Ziua căpățânii

În fiecare an, după Paște, în familia noastră există „ziua căpățânii”. Acea zi în care e musai să fie mai mulți la masă, ca să se devoreze căpățâna amărâtului sacrificat de Paște. A iedului, în cazul nostru, anul ăsta. Pentru că o prietenă a mamei a cumpărat jumătate de miel, dar nu gustă ritualul căpățânii, ne-a donat și jumătatea aferentă de la mielul ei, așa că a fost o căpățână jumate.

Procedura nu e complicată: căpățâna oricum se fierbe în ciorbă. Dacă faceți ciorbă. Iar cine cumpără miel cam face și ciorbă din el. În ziua cu pricina se încinge bine oala cu ciorbă, să clocotească zeama și să se înfierbânte căpățâna. Dacă nu e fierbinte riscați s-o mâncați cam sleită până o curățați de pe oase, și nu e bună.

Când considerați că s-a încălzit o scoateți pe o tavă sau un platou încăpător, unde o despicați și curățați tot ce e bun în ea: limbă, creier, cărniță de pe fălcuțe și ochii. Mama mănâncă și locașurile alea în care stau globii oculari (fără globi). Mie mi-e cam silă de ei, dar unora le place… Faceți operațiunea despicării cât e fierbinte, din același considerent, să nu ajungeți să se sleiască până o mâncați.

Înainte faceți un mujdei de usturoi în care amestecați ceva pastă de hrean (se găsește la piață gata făcută, nu trebuie să plângeți dând hrenul pe răzătoare). Când o să fie gata curățată căpățâna o să constatați că nu rămâne mare lucru pentru două persoane, să zicem. Așa e, dar există rezolvare. Puteți s-o însoțiți cu un pat de legume fierte (cartofi, morcovi și ce vă mai place) sau cu o salată verde de primăvară. Sau și cu una și cu alta. Indiferent de combinație, vă asigur că împreună cu usturoiul și hreanul o să fie delicioasă, și destul de sățioasă, dat fiind că are creier și limbă.

***

Eu una am amintiri bogate legate de ritualul căpățânii. Pentru că datează din copilăria mea. Într-un an știu că mi-au plăcut așa de mult dinții mielului, încât i-am cerut voie mamei să mă lase să-i păstrez într-un borcănel de medicamente. Mama s-a pus la mintea mea și m-a lăsat. După ceva timp, când deschideai cutiuța aia cu dinții, puțea a hoit. Până la urmă cred că mama mi i-a aruncat, fără să-mi ceară voie.

Altă amintire pe care o am despre căpățâna de oaie e din anii de foame din comunism, anii 80, când nu se găsea mai nimic în preajma Paștelui. A fost un an în care n-am avut nici măcar ouă. Însă la Obor, piața de suflet a mamei dintotdeauna, se găseau căpățâni de oaie. Nu știu de ce, pesemne că unde exporta Ceaușescu oile nu erau agreate și căpățânile. Habar n-am. Cert e că am făcut acel Paște, prin 86-87 cred, cu două căpățâni de oaie și multe legume. Un regal! 🙂

Așa că, dacă nu v-am convins cu rețeta, gândiți-vă măcar că pe vremea lui Ceaușescu era o delicatesă. Iar în Africa lumea moare de foame, așa că nu mai faceți nazuri… 🙂

Etichete: , , , ,

11 comentarii la “Ziua căpățânii” Subscribe

 1. Dragos B 29/04/2011 at 19:57 #

  Daca-n familia voastra asta pateste nevinovatul miel, imi dau seama cam ce l-ar astepta pe sarmanul sotz / ginere sau sotzie / nora in caz de… … …

  De aia e bine sa platesti un ‘scouter’ japonez…

  Macar sa ajungi intr-o familie care sa te-ngroape
  (nu chiar de viu). Voiam sa zic si de incinerare, dar si mielul, saracul, inca din cuptor a declansat poftele, patimile… … …

  🙂 🙂 🙂

  • Dollo 29/04/2011 at 20:04 #

   Ehe, nevinovatii soti au fost deja „fumati” :)) Pentru ca nu le placea capatana de miel, fireste 😛

