Berlinul nu are maidanezi, dar are căcați de câine

55 de tone de căcați de câine se adună zilnic pe străzile Berlinului, din cauza stăpânilor de câini care nu adună mizeria de pe urma bunilor lor prieteni. Depășite de situație autoritățile germane au chemat în ajutor specialiști din Austria și Elveția, care se pare că au avut mai mult succes în combaterea problemei.

Una din două: ori Germania nu mai e ce a fost, ori n-a fost niciodată și în tot timpul ăsta noi românii ne-am culpabilizat degeaba, pe motiv că nemții sunt civilizați și respectă regulile. Nimic mai fals stimați cititori. Uite ce zice Spiegel Online azi: că 55 de tone de căcați de câine se adună zilnic pe străzile Berlinului, din cauza stăpânilor de câini care nu adună mizeria de pe urma bunilor lor prieteni.

În ciuda faptului că Germania are amenzi pentru așa ceva (între 25 și 35 de euro), probabil le și aplică spre deosebire de noi, posesorii de câini rămân indiferenți. Prin urmare, depășite de situație autoritățile germane au chemat în ajutor specialiști din Austria și Elveția, care se pare că au avut mai mult succes în combaterea problemei.

Cum se întâmplă adesea, după ce vin specialiștii apar și soluțiile: cică i-ar costa cam 5 milioane de euro/an pe nemți ca să scape de căcatul de câine, prin educația stăpânilor și prin furnizarea de pungi gratuite în care fiecare stăpân să-i adune producția câinelui. Pe de altă parte din taxa de câine, pe care fiecare berlinez o plătește, se strânge dublul acestei sume, deci bani ar fi. Dar s-a sugerat că n-ar fi rău să se și mărească amenzile, măcar la 50 de euro.

Acuma, să nu vă mai plângeți că din cauza maidanezilor e mizerie pe străzile noastre, și că românii sunt nesimțiți și nu-și strâng rahații după câine. Că uite, suntem în trend cu Germania, un model de urmat pentru noi. Măcar la căcatul de câine să fim și noi ca ei, că în rest… E drept că rahatul de câine nu mușcă, dar nici bine nu-ți e dacă-l iei pe talpă.

Etichete: , , , ,

13 comentarii la “Berlinul nu are maidanezi, dar are căcați de câine” Subscribe

  1. Xanaxdu 09/06/2011 at 18:50 #

    Hai sa povestesc din experienta mea de stapina de ciine in Budapesta. In apropiere de unde stau exista un parc pe malul Dunarii unde isi scot „ciinistii’ prietenii la plimbare. Ei, acum 5-6 ani, pe strada care ducea spre parcul ala, erau literalmente straturi stratificate de cacat de ciine .

    Pina cind intr-o zi, acum vreo 3-4 ani, primaria orasului a decis sa instaleze cosuri de gunoi speciale pentru rahat de ciine, linga care ‘se dadeau’ gratis pungi. Cine voia, putea merge la primarie sa primeasca si niste lopatele speciale pentru adunat ‘marfa’ de pe jos.

    Ei, dupa un numar de luni (vreo 6). nu se mai dadeau pungi gratis, insa campania a avut un succes incredibil: strada cu pricina arata acum ca orice alta strada, si conform unor statistici pe care le-am citit, zilnic in Budapesta (sau in sectorul meu? nu mai stiu detaliul asta) se aduna 8 tone de rahat de ciine din cosurile astea speciale de gunoi.

    Pot spune cu mina pe inima ca s-a transformat foarte tare aspectul strazii: noi culegeam oricum dupa ciinele nostru, dar s-a schimbat profund mentalitatea: foarte rar este vreun stapin de ciine pe care sa il vezi lasind ceva in urma ciinelui.

