Alzheimer

Era să plătesc încă o dată factura la telefon. Și nu e singurul lucru pe care-l uit de la o săptămână la alta. Și încă n-am făcut 42 de ani.

Am primit mai devreme un sms că am de plătit factura la Romtelecom, scadentă pe 11 aprilie. Conștiincioasă, deschid homebank.ro, intru pe contul de ING și dau să le bag banul în cont. Înainte să dau send mă împinge, totuși curiozitatea să verific suma și pe site-ul romtelecom.ro. Acolo constat că achitasem de fapt factura asta. Verific și pe extrasul de cont de la ING și descopăr că o plătisem. Săptămâna trecută!

De când mă știu n-am fost tare la memorie. Învățatul poeziilor pentru mine era un calvar. Dar în ultima vreme uit cam multe. În ciuda faptului că verific zilnic lista cu „to do” de pe desktop, sunt o grămadă de mărunțișuri pe care nu le trec acolo și apoi le trec cu vederea.  Cum e de exemplu faza cu facturile. Norocul e că eu le plătesc online pe toate și așa le ține sistemul evidența. Pe vremea când veneau pe hârtie, prin poștă, și mergeam la casieria fiecărei firme ca să le plătesc, păstram chitanțele și aveam un sertar plin cu hârtii.

Mama îmi spunea mereu că trebuie să le păstrez „că nu se știe niciodată”. Ea cred că mai are și acum chitanțe vechi de 20-30 de ani. De câțiva ani încoace eu am refuzat să le mai păstrez pe cele mai vechi de un an (cu excepția evidenței plății ratelor la credite). Din simplul motiv că n-am spațiu ca să țin atâta hârtie în casă. Când au introdus furnizorii posibilitatea primirii facturii online sau prin sms, am zis bogdaproste. Totuși, iată că o evidență tot trebuie ținută. Ori ca să nu rămâi restant fără să vrei, ori ca să nu le plătești de două ori. Că ei, ai naibi, nu țin cu tine.

În plus mi se pare că mi-e din ce în ce mai greu să țin socoteala lucrurilor pe care trebuie să le fac, și am senzația de aglomerare, deși dacă le văd înșirate acolo pe listă nu sunt nici mai multe ca altă dată, nici mai solicitante. Iar când faci lista ți se pare că e timp berechet, apoi constați că s-a încheiat ziua și parcă n-ai făcut nimic.

Ce mă pune pe gânduri mai mult sunt simptomele cognitive ale bolii Alzheimer, pe care văd că le cam îndeplinesc:

  • Tulburări de memorie: dificultatea de a-și reaminti informații anterior învățate și imposibilitatea de a acumula informații noi. Primele care se pierd sunt evenimentele recente, în timp ce amintirile vechi pot fi conservate – cam așa e, dacă mă întrebați ce am făcut săptămâna trecută sau ce filme am văzut aseară la TV, mă chinui puțin să-mi amintesc.
  • Tulburări de vorbire: bolnavul nu își mai găsește cuvintele, chiar pentru noțiuni simple – mi se mai întâmplă să uit cum le zice la unele chestii, dar ziceam că se cheamă „lapsus” 😀.
  • Tulburări ale funcțiilor de organizare a activităților zilnice, incapacitatea de a lua decizii – hm, asta cu deciziile e mai veche, mai mereu mi-a fost greu să iau decizii, mai ales în privința unor chestii personale, dar credeam că-i zice „nehotărâre”…
  • Probleme legate de gândirea abstractă, tulburări de calcul, dezorientare temporală și spațială, pierderea inițiativelor – la calcule oricum n-am fost niciodată bună, nici la matematici sau alte științe exacte.
  • False recunoașteri: la început dificultate în recunoașterea fizionomiilor cunoscute, urmată de identificări eronate, care pot provoca stări de anxietate – pe asta am pus-o întotdeauna pe seama faptului că, prin natura meseriei, cunosc așa de multă lume, încât mi-e imposibil să asociez fețele cu numele sau ocaziile în care ne-am întâlnit.

Oare ar fi cazul să mă îngrijorez? Am (doar) 41 de ani. Sau… Parcă atâta face 2011-1969 😀 Bine, încă n-am împlinit 42! Dacă încep să uit de acum am șanse mari la un fresh new start? :D. Voi cum stați cu memoria?

Tags: , , , ,

15 Responses to “Alzheimer” Subscribe

  1. GeorgeL 11/04/2011 at 22:07 #

    Specialistu’ cu ochelari zice ca astea sunt simptomele batranetii :D, nu ale lu’ Alzheimer. Cica tot un fel de dementza, dar ceva mai mentolata, adica mai light. Dupa simptomele prezentate, se pare ca suferiti de Alzheimer de mic copil, deci nu e o chestia naspa care s-a declansat acum. Cam atat pentru prima consultatie, care e moca. Urmatoarea e pe bani: mici, bere, floricele si manele :D. Cikalaka ciki cea!

    • Dollo 12/04/2011 at 09:41 #

      Lasa, ma, ca ma ajungeti si voi din urma 😛

  2. Freija 11/04/2011 at 22:18 #

    Q: Nepoate, cum il chema pe neamtu’ ala de imi tot ascunde ochelarii?
    A: Alzheimer, bunicule…..

