Primiți cu pompierii?

Vă spuneam aici că mai mult de 70% din apelurile făcute de români la 112 sunt false. Aseară am asistat la unul dintre ele și mi-aș fi dorit să am o pușcă cu care să-i rezolv pe loc problemele existențiale ale idiotului care a sunat la 112 ca să se distreze. Cred că aceeași dorință or fi avut-o și pompierii, dacă nu cumva între timp au devenit imuni la astfel de situații.

Pe la zece seara au venit, cu sirenele în funcțiune, în alai, patru mașini de intervenție: două cisterne mari de pompieri, o dubiță mai mică, tot de pompieri, o salvare SMURD. Au blocat una din străduțele cu sens unic din cartier și s-au grăbit să ajungă la solicitant. Care n-a fost de găsit. Timp de zece minute pompierii au sunat la interfoane, au bătut la uși, au sunat înapoi în centrală ca să se asigure că n-au greșit adresa. Concluzia a tras-o pentru ei administratorul blocului, care după ce le-a spus că nu e niciun panou electric defect, nu arde nimic, le-a confirmat cu detașarea unuia care-și cunoaște vecinii: „v-au chemat la mișto, așa-i? Țeapă!”.

Pompierii și-au pus cuminți echipamentele la loc în mașini și au luat-o din loc. În urma lor au rămas niște băieți de cartier dezamăgiți că „nu s-a aruncat nimeni de la etaj” și niște gospodine care opinau că „sigur îl prinde pe ăla de a dat telefon, că acuma toate telefoanele sunt ascultate!”.

Trăim într-o țară cu 70% retardați cu telefon mobil, pe care probabil n-o să-i impresioneze niciodată chipurile unor pompieri care bat disperați la uși, noaptea, încercând să ajute. Pe ăștia o să-i satisfacă, însă, mereu, faptul că la chemarea lor tâmpă s-au deplasat patru mașini și o duzină de oameni, degeaba.

Și nu pot să nu mă întreb, totuși, dacă nu cumva acest alai nu e de multe ori supradimensionat, chiar și pentru cazurile reale. Acum câțiva ani am sunat și eu la 112 pentru că într-o noapte am văzut de la balcon cum a fost atacată o femeie în parcare. Am fost pasată de la 112 la poliția sector 3 și apoi din nou la nu știu ce operatoare, care mai avea puțin și mă întreba și ce număr am la pantofi, ca să se asigure că nu e un apel fals (pentru că femeia fiind în parcare, iar eu la balcon, nu eram crezută, probabil), iar în cele din urmă, după ce probabil au sunat mai mulți din cartier, care au văzut scena, ne-am pomenit, tot așa, cu două mașini de pompieri, o salvare și vreo câteva mașini de poliție. Femeia a fost luată de salvare, dar restul e clar că s-au deplasat degeaba. Plus că nu au nimerit din prima locul în care-i dirijasem (era într-un careu format din mai multe blocuri, și nu are o adresă anume această parcare) și s-au învârtit de vreo două ori pe lângă până când au nimerit-o.

Oare n-ar fi mai sigur ca atunci când apelează cineva 112 să fie ținut la telefon de operatoare până când ajunge alaiul la locul faptei? În felul ăsta să poată fi dirijată și echipa mai bine, iar reclamantul să fie cumva captiv în legătură cu sistemul. Poate că e o tâmpenie ce zic, dar m-au impresionat mult pompierii ăia de aseară care au venit de pomană în cartier. Nu zic numai că au pierdut timpul aici, când poate ar fi fost nevoie de ei în altă parte, dar dacă 70% din apelurile la care ajung ei sunt false, nu cumva e cam costisitor sistemul ăsta care consumă inutil 70% din resurse? Poate că o măsură pentru pedepsirea petrecăreților care sună aiurea la 112 ar fi tocmai asta, să-i pună să plătească 70% din bugetul sistemului dintr-un an. Dacă n-au bani/proprietăți, să-i bage la pușcărie. Acolo ar avea asigurate toate ajutoarele de care au nevoie, fără să mai sune la 112.

