Vizita în redacția Der Standard din Viena mi-a distrus un mit. Acela că românii le-au mâncat lebedele vienezilor în anii 90, când au avut libertatea să le viziteze minunata țară. Redactorul șef adjuct al cotidianului Der Standard m-a asigurat atunci că el n-a auzit niciodată de așa ceva, și că probabil o fi fost un fonfleu. Poate că oamenii au vrut doar să fie drăguți cu musafira care i-a întrebat pe ce criterii își aleg știrile din România, dacă se lasă cumva influențați de părerile pe care și le pot face în mod greșit despre un popor, judecându-l doar după câțiva exponenți mai… înfometați;) În ciuda asigurărilor lui am rămas totuși cu nelămurirea asta, dar azi mi s-a spulberat.
E de ajuns să faci o plimbare în parcul IOR din sectorul 3 (oficial i se zice Parcul Alexandru Ioan Cuza, dar noi copiii crescuți în comunism pe lângă el îi vom zice tot timpul IOR, după numele fostei Întreprinderi Optice Române din apropiere) ca să vezi imensa dragoste a băștinașilor pentru viețuitoarele de apă.
Lacul IOR, la origini un lac artificial săpat în mijlocul unui maidan, e plin azi de pești, broaște țestoase de toate mărimile și de rațe sălbatice. Cred că rațele și broaștele își găsesc adăpost iarna pe insula din mijlocul lacului, neatinsă de om. Lebede încă nu avem, dar judecând după antrenamentele serioase de pe marginea lacului (la aruncat pâine și alte materiale hrănitoare), ne calificăm sigur să căpătăm și niscai lebede.
Cine ar putea să creadă, deci, că domnul acesta cu burtica ușor revărsată peste balustradă, care și-a scăpat înghețata din mână pe marginea apei, o va lua de pe jos și o va mânca în continuare? Ei bine, așa a făcut, dar a aruncat înainte, în lac, acea parte din înghețată care atinsese cimentul. Iar peștii și broaștele s-au bătut pe ea. Pe o asemenea căldură, ca aia de azi, a fost un desert binevenit. În rest, toată lumea arunca pâine, făcea poze și se entuziasma de foamea viețuitoarelor, sub ochiul vigilent la oamenilor legii. Să mai zică cineva că românii au mâncat lebedele de la Viena, când suntem așa un popor iubitor și ospitalier!
Pai tiganii nu sunt considerati romani? „Romanii” astia au mancat lebedele, o stie toata lumea.
Asa stiam si eu, dar se pare ca in realitate e doar o legenda rautacioasa inventata pe seama romanilor…
Lacul Balta Alba exista de mult, iar numele si-l trage de la faptul ca in timpul epidemiei de ciuma din vremea lui Caragea-Voda aici au fost aruncate cadavrele celor morti, peste ele aruncandu-se var., din aceasta cauza apa s-a ‘albit’. Nu l-a ‘sapat’ nimeni altcineva decat natura. Mai informati-va, totusi.