Am intrat și eu azi în rândul posesorilor de „portofel electronic”. Doamna de la chioșcul RATB de la Sfântul Gheorghe mi-a explicat cu convingere că „biletele, gata, și-au trăit traiul, s-au scos!” așa că mi-a dat un card. Cu mine i-a fost ușor, că știam de ceva vreme că se vor scoate biletele de hârtie, dar domnul din spatele meu a reacționat de parcă atunci afla că s-a instaurat prohibiția la bere și el nu apucase să-și facă provizii: „cum, nu mai sunt bileteee!!?”
Acuma, dincolo de afacerea care probabil că stă în spatele achiziției de cartoane de plastic, în loc de fâșii de hârtie (apropos, nu i-au mai făcut nimic directorului de la RATB că l-au prins că luase credit de la ăia cu care încheiase contractul pentru tramvaiele Siemens, nu?), mie mi se pare că modalitatea asta de a plăti călătoria e mai bună. Să vă explic:
– eu circul rar cu RATB, și de multe ori am preferat mersul pe jos pentru că n-am găsit un chioșc de bilete deschis;
– cardul îți permite să pui bani pe el și prin plată online (în curând înțeleg că se va putea și prin sms), deci nu mai depinzi de orarul chioșcurilor de bilete;
– odată încărcat cu bani poate fi folosit și pe RATB și la metrou.
– nu prea merge să păcălești sistemul, cum făceau unii cu biletele pe care le taxau doar un pic, cât să nu se vadă și a doua oară 😀 Cardul trebuie validat, adică de câte ori te urci în mașină îl arăți la validator până face ăla „piu” și-ți apare pe ecran că ți-a luat banul. Dacă nu îl validezi se cheamă că ești blatist.
Prin urmare, eu zic că e de bine. Sigur, e o afacere UTI, și asta, ca multe altele de prin țărișoară, pe care până la urmă primăria a plătit o pălărie de bani, și care încă nu funcționează la întreaga capacitate. Dar e încă un pas înainte.
A, și nici nu mi-a cerut datele când mi-a dat cardul, doar l-a încărcat cu suma cerută de mine și gata. Deci aviz paranoicilor care zic că vrea RATB-ul să le monitorizeze orice mișcare, când îi pune să valideze cardul în tramvai. „Vrea regia să aibă datele mele, să știe unde merg zi de zi, unde sunt ceas de ceas!” Vax! Nu știe, domnule, nici dracu, unde și de ce mergi cu RATB-ul. Mai degrabă ești monitorizat cu GPS-ul, cu telefonul mobil, cu iPad-ul etc.
Și, după ce am luat cardul, m-am urcat într-un tramvai, apoi în autobuzul 101. Am mers vreo zece stații cu el, de la Diham, până la Obor. Autobuzul era plin, dar în afară de piuitul de la validarea cardului meu și încă vreo două-trei n-am mai auzit niciunul, în niciuna dintre stații. Credeți că aveau toți abonament? 😀 Nu, erau blatiști!
Cu ocazia asta mi-am amintit de o întâmplare amuzantă, dacă n-ar fi fost tristă, de prin 2008. Despre care am scris aici. Dacă nu citiți asta, nu o să înțelegeți titlul de azi 🙂
baaai… imi vine sa le sparg sandramaua…am patit-o si eu de curand. chiar le-au scos de tot ?
De ce sa le spargi sandramaua?
Eu vad aici cat e de misto. Am un MetroCard pe care bag bani de la chiosc (la metro doar, nu sunt chioscuri in statiile de autobuz) sau din automat. Culmea, la 10 dolari sau mai mult primesc si un mic „bonus”. O calatorie e 2 dolari 25 de centi. Daca nu ai card, poti plati cu bani (monede exacte). Nu e indicat, ca pe card ai un transfer gratuit. Deci, iau busul din Queens si bag cardul. Imi ia 2 dolari, 25. Intru la metro si merge pe aceeasi plata. O plimbare deci ma costa 4 dolari 50 si nu e plimbare chiar scurta. In metrou, atat timp cat nu ies din vagauna, le schimb cum imi trebuie.
Avantaje? Nu se face blat, ca nu poti. ori bagi cartela, ori dai banii la intrarea in autobuz (la metrou nu se poate intra cu cash, deci ai card obligatoriu). E elegant si civilizat. Il incarci cand ai nevoie, ai cititoare la statiile de metrou sa vezi cati bani mai ai etc.
Urcatul pe la sofer si plata obligatorie cred ca ar fi si la noi solutia, din pacate banii pe mana soferului nu s-au dovedit o solutie buna in anii trecuti, la noi 🙁
Pai nu-s in mana lui, scuze de omisiune. Langa el este un automat care numara monedele pana ai 2,25 dolari si mai are o fanta in care bagi cardul, adca folosesti cardul. Soferul doar se holbeaza la tine ;D
Așa pățesc și eu… când văd că sunt singura care pontează biletul într-un tramvai plin… 😆
Ce mă enervează e că la un chioșc îți spune că încă mai merg biletele, până se termină, la altul că trebuie să treci musai… și e coada lungă de oameni să le explice exact și cum e… cu cardul definitiv, ăla cu 2-10 călătorii, ce plătești cât plătești la fiecare…
Bilete se mai gasesc la unele chioscuri, dar am senzatia ca ei vor sa descurajeze cumpararea, ca sa le elimine mai repede.
Blatul e un sport national al romanilor. Cu sau fara bilete, cu sau fara carduri, mereu vor exista „sportivi”. Multi.
