De ce am renunțat la Jacobs

Multinaționalele ambalează cafea, Coca Cola, piper sau ciocolată de calitate mai proastă pentru Europa de Est decât pentru Vest. Au descoperit slovacii

De ani de zile fac slalom printre pachetele de cafea din supermarket, căutându-le pe alea pe care nu scrie românește, ca să fiu sigură că găsesc înăuntru cafea și nu nechezol. Unul dintre brandurile la care am renunțat de ani de zile să mai sper, în România, e Jacobs. Cine a băut din Germania sau Austria, de exemplu, știe despre ce vorbesc. Aia de la noi nu e cafea!

Acum văd că s-au sesizat și alții, din Europa de Est, cum că marii producători ne faultează pe noi ăștia „noii membri UE”, tratându-ne așa cum merităm, ca pe niște fraieri. Asociația consumatorilor din Slovacia a descoperit că unii producători ambalează sub aceeași marcă produse cu conținut diferit pentru UE de est și restul UE. Asociația consumatorilor de la noi se luptă încă cu babele care vând lapte pe trotuare în piețe.


Studiul s-a făcut în: Germania, Austria, Cehia, Polonia, Slovacia, Ungaria, România și Bulgaria. Produsele verificate au fost; Coca-Cola, ciocolata Milka, piperul negru și roșu Kotanyi, cafeaua instant Nescafe Gold, boabele de cafea Jacobs Kronung și cafeaua Tchibo Espresso.

„Produsele de calitate mai scazuta au fost destinate <<noilor>> state membre ale UE. Produsele de calitate inferioara nu au fost niciodata plasate pe piata germana sau austriaca”, a declarat președintele Asociatiei consumatorilor din Slovacia, Miloš Lauko, la prezentarea anchetei, citat EurActiv.com

Numai Milka a ieșit identică în toate țările. În rest, până și piperul diferea în Bulgaria față de Austria, de exemplu. O responsabilă de la Kotany a explicat că de vină ar fi „loturile diferite de produse” sau perioade diferite de producție, de parcă ei n-ar fi auzit de rețetă în viața lor, ci lucrează după ureche.

Și Coca Cola cică ar avea alt gust. În Slovacia, Ungaria, Bulgaria și România conține izoglucoză făcută din porumb, mult mai ieftină decât zahărul tradițional (zaharoza), folosit pentru băuturile din Germania, Austria, Polonia și Republica Cehă. Pe mine una asta mă lasă rece, că nu beau așa ceva, dar reprezentantul Coca Cola Europa evident că a negat că s-ar fi abătut de la rețeta lor „pe care o respectă de 125 de ani în toată lumea”, cu mențiunea că și dacă folosesc alți îndulcitori în țări diferite, asta nu alterează rețeta. Sigur!

Responsabilii cu cafeaua Nescaffe, însă, au avut niște explicații și mai bune: cică diferă gusturile consumatorilor de la o țară la alta, unii o preferă mai prăjită, alții nu, și de aia nu ar fi la fel cafelele. Ăia de la Tchibo și Kraft Foods (care dețin Jacobs) n-au dorit să comenteze 😀

EurActiv zice că oficialii de la Bruxelles vor decide ce se va întâmpla în urma rezultatelor. Probabil că nimic, aș zice eu, că la ei ajung produsele alea bune.

Chestia asta cu calitatea scăzută a produselor destinate pieței estice e destul de veche, dar pare că nu se grăbea nimeni s-o demonstreze. În anii 90, într-un interviu acordat Curierului național, un importator de parfumuri de marcă spunea fix același lucru. Că un Kenzo sau un Bulgari cumpărat din România nu vor fi niciodată la fel ca alea de la Paris. Chiar dacă sunt făcute de aceeași fabrică sub aceeași marcă, și de multe ori sunt chiar mai scumpe aici. Și acolo producătorii au avut un soi de explicație, cum că reacția parfumului diferă de la o piele la alta sau că pentru anumite organisme (mai nespălate, probabil) parfumul trebuie să fie altfel. Mda, așa ne trebuie dacă ne comportăm ca niște maimuțe!

