Salată de fasole Jumbo

Boabe de fasole uriașe, castraveți acri, ceapă roșie și diverse verdețuri de prin casă. Sare și piper, după gust, și gata salata. La noapte deschideți ferestrele ca să simțiți adierea primăverii :)

O fi porcul cea mai bună legumă, dar nici o fasole nu e de lepădat. Cum mama ține post de câteva săptămâni, i s-a activat folderul de rețete de post din „computer” și numai pe alea le accesează până la Paște. Ieri a compus o salată cu boabe de fasole uriașe (Jumbo, dacă e să respectăm clasificarea creveților, de exemplu), castraveți acri, ceapă roșie și diverse verdețuri de prin casă. Rezultatul e sățios, iar dacă sunteți norocoși poate fi chiar… turbo 😉

Începeți de cu seară să puneți fasolea la înmuiat, într-o oală cu apă. A doua zi o puneți la fiert, și atunci când e aproape gata adăugați un morcov, un cartof, niște sare și o ceapă. Cartoful cică are talentul de a scoate gazele din boabe, înainte ca ele să se tranforme în… știți voi, și anume bășini. Trucul nu e garantat, dar nu costă nimic să-l încercați.

Când sunt toate fierte, scurgeți boabele și legumele de zeamă și le lăsați la răcit. Când sunt suficient de reci tăiați în feliuțe mici morcovul, apoi tocați mărunt o ceapă crudă (de preferat roșie, dar merge și albă), un castravete murat sau doi (în funcție de cât de acră vreți să fie salata și cât de multă fasole aveți – mama a fiert cam 300 de grame) și le amestecați pe toate cu boabele fierte de fasole. Cartoful și ceapa puse la fiert au avut doar rol adjuvant, pentru gust, nu se pun la salată.

Aspectul salatei e dat de dimensiunea boabelor, așa că e bine să căutați acest soi prin piețe. Se găsește și are cam același preț ca fasolea normală, adică e scumpă 🙂

Mama a mai pus și niște gogoșar murat tăiat mărunt, apoi a adăugat pătrunjel, busuioc uscat mărunțit, câteva frunzulițe de mentă proaspătă, și un pic de cimbru uscat. Sare și piper după gust. Unii adaugă și maioneză, dacă li se pare aiurea să alerge boabele prin farfurie (pentru că nu e nimic în salată care să le lege). Puteți stropi și cu un pic de ulei de măsline. Și gata salata! La noapte deschideți ferestrele ca să simțiți adierea primăverii 🙂

Etichete: , ,

No comments yet.

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Pe barba mea, poliția face ce vrea

barba

În era datelor biometrice, în care computerul face recunoașteri faciale chiar și sub burka, poliția română îi refuză unui bucureștean înnoirea permisului de conducere pentru că nu vrea să-și radă barba

Pedeapsa norvegiană, cum s-a ajuns la ajutor și n-au rămas la răzbunare

opera2

Zicătoare norvegiană: cu ce fel de fost deținut ai vrea să te întâlnești seara, pe o alee pustie? Aplicată în România, zicătoarea ar suna așa: cu ce fel de ziarist sau politician ai vrea să ai de-a face într-o campanie electorală?

Generaţia „Silicon Valley” de România, după 50 de ani

Politehnica Bucuresti, Falcultatea de Electronica si Telecomunicatii - Generatia 1960 - numai vise

Au absolvit în 1960 Politehnica. Erau 150. Mai târziu unii au emigrat și au ridicat cu creierele lor celebra Silicon Valley din California. Cei care au avut cu adevărat vână de aventurieri au rămas aici, în România. Acum mai sunt vreo 50.

Nu s-a furat, așa s-a votat. Și numărat

voturi2

Cum am fost observator la numărătoarea voturilor într-o secție de votare din București și mi-am revenit din iluziile cetățenești pe care le aveam.

Cum stăm cu moralitatea, noi ăștia educați în comunism

pionieri

Dacă e adevărat că predarea religiei în școli are rol de moralizare a maselor, atunci noi decrețeii, pionierii, șoimii patriei, de unde am învățat onoarea și moralitatea?

Sanssouci, casa de la țară a unui rege cool

pajiste

La 1740 oricine putea să intre pe domeniul lui Frederick cel mare al Prusiei, cu condiția să fi fost îmbrăcat corespunzător. Azi intrarea costă 19 euro și îți dezvăluie un colț de rai și o poveste frumoasă.