 2. Farfuridi 01/05/2011 at 20:08 #

  stiu ca acum o sa par un super freak, asa cum ma considera si toata lumea din familia mea, de altfel. caci capatzana de miel din ciorba imi e rezervata mereu. toata lumea moare si invie cand eu mananc ochii limba, care mi se pare cele mai bune chestii din tot mielul. mai ales ochii 😀

  • Dollo 01/05/2011 at 20:27 #

   Hm, la ochi nu ma bag, dar pentru restul te aprob si te invidiez, de vreme ce o mananci singura pe toată 🙂

 3. Farfuridi 01/05/2011 at 20:08 #

  am uitat de creier :)))

 4. nunu 14/02/2012 at 15:30 #

  Am gasit intimplator posarea asta. Mi se pare oribil. Chiar daca este doar un fel, un „obicei” culinar, cum vrei sa-l numesti, mi se pare una din cele mai gretoase lucruri citite de mine pe net.

  • Lao 05/10/2019 at 19:17 #

   Bine zis, cum să mănânci așa ceva chiar de tine pregătit! În schimb poftă mare când cumperi preparate gen mezeluri, ce crezi că mănânci acolo? Fix asta, căpățâni și picioare de animale bine fierte! Poftă bună!

 5. Madian 03/02/2013 at 09:28 #

  Nu pot uita ritualul alor mei din dimineata Pastelui cand gaseam in oala capatana de miel ce astepta in apa rece.
  Dupa ce fierbea, ai mei parinti si sora-mea mancau tot din capatana asta, o scoteau pe un fund de lemn si o desfaceau in bucatile componente pe care le rodeau la sugeau, plescaiau si se mirau de cat de buna este.

  Nu am incercat niciodata. Poate din cauza asta nu mananc miel, nu stiu.

  • Dollo 03/02/2013 at 11:28 #

   Nu e timpul pierdut să încerci 🙂

 6. popescu 14/04/2017 at 18:53 #

  mujdeiul mai poate fi si din altceva? ( nu stiu, poate pastarnac…?)

 7. Liviu 26/05/2024 at 14:11 #

  Bravo Dollo,
  Ce bine că mai suntem de-adevăratelea, cu logică și sens normal și adevărat, și am experimentat bunătăți ! Savurez veridicitatea scrierilor tale și toate împărtășirile ! Mulțumesc frumos !

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Hai păpușă sexoasă, bagă!

primaria

Primele victime ale poziționării USR împotriva modificării Constituției sunt propriii consilieri generali din București, hărțuiți grobian de consilierii PSD pe tema „cuplurilor de același gen”. Famiglia tradițională PSD de la Primăria Capitalei îi hărțuiește pe copiii adoptați ai cuplului bisexual USR

Raiul există și e în patrimoniul UNESCO

plitivice19

… sub numele de Parcul natural Plitvice, din Croația

Restul de 60% e tăcere

deget

Portret colectiv al celor 60% absenți de la vot: Vine inspecția sanitară și o întreabă pe asistentă dacă anumite aparate de pe care trebuie să ia probe sunt dezinfectate. Asistenta zice că nu, că nu a avut timp. Inspectorul pune mâna pe soluție, dezinfectează aparatul, ia proba și pleacă mulțumit

Din Buenos Aires con mucho calor

eu

Zgomotos, fierbinte, cu iz de grătar și cu aromă de tango – Buenos Aires, orașul cu 13 milioane de oameni

Nu s-a furat, așa s-a votat. Și numărat

voturi2

Cum am fost observator la numărătoarea voturilor într-o secție de votare din București și mi-am revenit din iluziile cetățenești pe care le aveam.

„Bună, ce faci?!” – varianta nipono-americană cu happy end

gene-hitaki

Epstein și Kobayashi – Ce șanse erau ca un evreu și o japoneză, el economist, ea pictoriță, ambii trecuți de 60 de ani, să se întâlnească și să se iubească, în ditamai New York-ul?