Via Beranger. Detalii găsiți aici în engleză și aici în română

Etichete: , , , , , ,

32 comentarii la “De ce am renunțat la Jacobs” Subscribe

  1. Béranger 15/04/2011 at 15:22 #

    Lasă asta. Jacobs Crionung suge pentru că suge. O cafea trebuie să aibă gust, dar fin, nu să aibă gust exagerat – sau de cafea arsă, cum e moda în State.

    Pă de altă parte, deşi e produs de Tchibo, găsesc cafeaua Davidoff Suprême destul de bună.

    Daaar, la juma de preţ şi pentru consumul zilnic, am ajuns să prefer (ptiu, drace!) cafeaua dă Carfur, sortimentul Pérou.

    • Dollo 15/04/2011 at 15:30 #

      Eu m-am stabilit de ceva timp la Lavazza, desi nici asta nu straluceste, dar e cel mai bun din ce am incercat la noi. Plus ca nu e ambalata p-aci.

      • Béranger 15/04/2011 at 15:33 #

        hehehe, Lavazza de România e mai proastă decât aia de Italia, indiferent că e ambalată la broscari.

      • marius georgescu 11/12/2012 at 13:07 #

        Ai incercat Dalmayr de la MEGAIMAGE ?

        • Dollo 11/12/2012 at 13:52 #

          E aia cu ambalaj auriu? parcă am băut dar nu m-a impresionat. Am rămas la Lavazza în ultimii ani

  2. Béranger 15/04/2011 at 15:32 #

    Cine e destul de bătrân, de cafegiu şi de perspicac, ar trebui să-şi amintească faptul că la un moment dat, cu ani în urmă, apăruse şi la noi un sortiment Jacobs în ambalaj de culoare galbenă, fabricat numai în Cehia, Jacobs Harmonie.

    Ăla era mild şi îmi plăcea, dar NU mai există!

    A nu se confunda cu Melitta Harmonie ori Tchibo Family. Era Jacobs Harmonie, dar s-a discontinuat. Oricum, a fost un produs de nişă, la vremea respectivă mă gândeam chiar că or fi cumpărat o marcă cehească de cafea şi-au rebrănduit-o ca un sortiment de Jacobs.

    Capitaliştii suge. Nici ei nu oferă poporului ceea ce poporul vrea.

    • Dollo 15/04/2011 at 15:35 #

      Cred că era în vremea când din Ungaria sau Iugoslavia parcă venea ciocolata aia demențială, cu alune întregi și lapte, „Africana”. A ținut minunea maximum un an cred, după care s-a stricat. Nu-mi amintesc însă de Jacobs-ul galben.

      • Adrian 15/04/2011 at 15:45 #

        Aaaaa, inca sufar dupa africana aia buna, cu alune mari in ea, avea un gust divin! Apoi au stricat-o cu un rahat de 2 lei…

        • Dollo 15/04/2011 at 16:14 #

          Partea proastă e că a rămas stricată 🙂

      • Béranger 15/04/2011 at 16:06 #

        Ei, în schimb eu nu ţin minte Africana aia autentică. Sigur s-a găsit şi prin Bucale?

        • Dollo 15/04/2011 at 16:12 #

          Da, s-a găsit prin anii 90, la început. Cred că a fost prima ciocolată bună pe care am mâncat-o eu vreodată.

  3. Mai Nimeni 15/04/2011 at 15:48 #

    In Nepal am regasit acelasi gust la Cola cu cel de aici. Sau poate, din cauza dorului de casa si a papilelor neantrenate, nu am sesizat diferenta.

    • Dollo 15/04/2011 at 16:13 #

      Pai nici nepalezii n-or prefera zahărul autentic, după cum zice domnul de la Coca Cola 😉

  4. Dragos B 16/04/2011 at 12:21 #

    Pe Africana o stiu din Ungaria, sigur. Am mai ciugulit si-nainte de ’90. Si nu se uita. 🙂 🙁

    • Dollo 16/04/2011 at 12:51 #

      În Ungaria o fi rămas la fel?

