Placintă cu spanac

Ăsta a fost mesajul culinar de întâmpinare al mamei pentru revenirea mea pe pământuri natale. Poate să însemne și un soi de interogație, gen „ce mare spanac ai făcut acolo?”, dar în esență e totuși o plăcintă al naibi de gustoasă, pe care am pus limba prima dată în Grecia, acum mulți-mulți ani.

Atunci i-am povestit mamei cum a fost plăcinta aia, și cum zisese grecoaica că se face, și mamei nu prea i-a ieșit. Trebuie să recunosc că nici acum n-a fost fix ca aia grecească, deci trebuie că mesajul meu a fost pe undeva distorsionat. Sau grecoaica nu mi-a spus și secretul 😉 De data asta rețeta am primit-o de la soția lui Andrei, care m-a servit cu așa ceva înainte să le vizitez grădina. Și la ea era altfel ca la mama…

În principiu rețeta e cam așa:

3 kg de spanac, un kg de brânză grasă (de capră, sau feta), 6-8 ouă, o ceapă-două, foi de plăcintă cumpărate.

Mama a curățat spanacul și a avut curiozitatea să-l cântărească, să vadă cât a mai rămas. Nici două kg. Așa că a completat cu câteva legături de leurdă. A călit apoi totul în ceva ulei în care tocase ceapa înainte. Spanacul lasă foarte multă apă la călit, și ca să nu-l faceți terci, totuși, e bine să-l luați de pe foc înainte de a se fleșcăi de tot, și să-l scurgeți de zeamă. Îl lăsați un pic la răcit înainte de a-l amesteca cu brânza și ouăle.

Brânza fărâmițată se amestecă cu ouăle bătute, și toate se completează cu spanacul călit. Pasta asta se rulează în foile de plăcintă, ca niște burlane, se așează în tava de plăcintă și se dau la cuptor. Teoretic cam asta e procedura. Acuma, cum o să vă iasă vouă n-am nici cea mai vagă idee. Constat că mamei îi iese de fiecare dată altfel. Drept e că și asta de acum e foarte gustoasă, ca o ruladă vegetală. Are gust de spanac, un iz de usturoi (de la leurdă) și aroma aia untoasă de brânză de capră. Dar tot nu e ca aia grecească. Uof!

Tags: , , ,

5 Responses to “Placintă cu spanac” Subscribe

  1. ady 11/05/2011 at 11:23 #

    foile de placinta sunt d-alea subtiri, sau aluat de foietaj?
    daca sunt de placinta, subtiri, reteta prevede ungere cu ulei sau altceva?
    merci de idee. am niste spanac congelat (pus de mine persoanal, primavara trecuta) si nu stiam ce sa fac cu el.

    • Dollo 11/05/2011 at 15:43 #

      Cele folosite de mama sunt subțiri, dar se face si cu foietaj. Si ea de regula le unge cu ceva ulei, dar nu prea mult ca oricum umplutura e destul de uleioasa de la branza si spanacul calit. Succes! Să-mi zici cum ți-a ieșit 🙂

  2. ady 12/05/2011 at 10:25 #

    a fost delicioasa. eu am pus un pic de nucsoara si tarhon la spanac (asa scria pe lista mea de pe frigider pt mancaruri si condimente) si o idee de piper, plus juma’ de borcanel de smantana la amestecul de ou si branza (smantana aia freca menta prin firgider si mi s-a parut ca ar merge). persoane care nu tin dieta de la mine de la birou au zis ca-s fraiera ca mai stau pe salar si ca ar trebui sa-mi deschid patiserie. 🙂 merci de reteta.
    daca te intereseaza, am o carte cu retete grecesti, adusa de la mama ei din grecia (e in romana, grecii se pricep sa-si atraga turistii :)), poate reteta de acolo va fi mai asemanatoare cu ce ai mancat in grecia.

    • Dollo 12/05/2011 at 10:35 #

      Mă bucur că ți-a plăcut și că ai făcut „victime” cu ea la job 🙂 Nu a ieșit prea zemoasă și cu smântâna? Că asta e principala chestie pe care o constat eu la plăcintele mamei, că sunt prea umede. Ale grecoaicei erau cumva mai uscate. Parcă. Ar fi interesant ce zice în cartea ta la plăcinta asta. Poți să verifici?

      • ady 12/05/2011 at 12:26 #

        nu, nu a iesit zemoasa, dar a fost si o smantana grasa (30%) si putina, juma’ de borcanel d-ala mic de 125 g.
        eu prefer o idee mai umeda. adica sa nu fie foile alea ultra-crocante si uscate, sa se faramiteaza si ma umplu de firimituri. (detest firimiturile de foietaj).
        a iesit numa’ bine, nici prea prea, nici foarte foarte.
        verfic diseara ce zice cartea.

Leave a Reply

Oldies but goldies

Cât ne-a costat înflorirea sectorului 3, în campania electorală 2016

begonia1

Primarul Negoiță a cumpărat gazon la preț dublu față de piață, apoi l-a tăiat și aruncat ca să planteze în loc begonii. Cât au costat ele și de ce primarul refuză să spună?

De unde ne informăm în epoca dezinformării

informare

Câteva metode de informare alternativă și de verificare a știrilor, pentru aceia debusolați și preocupați să nu se lase manipulați de presă.

Prezență inedită a lui Budha la răstignirea lui Iisus la București

soldati-jandarmi

Un Pilat din Pont grăsuț și chel a stârnit polemici în rândul audienței de la răstignirea lui Iisus – ediția 2014

De ce țin oamenii cu PSD

flyere

Deoarece în multe județe e cel mai mare angajator. Pe banii noștri, baronii PSD patronează instituții de stat supradimensionate cu angajați fictivi care muncesc în realitate pentru partid. Înțelegeți de ce se oftică Dragnea că el e singurul fraier judecat pentru o astfel de faptă pe care o practică cu succes toți colegii lui în continuare?

Când și de ce s-au dat ultimele amnistii în Europa

oug_gratiere-curcan

De la Ceaușescu, în 1988, care voia să fie iubit, la Vaclav Klaus, în 2013, care a vrut să scape niște corupți, Europa a trecut prin mai multe aministii și grațieri colective. Președinții care le-au dat nu s-au bucurat, însă, de simpatia populară.

Restul de 60% e tăcere

deget

Portret colectiv al celor 60% absenți de la vot: Vine inspecția sanitară și o întreabă pe asistentă dacă anumite aparate de pe care trebuie să ia probe sunt dezinfectate. Asistenta zice că nu, că nu a avut timp. Inspectorul pune mâna pe soluție, dezinfectează aparatul, ia proba și pleacă mulțumit