Etichete: , , , ,

15 comentarii la “Primiți cu pompierii?” Subscribe

 1. Béranger 16/04/2011 at 13:58 #

  Ai dreptate, dar oligofrenii aplică şi la noi procedurile din Vest, aşa proaste cum sunt ele. Acolo accentul de pune pe POMPIERI, fără de care nu se poate.

  Eram în 2009 într-un orăşel de lângă Salt Lake City (Sandy), unde un cetăţean s-a înecat într-un fast food, de era să dea colţul. Ăia, fireşte, sună la 911.

  Serviciile de asistenţă medicală de urgenţă fiind asigurate numai de pompieri (Sandy are staţie de pompieri, dar nu are staţie de ambulanţă, neexistând nici spital în localitate), cum au venit băieţii?

  DOUĂ CAMIOANE MARI DE POMPIERI, după care o ambulanţă de pompieri! Camioanele fiind de-alea cât China, fireşte că mergeau urlând cu 45 km/h, iar ambulanţa se ţinea după ele!

  Mintea proastă a americanului nu duce până la a-şi da seama că doar ambulanţa de pompieri trebuia trimisă, că nu era nici un incident, omul căzuse sub masă. Iar ambulanţa putea veni la locul faptei cu 100 km/h, nu cu 45 km/h.

  Prostia nu se opreşte aici. Unul din camioane era strict cu apă şi furtune, dar al doilea era aşa: jumătate cu furtune, târnăcoape, scule, şi jumătate cu paraphernalia pentru paramedics. Adică, a dracului chestie, cade unul sub masă şi nu ajunge o ambulanţă, mai trebuie ceva echipament medical înghesuit într-o jumătate de camion de 20 de tone!

  Lumea asta s-a tâmpit, îţi spun eu.

  • Dragos B 16/04/2011 at 15:14 #

   Pai au venit cu multa apa sa-i dea omului sa bea, sa-i plece nodul din gat… … … 🙂 🙁

  • Dollo 16/04/2011 at 21:38 #

   Mda, vorba lui Dragos, venisera cu furtunul ca sa-i scoata burgerul din gat. Nu stiu, ma gandesc ca or avea senzatia ca fiind asa, in alai, impresioneaza mai tare in trafic. Mai ales la noi unde nu se dau astia din calea salvarii nici de-ai dracu.

   • Béranger 16/04/2011 at 21:42 #

    Ba aş zice că voiau să-şi justifice joburile şi să poată tăia facturi mai mari.

    • Dollo 16/04/2011 at 21:47 #

     Crezi că sunt plătiți la intervenție?

     • Béranger 16/04/2011 at 21:50 #

      Probabil că da, dar nu mă gândesc doar la cetăţenii care intervin, mă gândesc la bugetul secţiei de pompieri şi la încărcarea lor – care dacă e mică, adio job.

 2. Gilbert 16/04/2011 at 18:50 #

  Deci, şi în est şi în vest avem suficienţi nebuni. De-o parte şi de alta…

 3. Béranger 16/04/2011 at 22:01 #

  Acum vreo 16 ani, cineva din Nevada îmi spunea că intervenţia unei ambulanţe se factura cu $600 – dacă nu eşti asigurat, plăteşti din buzunar. Pentru un camion de pompieri parcă era vorba de $2000-2500 per vehicul, dar asta nu ştiu cui se factura – ştiam că în unele oraşe americane există o taxă locală care ţine loc de „abonament-asigurare” la pompieri, dacă nu o plăteşti, plăteşti factura la fiecare intervenţie care e din cauza ta.

  • Dollo 16/04/2011 at 22:14 #

   Și serviciile de pompieri voluntari cum functionează, tot pe bani? Că ei parcă mai au si din ăștia. La noi e „serviciu comunitar” că suntem mai bogați ca americanii, stingem focul tuturor 😀

   • Béranger 16/04/2011 at 22:30 #

    Habar n-am, maică, ce-s eu, Mniezo?