      • Béranger 16/04/2011 at 13:00 #

        Cum să nu. În Ungaria carnea încă se mai scoate de sub şeile cailor.

        Nu, serios, cu ce cap gândiţi voi? KRAFT Foods şi celelalte multinaţionale fut toate brandurile cumpărate! Ungaria ca atare nu mai există, ea este un pinion în angrenajul UE şi proprietatea mai multor multinaţionale.

        • xanaxdu 17/04/2011 at 02:28 #

          Pot confirma cu tarie ca Africana a disparut si din Ungaria. Daca ma gindesc bine, de 10 ani de cind sint aici, nu am intilnit-o niciodata pe rafturi.
          Cafea nu beau niciodata, dar pot spune ca pe mine socul dublelor standarde m-a lovit cind am baut Fanta de portocale (da, da, stiu ca e toxica) in Grecia in 1996, si mai recent in Cipru. Nu doar gustul e total diferit, dar si CULOAREA. Aia pentru membri UE mai vechi te duce cu gindul la portocala mult mai mult decit la chimicala…
          Ar mai fi, dupa experienta personala: samponul Pantene (desi comparatia intre tari poate fi afectata de duritatea apei), 7Up, si chiar si batoanele Mars…Dar inainte sa ii acuzam pe producatori de rea vointa, uneori ma intreb daca variatiile in calitate nu or fi si consecinta faptului ca la linia de productie din Romania s-o fi furind mult mai mult din componente…

          • Dollo 17/04/2011 at 10:13 #

            Ar putea fi si componenta umana de vina, dar nu toti au fabrici in Romania.

  5. Farfuridi 17/04/2011 at 23:17 #

    movenpick e o cafea buna pentru romania, la un pret decent. vreo 33-34 de lei punga de juma de kil. cat despre produsele de la noi, eu am incetat sa mai cumpar multe dupa ce-am citit etichetele, ca sa nu mai zic de comparatia cu cele similare de afara.
    un exemplu relevant de produs autohton: nu mai cumpar paine decat de 2-3 ori pe luna (in rest fac acasa), dupa ce-am am citit o eticheta de la Cora, unde vindeau paine cu xilina 😀 probabil voiau sa-ti anestezieze simturile sa nu mai detectezi afanatorii si amelioratorii 😀

    • Dollo 18/04/2011 at 09:26 #

      Da, da, xilina la Cora ca sa nu sesizezi căcatul de șoarece de la Carrefour :)) N-am vazut cafeaua asta, dar o s-o caut s-o incerc, merci de pont.

  6. nonick 14/06/2011 at 10:26 #

    Cafeaua Jacobs a fost buna pana cand i-au pus Alintaroma. De atunci e de kk.
    Am baut Sprite made in Ukraine acum cativa ani, avea punctul de pe ‘i ‘ cu o lamaie, era total altfel decat apa cu zahar si cu bule de la noi, mi-a adus aminte de doza de Sprite adusa din State si bauta pe vremea lui Ceausescu.
    Napolitanele Joe nu mai sunt ce-au fost de cand le-a luat Nestle, au devenit banale si seci. Inainte de achizitie erau super bune.

    • Ioana P 16/06/2011 at 11:52 #

      Beau enorm de multa cafea. Jacobs consumam pana acum … Era aproape imposibil ca papilele mele gustative sa nu observe diferenta dintre Jacobs-ul de acum 2 luni si cel pe care-l beau astazi … Nu stiu ce i-au facut, insa parca e fan uscat, carbonizat apoi, si ambalat. Are un gust oribil. Chiar si indulcita cu miere, zahar brun, asezonata cu putina lamaie sau putin lapte, gustul ingrozitor de cenusa se mentine … Jacobs cu Alintaroma e intr-adevar o prostie. Alintaroma = caca uscat, dat cu chimicale, ambalat si pus pe rafturi in hipermarketuri. Ce sa fac ? Am nevoie de un sortiment nou de CAFEA. Recomandari ?

