În curtea Facultății de Medicină din București era ieri anunțul ăsta. Mare, lipit pe un coș de gunoi. Am sunat și eu, curioasă să aflu dacă totuși se mai face trafic cu așa ceva în ziua de azi. O voce blazată de femeie tabagistă mi-a zis că nu mai e de actualitate. Nasol. S-or fi terminat persoanele serioase. Și totuși, la ce mai folosește acum un buletin de București?
Acum vreo doi ani am făcut un articol pentru EVZ, despre Capitala care nu ne mai încape. Zicea un nene acolo că estimările Prefecturii arată că populația oficială a orașului aproape se dublează cu numărul celor veniți la muncă sau cu alte trebi, și care locuiesc efectiv în București, dar fără să fie înregistrați sau „înbuletinați”. Deci dacă aproape un milion de oameni trăiesc, locuiesc și muncesc bine merci în hulita Capitală, fără să aibă buletin de „capitalist”, flotant sau alte forme legale, la ce naiba i-ar trebui „unei persoane serioase” să plătească ca să-și facă buletin? Că nu-mi închipui că autorul afișului o făcea moka.
În timp ce unii zic că suntem cetățeni ai Europei, în urbea noastră dâmbovițeană pare că rămânem tot într-un cerc strâmt și aproape provincial de tributari unor hârtii fără valoare. A, dacă anunțul zicea că oferă permise de muncă în Europa civilizată, parcă-parcă m-aș mai fi entuziasmat, dar pentru un buletin de București, zău dacă pricep de ce să dai bani ca să-l ții în geantă.
Cei de la Medicina isi doresc toti sa faca rezidentiatul in Capitala, lucru lesne de inteles de ce. Cei care nu au prins locuri de rezident pe Bucuresti pot sa se transfere de unde sunt (ma rog, cu mici peripetii, dar intr-un final reusesc) in Capitala dar, desigur, trebuie sa aiba domiciliul aici ca sa poata obtine transferul. Deci inca e de actualitate filmul ala antic „Buletin de Bucuresti” 🙂
Păi la rezidențiat nu se mai dă examen? Îl faci în București doar pe bază de buletin?
Ba da Dollo, dai examen, dar sa zicem ca nu prinzi pe Bucuresti ci pe Timisoara, pentru ca pe Bucuresti e concurenta cea mai mare. Tu ai dreptul sa mergi la aia de la Timisoara si cu buletinul de Bucuresti in mana sa le ceri detasare sau transfer in Capitala pentru diferite motive, printre care cel mai usor de inteles este: nu am bani sa ma intretin in alt oras cu chirie pentru ca-s din Bucuresti unde stau la mama si la tata.
Ce chestie, n-as fi zis că mai funcționează scuza asta, atâta vreme cât mulți medici sau rezidenți preferă să plece afară decât să rămână în țară pe salariile astea mici. Deci asta e cumva alternativa, dacă nu prinzi ceva afară, măcar să cumperi un buletin de Capitală. Trist.
Pentru rezidenti nu e chiar asa usor sa plece, plus ca saracii inca mai spera….
@Adrian: Eu cunosc medicinisti care la repartitia din urma examenului de rezidentiat nu au prins locuri in Bucuresti, desi isi doreau lucrul acesta si ulterior s-au detasat/transferat in capitala (mai greu/mai usor in functie de centrul universitar care acorda transferul/detasarea), insa nu au avut nevoie de buletine de Bucuresti pentru a face asta. Si sincer nu cred ca am auzit pe nimeni care sa-si fi facut sau sa fi avut intentia sa-si faca buletin de Bucuresti ca sa-si creasca sansele de a ramane in capitala in rezidentiat. In schimb, absolventii unei facultati de stat care se angajeaza pentru prima data in sistemul bugetar (ceea ce se intampla pentru medicinistii care intra in rezidentiat), in termen de un an de zile de la momentul angajarii au posibilitatea de a obtine o prima din partea statului daca locul de munca se afla la cel putin 50 Km de domiciliul stabil (adica cel din buletin) si daca isi fac mutatie in localitatea unde exista locul de munca. Eu mi-am facut buletin de Bucuresti in acest scop. Prima e o suma modesta, iar birocratia ii face pe multi sa renunte, dar daca esti perseverent chiar poti obtine banii aceia.
