Subiectul meu cu doamna Maria Toma care-și ține fratele mort în casă și nu vrea să-l îngroape, a suscitat, cum era de așteptat, interesul presei. Primii care mi-au solicitat detalii au fost vechii colegi de la EVZ, ziar care a și publicat un articol a doua zi, cu citarea sursei originale. Știu că s-a făcut un intreg tapaj în redacție pe tema „a cita sau a nu cita”, pentru că la ziarele quality există această reținere de a cita bloguri, deși toată lumea le citește și se inspiră din ele. E o chestie de orgoliu, Vezi doamne prin asta admiți că nu ești tu cel mai informat și un trend setter în domeniul media, cum ți-ai dori să fii, ci doar un follower de subiecte descoperite de cine, de niște bloggeri care oricum sunt așa un fel de presă de mâna a doua, nu?
Ceva mai târziu a aflat și Libertatea de subiect, deși m-aș fi așteptat ca pe ei să-i atragă primii. Mort ținut în casă, soră nebună, e rețeta ideală de tabloid, nu? E, Libertatea nici nu s-a străduit să dezvolte subiectul, mi-a luat vorbele pe cale orală și mi-a pus în articol denumirea site-ului, fără să insereze și link.
Acuma, ghici e unde au venit mai mulți cititori pe dollo.ro după acest experiment?
Păi raportul a fost așa: 108 cititori au venit urmând link-ul inserat în articolul din EVZ, 380 de cititori au venit într-o singură zi din motoare de căutare, după cuvântul „dollo.ro” sau „blogul dollo.ro”, așa cum fusese scris în articolul din Libertatea.
Ar fi de aflat ce e în mintea unuia care în loc să tasteze direct în browser „dollo.ro”, se complică și caută pe google adresa… 😉 Dar asta e deja altă discuție, și probabil că ăsta e segmentul de public care citește Libertatea.
Ce mă întristează e traficul scăzut la care a ajuns EVZ. Îmi amintesc de vremea când EVZ era pe primele locuri în clasamentul de trafic pe internet. Pe vremea aia alde hotnews, ziare.com și alte site-uri clădite prin metoda copy/paste abia învățau să fure conținut de prin ziarele quality. Acum EVZ nu mai e nici măcar în primele 40 de poziții în traficul general… Iar de vină e și faptul că, niciodată, Ringier (care a fost patronul EVZ în anii de glorie quality) nu a amenințat măcar cu un proces site-urile care și-au făcut un nume furând conținut de pe EVZ. Apoi și faptul că și-a schimbat site-ul de nu știu câte ori și are cel mai prost sistem de căutare din curtea școlii, a contribuit la căderea asta. Dacă vrei să găsești un articol apărut în EVZ mai degrabă îl găsești copiat integral pe alte site-uri sau pe bloguri.
Știu, o să ziceți și calitatea jurnalismului a contribuit la scăderea audienței, dar asta nu știu câtă importanță are în condițiile în care aceeași calitate îndoielnică se găsește pe orice site de știri, la ora actuală, ba chiar pe primele locuri în trafic sunt chiar tabloidele…
Cum e și viața asta, domnule, dacă furi ajungi mai repede și mai departe, și în viață și în traficul de internet, decât dacă muncești cinstit.
Corect, dar sunt si „furaciosii” buni la ceva, eu spre exemplu asa ti-am descoperit blogul – pe care-l citesc in mod constant – de pe hotnews care ti-a publicat (cu link) calatoria in Transilvania.
Google Chrome 🙂
Adica mi s-a intamplat de cateva ori atunci cand scriam adresa unui site in browser sa imi afiseze rezultatele cautarii pe Google.
Adrian – in cazul ăla a fost o colaborare consimtită, desi gratuită. Cinstit din partea lor ar fi fost să preia doar o parte din materiale, si să trimită cititorul pe blog pentru mai mult. Dar eu am fost multumită atunci că au aflat despre locurile alea mai multi oameni decat mi-ar fi intrat mie pe blog, asa ca un castig tot a existat. Plus faptul ca te-am castigat de cititor 😉
Ana – deci nu sunt chiar toti googaliști prin definitie, mai sunt si din intamplare 🙂
„Ar fi de aflat ce e în mintea unuia care în loc să tasteze direct în browser „dollo.ro”, se complică și caută pe google adresa… 😉 Dar asta e deja altă discuție, și probabil că ăsta e segmentul de public care citește Libertatea.”
Putin offtopic, in apararea unora, dar nu neg ca cei care au ajuns asa la tine fac ca si mine, sa stii ca ar putea creste viteza de ajungere la pagina dorita…
Motivul e foarte simplu si eu folosesc foarte des chestia asta…si nu citesc libertatea:
1. In primul rand daca ai un motor de cautare setat ca homepage cursorul iti apare in textbox-ul de cautare cand deschizi browserul
2. Nu trebuie sa fiu foarte atent sa nu fac un typo, din pacate daca scriu dolo.ro nu ajung la tine ar fi fost un exemplu bun, dar poti experimenta cu alte adrese sa vezi ca am dreptate, succes sa ajungi pe prima pagina si in cazul asta
3. Adaug .ro ca sa fiu mai sigur ca ajung unde vreau
si in cazul unui typo in bara de adresa daca ce ai scris nu exista ajungi tot la un motor de cautare unde vei da un click pe ce te interesa de fapt
OK, n-am vrut să jignesc pe nimeni, mă gândeam doar – apropos de copy/paste – că e mai ușor să copiezi direct adresa și s-o lipești în bara browser-ului decât să cauti pe oricare motor. Eu n-am setat niciun motor ca home page, poate de asta mi-e greu sa pricep 🙂 Dar pana la urma important e să ajungi unde trebuie, contează mai puțin cum 🙂
Hei Dollo, si eu de pe hotnews am dat de tine. Dar, chiar daca mi-a placut articolul cu Transilvania, m-ai cucerit definitiv cu articolul despre intilnirea de 50 de ani a celor de la Constructii (tatal meu e din generatia aia 🙂 )…Asa ca nu mai musca mina care ti-a adus trafic 🙂
Asa e, sunt o nerecunoscatoare, ca un caine turbat 🙂