 4. Ioana 17/04/2011 at 10:50 #

  Cretini in toata regula idiotii aia care nu au altceva de facut decat sa sune la salvare si aia de la salvare care nu gasesc adrese is si mai si. De ce nu il localizeaza pe idiotul care suna? Sau adresa la care sunt trimisi macar?

  In Franta Sécurité Sociale plateste si elicopterul care se deplaseaza sa ii salveze pe vacile care fac schi in afara pistelor – chestie ilegala, un zbor marunt cica costa cam 5-6000 de euro, bani blu din buzunarul contribuabilului. E, pe idiotii care fac asta i-as pune sa plateasca dublu pretul transportului, sau triplu si le-as si interzice accesul la piste un an de zile…

 5. blo 17/04/2011 at 21:47 #

  sora-mea are ca proprietar un judecator. un fost judecator – prieten cu el, s-a gandit intr-o zi sa verifice daca vine intr-adevar salvarea imediat daca o cheama.
  sora-mea tavalita de ras, imi explica cum ca mosul a primit amenda si contempla si posibilitatea catorva zile de arest pe tema asta, pentru ca se pare ca astora de la salvare nu le place sa se deplaseze degeaba.

  • Dollo 18/04/2011 at 09:40 #

   asta in Romania sau in alta parte?

 6. Miscellaneous 20/04/2011 at 03:06 #

  70% e un procent cam mare, din păcate. Ocupându-se de porcării în ponderea asta enormă, poate nici nu mai ajung să se ocupe cum trebuie de cele 30% chemări reale de ajutor. Mă întreb dacă mai există-n lume statistici de-astea, să vedem dacă ne întrece cineva-n prostie.

  • Dollo 20/04/2011 at 09:14 #

   Nu stiu daca suntem cei mai prosti din UE, dat fiind ca numarul 112 e valabil in toata uniunea. Or mai fi si altii, ca nu avem monopol pe prostie.

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

De ce picură în Casa Poporului

casa poporului senat

Un accident umed a fost descoperit ieri, pe Facebook, în Parlament. Pentru că am apucat s-o cunosc pe mama Casei Poporului înainte să moară, vă invit să citiți un text din care veți afla și voi cum e când se sparge o țeavă în Palat, cum intră zăpada în birouri iarna, de ce unii zic că ar fi nevoie de termopane noi, câtă apă, curent și nervi consumă Casa Poporului ca să fie ceea ce este: locul în care cei mai iubiți fii ai poporului muncesc zi de zi pentru propășirea noastră, a tutulor.

Raiul există și e în patrimoniul UNESCO

plitivice19

… sub numele de Parcul natural Plitvice, din Croația

Zen and the Art of Marcela Maintenance*

marcela

Calitatea service-urilor din București: prețuri europene, servicii făcute românește, pentru că „așa facem noi și n-am avut niciodată probleme”. Avatarurile unui șofer care se încăpățânează să citească manualul mașinii.

„Căpșunarii” care construiesc metroul din Drumul Taberei

Faur, Gheorghe și Vișovan în fața scutului cu care vor săpa tunelul de metrou

Au plecat de 10-20 de ani din țară, s-au specializat în săpat tuneluri în Spania sau Italia, și acum vin ca specialiști „străini”. Vestea proastă e că vor să plece înapoi. Sunt dezamăgiți că România nu a ajuns Europa din urmă cât timp ei au fost plecați.

Cum am fost jefuiți în Valparaiso

20180312_112948

Tâlhăriți de bagaje în piața centrală a celui mai vechi port sud-american, Valparaiso, orașul chilian de patrimoniu UNESCO.

Cât valorează un om? Dar după moarte?

sidonia cu geo bogza si miron

Cum am descoperit-o pe Sidonia Drăgușanu – scriitoare, ziarist freelancer în timpul războiului, activistă feministă, sfătuitoarea doamnelor, prietena domnilor – deși o uitase toată lumea, inclusiv Uniunea Scriitorilor