    Trebuie insa sa spun ca nu e cazul sa fim idealisti: in continuare exista un numar de stapini nesimtiti care prefera sa isi scoata ciinele la miezul noptii, doar ca sa evite privirile sau comentariile ‘opiniei publice’ in momentul in care NU culege dupa patruped. La fel, cunosc o cucoana care, intr-adevar, stringe dupa ciinele ei, dar arunga punga pe jos in strada – asta de ani de zile. Omul meu a urmarit-o si i-a dus cadou un numar de pungi de-astea in fata usii casei (iti dai seama ce capsat era, daca s-a incumetat sa stringa pungile astea). Chiar si confruntata, femeia a spus: stiu ca nu e OK ce fac, dar nu am chef sa fac altfel…

    Acuma, exemple din alte orase:
    -cel mai „cacat” oras pe care l-am vazut a fost Viena. In parcul si pe drumul din fata casei Hundertwasser (tot pe malul Dunarii), era o adevarata aventura sa faci un pas. Asta acum vreo 3 ani, s-or fi schimbat lucrurile intre timp, nu stiu
    -in New York am citit ca intr-un parc, oficialii sastisiti de cantitatile de rahat de ciine, au implementat un sistem ecologic de iluminare a parcului care functioneaza pe baza de rahat de ciine (imi pare rau ca nu mai am linkul, dar chiar ca nu fabulez- n-am asa imaginatie). Astfel, daca vor luminite in parc, stapinii de ciini n-au alta treaba decit sa adune rahatul cateilor si sa il arunce (in brown bags, va rog frumos) intr-un container, de unde e transformat in energie…

    Revenind la Romania: maica-mea a strins mereu dupa cateii ei. Asta nu impiedica nici a) sa fie un munte de rahat sub balconul apartamentului lor – mi-e si frica sa ma plimb pe acolo, nici b), sa nu se poata plimba cu catelusa ei cam pe nicaieri, pentru ca mereu se va gasi un „cetatean de bine” care sa urle la ea de pe la vreo fereastra „ia-ti cucoana javra de aici, ca tot umple de rahati spatiul verde”. Acuma, are dreptate si cetateanul ala (ca mama e un caz exceptional prin urbea natala), si pot spune ca de-aia ii urasc si port un razboi personal cu stapinii de ciini care nu aduna dupa ei: din cauza lor sintem pusi la zid toti cei care avem un prieten cu patru labute…

    • Dollo 09/06/2011 at 19:33 #

      Cand am fost eu la Hundertwasser nu erau urme 🙂 Deci s-o fi schimbat situația și în Viena de au chemat nemții specialiștii de acolo ca să-i scape de belea.
      În București au pus ăia din sectorul 1 niște dispozitive cu pungi ratis, dar la scurtă vreme s-au golit și așa au rămas. Oricum la noi toată lumea dă vina mai mult pe maidanezi, că vezi doamne sunt mai mulți. Dar ăia nu prea se ușurează în mijlocul drumului.

      • ady 09/06/2011 at 23:39 #

        locuiesc in sectorul 1, calea grivitei, in fata blocului meu e o cutie (altfel nu pot sa-i spun) cu pungi pt „produsele” cainilor. este alimentata periodic. atat asta, cat si cele pe langa care trec in drum spre metrou. poate nu in fiecare zi, poate nu atat de des cat ar fi nevoie, dar chiar sunt folosite pungile si cutiile alimentate. nu prea iei in picioare rahat de caine pe trotuar. cel putin eu nu am luat si nu-s chiar cea mai atenta persoana din lume. nu zic ca nu sunt deloc, dar mai rarut. si vad o gramada de caini scosi la plimbare.

        • Dollo 10/06/2011 at 09:00 #

          E, atunci îmi retrag jumătate de „apreciere” la adresa lui Chiliman. Eu de câte ori am văzut în ultimul an dispozitive din alea pentru pungi le-am văzut goale. Dar, oricum, față de alte sectoare măcar a făcut un pas.

  2. eugenie 09/06/2011 at 21:34 #

    păi maidanezii sunt vinovaţi că îi învaţă pe câinii domestici să se poarte fără maniere 🙂

    • Dollo 10/06/2011 at 08:58 #

      exact, tot maidanezii, niște sălbatici!

