„Nature and Nature’s laws lay hid in night. God said: let Tesla be, and all was light”. – Mr. B.A. Behrend
În traducere liberă ar fi cam așa: că în timp ce natura și legile ei stăteau în beznă, Dumnezeu ar fi zis: să fie Tesla. Și apoi a fost lumină. Un citat excelent care rezumă probabil cel mai bine viața și timpul în care Tesla a trăit și inventat ceea ce toți folosim azi, de la curentul alternativ la motoarele electrice. Eu una habar n-aveam că Tesla a făcut toate astea și că a fost sârb.
Am descoperit abia la Belgrad, când am dat peste muzeul lui pe o stradă din apropierea locului în care am stat. Și dacă tot l-am descoperit, fiind cu un inginer pe lângă mine, nu puteam să trecem pe lângă și să-l ignorăm. Nu mi-a părut rău și dacă ajungeți p-aci vă recomand cu căldură să-l vizitați. E o îmbinare reușită între o casă memorială și un mini-parc de distracții. Pentru că aproape toate invențiile lui Tesla sunt funcționale și în timp ce afli cu uimire despre geniul acestui om care a trăit cu o sută de ani prea devreme, poți să le și încerci ca să vezi cum funcționează. În special pentru copii e interesantă vizita, dar nu numai. Am văzut o mulțime de oameni mari amuzându-se cu neoanele aprinse în mâini ca luptătorii din Războiul stelelor.
Tesla s-a născut, așadar, într-un sat de pe teritoriul Croației de fapt, ocupat în 1856 de Imperiul Austro-ungar. Tatăl lui era ofițer, iar mama casnică, dar cu o minte inventivă pe care și Tesla ar fi moștenit-o. A făcut Politehnica la Praga și a lucrat înițial la o companie de telefonie, dar ulterior a emigrat, firesc, în America unde și-a putut face invențiile. În ciuda prolificității lui n-a prea fost recompensat cu premii și nici averi n-a făcut. În ciuda contribuțiilor sale decisive în domeniul electricității și al radioului, omenirea se pare că i-a reținut mai degrabă pe Edison și pe Marconi în legătură cu începuturile acestor domenii. Deși în întrecerea dintre Tesla (inventatorul curentului alternativ) și Edison (curentul continuu) a câștigat Tesla, el tot sărac a murit.
Abia înainte de moarte a vizitat Belgradul unde a declarat că e sârb și i-a îndemnat pe sârbi la unitate. De murit tot la New York a murit, apoi cenușa lui și toată arhiva personală au fost aduse la Belgrad, și adăpostite în muzeul ce poate fi vizitat azi cu 300 de dinari/persoană.
În muzeu puteți vedea cum funcționează un motor electric, cum ajunge apa de pe o țeavă înclinată să aprindă un bec micuț la capătul unei minirețele de produs curent, cum o bobină uriașă poate să aprindă niște neoane pe care vizitatorii sunt invitați să le țină în mâini ca pe săbiile din Războiul stelelor și cum funcționa prima telecomandă din lume inventată de Tesla pentru a dirija o bărcuță pe un lac din NY.
Tot Tesla a inventat primul avion care se ridică vertical de la sol și a mai vrut să pună bazele primelor stații de comunicații mobile, cu ajutorul banilor lui J.P.Morgan. S-au apucat să construiască undeva în SUA o antenă uriașă, care replicată în mai multă părți ale lumii ar fi produs și energie și ar fi transmis date. Numai că atunci când Morgan a înțeles că nu are cum să monetizeze această uriașă sursă de energie a stopat proiectul și s-a ales praful de ideea lui Tesla. În zilele noastre companiile de comunicații mobile au descoperit taxarea la minut, planurile de fidelizare a clienților și punctele Thank You 😉
Într-un filmuleț de prezentare difuzat la muzeu sunt enumerate și o mulțime de alte chestii care i-au mai trecut prin cap lui Tesla. Multe dintre ele neconcretizate nici azi, dar folosite prin filmele SF: cum ar fi scuturile magnetice de protecție pe care Tesla se gândea că le-ar putea folosit fiecare țară, sau raza luminoasă care ar putea să doboare avioane sau tot felul de chestii la care eu categoric nu mă pricep, dar înțeleg că încă sunt considerate SF.
Ce mai, ora petrecută la muzeul lui Tesla a fost una dintre cele mai interesante, pentru mine, la Belgrad.
„toată arhiva personală”
Multe legende circula pe tema asta…
Da, a zis și ghida că ar fi niște legende cum că FBI ar fi umblat prin arhiva aia, dar răspunsul ei a fost că „nu există nicio dovadă în acest sens” 😀 Până la urmă cine știe ce proiect SF o fi mai inventat omul, ar fi și păcat să zacă nefolosit într-o arhivă
Si bineinteles, de la Tesla a ramas si faimoasa expresie „a-si da cu tesla-n c…”
Da, da, cuvantul „coaie” nu figureaza in DOOM? 😀
Știam de Tesla că era sârb pentru că citisem despre el aici http://www.badassoftheweek.com/tesla.html
Nu stiu cum se intampla, dar in Europa de Est toate geniile trebuie sa paraseasca tarile de bastina si sa plece in strainatate ca sa se poata afirma.Dupa ce mor,vaii ce caz facem de ei, desi cat au trait probabil ca nu am fi dat pe aceste persoane o ceapa degerata….
,,Noroc,, ca ramanem cu personaje bizare ca Ceausescu, Enver Hogea sau Milosevici ca sa ne dea inapoi cu sute de ani.Asa da, afacere !.