  7. Daniel 21/06/2011 at 14:17 #

    Mie mi-a placut asta : „…Pe mine una asta mă lasă rece, că nu beau așa ceva,…..”, adica batem moneda doar pe ce ne doare desi relatarea inteleg ca vizeaza discriminarea consumatorului din Est, in general, fata de cel din Vest……

  8. Protozaur 10/11/2011 at 20:14 #

    Jacobs verde era buna cand a aparut pe la jumatea anilor 90, era importata. Apoi am invatat de la un domn, italian de felul lui, sa ma uit la ambalaj: exista cea importata 100%, si era si Jacobs verde ambalata la noi. Procedura era simpla, cam ca la banane: aduceau cafea vrac, boabe aproape coapte, le puneau intr-un vas maaaaaare in care se invartea un mestecau pana se prajeau boabele. Vorbim aici de sute de kg, da?
    si paznicul de noapte lua frumusel o galeata de cafea din vana aia si punea in loc…apa. Nu se vedea nimic dar gustul era total si complet futat.
    Apoi Coca Cola si Colgate au „recunoscut” ca au retete diferite pentru acelasi produs [chestie veche, nu mai stiu unde am citit o ancheta], ierarhizate in functie de costuri, de biznis plan, de profit urmarit in zona repsectiva

  9. Dragos B 11/11/2011 at 10:16 #

    Eu am renuntat pt ca si-au mutat productia de la Brasov, din Romania. La KJS ma refer. La fel cum am renuntat si la Coca-Cola (Pepsi are doua sau trei fabrici in Romania). Si la Colgate-Palmolive. Si la Nokia.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Mai tineti minte Pepsi-ul de pe vremuri? | Blog - 16/04/2011

    […] cafeaua solubila Amigo avea gust exceptional, ciocolata Africana si cafeaua Jacobs era asa cum zice Dollo si parca pina si cremwurstii erau mai buni. Un sceptic ar zice ca nimic nu mai e ca pe vremuri. […]

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Cum a distrus Oprescu o investiție de 14 milioane de euro, deturnând 5 milioane

oprescu_telegondola

Pentru o datorie de 5 milioane de euro a RATB către Metrorex, Primăria Capitalei preferă să arunce la coș o investiție de 14 milioane de euro, parte a unui proiect mai amplu, de 35 de milioane de euro, făcut din credite externe.

Secretul Rozaliei din Criţ: “Ne-a ferit Dumnezeu de emigrare aicea, că avem mult de lucru”

Minunata ciorba ardeleneasca a adunat Europa la aceasi masa

Cu timpul oamenii au constatat că activităţi pe care noi le considerăm plictisitoare, pentru că le facem zi de zi, pot fi vândute foarte bine străinilor, care nu le-au văzut niciodată

Depre ziduri

pano

și oamenii care se încăpățânează să le construiască și să repete istorii de care omenirea ar trebui să se rușineze.

Moartea iedului, mănânc și trăiesc

cioban-ied

Ciobanul mi-a zis să nu mă uit, că la ei femeile pleacă de acasă când se taie mieii. Am decis să nu-l ascult. Credeam că o să fiu mai tare ca Labiș și n-o să mai pot mânca după asta.

Nu există o legătură între creșterea avuției bisericii și calitatea vieții enoriașilor

oti

Interviu cu fondatorul Asociației Secular Umaniste din România, Atila Nyerges, despre religie, credință, știință și imoralitatea legăturii dintre biserică și politicieni, pe la spatele poporului prezumat credincios.

Ce înseamnă să fii cioban

cioban

În pofida unei potenţe proverbiale, datorată chipurile cărnii de oaie, ciobanii nu mai au căutare la fete, iar o viaţă de celibat şi mizerie la oi nu mai e pe placul tinerilor.