normal să ai pretenții și să-ți vinzi marfa mai scump de atât, nu? Bine, una din vânzătoarele care mi s-a plâns cred că a exagerat un pic, socotind că la trei pișări pe zi o cam duce „afacerea” la un milion pe lună. Mă rog, poate are vezica slabă. Totuși, asta înseamnă că dacă modernul complex al lui Onțanu+Popoviciu=love nu are bude n-ar trebui să aibă nici autorizație de funcționare, nu? Nu mai zic că poate mă voi uita de acum mai atent la mâinile ălora de-mi cântăresc marfa, știind că n-au unde să-și scuture organizat … pompa de benzină 😀

Pe urmă, dacă moderna piață nu are bude, și e așa scumpă, ce să ne mai mirăm de condițiile și înghesuiala din interiorul și din jurul bătrânei hale, despre care vă povesteam săptămâna trecută? Am făcut imprudența să scot aparatul să fac poze între ăia care vând din picioare urzici, leurdă, untișor, pătrunjel, mărar și alte bălării, și au luat-o toți la fugă ca potârnichile, de parcă venea garda. Până la urmă i-a calmat mama spunându-i țigăncii de la care tocmai lua urzici că „aia e fata mea, așa-i place ei să facă poze, n-o băgați în seamă”.

Prin urmare, v-am avertizat. Dacă vi se pare că Oborul e mai scump ca înainte, să știți de ce. Nu știu care mai e acum cea mai ieftină piață din București, dar Oborul nu mai e. Poate doar la ăștia care fug ca potârnichile în fața aparatului de pozat. Dar și ăștia se cam aruncă la prețuri, nu vă faceți iluzii.

Etichete: , , , ,

5 comentarii la “Onțanu scumpește măraru” Subscribe

  1. Ana 31/03/2011 at 22:03 #

    Trebuie sa inveti sa faci poze pe ascuns 😀

    • Dollo 31/03/2011 at 22:07 #

      Nu prea merge cu ditamai Canonul 🙂

  2. ady 01/04/2011 at 15:51 #

    mie crangasiul mie se pare rezonabila la preturi. in ultimele 6 luni (hai 8) am avut de-a face cu big-berceni, giurgiului, crangasi, obor si matache. la obor si crangasi in ultima luna. poate la hala de carne de fie o diferenta la pret, dar nu prea mare (2-3-4-5 lei, sa zicem, nu plecasem pentru studii de piata, marketing etc). crangasiul e un mall mai frumos decat oborul si macelariile sunt si ele bagate in acel mall. nu se compara ca aspect, aparatenta de curatenie (zic aparatenta ca nu mi-am bagat nasu’ „prin spate” si nici nu m-am apucat sa iau probe biologice) etc hala de carne de la obor cu macelariile de la crangasi. nu stiu daca are toalete, eu n-am avut nevoie. 🙂 voi intreba, doar de cuiozitate. oricum piata arata foarte bine, moderna si dotata (inclusiv scari rulatente de urcare si coborare daca esti obosit, ai 80 de ani sau ai o problema de sanatate :)), deschisa pana tarziu (pe orar pana la 9 pm, in jur de 8 am gasit de toate, am avut de unde alege), iar portofelul meu n-a avut un soc cand a trecut de la piata sudului si giurgiului la crangasi (si sudului e cunoscuta ca o piata ieftina).

  3. ady 01/04/2011 at 15:52 #

    scuzati lungimea si „aparetenta” de curatenie, era vorba de aparenta. 🙂

    • Dollo 02/04/2011 at 09:19 #

      Am inteles, de Crangasi am auzit ca ar fi mai ieftin, dar mie mi-e peste mana sa ajung acolo.

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Cum stăm cu moralitatea, noi ăștia educați în comunism

pionieri

Dacă e adevărat că predarea religiei în școli are rol de moralizare a maselor, atunci noi decrețeii, pionierii, șoimii patriei, de unde am învățat onoarea și moralitatea?

„Bună, ce faci?!” – varianta nipono-americană cu happy end

gene-hitaki

Epstein și Kobayashi – Ce șanse erau ca un evreu și o japoneză, el economist, ea pictoriță, ambii trecuți de 60 de ani, să se întâlnească și să se iubească, în ditamai New York-ul?

Sărăcia se învață în familie și e ocrotită de stat

teclas

În Deltă oamenii se zbat ca peștii pe uscat: nu au de lucru, dar fac copii ca să trăiască din alocații. Copiii lor le vor călca pe urme. Needucați, necalificați, vor fi următoarele generații de votanți cu sacoșa.

Când Manhattanu era un soi de Ferentari…

Martha-Cooper-Kids

… iar Martha Cooper, prima femeie fotograf de la New York Post. Azi e septuagenară, dar se aleargă cu poliția și grafferii prin Brazilia ca la tinerețe. Și vine la București în 13-15 octombrie la Make a Point

Prezență inedită a lui Budha la răstignirea lui Iisus la București

soldati-jandarmi

Un Pilat din Pont grăsuț și chel a stârnit polemici în rândul audienței de la răstignirea lui Iisus – ediția 2014

Jadranska magistrala

drum4

Este motivul care ar trebui să vă ducă în Croația, drumul cel mai frumos spre o destinație care nu face decât să confirme preludiul ăsta auto, suspendat între munte și mare.