Aia e problema, ca sunt multi. Ca blatisti sunt oriunde pe lume. Procentul face diferenta la noi
Băi, nu e aşa. Nu e bine. Nu fiţi tâmpiţi, nu tot ce-i high-tech şi complicat e musai mai bun. Nu în 2011.
În 2011, în New York City poţi plăti la şoferul autobuzului, cu fise (monede), băgând banii într-o cutie.
În 2011, în Bucureşti, s-a suit scroafa în copac.
Nu discut acum de corupţie, ş.a.m.d. Mai bine băgau dracului automate care să elibereze bilete în autobuz (cu monede, cu bancnote, cu cartelă, cum se poate), decât căcatul ăsta.
La nivelul populaţiei, impactul va fi terifiant. Cretinilor, România are o populaţie de octogenari, băăăăăăăăăăăăăăi! (New York-ul nu are, şi cu toate acestea…)
Populatia aia pensionara are gratuitate in Bucuresti, ca asa a votat consiliul general de vreo zece ani. Deci nu se mai incurca nimeni cu cardul dupa 65 de ani. Nici controlorii nu-i intreaba de sanatate.
Restul, daca ar vrea sa plateasca pentru ce primesc, ar putea sa foloseasca cardul, nu e asa o mare hight-tech-areală. Daca toti au telefon mobil, si au sigur, pot sa tasteze un numar, sa raspunda la el (asta stie sa faca si mama), inseamna ca se vor descurca sa si apropie cardul de validator si sa citeasca pe ecran ca i-au luat banii de pe el. Sau sa-si faca abonament si nu mai au treaba cu validatul.
Sigur ca un automat ar face mult mai bine, dar s-ar putea pune problema ca nici la automat nu stii sa umbli (unii nu se pricep). Automatul ar fi fost bun, de exemplu, si in parcari, ca sa nu mai plateasca primaria niste tanti care sa incaseze. Cu banii la sofer e mai greu. In Bucuresti a fost intr-o vreme, prin anii 90, si n-a fost tocmai bine. Nici soferii nu dadeau pe afara de cinste. Dar problema la noi nu e cum platesti, ci mentalitatea care nu te lasa sa platesti un leu ca sa ajungi unde ai treaba. Preferi sa nu platesti, pentru ca se poate. Si asta in conditiile in care oricum biletul ala e subventionat, ca daca ar trebui platit pretul real al calatoriei as mai intelege ca n-are lumea bani…
eu am card de vreo…………..2-3 ani, aproape de cand s-au bagat. la un moment dat aveam abonamente si ratb si metrou, acu’ am numa’ de metrou, ca circul rar cu ratb-ul. n-aveam nicio taina. sa vezi ce distractiv e la metrou, daca ai o geanta cu buzunar exterior mic, tii cardul in buzunar si doar plimbi geanta (cu zona buzunarului) pe langa validator. sau daca ai smecherie d-aia cu elastic pt cardul de acces la birou, il tii si p-asta tot acolo. pot sa pun pe el abonamente de toate felurile (inclusiv d-alea fractionate), calatorii separate, calatorii pt liniile expres, de toate.
spune-mi totusi si mie cum incarc on-line, pt suma pt calatorii tot de la chiosc o incarc. si desi pun o suma mai mare decat cea necesara pt calatoriile imediate m-am trezit seara, pe la cate o margine de bucuresti, nu mai aveam calatorii si chioscurile le mancase bau-bau. am facut blatul fara sa vreau. ca bani de taxi de la autostrada A1 pana in mihalache n-aveam, daca voiam sa fiu super-extra-mega corecta. si nici sa blochez o suma mai mare (10 calatorii, sa zicem) pe cardul asta n-am chef. ca poate fi o luna in care sa ma sui de doua ori in ratb.
Uite scrie aici cum se incarca online sau la ATM
daca atm-ul ala de bcr de langa mine permite chestia asta (mie asa mi se pare, din lista), diseara sunt acolo si va dau de veste.
Ok, buna idee cardul, dar pentru ce de-ai locului. Ce fac turistii sau cei intrecere in bucuresti pentru cateva zile, si ei isi fac card? am fost doar in 3 orase ale europei, nu vorbesc de toate, si aveau ambele variante. Nu mi se pare o idee buna ca au scos biletele. Automatele de bilete si reincarcare abonamente in schimb ar fi fost o idee mult mai buna.
Cred ca si turistul poate lua un card din asta, incarcat cu fix atatia bani cati vrei sa cheltui. Turistului cred ca ii e egal daca ia card sau bilet. Ba in capitalele alea europene eu stiu ca daca iti iei o cartela magnetica pe mai multe zile e mai avantajos decat sa cumperi o calatorie-doua. În cazul nostru, cardul are avantajul, totusi, ca poate fi valabil si la metrou si la RATB. Pana la urma e o chestie de obisnuinta, nu stiu de ce se face atata caz, daca vrei doar doua bilete,il incarci cu pretul a doua bilete…
Azi am vazut o reclama in metrou ca exista o optiune de a-ti incarca cardul automat cind suma de bani ramasa e mica. Adica daca mai ai putini bani isi trage singur din contul tau. Si nu te doare capul.
De New York vorbesc…
Si celui care zicea ca „sportivi” sint in toata lumea la facut blatul in autobuz, or fi, nu zic nu. Dar in New York sau Atlanta asta pare sport extrem.
He, he, pai aici nu cred ca ar exista romani care sa accepte sa li se traga bani direct din cont pentru plata transportului in comun. Mai bine blatul, deh 😉
Nu s-au scos de tot, mai gasesti, depinde cat de amabila e RATB-ista de la chiosc. 🙂 E bine cu portofelul asta. Da’ esti la inceput cu el. Sa te vad cand o sa-ti ia bani de doua ori pentru o calatorie. 😉