O fi porcul cea mai bună legumă, dar nici o fasole nu e de lepădat. Cum mama ține post de câteva săptămâni, i s-a activat folderul de rețete de post din „computer” și numai pe alea le accesează până la Paște. Ieri a compus o salată cu boabe de fasole uriașe (Jumbo, dacă e să respectăm clasificarea creveților, de exemplu), castraveți acri, ceapă roșie și diverse verdețuri de prin casă. Rezultatul e sățios, iar dacă sunteți norocoși poate fi chiar… turbo 😉
Începeți de cu seară să puneți fasolea la înmuiat, într-o oală cu apă. A doua zi o puneți la fiert, și atunci când e aproape gata adăugați un morcov, un cartof, niște sare și o ceapă. Cartoful cică are talentul de a scoate gazele din boabe, înainte ca ele să se tranforme în… știți voi, și anume bășini. Trucul nu e garantat, dar nu costă nimic să-l încercați.
Când sunt toate fierte, scurgeți boabele și legumele de zeamă și le lăsați la răcit. Când sunt suficient de reci tăiați în feliuțe mici morcovul, apoi tocați mărunt o ceapă crudă (de preferat roșie, dar merge și albă), un castravete murat sau doi (în funcție de cât de acră vreți să fie salata și cât de multă fasole aveți – mama a fiert cam 300 de grame) și le amestecați pe toate cu boabele fierte de fasole. Cartoful și ceapa puse la fiert au avut doar rol adjuvant, pentru gust, nu se pun la salată.
Aspectul salatei e dat de dimensiunea boabelor, așa că e bine să căutați acest soi prin piețe. Se găsește și are cam același preț ca fasolea normală, adică e scumpă 🙂
Mama a mai pus și niște gogoșar murat tăiat mărunt, apoi a adăugat pătrunjel, busuioc uscat mărunțit, câteva frunzulițe de mentă proaspătă, și un pic de cimbru uscat. Sare și piper după gust. Unii adaugă și maioneză, dacă li se pare aiurea să alerge boabele prin farfurie (pentru că nu e nimic în salată care să le lege). Puteți stropi și cu un pic de ulei de măsline. Și gata salata! La noapte deschideți ferestrele ca să simțiți adierea primăverii 🙂