Placintă cu spanac

Ăsta a fost mesajul culinar de întâmpinare al mamei pentru revenirea mea pe pământuri natale. Poate să însemne și un soi de interogație, gen „ce mare spanac ai făcut acolo?”, dar în esență e totuși o plăcintă al naibi de gustoasă, pe care am pus limba prima dată în Grecia, acum mulți-mulți ani.

Atunci i-am povestit mamei cum a fost plăcinta aia, și cum zisese grecoaica că se face, și mamei nu prea i-a ieșit. Trebuie să recunosc că nici acum n-a fost fix ca aia grecească, deci trebuie că mesajul meu a fost pe undeva distorsionat. Sau grecoaica nu mi-a spus și secretul 😉 De data asta rețeta am primit-o de la soția lui Andrei, care m-a servit cu așa ceva înainte să le vizitez grădina. Și la ea era altfel ca la mama…

În principiu rețeta e cam așa:

3 kg de spanac, un kg de brânză grasă (de capră, sau feta), 6-8 ouă, o ceapă-două, foi de plăcintă cumpărate.

Mama a curățat spanacul și a avut curiozitatea să-l cântărească, să vadă cât a mai rămas. Nici două kg. Așa că a completat cu câteva legături de leurdă. A călit apoi totul în ceva ulei în care tocase ceapa înainte. Spanacul lasă foarte multă apă la călit, și ca să nu-l faceți terci, totuși, e bine să-l luați de pe foc înainte de a se fleșcăi de tot, și să-l scurgeți de zeamă. Îl lăsați un pic la răcit înainte de a-l amesteca cu brânza și ouăle.

Brânza fărâmițată se amestecă cu ouăle bătute, și toate se completează cu spanacul călit. Pasta asta se rulează în foile de plăcintă, ca niște burlane, se așează în tava de plăcintă și se dau la cuptor. Teoretic cam asta e procedura. Acuma, cum o să vă iasă vouă n-am nici cea mai vagă idee. Constat că mamei îi iese de fiecare dată altfel. Drept e că și asta de acum e foarte gustoasă, ca o ruladă vegetală. Are gust de spanac, un iz de usturoi (de la leurdă) și aroma aia untoasă de brânză de capră. Dar tot nu e ca aia grecească. Uof!

Etichete: , , ,

5 comentarii la “Placintă cu spanac” Subscribe

  1. ady 11/05/2011 at 11:23 #

    foile de placinta sunt d-alea subtiri, sau aluat de foietaj?
    daca sunt de placinta, subtiri, reteta prevede ungere cu ulei sau altceva?
    merci de idee. am niste spanac congelat (pus de mine persoanal, primavara trecuta) si nu stiam ce sa fac cu el.

    • Dollo 11/05/2011 at 15:43 #

      Cele folosite de mama sunt subțiri, dar se face si cu foietaj. Si ea de regula le unge cu ceva ulei, dar nu prea mult ca oricum umplutura e destul de uleioasa de la branza si spanacul calit. Succes! Să-mi zici cum ți-a ieșit 🙂

  2. ady 12/05/2011 at 10:25 #

    a fost delicioasa. eu am pus un pic de nucsoara si tarhon la spanac (asa scria pe lista mea de pe frigider pt mancaruri si condimente) si o idee de piper, plus juma’ de borcanel de smantana la amestecul de ou si branza (smantana aia freca menta prin firgider si mi s-a parut ca ar merge). persoane care nu tin dieta de la mine de la birou au zis ca-s fraiera ca mai stau pe salar si ca ar trebui sa-mi deschid patiserie. 🙂 merci de reteta.
    daca te intereseaza, am o carte cu retete grecesti, adusa de la mama ei din grecia (e in romana, grecii se pricep sa-si atraga turistii :)), poate reteta de acolo va fi mai asemanatoare cu ce ai mancat in grecia.

    • Dollo 12/05/2011 at 10:35 #

      Mă bucur că ți-a plăcut și că ai făcut „victime” cu ea la job 🙂 Nu a ieșit prea zemoasă și cu smântâna? Că asta e principala chestie pe care o constat eu la plăcintele mamei, că sunt prea umede. Ale grecoaicei erau cumva mai uscate. Parcă. Ar fi interesant ce zice în cartea ta la plăcinta asta. Poți să verifici?

      • ady 12/05/2011 at 12:26 #

        nu, nu a iesit zemoasa, dar a fost si o smantana grasa (30%) si putina, juma’ de borcanel d-ala mic de 125 g.
        eu prefer o idee mai umeda. adica sa nu fie foile alea ultra-crocante si uscate, sa se faramiteaza si ma umplu de firimituri. (detest firimiturile de foietaj).
        a iesit numa’ bine, nici prea prea, nici foarte foarte.
        verfic diseara ce zice cartea.

Lasă un comentariu

Anunță-mă prin email când apar comentarii noi.
Te poti abona si fara sa comentezi.

Oldies but goldies

Restul de 60% e tăcere

deget

Portret colectiv al celor 60% absenți de la vot: Vine inspecția sanitară și o întreabă pe asistentă dacă anumite aparate de pe care trebuie să ia probe sunt dezinfectate. Asistenta zice că nu, că nu a avut timp. Inspectorul pune mâna pe soluție, dezinfectează aparatul, ia proba și pleacă mulțumit

Din câte încercări reușește un nevăzător să intre la metrou

florin georgescu metrou2

Din cel puțin două, la fel ca noi ăștia care nu nimerim să băgăm cartela cum trebuie în noii turnicheți. Asta de când s-a lansat aplicația gratuită Tandem acces, care le permite nevăzătorilor să folosească metroul ca toată lumea

Epoca post adevăr, UE ține presa de mână și o încurajează să meargă spre lumină

eu-oficials

Jurnaliști europeni cer Comisiei Europene să-i apere de bogați, de politicieni și de ura cititorilor. UE știe că moartea presei = sfârșitul democrației, dar habar n-are ce e de făcut nici pentru salvarea uniunii, nici a presei.

Strâns uniți în jurul SRI, întru salvarea planetară a Internetului

dumbrava-cosmoiu

Cum se derulează o ședință în Parlamentul României, în care SRI încearcă și reușește să impună o lege abuzivă, iar deputații se fac că se opun.

Fatalismul mioritic se tratează cu drujba

diana

Vă mai amintiți că în Drumul Taberei începuse construcția unei noi linii de metrou? Asta e povestea oamenilor care i-au împins liniile și peroanele mai pe mijlocul bulevardului, ca să nu le afecteze pomii.

Moarte chiaburilor din sănătate!

Rares Nechifor, embolizare uterina

Care n-a plecat din țară până acum – ca să se trateze sau să profeseze într-un sistem civilizat – e invitat s-o facă de la 1 martie 2013. România nu-și permite să mai încurajeze existența unei alternative private în sănătate.