Urzici cu usturoi, hrean și mămăligă

Ca și ciulamaua, mâncarea de urzici nu se mănâncă de unul singur și nici rece. Ea se însoțește cu usturoi, hrean și o mămăligă aburindă, și se dă gata în familie. Dacă nu sunteți fani buruieni, și nici nu vă dă pe spate fierul din urzică, puteți doar să le savurați ca „pat” pentru niște ouă ochiuri sau pentru un creier pane, așa cum am făcut și noi.

Rețeta nu e deloc complicată, și nici nu durează prea mult. Mama a cumpărat de 5 lei urzici din piață, adică aproximativ o jumătate de kilogram. Teoretic ele se curăță de codițele mai bătrâne, dar merge și să le fierbeți cu tot cu codițe, dacă vă e teamă să nu vă urzicați. Mai există varianta ruperii codițelor cu mănuși. De altfel e recomandat să folosiți mănuși și atunci când le spălați în apă rece, înainte de fierbere.

***

În apa care clocotește puneți o linguriță de sare și o jumătate de linguriță de bicarbonat (asta e pentru păstrarea unei culori verzi, altfel urzicile se vor înegri prin fierbere și nu vor mai fi așa apetisante). Apoi aruncați și urzicile spălate, în oală. Le fierbeți un sfert de ceas, după care le scurgeți într-o strecurătoare, dar nu aruncați zeama.

***

Unii o beau, convinși că are vitamine și proprietăți de „subțiere a sângelui”. Așa zice mama că-i zicea mamaie. Alții se și spală pe cap cu zeama asta, cică face bine la păr. Mă rog, nu am încercat, nu știu ce să zic. Oricum o mică parte din zeamă vă va folosi un pic mai târziu, tot la prepararea mâncării, așa că e bine să păstrați măcar o cană.

***

După strecurare, urzicile se toacă mărunt, pe un fund, precum vinetele coapte înainte de a le face salată. Devenite acum o pastă, urzicile se freacă cu două linguri de făină, ca să se lege mai bine.

***

Apoi se pun într-o cratiță cu puțin ulei încins. Aici în cratița unde le căliți adăugați un polonic de zeamă rămasă de la fiert, pentru că altfel ele devin prea uscate și se întăresc de la făină. Mestecați des, ca să se omogenizeze. Se ține pe foc maximum zece minute, până când rezultatul devine păstos ca o ciulama. În timpul ăsta puteți să striviți usturoiul și să radeți hreanul (dar să și mestecați periodic în cratiță). Stingeți focul și lăsați un pic să se răcească, apoi adăugați usturoiul pisat (câțiva căței, striviți, cu sare).  Dacă adăugați usturoiul când urzicile încă fierb sunt șanse ca gustul usturoiului să se estompeze, din cauza temperaturii ridicate. De aia e bine să așteptați câteva minute după ce stingeți focul

***

După ce faceți și mămăliga, puneți urzicile pe o farfurie și presărați deasupra hrean ras. Înainte de a-l pune pe urzici, hreanul ras trebuie stropit cu oțet, ca să-i taie tăria.

La felul doi mama a făcut ciuperci umplute cu creier, și creier pane. Niște bunătăți, ceea ce vă doresc și vouă 🙂 Poftă bună.

Etichete: , , , ,

4 comentarii la “Urzici cu usturoi, hrean și mămăligă” Subscribe

  1. stoian simona 30/03/2012 at 19:39 #

    Arata f. bine aceste urzici cu usturoi si mamaliga .Cred ca sunt si gustoase.

  2. Doina p 02/04/2012 at 12:12 #

    Este cea mai buna si mai concreta reteta de urzici de pe net! Am cautat de am innebunit, deoarece restul retetelor erau cu ceapa( pe cautate si pe vazute!). Ceapa, sigur ca este buna in mancare, dar, in urzici nu-si are locul.Nu ies rele nici cu acea ceapa, dar este cu totul alt gust. Deci nu era ceeace cautam. Si iar, foarte bine descrisi pasii cu faina! Traditional! Felicitari!

    • Dollo 02/04/2012 at 15:35 #

      Doina, o să-i transmit felicitările tale mamei.

  3. gaby_d 02/04/2017 at 18:42 #

    Super bune! Saru’mana!

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

De ce picură în Casa Poporului

casa poporului senat

Un accident umed a fost descoperit ieri, pe Facebook, în Parlament. Pentru că am apucat s-o cunosc pe mama Casei Poporului înainte să moară, vă invit să citiți un text din care veți afla și voi cum e când se sparge o țeavă în Palat, cum intră zăpada în birouri iarna, de ce unii zic că ar fi nevoie de termopane noi, câtă apă, curent și nervi consumă Casa Poporului ca să fie ceea ce este: locul în care cei mai iubiți fii ai poporului muncesc zi de zi pentru propășirea noastră, a tutulor.

Cum s-a „optat” pentru ora de religie

scoala

Curtea Constituțională îți dă, dar nu-ți bagă și-n traistă. Motive pentru care peste 90% dintre părinți au făcut cereri ca să-și înscrie copiii la ora de religie.

Cum am fost jefuiți în Valparaiso

20180312_112948

Tâlhăriți de bagaje în piața centrală a celui mai vechi port sud-american, Valparaiso, orașul chilian de patrimoniu UNESCO.

Biblioteca națională s-a deschis, dar nu funcționează

Biblioteca Națională Samsung

Biblioteca te păcălește că-ți face legitimație online, dar nu ți-o face decât la sediu, îți zice pe site că are anumite cărți, dar în depozit ele nu există, și nu împrumută cărți acasă. Niciodată. Avem un sediu ultracentral și modern de 100 de milioane de euro, doar ca suport pentru o reclamă Samsung deocamdată.

Românul s-a născut poet, de aia e mai lent

casca

Când o lucrare unică intră pe mâinile unor muncitori români termenele contractuale devin opționale. Totul în România durează mai mult, zice spaniolul șef de șantier. Dar la final iese o operă brâncușiană, zice inginerul român

Pur și simplu Norvegia

16

Impresii de călătorie din Norvegia, încă o țară care nu suferă vreo comparație cu România.