Sfârșitul lumii a scumpit acatistele

La biserică în general acatistele sunt însoțite de o sumă de bani lăsată la latitudinea credinciosului. Fiecare lipește de biletul religios un bilet bancar care poate fi de la 1-2 lei în sus. Cum la biserica din cartier de la mama au ajuns să slujească trei popi în același timp, toate tarifele practicate acolo au sărit în aer, pentru că „prada” trebuie împărțită la trei. Un acatist costă minim 10 lei.

Ieri am petrecut sfârșitul lumii la mama. A fost ziua ei de nume, și dacă tot era să se sfârșească omenirea, cum putea să se întâmple mai bine la noi în familie dacă nu cu masa plină? 🙂 N-au fost chestii elaborate, doar un meniu de primăvară, despre care v-am mai povestit și anul trecut pe vremea asta: mici cu cartofi noi.

Ca după orice masă copioasă, se cuvenea și o discuție pioasă. Așa am ajuns la indignarea mamei vis a vis de scumpirile apocaliptice operate de cei trei popi de la biserica ei, în mercurialul iertării păcatelor.

Iată cum s-au petrecut lucrurile:

Fata care stă la mama (viitoarea asistentă medicală despre care vă povestisem aici, că nu știe să deschidă alt site în afară de Google), a avansat de la statutul de căutătoare de loc de muncă, la cel de potențială viitoare noră, aflată la cuțite cu soacra. Cum soacra nu le are nici măcar cu Google, ci mai degrabă cu „farmecele”, blestemele și alte ritualuri practicate de soacre pentru îndepărtat femeile rele de băieții lor buni, viitoarea noastră asistentă s-a văzut nevoită să lupte și ea pe frontul ăsta, cu armele „magiei albe”. Adică cu ale bisericii. Așa că, înainte de Apocalipsă, a mers la biserica de lângă bloc să plătească un acatist, în care a zis „de bine” de soacră-sa. Numai că, dacă n-ai job în ziua de azi e cam greu să tratezi și cu biserica, pentru că și mântuirea costă, nu e gratis, iar facerea de bine la dușmani și mai și. Prin urmare, fata a aflat cu stupoare că nu-i ajung banii ca să plătească „rugăciunea pentru soacră” la biserica respectivă, care-i cerea minim 10 lei/una bucată acatist.

Dacă n-ar fi fost mama să-mi explice situația aș fi zis că ăsta e prețul corect al delegării popii ca să zică ce vrei tu în altar. Dar cică nu e așa. La orice altă biserică (sau la majoritatea) acatistele sunt însoțite de o sumă de bani lăsată la latitudinea credinciosului. Pe sănătosul principiu comunist „de la fiecare după puteri, fiecăruia după nevoi”. Adică fiecare lipește de biletul religios un bilet bancar care poate fi de la 1-2 lei în sus.

Cum la biserica din cartier de la mama au ajuns să slujească trei popi, toate tarifele practicate acolo au sărit în aer, pentru că „prada” trebuie împărțită la trei. Mama se teme că în curând nu va mai putea să meargă acolo nici măcar cu colivă, pentru că se va pune o taxă minimă și pe aia.

Îmbucurător este faptul că până la urmă viitoarea asistentă medicală nu s-a lăsat descurajată de tariful maximal practicat de biserica de proximitate și a mers la una mai departe, unde a rezolvat totuși nevoia cu numai 5 lei.

O să vă țin la curent dacă i-a fost de folos procedura, dar până atunci, în caz că vă veți grăbi s-o condamnați pe biata fată, aflați că face parte dintr-un grup majoritar de cetățeni ai Capitalei.

Să aruncăm o privire pe un sondaj făcut de Facultatea de Științe Politice București, cu privire la banii adunați de bisericile din Capitală în ultimul an. An de criză.

„Datele privind sumele date la biserică (indiferent de religia împărtăşită) arătă, prin comparaţie cu rezultatele din anul anterior o creştere pentru toate variantele de răspuns valide. Astfel procentul celor care declară că au dat la biserică sume mai mici sau egale cu 50 Ron creşte de la 25% în 2010 la 33% în 2011, procentul celor care au dat între 51-100 ron creşte de la 5 la10%, se triplează procentul celor care declară că au dat între 100-500 ron, de la 3% la 9%, iar cei care declară că au dat mai mult de 500 ron cresc de la 1 la 2%. Menţionăm totodată că procentul celor care declară că nu au oferit nimic a crescut de la 3% la 12%. Toate aceste creşteri procentuale vin pe fondul creşterii disponibilităţii populaţiei de a aborda acest subiect, procentul celor care nu răspund la această întrebare fiind în scădere, de la 67% în 2010, la 34% în 2011” – „Cartografierea socială a Bucureștiului”, Facultatea de Științe Politice, Catedra de Sociologie-2011.

Și da, ați ghicit, cea mai mare parte a banilor se adună la negru. Bani negri pentru magie albă.

Tags: , ,

2 Responses to “Sfârșitul lumii a scumpit acatistele” Subscribe

  1. spufi 25/05/2011 at 11:19 #

    pai si sa nu dai cu basca-n ei de credinciosi?

  2. adrian 08/07/2011 at 23:51 #

    va rog sa ma credeti ca generalizati cazuri particulare, stiu biserici unde parintii nu primesc nici un fel de bani… ganditi-va bine ca sar putea sa gresiti daca scrieti ce ati scris.biserica nu e chiar asa cum ati descriso…

Leave a Reply

Oldies but goldies

Raiul există și e în patrimoniul UNESCO

plitivice19

… sub numele de Parcul natural Plitvice, din Croația

„Bună, ce faci?!” – varianta nipono-americană cu happy end

gene-hitaki

Epstein și Kobayashi – Ce șanse erau ca un evreu și o japoneză, el economist, ea pictoriță, ambii trecuți de 60 de ani, să se întâlnească și să se iubească, în ditamai New York-ul?

Cum se aproba un film pe vremea lui Ceaușescu

gabriela petre

Povestește Mihai Constantinescu, regizor care și-a început cariera cu niște pușcărie pentru delict de opinie, a stat pe bară zece ani după asta, fiindu-i interzis să lucreze în branșă, apoi a făcut un balet ideologic ca să nu-i fie rușine azi cu filmele semnate în vremea aia

Din Buenos Aires con mucho calor

eu

Zgomotos, fierbinte, cu iz de grătar și cu aromă de tango – Buenos Aires, orașul cu 13 milioane de oameni

Pe barba mea, poliția face ce vrea

barba

În era datelor biometrice, în care computerul face recunoașteri faciale chiar și sub burka, poliția română îi refuză unui bucureștean înnoirea permisului de conducere pentru că nu vrea să-și radă barba

Ziua 4: Și chinez, și ateu, și friguros

Cica daca Adam si Eva ar fi fost chinezi

Azi am explicat unui conclocuitor chinez cum funcționează termoficarea românească; i-am băgat mințile în cap recenzoarei care voia să mă înregistreze doar pentru că trecusem pe la mama, și apoi am bârfit copios cu niște recenzoare bătrâne și puțin ciupite de molii, ca mine 😛