Alina, stii f. bine ca trebuie sa aduci niste motive pentru care ceri detasarea. Cele care „trec” cel mai usor sunt cele sociale, pentru ca stim cu totii cat de greu o duc rezidentii in .ro. Si aici e la latitudinea profesorului coordonator din centru unde esti daca ti-o da sau nu. Prin urmare e bine sa te blindezi cu cat mai multe motive la dosar.
Si da, ai dreptate cu punctul 2, mai e vorba si de acea prima 🙂
Măi, măi, uite cum faceți voi rezidenții averi pe seama slăbiciunilor statului 😛
Dollo, nu doar rezidentii dupa cum bine observi, ci si altii pe langa…gen persoana pe care ai sunat-o 😛
Corect, dar dacă n-ar fi deja nevoia creată, cererea cum s-ar zice, n-ar apărea nici oferta. Deci mai întâi cred că au fost rezidenții în căutare de soluții, apoi au apărut și întreprinzătorii. Ca să nu le spunem oportuniști :))
de ce mi-ar trebui buletin de bucuresti:
1. sa votez presedintele fara a fi nevoie sa ma duc acasa in provincie. data trecuta n-am reusit sa votez pentru ca centrele speciale era niste cozi de nu poti sa-ti inchipui. am stat la vreo 2.
revin cand pot sa mai scriu. 🙂
sa revin. iti mai trebuie si la posta sa ridici un pachet. nu toata lumea are bani de curierat privat care-ti aduce pachetu’ si pe luna daca acolo il ceri. sau nu toata lumea vireaza prin curier (sau n-o facea la un moment dat :))
sau sa ridici o recomandata.
sa mai discutam de CI furat/pierdut si n-ai cum s-ajungi la iasi/caracal/constanta/oradea/ sau mai stiu eu unde si sa stai suficient inca sa-ti faci un nou CI. si asta iti cam trebuie cam peste tot, de la plata ratelor, pana la……. multe.
sau vrei o factura detaliata la telefonul fix de la adresa unde stai efectiv. (ma rog, nu se mai poarta, but i’ve been there; noroc c-aveam contract si „”flotant”).
poate in ultimii ani chestiunea nu mai e chiar atat de arzatoare, dar acu’ niste ani 7-8-10, mi-ar fi prins bine un buletin de bucuresti.
aaaaaa, daca voiai sa te inscrii pe liste pt locuinta ANL iti trebuia viza de flotant si contract de locatiune. been there too. n-am avut. d-aia am rate azi. 🙂
plus, medicul de familie. un medic oarecare, nu toti ne permitem 100-200 lei consultul la clinica privata la fiecare raceala amarata si nu prea e o afacere automedicatia. nu intotdeauna. iar medicu’ de familie e acolo unde ti-e domiciliul.
dintre toate, faza cu votatul ramane valabila oricand, oricati bani ai avea si oricat ar evolua tehnologia. . aveau 1 sau poate 2 stampile d-alea cu „votat” pentru niste cozi mai mari ca alea de la 3 ierarhi/patriarhie de Sf. Paraschiva sau alt sfant cu moaste. inca nu mi-a trecut ofuscare.
si asa, ca chestie ca tot vorbesc de voatare, si noi, astia din provincie, locuim in bucuresti, devine casa noastra. de ce putea si noi participa la luarea deciziilor aici, si nu in provincie la noi pe unde nu mai stim nimic.?!
Păi eu sunt pentru, să aibă toată lumea care dorește 🙂 Întrebarea era dacă mai valorează ceva azi, de ajung unii să pună afișe pe tema asta…? Și am aflat că valorează, totuși ceva
https://www.youtube.com/watch?v=kDKLbzEB37U