  3. ady 11/04/2011 at 23:52 #

    la probleme de memorie si „lapsus-uri” eu mi-as controla mai intai tiroida, inainte sa ma gandesc la „neamtu”” ala. chiar am facut asa cand am avut probleme d-astea. s-a dovedit ca am avut o inspiratie buna.
    as lasa totusi un neurolog sa zica daca e cu „nemti”.

    • Dollo 12/04/2011 at 09:43 #

      Hm, tiroida?

      • ady 12/04/2011 at 10:09 #

        pai daca esti ingrijorata cu adevarat incepe cu ceva. si daca la cele de mai sus se adauga si oarece probleme de greutate (in sus sau in jos, care nu au explicatii pe masa/in frigider), palpitatii, transpiratie luata razna, senzatie de nod in gat, senzatii de frig sau cald cand restul lumii de vaieta de contrar sau macar nu cred ca temeperatura este excesiva in orice directie a termometrului, tulburari de somn, senzatie de oboseala si alte cateva chestii ti-as recomanda un control al tiroidei (41 e cam devreme pt menopauza, zic eu :)).
        e mea e in pioneze de la 15 ani si tot de atunci e pe tratament de intetinere. acu’ vreo 3 ani am avut o perioada cu niste „lapsus-uri” cumplite. da’ rau de tot. un control, un cearsaf de analize. s-a dovedit a fi fost o perioada de stres, la care tiroida mea in pioneze a reactionat mai ciudat. tratament si apoi am inceput sa ma suport si eu cand deschideam gura. nu ma mai opream la fiecare juma de propozitie ca nu gasesc cuvantul.
        sincer de asta mi-e teama cel mai mult. boli care sa ma afecteze (sau sa-mi afecteze familia) la mansarda. cu restul consider ca ma pot descurca.

        • Dollo 12/04/2011 at 10:26 #

          Hm, in simptomele enumerate de tine aici nu ma regasesc, dar uite ca m-ai pus pe ganduri si o sa ma caut. Eu aveam senzatia ca lucrurile astea sunt oarecum firesti pana intr-un moment…

  4. Gilbert 12/04/2011 at 06:33 #

    Aha! Deci, care va să zică, deja te faci că nu ne mai cunoşti…
    Ia bagă un reset şi ia-o de la capăt… Da’ ai grijă să nu „încarci” decât fişierele care trebuie 😉

  5. Gilbert 12/04/2011 at 06:35 #

    Dollo Reloaded. Viitorul sună bine! Hi, hi, hi!!!

    • Dollo 12/04/2011 at 09:43 #

      Da, suna bine mai ales cand nu-ti mai amintesti de unde vii si ce-ai facut sau de ce ai ajuns aici 🙂

  6. Adrian 12/04/2011 at 09:56 #

    Q: De ce e mai bine sa ai Alzheimer decat Parkinson?
    R: Pentru ca mai bine uiti ca nu ai platit berea decat sa o versi pe tine 🙂

    Hai Dollo, ca tot e bine, nu?

    • Dollo 12/04/2011 at 10:05 #

      Da, uitarea e buna si ea la ceva, dar am uitat la ce:)

  7. Escu 12/04/2011 at 15:40 #

    eu zic sa te duci la un medic..si sa vezi clar ce si cum…

  8. mircea 14/04/2011 at 05:32 #

    Fain articol! (chiar daca nu-mi mai aduc aminte despre ce era vorba). Mi-au placut si comentariile, mai ales ala cu… aaaa…

    • Dollo 14/04/2011 at 10:33 #

      😛

Leave a Reply

Oldies but goldies

Cum și-a arogat PSD un cinema de 3 milioane de euro din bani publici

poza-cinema-gloria-pro

Cinema Gloria, inaugurat și folosit doar de PSD deocamdată, nu are autorizație de securitate la incendii. ISU susține că nu poate amenda nici PSD, nici primăria, din cauza unor chichițe legislative. Totuși a amendat în același timp un cinematograf autorizat, închiriat de USR pentru un eveniment public.

Dacă-ți iubești copilul

adam si eva

Dacă s-ar face un referendum pentru introducerea în Constituție a dreptului de a fi tras de curent, probabil mi-ar fi greu s-o conving pe mama să nu meargă să voteze. Dar pentru ăsta din 6-7 octombrie nu a trebuit să-i explic că dragostea are forme atât de diverse, încât nu e treaba omului s-o înghesuie într-un tipar alb-negru

Ziua 7: Facerea de bine e ca recensământul fără CNP

Cuvantul recenzorului de la blocul meu

Azi am recenzat prin telefon o persoană care se afla la coadă la moaștele sfântului x. CNP-ul încă era facultativ.

Depre ziduri

pano

și oamenii care se încăpățânează să le construiască și să repete istorii de care omenirea ar trebui să se rușineze.

Fiecare moment dificil din istoria unei țări are nevoie de victime

mineriada

Ce or mai face oamenii ăia care au bătut la Mineriadă? Or fi bine, sănătoși, or avea copii, planuri, or fi mulțumiți de viața lor, de deciziile pe care le-au luat, or dormi liniștiți? Or face politică?

Megastructuri și mini-popoare

catedrala2

Cum ne privesc turiștii care ne vizitează Casa Poporului. Ce diferență e între uimirea lor și a noastră când le vizităm catedralele lor, vechi de secole. Și la ce ne ajută clădirile astea impunătoare pe noi, oamenii de rând.