  3. Raluca 10/06/2011 at 23:21 #

    Frate, dar cati caini sunt in Berlinul ala de se caca 55 de tone pe zi…? 😀

    • Dollo 11/06/2011 at 09:16 #

      Păi or fi mulți dacă ne gândim că mulți au infiat și maidanezi de p-aci

  4. Daniel 11/06/2011 at 02:07 #

    ……Si totusi…..cum au cantarit nemtii aia atata kkt de caine ??? Sau doar au estimat estimativ dupa numarul de caini inregistrati ca maidanezii daca n-au, e clar ca tot kkt-ul e de la aia cu stapan…..? Si au facut o medie, cumva, pentru ca, nu-i asa intr-un fel se balega un Saint-Bernard si in alt fel un Chihuahua ?!? Chiar asa……daca au facut media…..cat o fi fost gramajul mediu de kkt de caine ?

    • Dollo 11/06/2011 at 09:15 #

      Cred ca n-a fost ceva asa de complicat. Pur si simplu l-au adunat si l-au cantarit. Si la noi se dau cifre din astea cand se aduna gunoiul dupa Revelion sau alte paranghelii stradale

  5. blo 12/06/2011 at 13:52 #

    treaba asta cu stransul este unul dintre motivele pentru care nu ma incumet sa bag animalut in casa. deocamdata. Pumpkina imi tot cere un caine sau o pisica, dar pana n-o fi destul de mare sa stranga dupa prietenul blanos, nu-s nebuna sa-mi iau inca o belea pe cap.
    in orasele mici lumea e destul de atenta, pentru ca toti se cunosc intre ei. la noi e o singura baba care nu strange dupa cainele ei, pentru ca are probleme mari cu spatele si nu se poate apleca :)) sta undeva in centru, si toata lumea se uita urat la ea, dar nimeni nu comenteaza pentru ca se stie ca are probleme medicale.

  6. Ioana 14/06/2011 at 20:49 #

    Sa vezi decor de kkt pe trotuarele din Paree si cat ii injur cand mi-i iau pe talpi sau pe rotile de la carutz, is nesimititi cat casa pe acolo, au haite intregi de javre dupa ei si ii doare in cotul lor nu asa de sensibil de parizieni ca lasa cacatzi cat muntii dupa ei.

  7. Umoristu 11/04/2012 at 08:36 #

    Un amanunt…”XX tone SE ADUNA”..adica auf Rumaenisch uebersetzt..cineva LE aduna…
    La noi rahateii de maidanezi + aia de cutzulache de apartament se usuca, se fac praf si ii „adunam” noi in plamini sub forma de aerosoli inspirati cu fiecare gura de aer….
    Also, nur so weiter, Scheisse macht Frei!”

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Cum e PSD-ul în Germania

metin-hakverdi2

Ce promite în campanie un parlamentar german de origine turcă, votat de peste 40% dintre alegători: impozitarea multinaționalelor, creșterea impozitelor pentru bogați, subvenții pentru femei și săraci

Prezență inedită a lui Budha la răstignirea lui Iisus la București

soldati-jandarmi

Un Pilat din Pont grăsuț și chel a stârnit polemici în rândul audienței de la răstignirea lui Iisus – ediția 2014

Casa Becali, fostă Groza, fostă Auschnit, fostă Manu

Palatul lui Becali din București

“Intrați, bey, fotografiați ce vreți voi, vizitați tot, mi se rupe! O să văd eu ce-o să scrieți după aia, dacă sunteți cu sufletul curat… Intrați, faceți ce vreți, numa’ să nu furați!”. Așa ne-a primit Gigi Becali în curtea casei sale din Aleea Alexandru nr.1

Moarte chiaburilor din sănătate!

Rares Nechifor, embolizare uterina

Care n-a plecat din țară până acum – ca să se trateze sau să profeseze într-un sistem civilizat – e invitat s-o facă de la 1 martie 2013. România nu-și permite să mai încurajeze existența unei alternative private în sănătate.

De ce ea? (2)

tarau-curte

Cazul Daniela Tarău: viața în arestul Capitalei, pentru un om care se știe nevinovat, ancheta lui Cristian Panait și procesul absurd, în care niciun judecător nu catadicsea să citească dosarul.

Autorizația de construcție – când primăria e mai parolistă decât arhitectul (II)

unelte

În țara lui „așa se face”: dom profesor îți face o onoare cu forța, iar producătorul îți zice, voalat, că proiectantul tău e praf; Și se întâmplă că ne dispare din proiect și al treilea structurist