Fasole nouă cu usturoi vechi

Pe căldurile astea nu-ți vine nici să înghiți mâncăruri gătite, darmite să te mai și cocălești în bucătărie pentru ele.  Dar dacă vă săturați la un moment dat de salate cu brânză vă sugerez o fasole păstăi cu usturoi, care merge și caldă, dar și rece de la frigider. Alături de ciorba de salată+lobodă, pe care noi o mâncăm aproape neîncălzită, ăsta e cel de-al doilea „bestseller” de vară al mamei.

Mama prepară în felul ăsta și fasolea și dovleceii. De data asta chiar le-a amestecat, ca să nu se plictisească. Dovleceii mai suferă câteodată și preparări pane, dar aia deja intră tot la categoria „cocălit”. Deci azi facem o rețetă rapidă și lejeră.

***

Fasolea trebuie să fie din soiul ăla cu păstăi late și gălbui. Spre deosebire de găina bătrână, păstaia bătrână nu face zeama bună, deci e indicat s-o controlați la piață când o luați. Dacă se rupe ușor și nu are ațe înseamnă că e bună. Oricum, când ajungeți acasă o spălați și-i rupeți capetele (și ațele dacă totuși are). Dacă păstăile sunt lungi puteți să le dați în două.

Apoi încingeți niște ulei într-o cratiță de tuci (de fontă) și băgați păstăile acolo. La vremea asta nu e nevoie de apă pentru că sunt fragede și se vor înmuia și căli rapid doar în ulei. Mai ales dacă le și acoperiți cu un capac. În maximum un sfert de oră sunt gata, cu condiția să le mai amestecați din când în când. La final turnați peste toate în cratiță un mujdei de usturoi, pe care ar fi bine să-l faceți din usturoi vechi, ca să fie gustul mai pregnant.

Mama a gătit azi o jumătate de kilogram de fasole și doi dovlecei potriviți ca mărime, feliați rondele.

Dovleceii au fost prăjiți separat, tot în ulei, întorși pe ambele părți câte cinci minute nu mai mult. Peste ei în castron se răstoarnă același mujdei de usturoi.

De mâncat se pot mânca împreună, că nu se ceartă, eventual cu o salată de roșii, dacă tot a venit vara.

Iar după o asemenea masă picantă (sau oricum uturoiată) sfârâie pe gât o socată acidulată ca o șampanie. Hai noroc! 🙂

Etichete: , ,

3 comentarii la “Fasole nouă cu usturoi vechi” Subscribe

  1. George Lacatus 08/06/2011 at 22:30 #

    Eu mananc fasolea pastai dupa o reteta ceva mai „sanatoasa”. Deci, luati aminte: dupa ce pastaile sunt rupte la capete si spalate, se fierb vreo 16,30 minute. Se scot din apa fiarta si se lasa la scurs intr-o sita. Intr-o tigaie se caleste niste ceapa, apoi se adauga si niste morcov taiat cubulete. Doua cutii de rosii in bulion se maruntesc cum trebuie, dupa care se adauga peste ceapa si morcovul calit. Dupa 5 min de cunoastere reciproca, se adauga pastaile. Dupa 11 minute de fiert, se adauga niste usturoi taiat rondele. Dupa alte trei minute se mai adauga niste marar si apoi se ia oala de pe foc. Pun pariu pe doua beri si cinci mici ca reteta mea e mai gustoasa si mai Sanatoasa decat ce s-a prezetat mai sus. 😀

    • Dollo 08/06/2011 at 22:57 #

      Mă, ce zici tu e mâncare de fasole. Cum ar veni – o tocăniță de vară. Eu ziceam de ceva ușor, care se face repede. Și e și bun. Ia încearcă. Nu cred că dăunează la cura ta, dat fiind că mâncarea pe care ai descris-o are și ea prăjeală 😉 Dar s-ar putea în final să fie mai buni micii ăia 🙂 Sau măcar niște hamsii…

    • Doina p 02/04/2012 at 12:52 #

      Domnule George, tare buna fasolea pe care o faceti dv, parca-i simt mirosul si gustul! Dar fasolea prajita cu usturoi postata de Dollo(cred) ….!!!!! Doamne, traiesc pentru asta, las carnea fara regrete, nici nu ma uit la ea! Doar sa mananc astfel fasolea galbena, lata. Si dovleceii la fel! prajiti mai multi, pusi intr-un castron cu mujdei de usturoi mai mult, acoperiti dupa ce s-au racit si bagati la frigider… si scosi si mancati reci, cu zeama aia, dupa ce vii de pe undeva pe o canicula si mort de foame!!!!! Ptiu, ca-mi vine apa in gura si vara nu mai vine! :))

Lasă un comentariu

Oldies but goldies

Raiul există și e în patrimoniul UNESCO

plitivice19

… sub numele de Parcul natural Plitvice, din Croația

Ziua 4: Și chinez, și ateu, și friguros

Cica daca Adam si Eva ar fi fost chinezi

Azi am explicat unui conclocuitor chinez cum funcționează termoficarea românească; i-am băgat mințile în cap recenzoarei care voia să mă înregistreze doar pentru că trecusem pe la mama, și apoi am bârfit copios cu niște recenzoare bătrâne și puțin ciupite de molii, ca mine 😛

Cum am fost jefuiți în Valparaiso

20180312_112948

Tâlhăriți de bagaje în piața centrală a celui mai vechi port sud-american, Valparaiso, orașul chilian de patrimoniu UNESCO.

Învățăm greu, mimăm mult și uităm repede

iohannis

Săptămâna trecută, după 25 de ani de tergiversări, dosarul Revoluției s-a închis, fără să fie cineva pedepsit și fără să știm vinovații. Dar asta e deja istorie, acum ne arde incendiul din club, de data asta va fi altfel, acum au murit tineri nevinovați pentru profitul unora, nu pentru democrație și alte abureli.

Je suis doamna de la litera B

realitate

Doamna care răspunde de litera B mănâncă dintr-o caserolă, lucrează la un birou care nu se vede de dosare, zilnic cu o armată de oameni nerăbdători la ușă, care nu lasă nici măcar timpul să iasă bășina celui dinaintea lor din birou, că dau năvală să-i ia locul. Nu vreau să știu ce s-ar întâmpla dacă pe doamna ar apuca-o pântecăraia.

Cum a distrus Oprescu o investiție de 14 milioane de euro, deturnând 5 milioane

oprescu_telegondola

Pentru o datorie de 5 milioane de euro a RATB către Metrorex, Primăria Capitalei preferă să arunce la coș o investiție de 14 milioane de euro, parte a unui proiect mai amplu, de 35 de milioane de euro, făcut din credite externe.